Salaris in bitcoin? Bij dit Nederlandse bedrijf is het inmiddels mogelijk

De bitcoindienst BTC Direct betaalt haar medewerkers vanaf juni 2018 een deel van het salaris in bitcoin. Dat is uniek, want geen enkele organisatie in Nederland betaalt vaste medewerkers uit in cryptocurrency.

Waarom salaris in bitcoin?

Meer dan een half miljoen Nederlanders bezit bitcoin of andere cryptomunten. Dit onderstreept de potentie voor alledaags gebruik van cryptovaluta. Noud Peters, medewerker finance van BTC Direct:

Wij geloven dat cryptocurrencies ons denken over geld compleet op z’n kop gaat zetten. De drempel om bitcoin te gebruiken als betaalmiddel is lager als je niet eerst Euro’s hoeft om te wisselen in crypto. Daarnaast is bitcoin een goede investering gebleken.

Hoe werkt het salaris uitbetalen in bitcoin?

BTC Direct verloont op een vaste dag in de maand. Medewerkers mogen zelf bepalen hoeveel zij in bitcoin willen ontvangen. De actuele koers wordt daarbij aangehouden. BTC Direct verstuurt vervolgens bitcoin naar de digitale portemonnee van de medewerker.

Wat zegt de wet?

Het is verplicht om in ieder geval het minimumloon in euro’s uit te betalen. Dat schrijft de ‘Wet aanpak schijnconstructies’ voor. Deze wet is in het leven geroepen om werknemers te beschermen tegen onderbetaling. Alles wat boven het minimumloon uitkomt mag dan ook in bitcoin uitbetaald worden.

Wat vindt de medewerker?

Het crypto bedrijf  laat de keuze aan de medewerker zelf maar dat bleek achteraf niet nodig. Alle 33 medewerkers hebben ervoor gekozen om een deel in bitcoin uit te laten betalen. Waarom? Daniël Kruisselbrink, medewerker customer support:

“Ik kan nu al worden uitbetaald in bitcoin. Eindelijk een valuta die transparant, eerlijk en toegankelijk voor de hele wereld is”.

Maar dat is niet de enige reden. Anne Braken, afdeling communicatie:

“Ik geloof en vertrouw dat bitcoin meer kan zijn dan alleen een investeringsmogelijkheid. Ooit wordt crypto een geaccepteerd betaalmiddel. Daarom wil ik nu alvast een deel uitbetaald krijgen in bitcoin”

Pensioenregeling in bitcoin

Ook wordt bij het bitcoin bedrijf de mogelijkheid onderzocht om naast het salaris, ook het pensioen op te bouwen in bitcoin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.