Schietpartij in Utrecht: gelinkt aan terrorisme?

11

Vanochtend, maandag 18 maart 2019, zijn er doden en meerdere gewonden gevallen bij een schietpartij te Utrecht. Een man begon in het wilde weg te schieten, aldus ooggetuigen. In een tram bij het 24 Oktoberplein, in de wijk Kanaleneiland om precies te zijn. De politie houdt rekening met een terroristische aanslag. De dader is voortvluchtig. Premier Rutte noemt het “een verontrustende situatie”. Hij is op moment van schrijven in overleg met de antiterrorismedienst NCTV. Hoog tijd voor een artikel over terrorisme.

Wat is terrorisme precies?

Op Encyclo.nl staan er wel 16 verschillende definities van het begrip. We kunnen ze samenvatten in één zin. ‘Het plegen van terreurdaden voor politieke doeleinden”. Bij ‘politieke’ is dan ook inbegrepen omwille van religieuze doelen. Omdat beide soms moeilijk te scheiden zijn. De aanslagen op de VS op o.m. de Twin Towers (‘9/11’)) waren de eerste grote terroristische daad van de 21ste eeuw. Sindsdien wordt terrorisme vaak gekoppeld aan extremistische moslims. Dit riep recent nog tegenreacties op zoals de aanslag in Nieuw-Zeeland. Verwarde geesten zoals deze Australische dader zien zich dan geroepen om ‘iets’ terug te doen. Wat resulteerde in minstens 50 doden en minstens evenveel gewonden.

Soorten terrorisme

Researchers in de VS begonnen reeds in de jaren ’70 met het fenomeen te categoriseren. Waaraan je ook al merkt dat terrorisme geen nieuw maatschappelijk gegeven is. Wel is het zo dat dergelijke voorvallen sinds 2001 ferm zijn toegenomen. Zij maken een onderverdeling in staatsterrorisme, bioterrorisme, cyber-, eco-, nucleair en zelfs narcoterrorisme. Deze site is wel objectief, neutraal en ongecensureerd (wat logisch zou moeten zijn maar helaas niet altijd is.) Hier komt namelijk duidelijk naar voor dat wat voor de één een terrorist is, door de ander een vrijheidsstrijder genoemd wordt! Dit is een grote en absolute waarheid. Een sine qua non ook om internationale politiek beter te begrijpen. Toch is het nog lang geen gemeengoed. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe complex een situatie soms is.

‘Arabisch-Israëlisch conflict’

Conflict. Een groter eufemisme is haast niet denkbaar. Voor de Arabische wereld is het Palestijnse volk in haar recht. Voor de Joden of toch zeker hun regering zijn gewapende groepen als Hezbollah terroristen. De Joods- Amerikaanse, wereldbekende intellectueel Noam Chomsky noemt Amerika dan weer de grootste terrrorist van allemaal! En veroordeelt evenzeer de wandaden van het Israëlische leger. Wie heeft gelijk, wie ongelijk? Je zou kunnen zeggen dat nobele politieke acties terrorisme worden, eens er naar wapens gegrepen wordt? Maar wat wanneer je dat doet omdat een stààt jou terroriseert? O.i. zou er zo vlug mogelijk een Tweestaten oplossing moeten komen. De laatste die zich daarmee in ernst bezig hield was oud-president Bill Clinton. Maar met Donald Trump in het Witte Huis lijkt een oplossing voor deze bloedige oorlog verderaf dan ooit. Niemand durft het aan op de lange tenen van Israël te stappen…

Ondertussen in Nederland

Nederland kende tussen 1950 en 2009 70 aanslagen. Met de meeste daarvan in de jaren ’70. Ons land is gevrijwaard gebleven van grote uitingen van terrorisme. Wel zorgde de moord op Theo van Gogh in 2004 voor nationale beroering. Deze was immers geïnspireerd op de ‘Jihad’, wat ‘streven’ betekent. Inspanningen leveren voor een bepaald doel. Er volgde prompt een aanslag op een Islamitische school te Eindhoven. De toenmalige premier Balkenende slaagde er in de gemoederen te kalmeren. Hij riep op tot een dialoog om het ‘klimaat van radicalisering’ te doorbreken. “De strijd tegen het terrorisme is gericht tegen extremisme en tegen het gebruik van geweld. (…) Het overgrote deel van de islamitische gemeenschap wil gewoon vreedzaam en respectvol met anderen omgaan in Nederland. Degenen die zich bedienen van extremistische uitingen of hun uitvlucht zoeken in geweld, zijn niet representatief voor de hele groep”, aldus Balkenende toen.

Laatste nieuws uit Utrecht

In Utrecht wordt iedereen aangemaand binnen te blijven. Het dreigingsniveau 5 als hoogste, werd plaatselijk aangekondigd. Dit blijft alvast zo tot 18:00. Landelijk wordt niveau 4 gehandhaafd. Over de dader of zijn motieven is nog niets bekend op moment van schrijven. De politie houdt al heel de tijd een grote zoekactie maar geeft verder geen details vrij. Of deze aanslag ook als terrorisme moet gezien worden, is onzeker. Wel is het zo dat bepaalde gebeurtenissen zoals in Nieuw-Zeeland, tot kopiëren kunnen aanzetten. Nog over terrorisme in het algemeen. Volgende site houdt alle aanslagen bij. U kunt er ook geografisch feiten opzoeken. Vanaf het begin van 2019 vonden maar liefst 545 dergelijke incidenten plaats. Met 2107 slachtoffers…

Minimaal 3 doden door aanslag Utrecht

Er zijn in Utrecht bij de aanslag 3 doden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, maandagmiddag bekendgemaakt. Er wordt geadviseerd om binnen te blijven, daar de schutter nog niet is gevonden.