Sinds 2000 is de rijkdom met 72% gestegen tot 195.000 miljard dollar (zo’n 140.338 miljard euro). En de volgende vijf jaar komt daar nog eens 61% bij tot 315.000 miljard dollar. Dat blijkt uit het eerste World Wealth Report van de Zwitserse bank Crédit Suisse. De cijfers omvatten zowel het financieel vermogen als vastgoed, kunstschatten en andere zaken van waarde. Met het rapport wil Crédit Suisse nagaan hoe de rijkdom in de wereld evolueert, niet alleen geografisch, maar ook gemeten naar omvang en naar geslacht. De groeicijfers zijn wel vertekend door de daling van de dollar, wat inwoners in andere landen vaak rijker maakt los van iedere economische groei.

Het aantal dollarmiljardairs blijft hoe dan ook beperkt. Wereldwijd telt Crédit Suisse er ruim duizend: 500 in de Verenigde Staten, 230 in Europa en 245 in de Aziatische regio. Dat is evenveel als de klassieke lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Omgerekend in euro wordt het kransje nog beperkter.

België heeft volgens Forbes twee euromiljardairs.  De eerste is de schimmige zakenman Pathok Chodiev, met 2,4 miljard euro. Chodiev is afkomstig uit Kazachstan, maar woont in België. De tweede miljardair is de Waalse financier Albert Frère, wiens vermogen Forbes op 1,9 miljard euro raamt. In Nederland wonen 4 personen die zich euromiljardair mogen noemen.

De dynamiek in de rijkdom zit niet aan de top van de piramide, maar in het brede middengedeelte. China en India zijn de grootste groeiers. Steeds meer mensen bouwen in Azië rijkdom op. Crédit Suisse ziet de Aziatische middenklasse op termijn dan ook de motor van de groei van de wereldeconomie worden. Zij zal de met schuld overladen Amerikaanse consument vervangen. Maar de weg is nog lang. In India is de inkomensongelijkheid bijvoorbeeld nog erg hoog.

In de ontwikkelde landen is de toename van de rijkdom veel kleiner, maar de mensen zijn wel gemiddeld rijker dan in de groeilanden. In Zwitserland heeft een volwassene een gemiddeld vermogen van 267.431 euro, het hoogste ter wereld. Na Zwitserland volgen Noorwegen en Australië.

België komt als land nauwelijks in de statistieken van het Zwitserse rapport voor. Toch telt België heel wat rijke inwoners. België levert 1% van alle dollarmiljonairs ter wereld en 1% van alle mensen die meer dan 100.000 dollar (71.750 euro) bezitten. Daarmee is België goed vertegenwoordigd, want de Belgen zijn slechts goed voor amper 0,16% van de wereldbevolking.

Via: De Tijd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: