Sociaal akkoord, problemen opgelost of niet?

We spreken af dat we blij, optimistisch en vrolijk zijn. De geest van beklemming is voorbij. Premier Rutte vindt dat we moeten ophouden met somberen. De afspraken met de werkgevers- en vakbondsvertegenwoordigers zijn in beton gegoten volgens minister Asscher. Wie wat dieper op de gemaakte afspraken ingaat ziet dat er eigenlijk niets is opgelost. Noodzakelijke vernieuwingen en hervormingen worden niet of nauwelijks in gang gezet en de overheidsuitgaven kunnen gewoon blijven groeien. De tijd moet zijn werk doen in de hoop dat het vanzelf goed komt.

rutte blij

Lachende en gewichtig kijkende mannetjes

Het was een week voor alfa-mannetjes. Om de inhoud ging het in feite niet echt. Alle partijen hadden een niet te moeilijke en vooral niet te concrete overeenkomst nodig die als eerste aantoonde dat vertegenwordigers van de regering, vakbond en werkgevers er samen toe deden. Ieder had er breed lachend “het beste” uitgehaald voor zijn achterban en Nederland als geheel. Er is weer draagvlak ontstaan waarop ieder zich kan beroepen en dat vast en zeker ook vaak zal doen. Geen brute decreten maar polderoverleg en overeenkomsten. Wat volgt is volkomen onzeker zowel qua uitwerking als wat de te behalen einddoelen betreft.

Sluipende lastenverhogingen

Hoe we het ook draaien of keren vele van de uitgezette kaders hebben als gevolg dat er op de een of andere plaats of wijze weer meer lastenverhogingen komen voor werknemers en werkgevers. De ww premie, financiering van het derde jaar ww, aanpassing van de fiscale regelingen voor pensioenopbouw etc.

Krachtig optreden en de crisis te lijf gaan.

Wie de besluitvorming sinds  de komst van kabinet Rutte II volgt die al er al snel geen touw meer aan vast kunnen knopen. Wat vandaag hard afgesproken is krijgt morgen een compleet andere uitleg of wordt weer opengebroken. Minister Opstelten en Staatssecretaris Teeven zijn het schoolvoorbeeld van zogenaamd krachtig optreden, grove spraak en spierballenvertoon. Drugs mogen wel worden verkocht maar niet worden ingekocht. Wat daar van het gevolg is hebben we deze week in een uitzending van Zembla mogen aanschouwen. Duizenden wietplantages. Voor 180 miljoen aan gestolen stroom. Verhuurders die ongewild en onwetend te maken krijgen met misbruik van hun woning en daarna met enorme schades blijven zitten. Opstelten wil er niets aan doen. Staatssecretaris Teeven vond het heel erg dat er rond de asielaanvraag van de Rus Dolmatov meerdere keren onzorgvuldig (vertaal helemaal fout) was gehandeld door de diverse overheidsdiensten en… hij gaat er natuurlijk voor zorgen dat het niet meer voorkomt, hetgeen geen probleem zal zijn omdat Dolmatov (in al zijn wanhoop?) zich zelf het leven heeft genomen.

Hoe verder?

De hele politieke arena blijkt een soort circusgebeuren te zijn geworden. Er schijnt slecht één gedachte hoogtij te vieren. Hoe kom ik in de picture en hou ik mijn plaats bezet. We zullen hoe dan ook verder moeten. Wie Rutte vertrouwt die kan dat doen in blijdschap en vreugde. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is die weet dat het vanmiddag, morgen, overmorgen of snel daarna allemaal weer heel anders kan zijn. Slovenië dat zijn hand ophoudt, president Hollande die struikelt, Portugal dat door de knieën gaat omdat de krachten op zijn. Wat mij betreft hebben we de weg omhoog die ons naar het licht voert met het achterlaten van oude jassen en gewoonten nog niet gevonden. Eerst maar hopen dat vanmiddag de lente doorbreekt, het zonnetje zijn warmte en licht met ons wil delen, gratis en voor niets. Heerlijk.

Nog even dit

Halbe Zijlstra fractieleider van de VVD gaf zondagmorgen aan dat hij het verhaal van Rutte, dat met de sociale partners overeengekomen was dat de afgesproken bezuinigen in elk geval een tijdje in de kast gingen, maar een raar verhaal vond. Al in augustus moest er definitieve besluitvorming komen en in de korte tijd die rest zou Nederland economisch gezien er echt niet heel anders uit gaan zien.

In het programma Buitenhof mochten hoogleraar Flip de Kam (pvda) en Robin Linschoten (vvd) hun zegje doen over het sociaal akkoord en de euforie daarover. De Kam en Linschoten gaven beiden aan het fantastisch te vinden om enthousiast te zijn maar het optimisme van Rutte niet te kunnen delen. Volgens Linschoten had het kabinet andermaal de kans laten liggen om tot hervormingen te komen. Volgens De Kam had het kabinet ook nu weer getoond dat men van de hak op de tak springt. Onbetrouwbaarheid waar de burgers een vreselijke hekel aan hebben met als resultaat een nog groter gebrek aan vertrouwen. Al met al waren we met het sociaal akkoord eigenlijk niets opgeschoten. In augustus zou de discussie over alles en nog wat opnieuw beginnen.

Met u zou ik heel graag even een aantal maanden vooruit kijken. Als in augustus mocht blijken dat van het optimisme van Rutte helemaal niets terecht is gekomen, dan lijkt het mij allemaal wel heel erg moeilijk te worden voor Rutte II. Afwachten maar.

21 reacties

 1. Als DIT waar is … pfff … :

  http://www.xandernieuws.punt.nl/content/2013/04/ECB-laat-in-het-geheim-onbegrensd-geld-bijdrukken-voor-Franse-banken

  Wij betalen hier in FR in het dagelijkse leven, behalve voor de vaste afschrijvingen, bijna altijd contant, en het is me inderdaad opgevallen dat er sinds zo’n twee jaar àltijd gloednieuwe briefjes van 20 uit de pin-automaat komen, en dat voor gemiddeld 800-1000€ aan opnames per maand.
  Dat zou dus ‘mooi’ kloppen met de info uit bovenstaand artikel …

  1. Da’s een frappant bericht ktm. Schokkend enerzijds, anderzijds zou het me niet verbazen. Frankrijk als groot eu land dat een revolutie zou kunnen ontketenen gezien haar culturele geschiedenis, ‘gematst’ door de ECB en ander status quo gespuis… Om de eurozone overeind te houden…

   Is dat stealth inflation of niet? 😉

 2. Met veel interesse en eensgezindheid lees ik je artikelen 🙂

  Het sociaal akkoord is inderdaad maar beperkt houdbaar. Tot het augustus is, zijn er weer talloze “nieuwe ontwikkelingen” (Portugal, Slovenië, Frankrijk of weer een bank die kopje onder dreigt te gaan) die het noodzakelijk maakt om het begrotingstekort niet te veel uit de pas te laten lopen. Ik vind het dan ook “grappig” dat Rutte zegt dat we niet zo moeten somberen en dat we moeten besteden. Dat is makkelijk praten als je een Balkenende salaris verdient.. De meeste portefeuilles van de mensen is al leeg, zelfs als je een modaal inkomen hebt. Volgens Rutte moet het vertrouwen in pak hem beet 5 maanden herwonnen worden, met de omstandigheden waar we nu, europees gezien, mee te maken hebben? Dat is hetzelfde wanneer Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen. Dat gaat dus niet gebeuren. Ik kijk met veel ongeduld uit naar de bezuinigingen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.
  Ik mag hopen dat ze alle mega bonussen van de afschuwelijke immorele bestuurders (nu weer de topman van “The Masterblenders”‘ die nadat hij al € 75 miljoen van Numico kreeg, nu een extraatje van € 10 miljoen in the pocket heeft). Ik vraag me weleens af, wat moet je je nog wensen met schandalig zo veel geld wetende dat er tegelijkertijd kinderen met knorrende magen naar bed gaan of wanneer de mensen die eigenlijk medicijnen zouden moeten krijgen, dit maar niet doen omdat ze het geld simpelweg niet hebben.
  Sociale onrust + massale burgerlijke ongehoorzaamheid = reële kans op burgeroorlog.

  1. Een burgeroorlog is hier best mogelijk, zeker nu diverse bevolkingsgroepen tegen elkaar uitgespeeld worden. In combinatie met oplopende werkloosheid en dalende besteedbare inkomens, is dat heel funest voor de samenleving.

 3. Ik zal het in oud Hollands voor je vertalen Ben. De politiek, samen met banken, multinationals, het IMF, de Wereldbank, de BIS en een handvol narcisten en overige dienaren die het zelf niet eens in de gaten hebben maar ‘gezegend’ zijn met ambitie, hebben het lef niet om te breken met het financieel fascisme. Wat ze wel kunnen is mainstream nonsens verspreiden in al hun wanhoop tot behoud van valse beloften aan het volk.

  Fail.

 4. We horen alleen lofprijzingen vanuit de betrokken onderhandelaars en de politiek. De politiek vond dat het zowel linksom als rechtsom een ietsje anders kon, maar toch, er was een akkoord. En dat is al heel wat in deze tijd van onzekerheden. Juist daarom wordt het als iets heel groots gepresenteerd. Veel franje, maar nauwelijks inhoud. Wat wordt de man in de straat hier nou wijzer, laat staan beter van? Alleen maar een herschikking binnen ons sociale stelsel, geen enkele toezegging dat we als NL meer gaan produceren door innovatie, aantrekking van nieuwe industriën. Devaluatie van onze munt(ha, ha, ha, ha) om daarmee beter te kunnen concurreren, lagere belastingen, betere dienstverlening overheid, etc, etc. Het meest waardeloze akkoord in deze tijd van alsmaar groeiend wantrouwen jegens onze poltici. Dat we hier geen ene mallemoer mee opschieten zal zeker over een half jaar blijken wanneer nieuwe cijfers over onze economie aantonen dat de prestaties weer minder zijn dan de verwachtingen. Kijk en luister eens goed om je heen en constateer hoe steeds meer mensen angst hebben om hun baan kwijt te raken. Steeds vaker hoor ik de grap of ik al van bank ben veranderd, Ja hoor, de voedselbank. Kortom, de galgenhumor is niet van de lucht. Maar is dat niet een signaal van gewenning? Wennen aan een tijd dat we het allemaal wat minder krijgen. We gaan er mee leren leven met het feit dat we zachtjes aan de euro echt tweemaal omdraaien voordat we hem uitgeven. Dan kan Rutte roepen wat hij wil om dat nu vooral niet te doen, maar bij velen werkt dat nou juist averechts. Alsof Rutte mij zal dwingen om mijn laatste centen nog even uit te geven, terwijl ik ze beter kan gebruiken om mijn hypotheek af te lossen. Niet naar de spaarbank natuurlijk, want dan gaat straks Dijstelbloem daar beslag opleggen wanneer onze banken aan de beurt zijn om te gaan wankelen. Regeerakkoord, kunduzakkoord, Mondriaanakkoord, ze kunnen wat mij betreft allemaal overboord. Ik noem het politieke zelfmoord….!

  1. Die oproep van Rutte om meer te gaan consumeren, deed mij gelijk denken aan de oproep van bush junior in zijn 2e ambtstermijn om meer te gaan consumeren. Hij begeleide deze oproep met een geldstorting op de bankrekeningen van vele amerikanen.
   Het heeft niet echt geholpen. Op het einde van zijn termijn werd de amerikaanse vastgoedcrisis een wereldwijd probleem.

   Ik heb niet echt het idee dat rutte en kornuiten goed weten wat er aan de hand is. Als rutte een beetje realist was geweest dan had ie gezegd dat er zware jaren komen.
   Blijkbaar mogen en kunnen politici dat niet meer zeggen.
   Zo´n rutte krijgt helemaal niks voor elkaar houdt vriend en vijand voor de gek maar ik durf te wedden dat er straks weer een europees baantje op hem wacht.

 5. Ik vind het allemaal één grote wassen neus. We leven in een hele onzekere tijd en waarom zou je je in de schulden steken als je weet dat je huis die je koopt alleen maar in waarde kan dalen. Waarom zou je een huis kopen als je weet dat de kans om werkeloos te worden groot is. We hebben niet alleen met NL te maken maar ook met Europa. Als de zuidelijke landen geld nodig hebben kunnen wij betalen, dus nog meer bezuinigingen. Nee, ik denk dat dit niet goed komt. Het vertrouwen is teveel aangetast. En politici moet je helemaal niet geloven. Zij praten enkel in hun eigen straatje. Vandaag lullen ze zo, morgen is het weer anders.

 6. he first rule of ELA is you don’t talk about ELA.

  ELA is een geheim gehouden verborgen onderdeel van het ECB welke Banken ‘in getroffen gebied” voorziet van gratis geld.

  Zie o.a.: Emergency Liquidity Assistance in the Euro Area

  Emergency Liquidity Assistance..

  Ik zoek via : duckduckgo…geen tracking.

  Emergency Liquidity Assistance in the Euro Area. Morgan Stanley.

  http://estatico.vozpopuli.com/upload/Luis_Rey/emergency-liquidity-assistance.pdf.

  http://estatico.vozpopuli.com/upload/Luis_Rey/emergency-liquidity-assistance.pdf.http://www.bloomberg.com/news/2012-05-24/frozen-europe-means-ecb-must-resort-to-ela-as-finance-lights-dim.html.

  ELA mag in de media ( rtlz telegr) niet vermeld-besproken worden.

 7. En gisteren zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat er toch extra bezuinigd moet worden. Zo maakt hij het volk alleen maar nog onzekerder en lijkt onder druk van de VVD het gehele akkoord van tafel te gaan.

 8. Using the ELA as a bailout fund.

  The ELA has been active at several occasions during the crisis, but the usage of the facility in Ireland and Greece represents a completely different use of the facility than the one originally intended. According to figures compiled by Citigroup Ireland has had a constant use of the facility since 2008 with the central bank in Ireland providing anything between €40 and €60 billion since 2010.
  Most recently, Greece has also taken to the ELA to the tune of about €55 billion (1).

  Emergency Liquidity Assistance.
  Ierland elk jaar tussen 40 en 60 miljard . Griekenland elk jaar 50 miljard . Spanje elk jaar 80 miljard ,Portugal, Frankrijk Italie,Slovenie…

  Besef dat er geen Bank uitvalt in hun Eu-ropa alleen als deze door een grotere zou moeten worden opgeslokt.

  Jij betaalt. Zie ook dat ELA zoals opgericht niet tot deze acties en reddingen was gerechtigd.
  Eenmaal opgericht doen en laten ze ermee wat ze wensen .

  Dat is ook Global Governance.. een ‘Nieuwe’ Systeem o.l.v. Banken en multinationals.

  Alles in Nederland wordt omgevormd tot het Collectivisme.. (het individu is ondergeschikt aan het grotere Goed /Systeem.
  Kwaliteit is uit .
  Kwantiteit de massa – de kudde tellen.De Eu-massa moet aan de Centralisatie.

  Alles z.g om eens weer een naam te geven in de grote boze wereld.
  Zodat we weer ‘iets te betekenen hebben ‘. Zie hoe hun Eu-ropa collectivisme wordt gemotiveerd .

 9. Was het niet Wim Kan die ooit in een van zijn conferences het had over het CDA, waarvoor in de plaats je nu VVD zou kunnen lezen: Politiek is te vergelijken met het uit bed komen. Een beetje naar links draaien, een beetje naar rechts draaien, maar er toch niet uit kunnen komen.

 10. We zitten in een crisis, omdat we te veel hebben uitgegeven, meer dan we eigenlijk kunnen betalen. We hebben te veel geleend en te weinig gespaard. We zitten in de schulden, overheid en consumenten.

  WAAROM IN GODSNAAM WORDEN WE DAN GESOMMEERD OM NOG MEER UIT TE GEVEN?!

  Het is toch van de zotte?

  1. Dat is echt helemaal niet van de zotte hoor.
   Of dacht u misschien dat er per ongeluk een crisis aan de gang is.

   Wat echt mijn broek deed af zakken was het aantal mensen dat op deze sprookjesfiguren heeft gestemd.

   1. sprookjesfiguren? sprookjes lopen goed af, dit sprookje gaat een ellendig eind krijgen voor de bevolking, nee ik vergis mij, de prins (willem) vlucht met zijn prinses naar zuid amerika als het hier fout afloopt, dus voor hen loopt het wel goed af

 11. Laat ze lekker zelf zich daar in den Haag zich in de schulden steken om
  te consumeren .Niet te geloven een MP die vindt dat gezinnen maar een gokje moeten wagen.Niet aan morgen denken maar consumeren .een echte flapdrol..

 12. In een geldsysteem dat als een SCHULDENFABRIEK werkt is er geen kans op een oplossing. Zolang er voor elke nieuwe Euro een schuld ontstaat GROTER dan € 1,00 hebben wij geen oplossing. Het geldsysteem moet anders.

  Men verzint de gekste “oplossingen” (laatst was “pensioenfondsen geld aan bedrijven lenen”) maar het financiële plaatje is een boterklomp op een hete plaat. Kwestie van tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: