Tissen: Sequestration zorgt voor alarmfase rood

14

René Tissen, RTLZ | Als in de Verenigde Staten geen overeenstemming tussen de Democraten en de Republikeinen wordt bereikt over een omvangrijk bezuinigingspakket, vergezeld van een pakket aan belastingverhogingen voor de rijken, breekt in Amerika het moment aan van ‘sequestration”, namelijk van het zetten van de botte bijl in de overheidsuitgaven ter hoogte van een ‘whopping’ 85 miljard euro.

De bedoeling van dit hele circus is om meer beheersing te krijgen over de staatsschuld van wat ooit het land van de ‘rich and mighty’ werd genoemd, een land dat nu geteisterd wordt door een totaal onmogelijke en zelfstandig doorgroeiende schuldenlast van 16.6 biljoen dollar. De maatregelen die nu op tafel liggen zullen de tsunami aan schulden slechts tijdelijk afvlakken. He gaat niet om minder schuld, het gaat om minder van meer. Het gekissebis hierover is erger dan de kwaal.

Anticiperend gedrag

Zoals overal ter wereld waar sprake is van overmatige schuld beginnen de Amerikanen in afwachting van wat er allemaal aan bezuinigingen komen gaat, hun broekriem steeds strakker aan te halen. Sowieso houdt de spendeergrage Amerikaan al een tijdje de hand op de knip, waardoor grote winkelorganisaties als Walmart en JCPenney nu in ernstige moeilijkheden terecht zijn gekomen. Het gaat niet goed in de VS. Vanwege het schuldenjuk.

Gloeiende plaat

Door de sequestration dreigt nu het mes te worden gezet in allerlei overheidsdiensten en die zullen mensen moeten ontslaan en misschien wel hun dienstverlening moeten beëindigen. Het gaat om een ‘across the board’ maatregel en in dat licht bezien is 85 miljard euro wel veel geld, maar niet heel veel geld. Het bedrag vormt een paar druppels op de gloeiend hete schuldenplaat. Lees verder op RTLZ.