Soros: Val Japanse Yen kan een lawine worden

13

De Japanse staatsschuld is momenteel meer dan 1 biljard yen. Een biljard is 1000 biljoen of 1.000.000 miljard. Deze getallen beginnen zo langzamerhand lachwekkend te worden, echter hebben we wel te maken met de harde realiteit. Op de schouders van elke Japanse inwoner hangt nu een last van 7,8 miljoen yen (61.000 euro).

biljard

Doordat de Japanse bevolking krimpt, zal het steeds lastiger worden voor de Japanse overheid om deze schuldenlast te financieren. Het grootste pensioenfonds van Japan, maar ook de in de wereld, is al bijna een jaar Japanse staatsobligaties aan het verkopen om aan de groeiende verplichtingen te kunnen voldoen. Steeds meer Japanners verlaten de arbeidsmarkt doordat ze met pensioen gaan, waardoor de kosten van pensioenfondsen stijgen. Historisch gezien waren Japanse pensioenfondsen de grootste kopers van Japans staatspapier.

Wie koopt er nog Japanse staatsobligaties?

Dit is slecht nieuws voor het Ministerie van Financiën in Japan, want zij hebben steeds meer nieuwe kopers van staatspapier nodig. Als het aantal kopers constant blijft ontstaat er al een problematische situatie, laat staan als het aantal kopers verminderd. Zelfs een Japanse top bank, Mitsubishi UFJ Financial, waarschuwde twee maanden terug voor een eventuele sell-off in Japanse staatsobligaties.

Hevige prijsfluctuaties

De recente mega-QE aankondiging van de Bank of Japan (BOJ) komt daarom niet als donderslag bij heldere hemel. Iemand moet de afwezige kopers en zelf verkopers van Japans staatspapier vervangen. De aankondiging was in ieder geval niet door de markt verwacht, want de afgelopen twee dagen is de Japanse obligatiemarkt stilgelegd door hevige prijsfluctuaties.

Japan begin nu echt met valutaoorlog

Ondertussen zien veel Chinese topeconomen de nieuwe stimuleringsronde van de BOJ als een regelrechte valutadevaluatie en voeren de druk op bij de Centrale bank van Republiek China om de Yuan ook te devalueren. Zij twijfelen er niet aan dat Japan een valutaoorlog is begonnen en noemen de verdubbeling van de Japanse monetaire basis een “chantage”.

Soros uit kritiek

Niet alleen uit China zijn kritische geluiden te horen. Ook miljardair George Soros is kritisch.Wat Japan doet is eigenlijk behoorlijk gevaarlijk omdat zij dit nu doen na 25 jaar schuldaccumulatie zonder dat ze hun economie opgang hebben gekregen”, zei Soros in een CNBC-interview. “Als de Yen begint te vallen, zoals nu en de Japanse bevolking zich realiseert dat dit waarschijnlijk nog wel even door zal gaan, gaan de Jappaners hun vermogen naar het buitenland zenden. Dan kan de val van de Yen een lawine worden.