Simpel rekenwerk en het zwarte gat

24

i love crisis

Als het om economische data gaat dan haakt het grootste deel van de Nederlanders al snel af. De waterval van telkens weer verschillende cijfers, prognoses en ramingen maakt ons murw. Het woord crisis leidt tot spontane braakneigingen en struisvogelreflexen. Met de kop in het zand is het zo heerlijk rustig. Toch ga ik proberen om u weer wat bij de tijd te brengen met wat simpele cijfers en daaraan verbonden conclusies. Want of u nu wilt of niet we zitten er met zijn allen middenin en het wordt meer dan  tijd dat we gaan meebeslissen over de toekomst van onszelf en die van onze kinderen.

drie simpele grootheden

De simpele cijfers

Even vertaald in woorden staat er dat onze regering in 2013 twintig miljard meer heeft uitgegeven dan er binnenkwam en dat de totale schuld van de staat is opgelopen tot 430 miljard en zal blijven stijgen zo lang we elk jaar meer uitgeven dan er binnenkomt. Alles wat er in en buiten ons land gebeurt, dus ook uw en mijn doen en laten, heeft invloed op deze cijfers. Meer overheidsuitgaven dan gepland, bijvoorbeeld door de oplopende werkloosheid, minder inkomsten omdat wij consumenten de hand op de knip houden of de extra aflossing van hypotheken en dus geen ijsjes, patat of een nieuwe auto’s. Alles heeft invloed op de inkomsten en uitgaven. Direct of indirect. Alleen een enorme economische groei zou tot flink wat meer inkomsten kunnen leiden en dat kunnen we de komende jaren gerust vergeten.

Begrotingstekort naar nul%

Om het nog wat spannender te maken hebben alle Europese regeringen beloofd dat ze het begrotingstekort de komende jaren tot nul procent gaan terugbrengen. Voor ons Nederlanders zou dit nog eens extra lastenverhogingen of bezuinigingen ter grootte van jaarlijks twintig miljard met zich mee gaan brengen en dan moet er niets bijzonders gaan veranderen en alles meezitten. Dat wordt dus een echt feest.

Ieder voor zich! – Elke crisis is ook een kans?

Met veel geld maak je nog meer. Als je weinig hebt wordt dat weinige echter ook snel minder en deze ontwikkeling zien we nu al een hele tijd aan de gang. Wereldwijd worden de inkomensverschillen tussen rijk en niet rijk snel nog groter dan ze al zijn. Elke crisis is ook tegelijk een kans lijkt alleen voor de rijken te gelden. Alleen zij hebben immers voldoende speelruimte voor speculatie, machtsuitoefening en het elkaar de bal toespelen.

Op naar de realiteit

Zoals bovenaan in  dit artikel is aangetoond gaat het om simpele cijfers en grootheden. Zoethouders in de trend van het gaat al weer wat beter hebben we genoeg gehad. Nodig is de durf om de realiteit onder ogen te zien. Nog meer regels, afspraken, controleorganen, toezichthouders, bezuinigingen en lastenverhogingen helpen ons geen stap verder. Zoals het nu gaat schuiven we elke dag een stukje verder op richting het zwarte gat van de oneindige schulden. Voor wie te dichtbij komt is er geen ontsnappen meer mogelijk.

De gewone mens, u en ik

De gewone mens is aan zet. Als wij de politici niet dwingen én steunen om de durf te ontwikkelen die nodig is voor echte stappen en veranderingen dan gaan we er niet komen. Ingewikkeldheid lost niets op. Het gewone en simpele zal het moeten doen. Nodig is een mentaliteit die ontstaat als er een ramp van een enorm formaat aan de orde is. Durf, moed, eigen verantwoording, solidariteit, samendoen, het gebruik van ieders talenten tot voordeel van ieder.

Ons land is nu een staat waarin alles draait om het binnenhalen van belastingen en het daarna middels toeslagen en subsidies weer herverdelen. De uitvoeringsorganisaties (ambtenaren) kosten bergen aan geld. De gewone burgers raken in tussentijd elke relatie met de werkelijk kwijt. Voor de ziektekosten is er een zorgtoeslag, voor de huur, huurtoeslag, voor de kinderopvang een kinderopvangtoeslag, voor een koopwoning hypotheekaftrek, voor een huurwoning een(ver)huurdersbelasting etc. Wat zou het toch simpel zijn als een groot deel van het herverdelen en de daarvoor benodigde regelbergen en instanties in rook zouden kunnen opgaan.

Gewoon eerlijk werken tegen een eerlijke beloning, matige belastingen, een minimale overheid en veel eigenverantwoording en initiatief.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie