Rusland, Turkije, Kazachstan blijven goud kopen

2

goud kopenIn 2012 zijn opkomende economieën bezig geweest met het uitbreiden van hun goudreserves. Ook in de laatste maand van het jaar investeerden de emerging markets weer in goud. Zo kocht Rusland ruim 19 ton goud in december, waarmee het zijn goudreserves uitbreidde tot 957,8 metrische ton. Een toename over 8,5% over 2012, zo blijkt uit data van het Internationaal Monetair Fonds. Ook Kazachstan breidde zijn goudreserves in december uit met 1,7% (2 ton) naar een totale reserve van 115,3 ton. Kazachstand heeft de goudreserves afgelopen jaar met 41% vergroot.

Goud kopen in 2013

Rusland heeft al aangegeven dat het door zal blijven gaan met goud kopen. De snelheid en grootte van de aankopen kan variëren. “Centrale banken moeten blijven diversificeren naar goud, nu het gevaar voor een verdere escalatie in de eurozone nog niet is geweken”, zegt Lynette Tan, investment analist bij Philip Futures.

Turkije koopt 45 ton goud

Ook Turkije blijft bezig met het uitbreiden van zijn reserves. In de laatste maand van het afgelopen jaar kocht het land voor nog eens 45 ton goud, waarmee zijn totale bezittingen uitkwamen op 359,65 ton goud. Dit kwam voornamelijk vanwege het accepteren van goud als reserve vereiste bij commerciële banken. Niet alleen goudreserves, maar ook goud gedekte financiële producten blijven in populariteit winnen. Zo was december een recordmaand, waarin investeerders voor 2.632 ton aan goud bezaten. In januari nam dit totaal iets af, mede vanwege prijsdalingen in de fysieke markt .

Verschillende visies over goud kopen

Volgens analisten van Morgan Stanley zal de prijs van goud in 2013 stijgen als gevolg van de acties van centrale banken om de economie te stimuleren. “Wij zien weinig reden om aan te nemen dat de tegenstanders van het huidige ruime monetaire beleid binnen de Federal Reserve zullen slagen in het verkrappen van de huidige beleidsmaatregelen”, schrijven de analisten in hun rapport.

Deze visie staat in contrast met de visie van andere banken als Danske Bank en Credit Suisse die verwachten dat de goudprijs dit jaar zal pieken. Volgens Danske Bank zal goud gemiddeld $1.720 in 2013 en $1.600 in 2014 gaan kosten, terwijl Credit Suisse prijsverwachtingen van $1.740 en $1.720 opgeeft voor de komende twee jaar. De prijs van goud heeft in 2013 nog nauwelijks grote schommelingen gekend, in tegenstelling tot de laatste maanden van 2012.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie