Spaanse stresstest; € 60 miljard nodig

Vrijdagmiddag om 6 uur kwam de Spaanse regering met de langverwachte stresstest. Uit deze test moest blijken hoeveel geld de Spaanse bankensector nog nodig heeft. De uiteindelijke €59,3 miljard aan kapitaal die de sector tekort komt, volgens adviesbureau Oliver Wyman, is slechts een negatieve (adverse) scenario. Deze € 60 miljard zal komen van de 100 miljard euro die is gereserveerd afgelopen juni onder het EFSF. Het rapport was echter nauwelijks nog uit of er werden alweer flinke vraagtekens gezet bij de aannames die werden gebruikt. Hieronder staan dan ook de scenario’s van de stresstest (gehele rapport is hier te vinden).

stresstest spanje

Vooral de verwachtingen omtrent de ontwikkeling van de werkloosheid die onder het basisscenario wonderlijk zou afnemen en huizenprijzen die zelfs onder het meest slechte scenario ‘slechts’ 4,5% zouden dalen, kunnen als optimistisch worden betiteld. Uit de test blijkt dat van de veertien banken slechts 7 banken kapitaal nodig hebben. De volgende Spaanse banken hebben geen extra kapitaal nodig: Banco Santander, BBVA, Caixabank, Kutxa, Sabadell, Bankinter en Unicaja. De voornaamste uitschieter aan de negatieve kant was de noodlijdende Bankia. In het slechtste geval zou nog eens €24,7 miljard aan extra kapitaal nodig zijn voor de bank die in mei 2012 werd genationaliseerd. Hier een overzicht via de Financial Times:

26 reacties

 1. Tja Ruben, in augustus heeft de ECB nog E412 miljard richting Spaanse banken geschoven, geld dat nooooit meer terugkomt. En complete farce is het, de zgn. stresstests. Gelukkig klapt de balans van de ECB vanzelf en komen ze niet collecteren alhier. Toch?

 2. @houtskool : Inderdaad, dat E412 is een slecht conserveringmiddel gebleken ; de spaanse pepertjes zijn inmiddels al weer aan het rotten hi-hi …

 3. @ houtskool

  Soms geef je je mening en soms weten jullie al genoeg en hebben mijn voorgaande stukjes al genoeg gezegd denk ik zo 😉 Everythings gonna be alright, nietwaar ? 😉

 4. @ktm, ongelooflijk hoe de msm hiermee om gaat zeg. Het 20:00 journaal op internetradio, even een bliepje tussendoor: De Spaanse banken hebben 40 miljard nodig bla bla, werkelijk ongelooflijk.

  De nieuwe werkelijkheid: hersenloos consumentisme. Nou, dat gaat straks zo’n zootje geven dat ik me echt rot ga lachen als het kussentje wordt opgeschud.

  Let op de eerste signalen in de msm: [b]Huisvader beroofd van Happy meal[/b]

 5. @8 dat gevoel heb ik er ook bij, en dan is die huiskamer omringt door allemaal andere huiskamers waar nu the voice of holland het leven zijn doel geeft , no offence.

  Het lijkt wel, zoals al vaak eerder gezegd alsof we in the matrix leven en bij het bezoek van biflati zit je even een moment in de nebukadnezar over de werkelijke wereld te praten :))

 6. @madman
  In barre tijden gaan we allemaal weer naar de kerk. Ik hoop dat meneer pastoor het waardeert als ik luid verkondig dat ALLES op deze aardkloot, en ver daarbuiten, zo’n beetje achterhaald is.

 7. Het feit dat ze gewoon wederom met zand gooien, geeft me een zeer onbehaaglijk gevoel. Ze denken gewoon dat we gek zijn. Die 60 mld die zal worden opgeteld bij de staatsschuld….op hoeveel % van gdp zitten ze dan? 120%? 130%?

  En er is nog veel meer slecht nieuws: voortbestaan Renault is twijfelachtig. Honderden ontslagen bij Van Gansewinkel, UK staat op het punt AAA-rating te verliezen, in NL wordt nergens over gesproken (ok, behalve Voice of Holland natuurlijk).
  Echt, als de klap straks komt, zal die zó enorm hard zijn dat de meesten niet eens zullen beseffen waardoor ze geraakt zijn.

  Volgende week zaden inslaan. Ik ga er echt mee beginnen!

 8. @houtskool, dat klopt , en dat heeft alles te maken met voortdurende stroom van activiteiten van ieder individu, die alleen gericht is op het individu (het vergaren van bezit , materieel of immaterieel) zonder zich bewust te zijn van het geheel, en het gevolg van de egoistische activiteiten.

  Het is ongelofelijk hoe heel de meute is gebrainwashed elke dag weer uit bed te komen en daarna alleen maar dingen doet om eigenlijk waardeloze papiertjes, muntjes en digitale cijfertjes op een bankrekening te vergaren. Ongelofelijk.

  @Gaengphed , ik ben niet zo geenstijl achtig maar dit wil ik toch niemand onthouden…
  Over ongelofelijk gesproken….

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/09/guy_verhofstadt_is_een_totale_lul.html

  En trouwens ik denk dat Sjoepke de VOH gaat winnen, die vind ik de beste 😀

  @Ruben Kom jij maar even in het biechthokje jongeman…

 9. Was dit stukje over de stresstest van de Spaanse bankensector alleen een mededeling of lag er ook een opinie in besloten?
  Anyway, als de banken nu minder steun vragen dan ze eigenlijk nodig hebben, en over een jaar, via de overheid, weer moeten schooien om geld, werkt dat de ongeloofwaardigheid en de ondergang van het hele systeem alleen maar in de hand.
  Het is inderdaad zeer bedenkelijk en verdacht dat zeer alarmerende berichten over de financiele en sociale situatie in Spanje en Griekenland in dit afgestompte, geindoctrineerde kikkerlandje slechts op marginale interesse van de media kan rekenen.

 10. @11 Ruben, ZH is een unieke site met veel kennis en bronnen. Onmogelijk om dit te evenaren, maar dat hoeft ook niet. Ik ken geen Nederlandstalige site die de economische situatie beter en eerlijker (mede door de reacties, die uiteraard het gevolg zijn van jullie posts) weergeeft dan biflatie.

 11. @ Verontruste burger,

  Eigenlijk vooral een mededeling met een kleine mening er tussendoor (eerste zin 2e aline), waarin ik al aangeef dat de uitkomst van de test waarschijnlijk veel te rooskleurig is. De link van zerohedge geeft het al aan. Sommige banken zouden een betere kapitaalpositie hebben in het adverse scenario dan in het base scenario. Dus hoe slechter de economie, hoe beter de bank het doet. (Ok, kom maar op met die cynische reacties). Dat is erg counter intiutief en zal ook niet gebeuren. Meer geld zal nodig zijn ook al kunnen ze dat niet zeggen. Rajoy heeft maart/april nog gezegd dat er sowieso geen geld nodig zou zijn voor de bankensector.

  @houtskool

  Dat kunnen we en willen we ook niet. De tijd, middelen en kennis is daarvoor gewoon niet aanwezig. Ons voornaamste doel is dan ook gewoon om het internet af te struinen naar nieuws, waarbij we soms ook zelf content kunnen produceren (bijvoorbeeld in de huizenmarkt) en daarmee oplettende Nederlanders te informeren.

 12. @18 Ruben, maar het is mij niet helemaal duidelijk waarom de stresstest bewust een te rooskleurige situatie van de banken schetst ( ik geloof best dat je gelijk hebt daar niet van).
  Er is immers wel honderd miljard gereserveerd, en na een tijd weer bij het noodfonds aankloppen staat echt heel zwak.

 13. Natuurlijk hebben die Spaanse banken veel meer dan 60 miljard nodig. Maar dat feit brengen de autoriteiten niet ineens, dat zou een fikse (maar broodnodige) klap op de markten teweeg kunnen brengen. Men smeert het uit en komt ermee als het geen nieuws meer is.

 14. Mooi filmpje Madman. Hahaha, wat een lummel (en dat is zacht uitgedrukt!). Ja, we zijn in NL echt allemaal heel erg pro-EU gestemd hahaha.

  @ktm, zoals Gregory het uitlegt zo is het echt. De Dollar is zwaar in gevaar en dus komt er oorlog.

 15. @Gaengphed: Ik hoor bijna iedereen om me heen zeggen dat het allemaal zo’n vaart niet loopt en dat het allemaal wel weer goed komt. Helaas gaan de reguliere media daar klakkeloos in mee zodat de mensen geen reeel beeld krijgen van wat er echt aan de hand is. De stresstest kan wellicht zo de prullenbak in omdat die onder supervisie van de ECB/Goldman Sachs is gedaan en die zijn niet gebaat bij dramatische scores zodat weer achteraf zal blijken dat er accuut met dan 100 miljard nodig zal blijken te zijn. Ik zit zelf in het credit management en ik constateer zelf dat overal in Europa de orderportefeuilles achteruit hollen en het betalingsgedrag dramatisch verslechtert, niet alleen dat klanten geen geld hebben maar dat ook banken met cashproblemen zitten. De situatie is levensgevaarlijk.

 16. [b] Can Spain survive tough new austerity measures?[/b]

  [quote]Spain is proceeding with painful spending cuts and tax hikes that could deepen the country’s economic woes — but may be necessary to score loans from Europe. This week, the government of Spanish Prime Minister Mariano Rajoy unveiled a slate of tough new austerity measures that are intended to reduce the government’s budget deficit by $84 billion over the next two and a half years. Rajoy’s proposal is likely to pass given his party’s control of parliament, but that didn’t stop tens of thousands of protesters across the country from rioting and clashing with police.[/quote]

  http://theweek.com/article/index/234039/can-spain-survive-tough-new-austerity-measures

 17. Ja, je vraagt je haast af waarom niet heel Spanje in staking gaat om de regering ten val te brengen, want als er nu een partij is die ALLE beloftes heeft gebroken dan is het wel de partij van Rajoy.
  Democratie? Mijn hoela, we hebben echt niets meer te vertellen. Daar heeft Club Kunduz wel voor gezorgd. En nu heeft het overgrote deel van de NL-bevolking VVD en PVDA gestemd…dus gaan we dezelfde kant op als Spanje.

  @Cynicus. Je hebt helemaal gelijk. Je hoort niet anders dan dat steeds meer huishoudens de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Het systeem stokt, het is er totaal niet op gemaakt om om te kunnen gaan met teruglopende economische groei. En maar roepen dat het wel goed gaat. Mijn pa zei gisteren ook dat ik me geen zorgen moet maken. Nou…dat ziet hij mijns inziens verkeerd, ik moet me wel degelijk zorgen maken, want ma is diabetes en die moet elke dag spuiten…. hoe is het met medicijnen in Spanje en Griekenland gesteld dan? Geen problemen daar? Volgens mij ben je als je daar woont en ziek wordt ernstig de lul!
  Alleen met vooraf betalen kan het e.e.a. besteld worden. Maar als je geen geld hebt is het hasta la vista, kan je het shaken. En dan zie ik ze bij mij wel langs komen om een ounce zilver elke maand.
  Of course…niet dat ik het er niet voor over heb…maar als ze zichzelf nou eens een beetje in zouden dekken? Ze bulken (nu nog) van (haast waardeloos) geld, waarom nu niet verstandig elke maand wat in PM of zo?
  Begin november koop ik weer wat bij, wellicht lukt het me ze over te halen en toch ook iets aan te schaffen. Hoop niet dat het nodig is om een uitnrekende hel af te wachten alvorens ze overgaan tot aktie…dan is het waarschijnlijk al te laat.

 18. @Madman > als dat voor jouw werkt helemaal prima, in mijn beeld en geluid hoor ik de straat geluiden en het kletteren van loszittende delen van haar fiets rijdend over de klinkers. Daarna ga ik naar de platenzaak en reken nog betoverd van haar voorkomen met digitale cijfertjes m’n nieuwe vondst op vinyl af. Zodoende de leegte die zij achterlaat met bezit op te vullen.. Hoe nutteloos is dat.. ik had ook thuis kunnen blijven of in het park naar het gras kunnen gaan zitten kijken.. nee, uiteindelijk reken ik vinyl af met niet meer dan nullen en enen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.