Shanghai experimenteert met eenvoudig(er) verwisselbare yuan

De Chinese centrale overheid geeft Shanghai meer ruimte om de yuan te kunnen verwisselen met buitenlandse valuta. De regeling geldt alleen voor de vrije handelszone van de stad. Daarnaast kan ook de rente meer door de markt bepaald gaan worden. China is afgelopen jaren bezig om de yuan te internationaliseren, maar de Chinese valuta is nog altijd niet volledig vrij verwisselbaar op de internationale valutamarkten.

yuan china

Een eerste stap

Dit is een eerste stap richting de langverwachte hervormingen van de buitenlandse valutahandel en de rentestand. Toch benadrukt de Chinese regering dat potentiële financiële risico’s onder controle moeten blijven. “Als de risico’s beperkt blijven mogen bedrijven binnen de vrijhandelszone de yuan verwisselen via hun kapitaalrekening”, staat in een document verkregen door de South China Morning Post.

Vrees voor ongecontroleerde geldstromen

Voor de handel is de yuan al verwisselbaar, maar Beijing stelt nog steeds beperkingen, omdat men vreest voor ongecontroleerde geldstromen die de groei van de economie kunnen bedreigen. Het document spreekt dan ook nog niet over een volledige verwisselbaarheid. China blijft voorzichtig over eventuele risico’s die een volledig vrij verwisselbare yuan kan gaan inhouden. Verder staat in het document dat financiële instituten de rente nu op basis van de behoeftes in de markt kunnen vastgesteld worden.

Shanghai beginstation

Andere vrijhandelszones zouden ook graag deze bevoorrechte positie van Shanghai willen hebben, maar vooralsnog krijgt alleen Shanghai toestemming. De vrijhandelszone van Shanghai is ongeveer 29 vierkante kilometer groot inclusief een haven. Als het nieuwe beleid een succes wordt kan deze zone eventueel flink vergroot worden. Ook kunnen wellicht andere regio’s dan in aanmerking komen.

Eén reactie

 1. Laten we hopen dat er geen wereld reserve munt klaar staat om de huidige te vervangen. Diversiteit en freegold, ipv financieel fascisme, waardevastheid en zo…

  De kredietbubbels in China, waar koper bijvoorbeeld 20x is verhypothekeerd in allerlei transacties is, samen met het ondoorzichtige karakter van de economische cijfers, een grotere shitshow dan in de VS.

  India: de import vanuit China was $73 miljard in 2012
  China: de export naar India bedroeg $128 miljard in 2012

  Maar ja, de ene farce dekken met de andere, wie weet werkt het opnieuw.

  Fuk You Tu is iig ‘hard assets’ aan het opkopen terwijl ‘wij’ papier blijven schuiven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: