Volgens Nouriel Roubini zal een nieuwe piek in de rente op staatsobligaties de markten doen opschrikken en zouden meer family offices en hedgefondsen hetzelfde pad kunnen inslaan als het Archegos Capital Management van Bill Hwang. Archegos Capital Management was een family office capital managemet bedrijf dat op 26 maart 2021 niet kon voldoen aan de margin calls van verschillende investeringsbanken, waaronder Credit Suisse, Nomura Holdings, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

 

Meer inflatie kan rente doen stijgen

 

Het fonds had grote posities in aandelen als ViacomCBS, Baidu en andere bedrijven. Het gebruik van total return swaps door het bedrijf had ertoe bijgedragen dat de grote blootstelling aan de banken werd verborgen. De derivatencontracten stelden het Archegos Capital Management bloot aan zware verliezen toen de transacties de verkeerde kant uitgingen. The Wall Street Journal meldde dat Hwang in tien dagen $ 8 miljard verloor. Dit soort gebeurtenissen zou frequenter kunnen gebeuren als de rente verder stijgt.

 

Roubini, professor aan de Stern School of Business van de New York University en voormalig adviseur van de Amerikaanse overheid, zei dat de combinatie van lage tot negatieve rentetarieven in geavanceerde economieën en fiscale stimuleringsmaatregelen ertoe leidt dat investeerders buitensporige risico’s nemen.

 

Hij wees daarbij op de cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhoudingen op hoge niveaus die in 1929 en bij het begin van de jaren 2000 werden gezien als een signaal van roekeloosheid. We zien wijdverspreid volgens Roubini overal zeepbellen, er worden grote risico’s genomen in de vorm van transacties met een enorme hefboomwerking. Veel spelers op de markt hebben te veel grote risico’s genomen en sommigen van hen zullen tegen de achtergrond van stijgende rentevoeten ontploffen.

 

De professor, die de bijnaam “Dr. Doom draagt vanwege zijn onheilspellende prognoses over de economie en het financiële systeem, voegt zich bij andere beursgoeroes, waaronder Scott Minerd van Guggenheim Investments en waarschuwt dat er nog meer ineenstortingen in Archegos-stijl kunnen ontstaan. Roubini verwacht dat er een schok zou kan komen als de 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties dit jaar hoger wordt dan 2%.

 

De strategen van Bank of America Corp. noemden hetzelfde niveau van 2% als een van de grootste risico’s voor de bull run in aandelen, na een recordinstroom van $ 372 miljard in het eerste kwartaal. De publicatie van sterke economische indicatoren kan een dergelijke beweging in de rendementen op staatsobligaties veroorzaken. Roubini verwacht dat de Federal Reserve, alvorens de rente te verhogen eerst haar obligatieaankopen zal afbouwen, een evolutie die in het verleden een katalysator is geweest voor hogere reële rentetarieven.

 

Christian Mueller-Glissmann, strateeg bij Goldman Sachs Group Inc., zei dat er een grote kans bestaat dat de 10-jarige Amerikaanse rente in het tweede kwartaal voorbij de eindejaarsprognose van 1,9% van het bedrijf schiet. De beleggers moeten ook opletten voor andere risico’s, waaronder de terugkeer van de inflatie en het vooruitzicht van een “hete oorlog” tussen de VS en China, zei Roubini.

 

Hoewel een sterkere dollar sommige hedgefondsen en andere investeerders ertoe heeft aangezet de shortposities op de dollar af te bouwen, kan de koers van de ‘greenback’ op middellange termijn verder verzwakken naarmate de dubbele tekorten in de grootste economie ter wereld toenemen. Ondertussen kunnen Amerikaanse sancties ertoe leiden dat landen als China, Rusland, Iran en Noord-Korea diversifiëren, weg van dollaractiva. Op korte termijn ondersteunt de economische groei de dollar, maar op langere termijn is de trend neerwaarts gericht.

 

De wereldwijde chipcrisis: wie levert voldoende halfgeleiders?

 

Maar laten we eerst even een kijkje nemen in inflatieland. Stijgende prijzen voor van alles en nog wat, doen het inflatiegevaar opflakkeren. Allereerst is er het verhaal van de chips. Autofabrikanten van Tokio tot Detroit verlagen de productie, er rollen in hun fabrieken minder auto’s van de band en die situatie kan nog wel een tijdje blijven duren. PlayStations worden steeds moeilijker te vinden in winkels. Zelfs aluminiumproducenten waarschuwen voor een mogelijke neergang. Ze hebben allemaal één ding gemeen: een abrupt wereldwijd tekort aan halfgeleiders.

 

Halfgeleiders, ook wel bekend als geïntegreerde schakelingen of vaker gewoon als chips, zijn misschien wel het kleinste maar meest veeleisende product dat ooit op wereldwijde schaal is vervaardigd. Dat niveau van kosten en moeilijkheidsgraad heeft geleid tot een groeiende afhankelijkheid van twee Aziatische grootmachten – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. en Samsung Electronics Co. Stijgende spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld hebben de afhankelijkheid vergroot, waarbij de Amerikaanse overheid de leveringen aan bepaalde Chinese klanten heeft stopgezet.

 

Nu maken wereldleiders van Washington tot Peking van de chipvoorraden een topprioriteit voor hun regeringen, dit om de fabrieken draaiende te houden en de nationale veiligheid te waarborgen. In een groot aantal sectoren zullen de komende jaren honderden miljarden worden uitgegeven aan een wereldwijde “chiprace” met zowel geopolitieke als economische implicaties. De wereldwijde chipcrisis is een wake-up call voor landen over de hele wereld, laat daar geen twijfels over bestaan.

 

In Washington heeft de Amerikaanse regering vastgesteld dat een handvol ontbrekende onderdelen autofabrieken in het hele land kan sluiten, waardoor de veiligheid van de arbeiders in gevaar komt en de vooruitzichten op herstel van de Covid-19 pandemie worden geschaad. Overheidsfunctionarissen uit de VS, Duitsland en Japan zijn met de hoed in de hand naar Taiwan gegaan om te pleiten voor meer chips om economische rampen te voorkomen.

 

China heeft gezien dat de VS bereid zijn de toelevering van chips aan de grote Chinese bedrijven te onderbreken, een kwetsbaarheid die Xi Jinping en de Communistische Partij zeer tegen de borst stuit. Peking zal meer dan 100 miljard dollar investeren om de eigen binnenlandse chipindustrie op te bouwen. Xi heeft van technologische ontwikkeling een nationale prioriteit gemaakt. Het resultaat is dat overheden en bedrijven nog jaren zullen botsen over de suprematie van halfgeleiders.

 

Taiwan en Zuid-Korea zijn goed gepositioneerd om een belangrijke rol op de markt te spelen, waardoor ze economische en geopolitieke macht hebben. De VS en China zullen zwaar moeten investeren om gelijke tred te houden met de beste van de industrie, anders lopen ze het risico hun wereldleiderschap te verliezen. De chips zijn echter maar één facet van het verhaal, het bredere verhaal wordt door de grondstoffen geschreven.

 

Goldman Sachs voorziet verdere hausse bij de commodities

 

In 2020 doorbrak de koperprijs voor het eerst in meer dan 7 jaar de kaap van 8000 dollar per ton, gestimuleerd door het optimisme dat de Amerikaanse regering de economie in de komende maanden zal blijven ondersteunen. We zitten nu al een heel eind boven die 8000 dollar en alles wijst in de richting van een verdere stijging. Bij TD Securities vewijst analist Ryan McKay naar een aantal andere factoren die de vraag naar basismetalen in het algemeen en naar koper in het bijzonder doen stijgen.

 

McKay verwijst daarbij naar het herstel van de Chinese economie en naar de zwakkere dollar. Goldman Sachs ziet een nieuwe lange termijn bullmarkt mogelijk, waarbij zelfs gesproken wordt van een Commodities Super-Cycle. Deze verwachting is gebaseerd op het feit dat de prijzen voor non ferro’s de sterkste stijging in meer dan een decennium lieten optekenen, vooral als gevolg van China’s onblusbare honger naar grondstoffen.

 

Vanaf het dieptepunt in maart bij het begin van de Covid-19 pandemie is de koperprijs met 80% gestegen. Sommige analisten maken de vergelijking met de piek in de prijzen voor basismetalen in de vroege jaren 2000, toen eveneens een sterke stijging van de vraag vanuit China de tot dusver laatste supercyclus voor grondstoffen inluidde. Jeff Currie, hoofd grondstoffenonderzoek bij Goldman Sachs, voorspelde op Bloomberg TV een nieuwe supercyclus waarbij de prijzen voor basismetalen nieuwe pieken zullen bereiken.

 

De succesvolle manier waarop China het indammen van de pandemie heeft aangepakt en het optimisme over de wereldwijde economische groei in 2021 hebben zowat alle grondstoffenprijzen de lucht ingejaagd, van ijzererts tot olie. Er vond vooral een opmerkelijke trendommekeer plaats bij koper, dat meer dan 50% daalde ten opzichte van de recordhoogte bereikt in 2011. Maar ook olie liet zich niet onbetuigd.

 

Bank of America Securities verwacht verder herstel olieprijzen

 

De kracht van het herstel van de Amerikaanse olieprijzen in de afgelopen weken is gerechtvaardigd, maar volgens BofA Securities heeft de sector het tweede deel van het herstel nog voor de boeg. Analist Doug Leggate merkt op dat de oliesector één van de best presterende sectoren is sinds Pfizer positieve Fase 3-gegevens aankondigde van zijn COVID-19 vaccinonderzoeken.

 

Dat vaccin is inmiddels één van de meest succesvolle wereldwijd. De OPEC+ heeft het voornemen bevestigd om zijn interventiebeleid voort te zetten, wat concreet betekent dat er geen overvloed aan ruwe olie op de markt moet worden verwacht. De komst van het vaccin en de productiebeperkingen door de OPEC+ leggen samen een betrouwbare bodem onder de olieprijs.

 

Uiteindelijk zal er op de markt een nieuwe balans gevonden worden tussen vraag en aanbod. Zodra dat gevonden is, kan het evenwicht op de markt worden hersteld. Tegen die achtergrond behoudt Leggate zijn koopadviezen voor Exxon Mobil Corporation (NYSE: XOM), Occidental Petroleum Corporation (NYSE: OXY) en Chevron Corporation (NYSE: CVX).

 

Deze aandelen bieden in de huidige omstandigheden wellicht nog potentieel. Ook de Amerikaanse Energy Information Administration (IEA) verhoogde haar prognoses voor 2021 wat betreft de wereldwijde benchmarkolieprijzen, dit op basis van de verwachting dat de binnenlandse olieproductie in de Verenigde Staten gemiddeld 11,10 miljoen vaten per dag zal bedragen. 2021 zou dus wel eens het jaar van de olieaandelen kunnen worden. Maar hoog tijd om nu even te kijken naar de edelmetalen. Daar blijkt het beeld iets anders te zijn.

 

Zilverprijs kan snel weer stijgen

 

Betekent de recente zwakte bij de edelmetalen een kans om opnieuw zilver te kopen? Zilver staat volgens de meeste analisten klaar om te schitteren in de komende jaren dankzij zeer sterke fundamentele factoren. De belangrijkste daarvan is de aanhoudende groene (milieuvriendelijke) revolutie.

 

De opkomst van duurzame energie vereist enorme hoeveelheden zilver, waardoor de vraag sterk kan oplopen. Daar staat een dalende mijnproductie tegenover, wat betekent dat zilver gedurende vele jaren een gunstige vraag / aanboddynamiek zal hebben. Alleen al de acceptatie van zonne-energie zal de vraag naar zilver stabiel houden. Alleen al voor fotovoltaïsche zonne-energie worden jaarlijks ongeveer 100 miljoen troy onces gebruikt. Dat vertegenwoordigt 10% van het jaarlijkse wereldwijde aanbod en dat aantal zal naar verwachting toenemen.

 

Door de politieke en sociale druk zal het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals op zilver aangedreven zonnepanelen een explosieve groei kennen, wat de vraag naar het zilveren metaal fors zal doen toenemen. Niet alleen neemt het verbruik van schone energie toe, maar ook de kosten dalen, wat op zijn beurt de acceptatie van de nieuwe energiebronnen bevordert.

 

Bovendien daalt de steenkoolproductie, wat de alternatieve energie een extra impuls geeft. De dalende kosten voor zonne-energie zullen naar verwachting meer zakelijke en particuliere klanten ertoe aanzetten om in zonne-energie te investeren. Bovendien, gezien de rol van zilver in de technologische waardeketen, lijkt het waarschijnlijk dat vroeg of laat enkele bekende beleggers uit de financiële of technische wereld ertoe zullen worden aangetrokken (zelfs Warren Buffet bezat zilver in de jaren negentig).

 

De totale jaarlijkse aanvoer van zilver is tegen lopende prijzen ongeveer 25 miljard dollar waard. Dat is een druppel in de oceaan van liquiditeiten, aangezien de FED alleen al in de afgelopen 12 maanden een paar duizend miljard dollar heeft gedrukt. Een relatief beperkte instap door één of enkele grote investeerders in zilver kan ervoor zorgen dat de prijzen omhoogschieten. Van zilver naar goud is maar een kleine stap.

 

Goud voelt de inflatie opnieuw kriebelen

 

Het goud heeft een zwak eerste kwartaal neergezet, waarbij het vooruitzicht van hogere rentetarieven niet bepaald goed nieuws is voor het gele metaal. John Authers, senior editor bij Bloomberg en auteur van “The Fearful Rise of Markets”, gelooft echter in de come back van de edelmetalen in het algemeen en van goud in het bijzonder. De goudprijs is met ongeveer 20% gedaald ten opzichte van zijn hoogste punt in augustus en staat terug waar het stond in februari vorig jaar voordat de pandemie de ontwikkelde wereld trof.

 

De vooruitgang die in de strijd tegen Covid sindsdien is geboekt, is duidelijk beter dan verwacht. Dit heeft de omgeving voor goud ongunstiger gemaakt, want de economie heeft zich sneller dan verwacht hersteld waardoor de kans toeneemt dat de rente binnen afzienbare tijd weer omhoog gaat. Toch behoeft de omvang van de daling enige toelichting. Er wordt momenteel onvoldoende rekening gehouden met de factor inflatie.

 

Ten eerste was het eerste kwartaal van 2021 ook het slechtste voor obligaties in enkele decennia. Deze feiten kunnen heel goed met elkaar verband houden. De Bloomberg Barclays treasury-index daalde voor het eerst sinds 1980 met meer dan 4%. De eerste keer dat dit is gebeurd sinds het eerste en derde kwartaal van 1980 toen we in het midden van een periode van stagflatie zaten.

 

De financiële markten gaan er van uit dat er meer inflatie op komst is en dat de FED op een bepaald moment gedwongen zal worden haar basisrente te verhogen om de inflatie te bestrijden. De komst van meer inflatie zal niet zonder gevolgen blijven voor de goudprijs. Volgens John Auters zou de goudprijs in de tweede helft van het jaar in aangename zin kunnen verrassen met een forse prijsstijging.

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: