Rusland bouwt eventueel acht kernreactoren in Iran

40

Niet alleen hebben Rusland en China een dikke deal gesloten na ruim tien jaar onderhandelen en zijn ze hun economische banden al sinds geruime tijd aan het versterken, nu lijkt het er ook nog eens op dat Rusland binnenkort een overeenkomt sluit met Iran om daar acht nieuwe kernreactoren te bouwen. Twee reactoren kunnen gebouwd worden bij de Bushehr elektriciteitscentrale en zes reactoren op andere plaatsen.

De Russische president Vladimir Putin zei recent nog dat de Russisch-Iraanse samenwerking zal doorgaan ondanks de internationale druk tegen Iran. Niet alleen zijn het buurlanden, ook zijn beide landen langdurige betrouwbare partners.

Irans enige kerncentrale in de buurt van Bushehr is sinds september 2011 inwerking getreden en draaide na een jaar op volle capaciteit. Deze kerncentrale is van Russische makelaardij en is sinds afgelopen september overgedragen aan de Iraniërs.

Wanneer deze deal wordt gesloten tussen Rusland en Iran is het niet onwaarschijnlijk dat het direct dan wel indirect gesteund wordt door China. Hierdoor dreigt het buitenlandse beleid van de Amerikaanse president Barack Obama, dat onder anderen juist gericht is op het voorkomen van de bouw van deze kerncentrales in Iran, te mislukken. Israël en Saoedi Arabië zullen in ieder geval ‘not amused’ zijn met het slappe  buitenlandse beleid van hun Amerikaanse partner wanneer Rusland en Iran deze deal zouden sluiten.