Rusland begint handel in fysieke edelmetalen

De beurs in Moskou begint aan het eind van 2013 met de handel in fysiek goud en zilver. In 2014 is het ook de bedoeling om handel te starten in palladium en platina. De handel in de fysieke edelmetalen moet de liquiditeit in de markt vergroten en meer deelnemers aantrekken.

Goud rusland

Van papier naar fysiek

Tot nu toe kan er in Rusland alleen gehandeld worden in termijncontracten (futures) en niet in de echte fysieke vorm. Goud werd af en toe verkocht op de over-the-counter markt en de prijs werd gekoppeld aan de quoteringen van de centrale bank. Nu zal goud ook een prijs krijgen in roebels, de Russische munteenheid. “Wij exporteren goud in Rusland. We produceren veel edelmetalen,” zei Mikhail Orlenko, directeur van de grondstoffenhandel in Moskou. “Toch waren de handelsvolumes aanzienlijk kleiner dan onze concurrenten. Onze grondstoffenmarkt is niet transparant.

Palladium & Platina

De spotprijs zal gaan handelen op de reeds bestaande forex markt. De bedoeling is dat de beurs in Moskou het vervoer van fysiek goud en zilver gaat regelen voor de producenten, waardoor de opgeslagen goederen de volgende dag geleverd kunnen worden. Naast goud en zilver gaat Rusland zich ook op andere edelmetalen richten. Rusland produceert 43% van de wereldwijde productie van palladium en is tevens de op één na grootse producent van platina ter wereld.

Concurrentie voor LBMA

De grootste beurshandel voor fysieke edelmetalen is al jaren de London Bullion Market Association (LBMA). Grondstofrijke opkomende markten zijn steeds meer geïnteresseerd in het opzetten van eigen handelshuizen. Ze denken op die manier kosten te kunnen besparen en daarnaast zelf een grotere invloed op de prijsontwikkeling te kunnen uitoefenen.

5 reacties

 1. Je begint je toch af te vragen waarom dat soort landen dat toch zouden doen. En dat alles voor die paar grondstoffen die er bij hun in de grond zitten? En welke landen zullen nog volgen? Mexico misschien, of een van de andere aan dat soort grondstoffen rijke landen?
  Het lijkt me logischer te veronderstellen dat men de dominantie van de dollar zo langzaamaan als een loden last ervaart en er coute qui coute vanaf wil. En niet alleen de dollar, maar het hele westerse financiële systeem.
  Met olie lag het nog net even iets anders. De petrodollar kon in stand gehouden worden door de relatief verder onbetekenende olieproducerende landen politiek en financieel onder druk te houden. En als dat niet werkte dan maar met geweld en intriges. Bij goud ligt het iets anders, want China en dan nu Rusland kun je moeilijk nog als onbetekenend kwalificeren. Een oorlog tegen dit soort staten begin je niet zomaar.
  Zou het dan toch zo kunnen zijn dat we naar 2 wereldsystemen op onze planeet heengaan?
  Het ziet ernaar uit dat het Westen zijn kans op het invoeren van een sound money systeem voorlopig heeft laten liggen. Maar ook hier ben ik nog steeds niet zeker van, want de zaken ontwikkelen zich nu in een rap tempo, die nog alle kanten uit kunnen gaan.

  1. “En dat alles voor die paar grondstoffen die er bij hun in de grond zitten?”
   Heeft u enig besef hoeveel grondstoffen er in Russische bodem zitten?
   Rusland kan zich volledig zelf redden.
   China importeert nog wel veel olie, misschien om z’n eigen voorraden te sparen.
   Nederland teert nog op z’n gasbel in Slochteren, maar importeert ook veel olie en gas momenteel uit Rusland en Noorwegen.
   Als onze gasbel op is, gaan we als doorvoerland verder, met geimporteerd gas en olie.
   Want het hele leidingnet ligt er al, sinds 1965.

 2. Door met list en bedrog (de grote leugen van Ben) edelmetaal te manipuleren is de prijs in elkaar gestort. Gevolg is dat er nu een enorme vraag naar fysiek goud is ontstaan in het Oosten.

  De Oosterse burgers en overheden staan letterlijk in de rij om edelmetaal tegen afbraakprijzen aan te schaffen. Wat een prachtige buitenkans voor de een is ,is een gruwel voor de ander.

  Het edelmetaal verhuisd dus allemaal richting het Oosten. Dat de Russen liever zelf Goud in voorraad hebben voor hun burgers is nog niet zo moeizaam te bevatten…….gingen niet veel Russen in het schip bij het Cyprus debakel?

  Helaas heb ik voor de Westerse wereld slecht nieuws…..U zult Uw edelmetaal verliezen en Uw Euro zal tot papier voor het aanmaken van de kachel vervallen. Gelukkig zal dat nog een paar jaar uitgesteld kunnen worden door het onbeperkt bij printen van geld. Draghi bedankt!

  De negatieve spiraal zal niet meer te herstellen zijn. De Westerse wereld is gedoemd tot de ondergang. Armoede zal jaarlijks toenemen.

  Alles is het gevolg van een zeer slecht economisch beleid, waarbij men weigert de pijn te nemen, ofwel verliezen voor de slechte investeringen. De sociale lasten zullen de pan uitreizen. Het is over, uit, voorbij. Wie durft de burgers de waarheid te zeggen?

  1. Hallo Martin,
   Wat kunnen we er met elkaar, met de beste wil nog van maken denk jij?
   We zullen toch een strategie moeten hebben, om ons kans te geven om te overleven.
   Met pijl en boog kan je ook niet zo veel.
   Maar met onze gezamenlijke IQ inspanningen, moeten we toch een aardig eind op weg kunnen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.