Schuldencrisis? Cash in overvloed

6

Terwijl de schulden zich aan beide kanten van de oceaan alleen maar lijken op te stapelen, groeien er gelijktijdig ook bergen met cash. Sinds de kredietcrisis houden de grote en middelgrote bedrijven in toenemende mate cash aan om hun balans te verstevigen, maar ook om af te wachten.

Zo heeft een bedrijf als Siemens meer dan € 15 miljard in cash en zal daar nog zo’n € 2 miljard aan toevoegen als haar dochter Osram later dit jaar naar de beurs gaat. Andere Duitse bedrijven zoals Volkswagen en Daimler houden potten van respectievelijk € 20 miljard en € 13 miljard aan.

In de Verenigde Staten is het niet anders. De cash positie van het bedrijfsleven nadert de $ 2000 miljard. Hierbij springen een aantal bedrijven in het oog. Beurslieveling Apple heeft volgens Standard and Poor’s ruim $ 25 miljard in cash. Echter het bedrijf zelf zou haar wat langer lopende investeringen mee willen tellen en komt dus zelf op het dubbele uit.

Wat te denken van Warren Buffet’s Berkshire Hathaway? Het bedrijf heeft een oorlogskas van zo’n $ 40 miljard tot haar beschikking. Het conglomeraat General Electric beschikt over $ 78 miljard aan cash en korte termijn investeringen. Andere bedrijven die ook boven de $ 25 miljard aan cash hebben zijn Toyota, China Mobile, Microsoft, Cisco Systems, Petrobras, General Motors, Google en Total. Lees verder op Pluspost.