De Japanse staatsschuld is momenteel meer dan 1 biljard yen. Een biljard is 1000 biljoen of 1.000.000 miljard. Deze getallen beginnen zo langzamerhand lachwekkend te worden, echter hebben we wel te maken met de harde realiteit. Op de schouders van elke Japanse inwoner hangt nu een last van 7,8 miljoen yen (61.000 euro).

biljard

Doordat de Japanse bevolking krimpt, zal het steeds lastiger worden voor de Japanse overheid om deze schuldenlast te financieren. Het grootste pensioenfonds van Japan, maar ook de in de wereld, is al bijna een jaar Japanse staatsobligaties aan het verkopen om aan de groeiende verplichtingen te kunnen voldoen. Steeds meer Japanners verlaten de arbeidsmarkt doordat ze met pensioen gaan, waardoor de kosten van pensioenfondsen stijgen. Historisch gezien waren Japanse pensioenfondsen de grootste kopers van Japans staatspapier.

Wie koopt er nog Japanse staatsobligaties?

Dit is slecht nieuws voor het Ministerie van Financiën in Japan, want zij hebben steeds meer nieuwe kopers van staatspapier nodig. Als het aantal kopers constant blijft ontstaat er al een problematische situatie, laat staan als het aantal kopers verminderd. Zelfs een Japanse top bank, Mitsubishi UFJ Financial, waarschuwde twee maanden terug voor een eventuele sell-off in Japanse staatsobligaties.

Hevige prijsfluctuaties

De recente mega-QE aankondiging van de Bank of Japan (BOJ) komt daarom niet als donderslag bij heldere hemel. Iemand moet de afwezige kopers en zelf verkopers van Japans staatspapier vervangen. De aankondiging was in ieder geval niet door de markt verwacht, want de afgelopen twee dagen is de Japanse obligatiemarkt stilgelegd door hevige prijsfluctuaties.

Japan begin nu echt met valutaoorlog

Ondertussen zien veel Chinese topeconomen de nieuwe stimuleringsronde van de BOJ als een regelrechte valutadevaluatie en voeren de druk op bij de Centrale bank van Republiek China om de Yuan ook te devalueren. Zij twijfelen er niet aan dat Japan een valutaoorlog is begonnen en noemen de verdubbeling van de Japanse monetaire basis een “chantage”.

Soros uit kritiek

Niet alleen uit China zijn kritische geluiden te horen. Ook miljardair George Soros is kritisch.Wat Japan doet is eigenlijk behoorlijk gevaarlijk omdat zij dit nu doen na 25 jaar schuldaccumulatie zonder dat ze hun economie opgang hebben gekregen”, zei Soros in een CNBC-interview. “Als de Yen begint te vallen, zoals nu en de Japanse bevolking zich realiseert dat dit waarschijnlijk nog wel even door zal gaan, gaan de Jappaners hun vermogen naar het buitenland zenden. Dan kan de val van de Yen een lawine worden.

13 reacties

 1. ‘Biljard’ bestaat niet, maar is het hersenspinsel van iemand, die meent, dat er een algemene regel bestaat, dat ‘-jard’ = 1000 · ‘-joen’. Die regel is er niet.

  1. Hoe je het noemt, noem je het maar biflatie laat in elk geval het aantal 0-en zien waarschijnlijk puur en alleen voor de beeldvorming. Dat het land 61.000 Euro schuld heeft per INWONER is natuurlijk al kolder. Dat bedrag is nog veel hoger als je de schuld gaat berekenen per hoofd in de groep van de beroepsbevolking. Da’s feitelijk meer zeggend en dat bedrag is pas echt kolder !

 2. Die inflatie laat noord Korea nu al dreigen met nukes om vreten af te dwingen voor hun militairen. Want dat is het biflaten. Belooft nog wat voor de toekomst, die monetaire experimenten. Bitcoin is gehalveerd overigens, as we speak. Da’s on-topic toch, devaluaties?

  Heheh, biflaten… Welcome to the Matrix.

 3. Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de reactie van de Chinezen op dit yen-verhaal. China en Japan zijn al eeuwen aartsvijanden, niettemin hebben ze ca. 1 jaar geleden afgesproken hun handelsbetrekkingen zoveel mogelijk af te wikkelen in Yuan en Yen in een periode dat Japan geisoleerd begon te raken in Azië. Nadien is er wapengekletter tussen hen ontstaan over een paar onbeduidende eilandjes, in zoverre dat deze wel heel belangrijk zijn voor het vaststellen van hun territoriale grenzen. Eilandjes overigens zowel ten zuiden als ten noorden van Japan. Dat weer i.v.m. mogelijke grondstoffenreserves. Zelfs Taiwan heeft zich hierin gemengd voor de zuidelijke, zij het op de achtergrond.
  Tot nu toe hebben de VS Japan steeds gesteund, natuurlijk vanuit eigenbelang en strategisch militaire bases, maar ook zij waren toch onaangenaam verrast door de Japanners met hun gelddrukken. Toch hou ik het niet voor onmogelijk dat er nog steeds een of andere afspraak tussen de VS en Japan is sinds WOII inzake afstembaar politiek en monetair beleid tussen beide landen. En goud speelt daarin een heel belangrijke rol.
  Dat nu uitgerekend ook nog eens Noord Korea de boel op scherp zet in de regio, draagt niet bepaald bij tot ieders gemoedsrust.

 4. De boodschap van de matrix is dat wij mensen gevangen zijn door een klein groepje dat donders goed weet dat wij als mens oneindige capaciteiten in ons hebben.
  En dit wetende houdt dit kleine groepje, zogenaamd verlichtten, ons klein en dom. Gericht op materie en op lage intentie. Met al hun mogelijke middelen… Media,scholingssysteem, geld , verdeeldheid, afgunst.

  Zo blijven ze aan de macht. Wij mensen zijn in staat om van deze aarde een paradijs te maken. Maar dat besef mogen we nooit krijgen.
  Want dan raakt het kleine groepje zijn macht kwijt.

  Dat is de strijd die nu aan de gang is. Dat is het grote plaatje dat voorop de puzzeldoos staat.

 5. Een last per Japanse inwoner van omgerekend 61000 euro??…da’s toch niets! , hier in Nederland heeft de overheid al een schuld van € 51.136 per werkende Nederlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: