Slechts 8,4 procent van de wereld leeft onder echte democratie

Het is Economist.com dat de vast voor velen onthutsende conclusie trekt. Maar een kleine minderheid van de wereldbevolking is zo gelukkig van in een democratisch land te wonen. Geboren te zijn. De pandemie heeft in 2020 flink ingehakt op democratische vrijheden, aldus de prominente economische site. En 2021 is op dit vlak ook al slecht begonnen. Want we horen over het oppakken van activisten in Egypte. Een nieuwe uitbraak van oorlog in Ethyopië. Protesten tegen de zoveelste militaire coup in Myanmar…ben u niet dolblij Nederlander te zijn? 

Democratie en politiek

De zogenaamde Democracy Index meet sinds 2006 volgens vijf criteria hoe democratisch een gegeven land is. Daarbij worden 167 naties beoordeeld. ´Electoral process and pluralism, the functioning of government, political participation, democratic political culture and civil liberties´. Heel veel heeft dus te maken met het politieke proces en de mate van zeggenschap van de burgers daarin. De Democratie heeft een heel slecht jaar achter de rug, aldus Economist.com.  De globale score, voor de wereld in zijn totaal, bedraagt slecht 5,37 op 10. En dat is wel de allerslechtste score sinds de meting startte!

Wanneer u op deze grafiek kijkt en de cursor erover laat glijden, merkt u dat Nederland met het grootste deel van West-Europa in de blauwe = positieve zone ligt. Maar ook dat van die landen de Scandinavische er het best voorstaan. En dat je blij mag zijn niet in Congo, Noord-Korea of Syrië te leven. Opvallend is tevens dat de VS achteruit gezet zijn in deze Index, omwille van de politieke strubbelingen einde 2020. Een nieuwe president, een volledig andere aanpak van zowat alles in het land, maar wat ook tot grote verdeeldheid onder de bevolking leidde. Niet wat het uitgeven van geld, dollars betreft die er niet zijn echter… 

Corona steun

Het 1,9 biljoen (trillion) dollar steunpakket om de Coronacrisis te counteren is goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden. En gaat nu naar de Senaat. Daar hebben de Republikeinen al bij voorbaat gesteld de verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur, niet te ondersteunen. 

Ondertussen in Nederland

De zogenaamde Vrijheidskaravaan trekt door ons land. ´De FVD Vrijheidskaravaan trekt heel het land door. En op donderdag 25 februari waren we in Deventer. Overal waar FVD komt, komen honderden mensen die helemaal klaar zijn met de lockdowns van VVD, CDA en alle andere partijen. FVD is de enige partij die Nederland weer vrij wil!´ 

 

Weet u al op wie u gaat stemmen, komende 17 maart 2021? We horen het graag…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: