Vrije vertaling van het artikel van Ron Paul op Zero Hedge | Vorige week heeft de Federal Reserve, de Amerikaanse ‘centrale bank’, tijdens een vergadering aangekondigd dat het de stimuleringen verder wil gaan uitbreiden als blijkt dat de economie verder stagneert.  De FED liet weten dat het bereid is om de maandelijkse aankopen van staatsobligaties en MBS (Mortgage Backed Securities) te verhogen als de (macro)economische cijfers niet beter worden. Eigenlijk stimuleert de FED de afgelopen maanden al met meer dan de $85 miljard per maand dat het had aangekondigd.

ron paul black white

Half biljoen dollar in economie gepompt sinds QE3

Tussen februari en maart 2013 steeg de balans van de FED met $95 miljard. Tussen maart en april 2013 steeg het met nog eens $100 miljard. In totaal heeft de Federal Reserve sinds de bekendmaking van de laatste ronde kwantitatieve verruiming in september 2012 al meer dan een half biljoen dollar in de economie gepompt. Ondanks felle kritiek na QE2 (stimuleringspakket van $600 miljard), bleef de kritiek na QE3 vrij beperkt. De monetaire macht gaat dus gewoon verder met de stimuleringen.

Balans FED naar $4 biljoen

De consequenties van de maar voortdurende geldcreatie is dat de totale balans van de Amerikaanse centrale bank aan het einde 2013 is gestegen naar $4 biljoen. Economisch herstel is nog steeds niet echt in zicht en men begint zich nu hardop af te vragen waar al het geld naartoe gaat. Nou, het geld creëert bubbels. Bubbels in de huizenmarkt, de aandelenmarkt, en staatsobligaties.

Nationale schuld: $17 biljoen

Zeer binnenkort zal de nationale schuld van de Verenigde Staten $17 biljoen bereiken. De aandelenmarkten zijn afgelopen weken naar nieuwe records gestegen. De Dow Jones is opgelopen naar 15.000 punten. Winsten liggen voor het oprapen met de wetenschap dat een kwart van de centrale banken nu aandelen koopt. Uiteindelijk is dit alles één groot kaartenhuis. Er komt een tijd dat de gevolgen zichtbaar worden en dan zal de markt terugkeren naar een normale staat. De lucht zal dan ontsnappen uit de bubbels, ofwel het kaartenhuis stort in elkaar.

47,3 miljoen Amerikanen aan de voedselbonnen

Terwijl de financiële markten maar blijven stijgen, zijn er steeds meer families in de echte wereld de pijn lijden. De banken en Wallstreet profiteren van het gratis geld van de Federal Reserve, en volgens de cijfers is er amper inflatie. Feit is wel dat de prijzen in de supermarkt, aan de benzinepomp, maar ook de kosten voor zorg en onderwijs de pan uitrijzen. Terwijl de inkomens van huishoudens dalen, neemt de gemiddelde koopkracht al jaren af en maken inmiddels 47,3 miljoen Amerikanen gebruik van voedselbonnen. Tevens ligt de echte werkloosheid in de Verenigde Staten twee keer zo hoog als het officiële cijfer van 7,5%.

Laat de vrije markt zijn werk doen

kaartenhuisWe zien momenteel helemaal geen economisch herstel. We zien de lange rijen voor de gaarkeukens misschien niet en ook merken we minder van de stijgende werkloosheid, omdat we anno 2013 steeds meer tijd digitaal doorbrengen, maar de armoede neemt weldegelijk toe. Het is niet verrassend dat Bernanke nog de geldprinter nog harden wil laten draaien, meer van hetzelfde. De goedkope kredieten hebben echter eerder niet gewerkt, dus het teleurstellend dat de FED nog een poging gaat wagen. De enige oplossing is: Laat de vrije markt zijn werk doen. Het economisch systeem is een kaartenhuis. Stop met het manipuleren van de rentestanden, en laat de rente fluctueren naar de staat van de economie. Laat de slechte leningen worden vereffend, geen bailouts meer.  Stop de geldcreatie, waar alleen banken en overheden van profiteren, alleen dan pas kan gebouwd worden aan een stevig fundament.

Quote of the Day

When the federal government spends more each year than it collects in tax revenues, it has three choices: It can raise taxes, print money, or borrow money. While these actions may benefit politicians, all three options are bad for average Americans. –Ron Paul

14 reacties

  1. Ron Paul is een ware verademing. Helaas wordt hij in Nederland vrijwel genegeerd, dan wel afgedaan als een extreem rechtse dwaas. Hij had de meest doordachte en samenhangende boodschap van alle presidentskandidaten. De enige kanttekening is wellicht de inflatievoorspelling. Paul is een van de beste kenners van de Oostenrijkse school. Deze school ontwikkelde haar geldtheorie in een periode dat de huidige QE-programma’s onbekend waren.

    Zolang deze programma’s niet verder gaan dan de aankoop van financiele titels in de secundaire markt, wordt slechts de rentevoet gemanipuleerd. Dit leidt uiteraard tot luchtbellen in de financiele markten, maar geeft geen inflatoire impuls aan de productmarkten. Pas als men overgaat tot het direct fiancieren van (sociale) overheidsprogramma’s is de inflatiebeer los. Daar dit tevens leidt tot anarchie en het einde van de centrale banken, zal dit niet snel gebeuren. Tot die tijd zullen deflatiekrachten meer en meer de boventoon gaan voeren.

    Typerend voor het gedachtegoed van Ron Paul is de volgende quote:

    “I don’t want to rule the world, I don’t want to rule your life, no man alive is capable of doing that. I want to get rid of debt and give you honest sound money in return. I strive for a society based on liberty to enable every individual to pursue happiness and prosperity in an environment of peace based on a strong national defense”.

    Het volgende artikel geeft een verrassende inkijk in het gedachtegoed van Ron Paul, dat hier te lande als ultrarechts wordt aangeduid. http://www.economie-macht-maatschappij.com/ron-paul.html

  2. Beetje dom om zoveel vertrouwen te hebben in de vrije markten. Amerika heeft natuurlijk een behoorlijk vrije markteconomie. Ik weet dat er velen, ook op dit forum, beweren dat dat niet het geval is, maar dat is een onhoudbare stelling. Amerikanen verheerlijken de vrije markt en zijn fanatieke overheidhaters. Dat mag natuurlijk, maar het domme gepeupel heeft helaas niet door dat de vrije markt hen geen heil brengt.
    De vrije markteconomie is een intellectuele dwaling. Want zonder ( veel ) overheidsbemoeienis, zal de deze laissez faire ideologie er altijd toe leiden dat grote multi-nationals de economie en de maatschappij zullen domineren. Want hoe voorkom je prijsafspraken, hoe voorkom je competitie die voor de gewone man alleen maar lage lonen, en slechte arbeidsvoorwaarden oplevert, hoe voorkom je willekeurig ontslag etc etc.
    In ieder geval niet door de overheid alleen maar weg te laten kijken van sociale misstanden, en alleen de bezittingen van de rijken te laten beschermen.
    Natuurlijk worden er een falend economisch beleid gevoerd ( geldcreatie etc ) maar de ellende is ook juist begonnen doordat de overheid op afstand werd gezet, en door verheerlijking van de markt. Ik heb het dan over de bekende deregulering onder Reagan. DAAR is het fout gegaan, alle perversiteiten van de vrije markt kregen vrij spel, en daar beleven we nu nog met zijn allen veel plezier aan.
    Nee, onnozele vrije marktdromertjes, de vrije makt ( nog meer ) betekent juist de macht aan de elite.
    Veel plezier ermee.

  3. De beurzen stijgen maar, terwijl de gewone man van de armoede crepeert. Dit zal leiden tot een grote volkswoede tegen beleggers, speculanten en bankiers.

  4. Een vrije markt bestaat niet in de materiële wereld. Altijd is er een vorm van regulatie. Atheïsten, ze begrijpen werkelijk niks. 🙂

    1. Heel kinderachtig. Je begin was nog goed, er is vaak altijd wel een vorm van regulatie, wetten ontstaan vaak vanzelf. Maar om nu meteen weer een religische weg in te slaan, ik begrijp het niet helemaal.

      De gristenen kunnen het schijnbaar vaak toch steeds niet laten. Jammer is dat vaak. Ik heb respect voor ieders geloof, of ideeën, zo lang ik ook maar dezelfde respect terugkrijg. In dit geval, zeg ik maar liever niets meer.

  5. In ieder geval terug naar onthulling, transparantie en een vrije basis.
    Dit proces is in gang gezet en daar zullen mensen of staten uiteindelijk niets aan kunnen veranderen.

  6. Beste KTM ik vroeg me al af waar je gebleven was de laatste tijd, je kan echt niet zomaar vrij nemen zonder vooraf tijdig aan te vragen.

    Wel bedankt voor goede info, in Argentinie om je een update te geven zitten we al op 10 peso voor een USD , begin van het jaar was nog 5 peso voor 1 USD. Kan je nagaan als he munt devalueert tov de USD. Nu als je wilt zien hoe de EU en de VS naar haaien gaat, kan je erg mooi volgen in slow motion in Argentinie enkel deze mensen zijn voorbereid en niet in permanente coma zoals bij ons. Welkom terug Mr. Doom.

  7. Beste VB, ik zie het helaas anders en in de VS hebben we nu een krankzinnige niet meer te redden situatie. Meer dan de helft van de vs bevolking is afhankelijk van de regering voor haar inkomsten. Dan hebben we de krankzinnige luchtbel in aandelen, staatsobligaties en dollars. Geef mij maar de vrije markt met eerlijk geld (goud en zilver) zonder dat die parasieten in de regering er zoals altijd een enorme puinhoop van maken. Je weet zelf ook wel de grootste misdaden in deze wereld werden altijd gepleegd in naam van regeringen niet van een paar mensen. Regeringen zijn gewoon onnatuurlijk instellingen die regeren dmv maffia methoden, het heeft niets met democratie te maken maar alles met controle over geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: