Rusland begint handel in fysieke edelmetalen

5

De beurs in Moskou begint aan het eind van 2013 met de handel in fysiek goud en zilver. In 2014 is het ook de bedoeling om handel te starten in palladium en platina. De handel in de fysieke edelmetalen moet de liquiditeit in de markt vergroten en meer deelnemers aantrekken.

Goud rusland

Van papier naar fysiek

Tot nu toe kan er in Rusland alleen gehandeld worden in termijncontracten (futures) en niet in de echte fysieke vorm. Goud werd af en toe verkocht op de over-the-counter markt en de prijs werd gekoppeld aan de quoteringen van de centrale bank. Nu zal goud ook een prijs krijgen in roebels, de Russische munteenheid. “Wij exporteren goud in Rusland. We produceren veel edelmetalen,” zei Mikhail Orlenko, directeur van de grondstoffenhandel in Moskou. “Toch waren de handelsvolumes aanzienlijk kleiner dan onze concurrenten. Onze grondstoffenmarkt is niet transparant.

Palladium & Platina

De spotprijs zal gaan handelen op de reeds bestaande forex markt. De bedoeling is dat de beurs in Moskou het vervoer van fysiek goud en zilver gaat regelen voor de producenten, waardoor de opgeslagen goederen de volgende dag geleverd kunnen worden. Naast goud en zilver gaat Rusland zich ook op andere edelmetalen richten. Rusland produceert 43% van de wereldwijde productie van palladium en is tevens de op één na grootse producent van platina ter wereld.

Concurrentie voor LBMA

De grootste beurshandel voor fysieke edelmetalen is al jaren de London Bullion Market Association (LBMA). Grondstofrijke opkomende markten zijn steeds meer geïnteresseerd in het opzetten van eigen handelshuizen. Ze denken op die manier kosten te kunnen besparen en daarnaast zelf een grotere invloed op de prijsontwikkeling te kunnen uitoefenen.

Over de auteur

Studeert geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Geïnteresseerd in economische theorie, financiële markten en geopolitieke ontwikkelingen.