Sequestration: slechts het begin van politiek pokerspel

Nadat de Amerikaanse Fiscal Cliff rond Nieuwjaar op het nippertje werd afgewend zorgde politici er zelf voor dat men begin maart opnieuw met de rug tegen de muur zou gaan. Dit allemaal dankzij een politieke crisis uit 2011 waarbij het aloude politieke gevecht tussen belastingverhogingen (democraten) versus overheidsbezuinigingen (republikeinen) ervoor zorgde dat nieuwe politieke besluiteloosheid zou leiden tot pijn in beide kampen. Sequestration, een serie van bezuinigingen, zouden volgens economen een diepgaande destructieve uitwerking hebben op de economie. Zowel Democraten (bezuinigingen op sociale zekerheid) en Republikeinen (bezuinigingen op militaire uitgaven) zien hierbij dat hun stokpaardjes flinke pijn zal lijden. Toch zou dat op het eerste gezicht moeten meevallen. Een totaal pakket van $85 miljard op een uitgavenpatroon van $3700 miljard lijkt mee te vallen (zie afbeelding), maar voor een economie wiens groei nog altijd mede afhankelijk is van de overheid zouden de maatregelen zomaar tot krimp kunnen leiden van de Amerikaanse economie.

Sequester GS

Zo wordt er direct voor 6 miljard dollar bij het Pentagon geschrapt, terwijl het leger $4,6 miljard minder te spenderen heeft. Tot september zal het Pentagon zelfs $40 miljard moeten bezuinigen, ongeveer 9% van zijn totale budget. Obama kon vrijdagavond echter niet anders dan de wet te ondertekenen nadat Democraten en Republikeinen opnieuw niet tot een overeenkomst kwamen. Obama: “De pijn is echt. Veel middenklasse families zullen hun leven beïnvloed zien worden op een significante manier.” Indien het Congres voor 27 Maart niet tot een nieuwe budget kan komen voor dit jaar dan dreigt zelfs het vooruitzicht van een “government shutdown”. En vlak daarna laait weer de discussie op rond het schuldenplafond. Met een politiek die zo disfunctioneel is geworden, is het maar afwachten of men nog tot overeenstemming zal komen.

4 reacties

  1. Met betrekking tot het artikel : Tja, bezuinigen in de westerse wereld is nou eenmaal een onbegonnen zaak gezien de verslaving aan het materialisme van de gemiddelde burger die nauwelijks onderdoet voor een heroïne-verslaving.

    Maar goed, daar wordt dan ook door De Architekten op gerekend, hè ?

  2. @ktm het is natuurlijk erg moeilijk om van een zware langdurige verslaving af te komen/afkicken dat zelfde geld natuurlijk voor onze
    fijne Centrale bankiers.

    Helaas zorgt al dat geld printen van de onze legale valsemunters natuurlijk wel dat de koopkracht de genadeklap gaat krijgen. De deflatie wil graag haar vernietigende job doen maar onze “meesters” hebben daar echt geen zin in. Men gaat dus voor het eeuwen oude motto uit de wanorde creeeren we orde.

    Natuurlijk zal de 1% gedurende deze wilde rit nog rijker worden dan ze al waren, de 99% schaapkes weten toch niet welke hand ze nu weer te grazen neemt.

  3. Ze hadden in de V.S. al veel eerder met bezuinigingen moeten beginnen, begrotingstekort en staatsschuld zijn daar nog erger dan in de gehele Eurzone. Maar de Republikeinen zijn daar net als bij ons de VVD, namelijk geen enkele belastingverhoging voor de rijken. Laten de (super)rijken wat meer belasting betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: