De sancties tegen Rusland zijn – op “Wir schaffen das” na – de domste Europese beleidsbeslissing sinds het Verdrag van Maastricht. Maar, in tegenstelling tot “Wir schaffen das” kunnen we die vergissing met één vingerknip ongedaan maken. Dat vergt slechts vijf minuten politieke moed.

Hier vijf redenen om de bevolking en hun leiders alsnog te overtuigen om de sancties met onmiddellijke ingang op te heffen.

1.Gazprom houdt verrassend goed stand

Gazprom, de parel aan de kroon van de Russische energiesector, lijdt het minst onder de lage olie- en gasprijzen van alle grote producenten in de wereld. Terwijl OPEC doodbloedt en de Amerikaanse schalielobby op haar tandvlees zit, fietst Gazprom (bijna) moeiteloos door het zware weer.

Zelfs wanneer de olieprijzen nog verder zouden zakken blijft Gazprom een financieel gezond bedrijf. Ook al kent het probleem soms liquiditeitsproblemen, het blijft een solvabel en gezond bedrijf. Wanneer olie in 2016 flirt met de 20 dollar, is het over & out voor Saoedi-Arabië. Rusland heeft dan maar de Europese markt voor het grijpen.

Gazprom kan immers dankzij de zwakke roebel het goedkoopst produceren, en dus ook het goedkoopst verkopen. Bovendien zit het bedrijf op een berg buitenlandse valuta, dus kan het verdere schommelingen in de eigen munt relatief makkelijk opvangen.

Gazprom straalt ook internationaal vertrouwen uit. Ondanks de sancties kan het relatief makkelijk en goedkoop leningen ophalen in Europa en de Verenigde Staten. Zo werd in 2015 7 miljard dollar opgehaald in het Westen.

Dat financiële vertrouwen zou zich moeten vertalen in politiek vertrouwen. Dat Gazprom zelfs in de VS als betrouwbare handelspartner wordt beschouwd, is een unieke kans voor vrede tussen Rusland en het Westen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor Europa, die zich best zo snel mogelijk afkoppelt van de Arabische olie, en zich op Amerika en Rusland richt voor haar energiebehoefte. Dat beide landen zichtbaar aanwezig zullen zijn in Europa en nauw betrokken zullen worden bij het Europese energiebeleid, zal beide landen dichter bij elkaar brengen. Dat is broodnodig in tijden van geopolitieke spanningen met, in de eerste plaats, de Arabische wereld.

2. Europa snakt naar Russisch gas

De Europese economie klimt langzaam uit een dal en dat vertaalt zich in een grotere energiebehoefte. Vooral in landen als Duitsland, waar de kernuitstap energieprijzen de hoogte heeft ingestuurd en energie bijzonder schaars gemaakt heeft, snakt men naar goedkoop gas. En dan kijkt men natuurlijk snel naar de Russen.

Energie-bevoorrading van Noordwest-Europa valt of staat met het Nord Stream 2-project, dat Russisch gas via de Baltische Zee naar Polen en Duitsland brengt. De Europese Commissie probeert dat project nu op te blazen (wellicht onder druk van Oekraïne, enkele rancuneuze ex-Warshaupactlanden en de VS), maar stuit op hevige tegenstand van de Duitsers, Oostenrijkers, en BENELUX.

Willen we het grote Europese experiment met alternatieve energie betaalbaar houden, zonder onze economie te hypothekeren, dan zijn we aangewezen op Russisch gas. Daarvoor is wederzijds institutioneel vertrouwen nodig. En dat vertrouwen staat onder druk door de sancties. Die moeten onmiddellijk verdwijnen.

3. Russische olie-export groeit enorm

Door de implosie van de roebel is Rusland grotendeels gespaard gebleven van de heisa die de lage olieprijs voor producenten met zich heeft meegebracht. Dat verhaal kent u. Een belangrijk gevolg daarvan is dat de Russische olie-export in 2015 met maar liefst 7.5% gestegen is t.o.v. 2014.

Daarmee zit Rusland terug op het niveau van 6 jaar geleden, de economische hoogdagen van het land.

Er werd in 2015 ook ruim 4% meer steenkool gedolven, maar die wordt amper geëxporteerd.

Natuurlijk gas daarentegen krimpt een beetje in, met bijna 1.5%, maar de gasexport groeit wel met 4.9%. Door de economische crisis in Rusland hebben de Russen nu immers minder gas nodig, terwijl de Europese vraag stijgt.

Kortom: Rusland wil geopolitieke vriendjes maken door haar energieproductie gevoelig op te drijven. De Russische crisis zal echter niet blijvend zijn, dus een groeiende binnenlandse vraag is slechts een kwestie van een paar kwartalen. Europa kan zich niet permitteren om NU geen deals te sluiten met de Russen.

Door het aandeel van Russische olie in de Europese markt te vergroten, heeft Europa meer spelers op de markt, wat de prijzen alleen maar zal drukken. En willen we de Europese economie kickstarten na de donkere jaren, moeten we de Russen, Amerikanen en OPEC tegen elkaar uitspelen.

Bovendien is het geopolitiek ontzettend belangrijk om Europa stilaan af te sluiten van de Arabische olie.

4. Duitsland

Duitsland kan niet langer onder de druk van haar revolterende industrie uit. Al vele regionale politici uit CDU- en SPD-hoek hebben al openlijk hun aversie voor de sancties geuit. Geen enkele economie lijdt zo hard onder de Russische exportban als Duitsland.

Onlangs werd een dochter van Siemens aangesteld om gasturbines te bouwen in de Krim. Dat is niet in strijd met de sancties, maar werd toch politiek tegengehouden omdat het niet “in de geest” van de sancties zou zijn. Tot groot ongenoegen van de bevolking, industrie en vakbonden.

De VS opende een onderzoek naar Deutsche Bank wegens vermeende inbreuken op de sancties, maar de Duitse autoriteiten waar veel minder geneigd om een grondig onderzoek te voeren.

Kortom: Duitsland wordt een anti-Russisch beleid opgedrongen door de Amerikanen zonder dat het in dat verhaal wil meestappen. De Koude Oorlog is voorbij, en dat zint de Amerikanen voor geen meter. Duitsland heeft nochtans de sleutel in handen om de geopolitieke bondgenoot Amerika en economische partner Rusland met elkaar te verzoenen.

Na “Wir Schaffen Das” kan Merkel deze historische kans om zich op een positieve manier in de geschiedenisboeken te werken niet laten liggen.

We zullen pas zien waar Merkel écht staat wanneer Brussel in 2016 Nord Stream 2 afschiet. Dan zal Merkel moeten kiezen waar de beslissingsmacht van de BRD echt ligt: in Berlijn of in Brussel. Dat zal sowieso een politieke aardverschuiving met zich meebrengen en kan haar wellicht de politieke kop kosten.

5. Russische toeristen = kassa kassa

Na de aanslag op de Russische Airbus geldt er een afreisverbod voor Russen om naar Egypte te gaan. Dat heeft Egypte ondertussen al ruim 300 miljoen dollar gekost.

Russische en Britse toeristen, beiden met afreisverbod, zijn goed voor 70% van de omzet in de sector. 11% van het Egyptische BBP en 14% van de buitenlandse valuta-instroom.

Kortom: Egypte bloedt omwille van haar ambigue houding t.a.v. IS en het islamisme in het algemeen. Het land mag dan wel in de greep zijn van een gematigde islamitische dictatuur, de onderstroom van de bevolking is ronduit extremistisch.

Die miljoenen toeristen die wegblijven zijn goed nieuws voor de Europese toeristische sector. Door bemoeilijkte visa-procedures blijven die massaal weg, ten voordele van de vakantiebestemmingen in Zuidoost-Azië.

Het is een kwestie van tijd voor de Europese toeristische sector Brussel zal smeken om de sancties ongedaan te maken. Het hoeft niet te verwonderen dat vooral landen als Griekenland en Italië hier een breekpunt van maken.

Bron: Beurs.com

67 reacties

 1. “En willen we de Europese economie kickstarten na de donkere jaren, moeten we de Russen, Amerikanen en OPEC tegen elkaar uitspelen.”

  Is het legitiem om te stellen dat de bevolking helemaal niet zit te wachten op al die kinderachtige spelletjes van het zo volprezen intellect dat we schijnbaar niet eens benutten?

  1. Ja Werner, acties/smerig spel uit het verleden, lokt tegen acties/rancune uit in het heden.
   Dat is nog steeds de harde realiteit, iedereen vecht op traditionele manier om te overleven.

   1. Misschien zijn ze aan het ‘fiepen’ waardoor ze geen aandacht meer hebben voor de rijke schat aan kennis en sociale alternatieven?

    Bepaalde preoccupaties kunnen leiden tot een verslaving, niet aan middelen maar aan handelingen (zoals surfen op het internet of gokken). De verslaafde heeft in dat geval nog nauwelijks interesse voor een wereld buiten deze bezigheden. Jargon voor het hebben van preoccupaties is fiepen, een fiep is dan een preoccupatie.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Preoccupatie

    1. Ja precies, de meeste mensen geven in hun beleving nog steeds meer om de rijke schat in materiële zin, dan aan de schat van kennis, bewustzijn en sociale alternatieven.

     Het laatste is voor de meeste mensen ( hoofdzakelijk in de westerse maatschappij ) het moeilijkste op waarde te beoordelen, omdat ze het nooit hebben mogen leren, onderdrukt en besmet verklaard was.

     1. Zo is dat Bertus, het wil echter niet zeggen dat in het ‘Westen’ deze kennis niet gekend zou zijn. Tussen kennen en daadwerkelijk toepassen zit echter nog een verschil, zeker niet wanneer de leiders aan het fiepen zijn en daar hun wetten en maatregelen op baseren.

     2. Je moet niet steeds spijkers op laag water zoeken, of lopen mieren neuken, volgens oud Nederlandse gezegden.

     3. Er bestaan veel gezegden, ze worden vaak gebruikt als afweermechanisme waardoor hun betekenis verloren gaat. En zo gaat het maar door, het typeert ‘platland’.

      De halve waarheid is een misleidende verklaring die enige elementen van de waarheid omvat. De verklaring kan gedeeltelijk waar zijn. De verklaring kan geheel waar zijn maar slechts een gedeelte van de hele waarheid omvatten. De verklaring kan ook bedrieglijke elementen omvatten, zoals foutieve interpunctie of een ambiguïteit. De opzet van een halve waarheid is te bedriegen, te ontwijken, de schuld af te schuiven of een verkeerde voorstelling van zaken te geven. In de politiek is het begrip “halve waarheden” een veelvoorkomend verschijnsel. Zo nu en dan betichten politici andere politici er van halve waarheden te gebruiken. De term kan echter ook gebruikt worden om een argument dat niet op halve waarheden berust in diskrediet te brengen.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Halve_waarheid

 2. Helaas schrijver van het artikel, Rusland heeft al enige tijd terug na het verraad van Berlijn inzake de afhandeling Oekraïne de rug naar het westen gekeerd.
  Onder dwang van Putin heeft India met Pakistan vrede gesloten en dat betekend heeeeeel veeeeel.
  Alqaida is nadat Pakistan er de angel uittrekt verleden tijd.
  De soennitische As midden oosten Turkije, Syrië, Irak en Saoedi Arabië is ook de vernieling in geholpen.
  En word de sitischhe AS Syrië, Iran en voormalige sovjet moslim landen te samen met China en India een prachtig handelsblok dat helemaal niet zit te wachten en behoefte heb aan een EU/VS die lang de baas zijn geweest maar helaas door eigen toedoen, globalisatie, zichzelf uit de markt en macht heeft gehaald.
  Waarom draait Gazprom nog uitstekend nu dat is simpel, gas en olie per pijp is veel goedkoper als per schip.
  En daarbij beschikt Gazprom over een zeer uitgebreid netwerkwerk uit de voormalige Sovjet unie van nog uitstekende kwaliteit.
  Daarnaast is dat systeem zo aangelegd dat alle gas en olie bronnen uiteindelijk altijd via Rusland naar de export landen gaat dus Brezjev en zijn matten hebben daar toen goed over nagedacht.

  1. Rusland exporteert ook voor E10 euris per vat nog vrolijk door, dus die oliebel daar is dan als eerste op,triest voor dat land met 250 miljoen inwoners en een koud klimaat. Nog triester is dat ze met de miljarden die ze nu nog hebben geen enkel economisch perspectief creëren, behalve hun wapenexport,typische oligarchie.

   1. tweederde van het landschap in Siberie is nog steeds niet ontgonnen en onderzocht op bodemschatten.
    Tsjoekotka een stukje Rusland noordoost ter grootte van 720000 km2 zit tot op heden vastgesteld meer olie dan dat de wereld gewonnen heeft.
    Aardgas ca 75 trilljard m3.
    Dus voordat de russen hun voorraad verpanjerd hebben liggen wij allang op de rug zonder 1 spant olie en gas in ons bezit.

    1. Zo ligt voor Israël ook een veld gas dat nooit meer opgemaakt kan worden. De ontginning in Rusland is en blijft te duur om rendabel te worden bij afnemende vraag.Er is daar en op veel meer aardse plekken zat fossiel, maar als de prijs ook in saudi Arabië nu al de “begroting “raakt ben je zonder alternatieve economie kansloos.

     1. Saodie Arabie heeft 1965 265 milljard barrel olie en heden nog steeds maar gaan wel 11 kerncentrales bouwen.
      Snap je hem?.

     2. Vanwege Economische,Militaire,Geografische en valutaire belangen, zal het ‘alternatieve economieverhaal internationaal niet breed uitgerold worden.

      Er woedt eerst nog een internationale macht strijd.

    2. Velen heersers in het verleden, hebben geprobeerd Rusland en China te
     veroveren, omdat deze landen over onmetelijke grondstoffen en glimmend
     spul in de bodem beschikken.

     Militair veroveren is heden ten dagen geen optie meer, welke mogelijkheden kunnen de hyena’s dan nog bedenken.

     Het stokje van de wekelijke macht lijkt overgedragen te zijn/worden van West naar Oost.

     1. Grappig is in dit verband dat de enigen die het wel gelukt is de zgn. Mongolen zijn, al was het maar voor relatief korte tijd onder grote leiders die ‘sociale innovaties’ uitvoerden (despotisme werd door die leiders uitgebannen) en allerlei allianties aangingen. Zou het ze nu weer lukken? Je zou het haast denken. In de jaren 50 spraken we over het ‘gele’ gevaar, daarna werd het ’t ‘rode’. Alleen rood is niet langer zo rood, als het toen was. Het gevaar van nu lijkt me eerder het ‘groene’. Het gevaar van de groene gemeenschap, die alles in zich verenigt. Als je het mij vraagt zijn we gewoon kameleons die zich aanpassen aan hun omgeving.

     2. Leuk dat je die kleuren zo accentueert, heb je per toeval het werk van Beck & Cowan gelezen? Het gevaar van ‘groen’, er volgen nog stappen waardoor ook dat weer anders wordt gezien. Alsof we kameleons zijn inderdaad, volledig mee eens.

      Na de voltooiing van de groene Meme is het menselijk bewustzijn zover
      dat het de kwantumsprong kan maken naar het ‘denken van het tweede
      niveau’. Clare Graves noemde dit de ‘grote sprong (…) naar de overzijde van een kloof met een enorme betekenisdiepte’. Het komt erop neer dat het bewustzijn van het tweede niveau zowel verticaal als horizontaal kan denken, gebruik makend van de hiërarchieën en heterarchiën. Men kan voor het eerst evident vat krijgen op het totale spectrum van de innerlijke ontwikkeling en gaat daardoor zien dat elk niveau, elke meme, elke golf van cruciaal belang is voor de gezondheid van de spiraal in haar geheel.

      https://panarchisme.wordpress.com/wereldbeelden/

     3. Ook sublimanisme met de op de freudiaans gestoelde etniciteit moet niet onderschat worden. Mede daardoor wordt de capacitaire economische know-how in de kern van zijn wezen gedicimaliseerd.
      Vandaar dat ook de sub-culturele assertie een groot misverstand is, waarbij het zo simpel is als 1+1 twee is, ware het niet dat een dergelijke confirmatie geheel niet onderbouwd kan worden door de assimilatie van booleaanse inzichten. Ach, het is zo eenvoudig. Maar helaas, de paradigma’s van de neo-con subsertiviteit laat vele mensen het canaille zijn apocriefe intenties cachetteren. En dat is jammer.

     4. Je vergeet echter nog op *nul* uit te komen. Verder een goede uitvoering van het betoog. 😉

     5. Sorry R, maar nul is slechts een grootheid van abominaliteit die compensief gesubstitueerd kan worden aan compulsie.
      Hierbij gaat je stelling dus over in een sublimale intentie die teloor gaat aan de wet van Smurfy. Maw niet relevant in hexadecimale continuiteit. 🙂
      Gaan we echter uit van commodoriaanse logica heb je hier een punt wat staat als een affirmiviteit!

      Goeie docu voor jou! Als beloning!

      https://www.youtube.com/watch?v=9vz06QO3UkQ

     6. In deze discussie zie ik wel een podiumplaats voor het rekenkundige XOR (eXclusive OR) weggelegd. Een waar verhaal (true = 1) taalkundig eenvoudig uitgelegd en een waar verhaal (true = 1) taalkundig complex uitgelegd schept verwarring. Deze verwarring zorgt ervoor dat: 1 XOR 1 = 0 (0 = false) als uitkomst heeft.

     7. Met sublimatie zeg je het goed, uit niets kan men namelijk virtuele schuldenbergen creëren en mensen laten denken dat ze echt bestaan. In het verlengde gaat men strijd leveren om dat wat niet bestaat weg te werken, miljoenen mensen wordt deze absurde taak opgedragen zonder zich er vragen bij te stellen. Amai m’n canaille, aan economisch analfabetisme is werkelijk geen gebrek, een groot misverstand is het.

      Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Sublimatie

     8. Werner,

      Mijn hoop is alleen dat de hint in de reactie van (de avatarnaamschizofrene maar dat terzijde) Problemchild bij je over is gekomen, al lijken je reacties SOMS de laatste tijd al iets leesbaarder te zijn en dan ineens heb je soms toch weer een terugval…

     9. Deze reprimande zal helaas een nivellerend resultaat hebben aan het
      adres van een aan de huidige status quo geconformeerd individu.

      Wel wetend dat er een financiele compensatie gedestigneerd is aan deze
      of gene om een en ander te bagitaliseren welkgeen niet conform is aan de
      letter van het woord deswegen het de europese unie of welk orgaan dan
      maar ook van autoritaire aard behaagd. Verwijzend naar dit feit kan er
      niet anders geconcludeerd worden dan betreffend persoon te groeperen in
      de associatie van de literair ultieme ledenfaculteit (LUL) en daarmee
      abortive nalatigheid te betreuren. Daarbij is de aanwezigheid van
      terminale recalcitrante ongexormeerde lacomorficie (TROL) in dit stadium
      zeker te bespeuren.
      Tenzij moderatief ingrijpen na bespeuring van algehele nietszeggende complexiteit om als zodanig biflatie te destrueren zal een en ander in opdracht van huidige conjunctuur continueren.
      Aangeraden is dan ook algehele onthouding van responsiviteit jegens persona non grata met als doelstelling dat ie uiteindelijk oprot.

     10. Dat is wat Bachelard in andere woorden ook al opmerkte. Biflatie handelt over het simultaan gebruik van inflatie EN deflatie, dit in schril contrast met het onderhouden van een eenzijdig inflatoire vorm van economie wat logischerwijs tal van perverse effecten tot gevolg heeft. Pro forma:

      Gaston Bachelard stelde dat de geschiedenis van de wetenschap gekenmerkt wordt door een confrontatie met epistemologische obstakels die de vooruitgang van het denken verhinderen. Deze worden niet opgeworpen door de complexiteit van de wereld of de beperkingen van de mens, maar door de manier waarop wordt gedacht.

      https://eilandmodel.wordpress.com/denksporen/

     11. Hihi Petje af R en M… Ik schrok gewoon toen ik het begon te lezen… Haha En hoe blind kan een ezel zijn.. Ongelooflijk ! Ik begin bijna medelijden te krijgen.. Als je zo’n plaat voor je kop heb of totaal niet kan aanvoelen wat mensen bedoelen of wanneer je je bek moet houden is het leven niet gemakkelijk hoor…

     12. Oh , Hetzelfde liedje weer… ? had je deze link al niet 100 keer geplaatst ? Kijk m anders zelf nog een keer.. word de plaat wat dikker van..

     13. Wat biflatie betreft, amputeer economie van haar beginselen en psychische inflatie wordt de norm. Alsof er geen boek geschreven werd?

      Iets wat recent is geleerd kan bijvoorbeeld iets anders dat wij vroeger hebben geleerd weg- of onderdrukken. Men spreekt dan van retroactieve inhibitie. Ook het omgekeerde, proactieve inhibitie geheten, kan plaatsvinden: iets wat vroeger is geleerd kan iets anders dat later is geleerd onderdrukken. Ten slotte is het mogelijk dat we iets vergeten omdat we het niet meer kunnen terugvinden, het zit nog wel in het geheugen, maar we kunnen er niet meer bij.

      https://inhibitie.wordpress.com/

     14. Alsof mensen blind zouden zijn, voor herval zullen we eerst iets moeten overstijgen om dat te kunnen (h)erkennen. Economisch analfabetisme wordt niet opgelost door het telkens opnieuw te etaleren maar door nieuwe elementen te integreren en achterhaalde overtuigingen los te laten. Geen nieuws onder de zon nochtans.

      http://i.imgur.com/9w8LHT2.png

     15. Bij een lage luchtvochtigheid is het dauwpunt ook laag en blijft het ijs ook bij temperaturen boven 0 droog. Op schaduwplekken kan er zelfs nieuw ijs worden gevormd. Maar even iets anders: De verminderde gasopbrengsten uit Groningen moeten hoe dan ook worden verhaald:

      Belasting op gas fors
      omhoog in 2016

      door
      Bernard Vogelsang

      Liefhebbers
      van een lekker verwarmd huis of een lange douchebeurt zijn volgend jaar flink
      duurder uit. De energiebelasting op gas gaat per 1 januari namelijk met 32
      procent omhoog naar 30,5 eurocent per kuub.

      Voor een
      huishouden met een gemiddeld gasverbruik betekent dit een tegenvaller van 132
      euro per jaar, zo blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Gaslicht.com.

      Daar staat
      tegenover dat de energietaks op stroom met 16 procent omlaag gaat. Per saldo is
      een doorsnee huishouden volgend jaar circa 52 euro meer kwijt aan de belasting
      op gas en stroom.

      Verontwaardigd

      De verwachting was dat de energienota van een gemiddeld huishouden in 2016 met
      enkele tientallen euro’s omlaag zou gaan door goedkopere gas en stroom. Maar
      door het zwaarder belasten van gas verdwijnt dit voordeel als sneeuw voor de zon.

      Opvallend
      is ook dat de overheid de hogere belasting op gas pas rond de kerstdagen heeft
      aangekondigd. “Bij Gaslicht.com hebben we diverse reacties ontvangen van
      verontwaardigde consumenten”, aldus directeur Ben Woldring

     16. Ja, die 10 miljard aardgasbaten gemiddeld per jaar heeft het rijk hard nodig.

      Terwijl de export prijs van gas aan de olieprijs is gekoppeld en de instroom van vluchtelingen niet opdroogt, zal er nog wel het een en ander gesleuteld gaan worden.

     17. Ok, op het gebied van land verdeling, lijken de kaarten wel meest geschud ( afgezien van de Chichillen eilanden en Taiwan ).

      Mensen hebben zich in haar bestaan altijd goed kunnen aanpassen, daarom zijn we nu ook met zo velen.

      Maar zoals vaker, gaat het niet zozeer om de kwantiteit, maar de kwaliteit zal uiteindelijk het verschil gaan maken.

      De mens neigt steeds meer naar beter gedrag, meer inzichten en bewustzijn.
      Dat is een natuurlijk proces,dat niet is tegen te houden.
      Die chaos en onrechtvaardigheid hebben we nu lang genoeg gezien en meegemaakt.
      Dit zal op termijn uitsterven, net als de dinosauriërs ( maar die hebben het toch nog 140 miljoen jaar volgehouden, na de grote inslag ).
      Ja, dat waren taaie rakkers.

     18. Nee dat had ik niet, maar zoals gewoonlijk weer bedankt en heb het nu dus meteen gedaan. Het enige probleem dat ik met Fofoa heb is zijn term ‘freegold’, ik volg meer een iets andere richting en die spreekt van ‘unadulterated gold standard’ en hanteert daarbij wat meer algemene economische principes (wel van renegades of wat oudere economische principes). Op het oog mag alles veranderen, maar aan de echte oude principes wordt weinig getornd. Het zijn interpretatieverschillen, die soms wel degelijk tot grote verschillen kunnen leiden. In ieder geval niet echt gebaseerd op verhoudingsgetallen zoals de GOR in Fofoa’s artikel genoemd, waarop hij zijn voorspelling baseert. (De zilverwereld denkt bijv. nog altijd in 1:15 of zoiets)
      Wat niet echt naar voren komt in Fofoa’s artikel is de spread en hoe die beïnvloed wordt, resp. kan worden.
      Hoe dan ook, het is altijd weer goed om Fofoa’s gedachtengang proberen te volgen. En ik vraag me werkelijk wel eens af, waar die verschillen naar buiten zullen komen en op welk moment. De backwardation zoals Fofoa beschrijft zonder deze naam te noemen, is bijv. zoiets.

 3. In feite heeft Rusland nog maar net genoeg gas en olie om in z’n eigen behoefte te voorzien, over 20 Jaar moeten ze zelf importeren. Daarom zijn die satelliet Staten voor Rusland zo belangrijk, (zoals Kazachstan en dus de route via de Syrië stream)en voor E10 per vat exporteren ze nog vrolijk, ze hebben nml niets anders te exporteren . De afhankelijkheid van Europa van gas en olie wordt echt wel veel minder omdat de Eussr zelfs investeert in alternatieven, uniek voor zo’n oubollig continent.

     1. Inderdaad, putin valt ons huilend in de armen :'( , alleen wordt ie er toch niet beter van, want hij heeft weinig wisselgeld bij geen olie vraag.

     2. Putin is natuurlijk ook niet van gisteren, inmiddels heeft hij kennis genomen van de initiatieven van Stichting Ons Geld die in z’n kaart spelen. ‘Huilend’ valt daarom te betwisten, in Den Haag zullen ze in ieder geval wakker geschud worden. 🙂

     3. Vreemd genoeg hoor je mbt de sancties niets over de enorme gasrotonde deal (onder de bodem van bergen/Alkmaar), de core business voor Rusland. Die deal lijkt wel onaangetast, waarschijnlijk te moeilijk voor de haagse penoze Ivm de delving in Groningen.

     4. Iemand die nadenkt. Nederland heeft de afgelopen 20 jaar zwaar geïnvesteerd in de gasrotonde met scandinavie en vooral Rusland. Want zonder Rusland zal de gasrotonde mislukken.
      Gasunie is de laatste jaren contracten aan het afsluiten om van de gasrotonde een succes te maken. Ook ten tijde van het neerschieten van de MH17 bleef de gasunie met Rusland handel drijven. De gasunie is eigendom van de Staat.
      De gasrotonde is eigenlijk, een uitgebreide netwerk van gasleidingen, handelsverbindingen en relaties met andere gasbedrijven, bestaande gasvelden en de invoer en uitvoer capaciteit naar het buitenland.
      De reden waarom de gasrotonde is opgebouwd is simpel, slochteren raakt leeg en de staatskas zal een flinke deuk krijgen als de inkomsten van dat gas beginnen terug te lopen.

     5. Kennis genomen van? En in hoeverre speelt dit ‘in zijn kaart’, t.o.v. overige gedoemde staten?

     6. Als het Putins bedoeling is om het ‘Westerse’ systeem omver te werpen dan ligt dat in lijn met wat Stichting Ons Geld promoot. Het geld komt dan terug in handen van het volk, dit zou kunnen leiden tot een ethische upgrade van de totale samenleving. Wie zijn volgens jou de ‘gedoemde staten’ hier?

     7. Hoe weet je dat ‘ie kennis heeft genomen van? Het westerse systeem is idd een achterbakse corrupte bende; de intensieve menshouderij. De gedoemde staten? Alles dat valt binnen het Swift systeem en haar subkanalen.

     8. Staat op internet, iedereen kan dat lezen en bestuderen, niet? Elk systeem is bruikbaar, kwestie van programmatie en (financiële) ethiek.

     9. Er zijn meer werelden Werner. De elitaire (hebben we het eerder over gehad), de intellectuele (die op grote afstand leeft van de werkelijkheid), de wereld van hebzucht en belangen (die ons momenteel wordt opgedrongen), en natuurlijk de massa cognitieve dissonantie, gevoed door de luxe van exponentiele groei en haar uitbaters.

      Pas als het ECHT slecht gaat verandert er iets. En niet pro-actief langs kunstgrepen met nepgeld. Hoewel de intenties van de vele sociale alternatieven meestal goed zijn.

      Zolang mensen geld blijven verwarren met waarde en hun seniele gedrag openbaren via facebook is er geen hoop. Het systeem is niet langer dienstbaar, maar kan, door haar monstrositeit, ook niet worden afgeschaft. Het kannibaliseert zichzelf, ik zie dat als zeer positief, maar besef tevens dat mijn directe omgeving hierdoor nadelig zal worden beinvloed.

     10. Ook dit jaar met je eens Houtskool, vraag stelt zich waar die grens van ‘slecht’ dan moet liggen. Laat ons hopen dat dit jaar steeds meer mensen het economische analfabetisme mogen (h)erkennen, wat uiteindelijk niet zo moeilijk is, integendeel.

 4. Hallo Team,

  Het verversen van Recente Artikelen verloopt uiterst traag.
  Wat is hiervan de oorzaak?

  Sinds de overname van Koen, lijkt alles op halve kracht te lopen.
  Is het uit financiële overwegingen?

  Stop anders met het uitoefenen van deze site, als jullie er geen geld voor beschikbaar hebben of voor over hebben.

  groet,

  Bertus

  1. @ Bertus,

   Ik vind het juist fijn dat de artikelen niet te snel ververst worden.
   Soms ging het zo snel dat de reacties per artikel te oppervlakkig bleven.

   Nu met een meer langzamere verandering in artikel, krijg je juist meer diepte en meer een forum-achtige werking qua reacties.

   1. Nee, dat bedoel ik ook niet hoor G.
    Maar dat ben ik wel met je eens.

    Ik bedoel het overzichtje aan de rechter kant onder ‘GoudVergelijken’, waar de recente posters in staan.

  1. Factum stultus cognosit, om het jaar goed te openen!! 🙂

   Een probleem kan niet worden opgelost als je niet weet wat het is. Zelfs als het in werkelijkheid reeds is opgelost, zul jij het probleem nog steeds heb­ben, omdat je niet herkend dat het is opgelost. Dit is de situatie van de wereld. Het probleem van scheiding, wat werkelijk het enige probleem is, is reeds opgelost. Maar de oplossing wordt niet herkend, omdat het probleem niet wordt herkend. Iedereen in deze wereld lijkt zijn eigen speciale problemen te hebben. Toch zijn ze allemaal hetzelfde en moeten ze als één worden herkend, wil de oplossing die ze allemaal oplost, geaccepteerd worden. Wie kan zien dat een probleem is opgelost, als hij denkt dat het probleem iets anders is? Zelfs als het antwoord hem wordt gegeven, kan hij het belang er­van nog niet zien.

   http://www.eencursusinwonderen.org/wtekst/les79.php

 5. In de bijbel staat: Blessed are the meek, for they will inherit the earth.
  Wat wil zeggen: De mensen die tevreden zijn met eenvoudigheid (en hun kennis delend met elkaar) zullen de aarde beërven. 180 graden gedraaid dus aan deze satanistische wereld die op zijn kop staat en waar de zogenaamde ‘succesvollen’ materialistisch rijk zijn…

  De mensen die in harmonie met de planeet leven in eenvoudigheid.
  Meer is er niet te zeggen. Alle wens van overdaad zal zich uiteindelijk tegen zichzelf keren in woord en daad.
  Leven op natuurlijke basis en niet meer nemen dan je nodig hebt. Exact andersom van wat we geleerd zijn en onze kinderen nu op school leren om het systeem van materialistisch gewin in stand te houden….
  Innerlijke ontwikkeling is belangrijk. En het delen van gevonden wijsheid met anderen.
  Daarmee volgend liedje wat daar over gaat, want zo zit het denk ik . En alles daarbuiten zal ons nadelig zijn op de lange termijn. En dan kun je gelijk eens meekijken door mijn raampje 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=BiI0nHVO2QE

  1. List, bedrog en gesjoemel, Madman. Maar dat wisten we al. We teren nu nog slechts op vergane glorie. Nog de beste wensen en veel geluk in Sweden.

 6. De hoofdrolspelers bepalen tot nu toe het poppenkast spel, de meelopers mogen ook een duit in het zakje doen en de massa mag op hun manier ook nog een bijdrage leveren.

 7. De “grote mogendheden”, zijn momenteel druk doende, om hun belangen/mogelijkheden in verband te bespreken en proberen alsnog hun opgestelde agenda uit te voeren.

  Degene met een strakke agenda gaat het loodje leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: