Ron Paul: Economisch systeem is een kaartenhuis

14

Vrije vertaling van het artikel van Ron Paul op Zero Hedge | Vorige week heeft de Federal Reserve, de Amerikaanse ‘centrale bank’, tijdens een vergadering aangekondigd dat het de stimuleringen verder wil gaan uitbreiden als blijkt dat de economie verder stagneert.  De FED liet weten dat het bereid is om de maandelijkse aankopen van staatsobligaties en MBS (Mortgage Backed Securities) te verhogen als de (macro)economische cijfers niet beter worden. Eigenlijk stimuleert de FED de afgelopen maanden al met meer dan de $85 miljard per maand dat het had aangekondigd.

ron paul black white

Half biljoen dollar in economie gepompt sinds QE3

Tussen februari en maart 2013 steeg de balans van de FED met $95 miljard. Tussen maart en april 2013 steeg het met nog eens $100 miljard. In totaal heeft de Federal Reserve sinds de bekendmaking van de laatste ronde kwantitatieve verruiming in september 2012 al meer dan een half biljoen dollar in de economie gepompt. Ondanks felle kritiek na QE2 (stimuleringspakket van $600 miljard), bleef de kritiek na QE3 vrij beperkt. De monetaire macht gaat dus gewoon verder met de stimuleringen.

Balans FED naar $4 biljoen

De consequenties van de maar voortdurende geldcreatie is dat de totale balans van de Amerikaanse centrale bank aan het einde 2013 is gestegen naar $4 biljoen. Economisch herstel is nog steeds niet echt in zicht en men begint zich nu hardop af te vragen waar al het geld naartoe gaat. Nou, het geld creëert bubbels. Bubbels in de huizenmarkt, de aandelenmarkt, en staatsobligaties.

Nationale schuld: $17 biljoen

Zeer binnenkort zal de nationale schuld van de Verenigde Staten $17 biljoen bereiken. De aandelenmarkten zijn afgelopen weken naar nieuwe records gestegen. De Dow Jones is opgelopen naar 15.000 punten. Winsten liggen voor het oprapen met de wetenschap dat een kwart van de centrale banken nu aandelen koopt. Uiteindelijk is dit alles één groot kaartenhuis. Er komt een tijd dat de gevolgen zichtbaar worden en dan zal de markt terugkeren naar een normale staat. De lucht zal dan ontsnappen uit de bubbels, ofwel het kaartenhuis stort in elkaar.

47,3 miljoen Amerikanen aan de voedselbonnen

Terwijl de financiële markten maar blijven stijgen, zijn er steeds meer families in de echte wereld de pijn lijden. De banken en Wallstreet profiteren van het gratis geld van de Federal Reserve, en volgens de cijfers is er amper inflatie. Feit is wel dat de prijzen in de supermarkt, aan de benzinepomp, maar ook de kosten voor zorg en onderwijs de pan uitrijzen. Terwijl de inkomens van huishoudens dalen, neemt de gemiddelde koopkracht al jaren af en maken inmiddels 47,3 miljoen Amerikanen gebruik van voedselbonnen. Tevens ligt de echte werkloosheid in de Verenigde Staten twee keer zo hoog als het officiële cijfer van 7,5%.

Laat de vrije markt zijn werk doen

kaartenhuisWe zien momenteel helemaal geen economisch herstel. We zien de lange rijen voor de gaarkeukens misschien niet en ook merken we minder van de stijgende werkloosheid, omdat we anno 2013 steeds meer tijd digitaal doorbrengen, maar de armoede neemt weldegelijk toe. Het is niet verrassend dat Bernanke nog de geldprinter nog harden wil laten draaien, meer van hetzelfde. De goedkope kredieten hebben echter eerder niet gewerkt, dus het teleurstellend dat de FED nog een poging gaat wagen. De enige oplossing is: Laat de vrije markt zijn werk doen. Het economisch systeem is een kaartenhuis. Stop met het manipuleren van de rentestanden, en laat de rente fluctueren naar de staat van de economie. Laat de slechte leningen worden vereffend, geen bailouts meer.  Stop de geldcreatie, waar alleen banken en overheden van profiteren, alleen dan pas kan gebouwd worden aan een stevig fundament.

Quote of the Day

When the federal government spends more each year than it collects in tax revenues, it has three choices: It can raise taxes, print money, or borrow money. While these actions may benefit politicians, all three options are bad for average Americans. –Ron Paul