Schulden; komen we er ooit nog vanaf?

21

Afgelopen jaar gingen er 12.000 Nederlandse bedrijven failliet. Voor iedereen die de Schuldvraag (deel 1 en 2) nog niet heeft gezien, schrijven we een korte samenvatting: De makers van de Schuldvraag gaan op zoek naar de oorzaak van de huidige crisis die zo’n 5 jaar geleden begon. Het is meteen ook een soort van zoektocht naar de oorsprong van geld. De relatie tussen echt geld (3%), dus het chartale geld (de munten en biljetten die je kunt vastpakken) en het digitale, girale geld (97 %), is compleet zoek. Er is momenteel zo’n 800 miljard euro in omloop in Nederland. Behalve dat dus 97% giraal is, is het overgrote deel gecreëerd als schuld. 25 jaar lang is de geldgroei twee maal zo groot als de groei van de economie.

Het schuldensysteem

Omdat er in het verleden zoveel geld is uitgeleend, stijgen de prijzen, zijn er steeds hogere hypotheekschulden en ontstaan er de zogenaamde bubbels. Het geld is érgens heen gegaan, et voilà… Ondertussen kunnen 1,2 miljoen Nederlanders niet of nauwelijks nog rondkomen van hun inkomen. We gingen met z’n allen te gemakkelijk schulden aan, maar dit zou nooit gebeurd zijn moest de bank van nu nog de bank van toen zijn. Momenteel is aflossen het toverwoord geworden, ondanks de fiscale voordelen wil iedereen toch liever wat van de uitstaande schulden en/of hypotheek afbouwen. De gemiddelde burger lijkt meer na te denken over of bepaalde verplichting nog wel gedragen kunnen worden bij het eventueel verlies van een baan. Het aantal faillissementen blijft stijgen, dus vanzelfsprekend blijft ook het werkloosheidspercentage maar toenemen. De nog niet omgevallen banken worden veel scherper in de gaten gehouden, al zijn ze (net als de genationaliseerde banken) natuurlijk nog altijd super commerciële ondernemingen met targets en prestatie gedreven regels en verkooptactieken.

Geboren met €26.000 schuld

Andere scène: een nieuwe burger wordt geboren; Noud heet hij. Noud draagt reeds een staatsschuld van €26.000 mee, zonder zelf daar nog iets van te weten of te merken. Het bedrag neemt zelfs toe tot €73.000 als we de private schulden van Nederland erbij tellen. Ooit zal hij, samen met zijn generatie, die moeten afbetalen. Voor het hele land bedraagt de schuld 1,2 biljoen euro. Van bedrijven, particulieren en de overheid. Dit is vergeleken met de omringende landen nog laag wat de overheidsschuld betreft, maar zeer hoog als het om de particuliere schuld gaat. Deze laatste bedraagt vier maal het BBP. Dat komt voornamelijk voor onze huizenmarkt (zeepbel).

De Nederlandse huizenmarkt

De welvaart die we hebben opgebouwd in de laatste 20 tot 25 jaar is een schijnwelvaart gebleken. In Nederland hebben we decennia van stijgende huizenprijzen meegemaakt. Tot in 2006/2007 in Amerika deze markt instortte. Van overwaarde op je huis ging je snel naar minwaarde. De gemiddelde huizenprijs daalde in Amerika is sommige delen met 35 à 40%. De huizenbubbel spatte ook in Nederland uiteen. De huizenprijzen in Nederland dalen momenteel nog altijd met 5% op jaarbasis. Het is een gevolg van onder andere hebzucht en fiscale voordelen vanuit de politiek. Natuurlijk ook banken en andere belanghebbenden die iedereen “aanmoedigden” tot het kopen van een eigen woning. Sinds de piek in 2008 zijn de huizenprijzen gemiddeld meer zo’n 22% gedaald.

De pensioenen

Er wordt nu gedacht over het aanspreken van de pensioenreserves; deze vervroegd te kunnen laten opnemen. Ondertussen daalt de koopkracht, stijgt de werkloosheid, wordt er zo snel en zo veel mogelijk schuld afbetaald – geld dat niet nog een keer kan worden uitgegeven in de reële economie. Het gaat terug naar de banken en daar ‘verdwijnt’ het uit het schuldensysteem.

Docu: Schuldvraag

Bekijk hieronder de tweedelige documentaire waarin schuld eens goed wordt onderzocht; met animaties en gesprekken met bankiers, hoogleraren, economen en ondernemers.

21 REACTIES

 1. Moet je voor de gein een tijdje Peter Verhaar, oprichter van de Alex Bank volgen op Twitter. Zo vreselijk denigrerend als die is over mensen met schulden. In de trant van ‘Poor people make poor choices’. In wezen komt wat hij, en zijn ‘soort’ mensen stelt erop neer dat arme mensen varkens zijn en zo ook behandeld moeten worden.

  Er is nu een slag mensen aan de macht, en verkeert in het NL en EU bestuur, dat bereid is om onmenselijke daden te verrichten om hun mensen-verkrachtende agenda uit te voeren. En uit het Eichmann-proces is bekend dat dat soort mensen veelal wordt geholpen door ‘normale ambtenaren’.

  Het gaat binnenkort tot een soort van point of no return komen, want men is op de ambtelijke burelen bezig om de gewone mensen te verontmenselijken. Dat wil zeggen dat er meer afstand tussen bestuur en burger komt, waarbij geen ambtenaar meer een burger rechtstreeks in de ogen hoeft te kijken. Dat zal – zoals men zegt – ‘bepaalde zaken gemakkelijker doen verlopen’…

  ‘Bepaalde zaken’… let maar op.

  Remember Eichmann

 2. Een van de zaken waar men op bestuurlijk niveau mee bezig is, om de corpocratie te helpen met zijn bijbehorende ‘elite’, is om de maatschappelijke ‘strata’ te bevriezen. Wat betekent dat men gaat bewerkstelligen dat een dubbeltje daadwerkelijk nooit meer een kwartje kan worden. Een paar zaken:

  – universitaire studies te duur maken voor gewone mensen,
  – hbo eventueel idem dito,
  – alle beroepen ontoegankelijk maken en enkel openen voor mensen die over ‘de vereiste papieren’ beschikken,
  – ballotages,
  – de regel hanteren dat ‘alles verboden is, tenzij niet’ (oftewel, alles onder een vergunningsstelsel brengen),
  – moestuinen verbieden (is op sommige plekken al het geval, in de VS),
  – onmogelijk maken om buiten het internet om nog noodzakelijke zaken te doen (betalingen verrichten, afspraken maken met arts e.d., belastingzaken, dingen kopen / verkopen etc.)
  – internet eveneens enkel toegankelijk maken onder een vergunningsstelsel (met verbanningsstelsel),
  – en nog heel veel meer vrijheid inperkende zaken.

  Op deze manier wordt bewegen binnen de maatschappij afhankelijk gemaakt van goedkeuring van eoa bureaucratie.

  Er staan nog vreselijker dingen te gebeuren, want de beer is momenteel goed los. Er zijn bepaalde ‘psychopathische elementen’ actief binnen politiek en bestuur.

  Ik vraag me af of er iets aan te doen is, en zo ja wat… Maar als er iets aan gedaan moet worden, dan wel razendsnel want de situatie is straks niet meer te herstellen.

  • Yoep,met alle respect voor jou.
   Maar op punt 3 bij jouw reactie,alle beroepen ontoegankelijk maken en enkel openen voor mensen die over ‘de vereiste papieren’ beschikken”,moest direct weer ingevoerd worden.
   Toen ik vanaf de jaren ’70 werkzaam was als slager,heb ik 4 jaar gestudeerd om mijn slagerspapieren te behalen.
   Halverwege de jaren ’70, besloot een stel gestoorden,om alle sectoren in het MKB vrij te stellen van de benodigde vakbekwaamheidspapieren en zo kon elke supermarkt brood,vlees,vleeswaren,kaas enz verkopen,zonder enkele vakdiploma.
   Dit was het begin van het einde voor het MKB.
   Nu laat transportbedrijf van den Bosch uit Brabant,z’n transport uitvoeren door Hongaren,voor € 3,00 p.u.
   Zulke grapjes durven ze in Frankrijk of Italie niet uit te halen,gezien de acties aldaar in het verleden.

  • De meeste mensen weten dit helemaal niet of het interesseert hun niet. De schuld loopt op, zelfs in de jaren dat het goed ging. Onze welvaart is betaald via schulden of geldcreatie vanuit Amerika.
   De overheid maakt altijd schuld omdat zij meer uitgeeft dan zij binnen krijgt. Dit heeft te maken met cliëntelisme, concurrentie tussen politieke partijen (nee zeggen is geen optie), en het verstrekken van rechten aan groepen en burgers (corporatisme).
   Zelfs het verminderen van het begrotingstekort, gemiddeld 20 miljard, valt niet meer kleiner te maken. Een gemiddeld begrotingstekort van 7% van de begroting (dus niet bbp) betekent dat in 10 jaar tijd de staatsschuld verdubbelt.
   De vorige en huidige generatie maakt de toekomst van haar kinderen kapot. Daar heb je geen arrogante bankdirecteur of een koningshuis voor nodig, dat doet de bevolking zelf al. De burgers kiezen op de sociaal democratische partijen en die faciliteren de ondergang van haar burgers.

 3. Als iedereen zijn schulden zou terugbetalen…dan hebben we nog slechts 5 a 10% van de geldmassa over…….maw als we de koopkracht willen behouden van nu dan zal van alles (prijzen, salarissen en winsten) er ongeveer 90% vanaf moeten…..oh ja en dan zijn we plots concurrentieel tegenover de de lage loon landen (of zijn het lage schuldenlanden)

  • Als iedereen zijn schulden afbetaald, zal de enorme geldhoeveelheid uit de markt gehaald worden. Maar dat is helemaal niet erg. Tenslotte de banken moesten via de centrale bank geld maken, om iedereen een hypotheek te kunnen geven. Via aflossing, gaat dit geld weer terug naar de centrale bank. De hoeveelheid die uiteindelijk overblijft is bedoeld om de bestaande producten en diensten te kunnen betalen.
   De lonen zullen dalen, maar de prijzen ook. Onze werknemers kunnen dus concurreren met de oostblokkers, Aziaten etc. Prachtig toch, dan behoudt iedereen zijn baan.

 4. Wat ik mis in al deze verhalen is dat de schuld per burger voor de crisis 4500 euro was, totdat woutertje bos in zijn eentje de ABN dacht te redden. Dat het kopen een belasting vrije voet heeft gecreeerd met een belasting vrij winst.
  Dat de mensen die het eerst beter wisten en zich tegen beter weten scheel hebben geleend nu gewoon de gevolgen onder ogen moeten zien en niet verwachten dat ze net zoals de oranjes van alles worden vrijgesteld. Gratis bestaat niet Leugenaars daar en tegen wel

 5. VS staatspapier in buitenlandse handen; verschil tussen januari 2007 en mid 2013:

  China $400 B —> $1.3 T (15% of GDP)
  Japan $600 B —> $1.2 T (18% of GDP)
  UK $100 B —> $158 B (5% of GDP)
  Brazil $54 B —> $246 B (10% of GDP)
  Taiwan $38 B —> $185 B (40% of GDP)
  Russia $9 B —> $150 B (5% of GDP)
  Ireland $19 B —> $111 B (55% of GDP)
  Belgium $13 B —> $180 B (40% of GDP)
  “carribean banking centers” $68 B —> $291 B
  “oil exporters” $112 B —> $237 B
  Luxembourg $60 B —> $133 B (220% of GDP)
  Norway $20 B —> $78 B (15% of GDP)
  France $10 B —> $60 B
  Singapore $30 B —> $86 B (35% of GDP)
  Switzerland $34 B —> $174 B (35% of GDP)
  India $15 B —> $60 B (3% of GDP)
  Thailand $16 B —> $45 B
  Canada $28 B —> $58 B
  Minor movers…???
  Germany $50 B —> $60 B (2% of GDP)
  Italy $14 B —> $29 B (1% of GDP)
  Netherlands $15 B —> $30 B
  Turkey $25 B —> $50 B

  Holy fucking shit biflaten…

  BTW – trend of Foreigner ownership of Treasury debt since ’08…
  Jan ’08 $2.4 T
  ’09 $3 T
  ’10 $3.7 T
  ’11 $4.4 T
  ’12 $5.1 T
  ’13 $5.6 T
  Oct ’13 $5.65 T

  Het lijkt er niet op dat er geen VS schuld meer wordt gekocht; treasuries. Integendeel.

  Als de rent omhoog gaat betekent dat enorme verliezen voor de houders van die obligaties want; rente omhoog = waarde van de obligatie omlaag.

  Dit zaakje stinkt en lijkt op een plan van regeringen en centrale banken om ergens, op een dag (in het weekend natuurlijk heheh) op een knop te drukken….

  Weird shit…

 6. “Behalve dat dus 97% giraal is, is het overgrote deel gecreëerd als schuld. ”

  Mis.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Money_supply

  Het verbaast me dat iemand die op deze site een visie publiceert het begrijp “geld” nog niet beheerst.

  Hoe komen we van de schulden af? Met een systeem van Soevereine Munt en door bankensplitsing conform de Glass-Steagall Act met terugwerkense kracht vanaf 2008.

  Ik heb het eerder als reactie hier opgeladen:

  http://mario828282.wordpress.com/2013/12/22/de-eurocrisis/

  Beste Biflatie auteur, geef me a.u.b. inhoudelijk input hierover !

  Waarom is “echt geld” alleen het papier- en muntgeld? Waar heb je dit vandaan ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.