Jim Rickards laat bij Bloomberg weten dat de valutaoorlog in 2013 en de daaropvolgende jaren gewoon door zal gaan. De Verenigde Staten zal er volgens de auteur van Currency Wars alles aan blijven doen om de Amerikaanse dollar te laten devalueren ten opzichte van andere valuta. Amerika wil inflatie creëren, momenteel probeert Amerika dit te doen door inflatie te importeren. Volgens Rickard zal de huidige valutaoorlog nog jarenlang duren.

6 reacties

 1. Ik heb zijn boek Currency Wars gelezen en het is zeker een aanrader. Het geeft je een kijk in de macro-economische gebeurtenissen en het helpt je te begrijpen wat er gaande is.

  Wat ik alleen niet begrijp is dat hij zegt dat Amerika inflatie wil importeren. Daar geloof ik niets van. Ze willen hun macht als beheerder van de wereldreservemunt misbruiken, ten voordel van vriendjes in de politiek, maar ten koste van het volk. Dat is wat ik denk dat gaande is.

  Waarom manipuleert de VS dan bijvoorbeeld de inflatiecijfers omlaag als ze een hoge inflatie willen hebben om de burgers geld te laten uitgeven? Ik zie de inflatie gewoon als een gevolg van het destructieve uitgavepatroon van de heren politici.

 2. “unfunded liabilities”

  Beloften zonder fundament, overeind gehouden door geldcreatie en lucht pompen, currency debasement met als doel elkaar voor te blijven met een exportoverschot. Koopkrachtondermijnend en daardoor ook ondermijnend voor bedrijfswinsten, dat laatste wordt weer gecompenseerd door nog meer lucht pompen.

  Fysieke tekorten in edelmetaal kan de nekslag worden voor deze achterlijke situatie.

 3. @1 liberty
  Die hogere inflatie moet in huizenprijzen gaan zitten zodat burgers zivh rijker [b]voelen[/b], overwaarde gaan consumeren en meer lenen.

  Rijker [b]worden[/b] mag de burger natuurlijk niet, aantoonbaar hogere inflatie vertaalt zich in hogere lonen, dus minder lenen, te dure arbeidskrachten voor export.

  Schuld, beste liberty, is wat ‘ze’ nodig hebben in het casino, liefst 300x geleveraged.

 4. @3

  Precies, een nieuwe huizenmarkt (proberen) op te blazen om mensen zich rijker te laten voelen zie ik ook wel gebeuren . Dit is inspelen op hebzucht.

  Hij zegt in het filmpje dat de VS inflatie wil aanwakkeren door hogere importprijzen. Dit vertaalt zich dus in gebruiksgoederen. Hij zegt dat ze mensen willen bang maken om zo geld uit te geven. Of de VS dit wil heb ik mijn vraagtekens bij, omdat ze de inflatiecijfers juist omlaag manipuleren.

  Ik denk wel dat Bernanke in het sprookje gelooft dat het goed is voor de economie om de valuta te devalueren om zo de export op gang te brengen. Dit is echter slecht voor de economie, want je ontneemt de mensen hun appeltje voor de dorst.

  Daarbij wordt de geldpers misbruikt, gewoon, omdat het kán en omdat ze die macht hebben. Ook geloof Bernanke in het Keynesiaanse sprookje dat “Consumer Spending” goed is voor de economie. Het tegendeel is waar. Een spaarzaam volk die hun geld investeert is goed voor de economie.

  Dat ze bang zijn voor deflatie geloof ik niets van, omdat ze toch ook wel zien tot hoe hoog de inflatie oploopt?

  Maargoed, veel blijft speculeren. Ik zal nooit zeggen dat ik het zeker weet, want ik verkeer niet in die kringen. Sommige mensen (jij niet per sé) zijn toch wel al te zeker van het feit wat er nu allemaal achter de schermen afspeelt.

  Ik geloof niet zo in die samenzweringstheoriën. Ik geloof meer in egoïsme, verkeerde economische modellen, corruptie, lobby en machtsmisbruik.

 5. De dollar laten dalen zal voor de VS een uiterst moeilijk verhaal worden. Zoals bekend is de USD nog altijd de wereld reservevaluta. Dit betekent dat indien een staat op de wereldmarkt grondstoffen etc wil kopen men verplicht is om dollarreserves aan te houden. Zolang als de USD wereldreservemunt is zal er dus ook altijd vraag zijn naar de munt, er moeten dus meer dollars uit de VS stromen dan er in gaan anders kunnen andere (centrale) banken geen dollars aanhouden. Dit was de afgelopen jaren geen probleem gezien het grote handelstekort en tekort op de lopende rekening van de VS, waardoor er automatisch ruim voldoende dollars de VS uitstroomden. Het handels tekort van de VS wordt echter vooral veroorzaakt door de olie-import. Hier vindt echter een fundamentele verandering plaats, vanwege de grote winbare schaliegas -en olie reserves die in de VS zijn gevonden. Volgens de IAEA zal de VS na 2020 zelfs exporteur van olie worden. Hierdoor zullen er structureel meer dollars naar de VS stromen dan er de VS verlaten. Een hogere dollar koers ligt in het verschiet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: