Spaanse veiling succesvol tegen hogere rentes

De rente van de tienjarige Spaanse staatsobligatie schommelt deze week rond de 6%. Daarom is het volgens ING analisten alleen nog maar de vraag wanneer de Europese Central Bank opnieuw Spaanse obligaties gaat opkopen. Afgelopen maandag kwam nog naar buiten dat de ECB afgelopen week wederom géén Europese obligaties had gekocht met het SMP (= Securities Market Programme).

Volgens van Vliet komt het moment echter steeds dichterbij. De spreads lopen namelijk op.  Afgelopen maandag noteerde de Spaanse rente 6,1%. Dit was niet het niveau waarop de ECB eerder ingreep. Vanwege de dalende Duitse rente is het verschil tussen beide renteniveaus wel op hetzelfde punt.

Donderdagmiddag staat de Spaanse rente rond de 5,9%. Daarnaast is een mogelijke marginverhoging door clearingbedrijf LCH Clearnet bij een verder stijgende spread tussen Spaanse obligaties aan de ene kant en Duitse, Franse en Nederlandse aan de andere kant, nog een mogelijk probleem. Met de 2e LTRO ronde achter de rug kunnen we rustig zeggen dat het effect inmiddels wel weer is uitgewerkt. We staan alweer rond dezelfde rentestanden die in het begin van 2012 op de borden stonden.

Daarnaast zijn particuliere beleggers bij een mogelijke schuldsanering van Spanje, zoals eerder Griekenland, nu extra gewaarschuwd. Bij de vorige sanering bleef de Europese Centrale Bank buiten schot, waardoor particuliere beleggers extra moesten bloeden. Vooralsnog blijft het echter doormodderen. Dinsdag was er een kleine succesvolle veiling, waardoor de rente daalde. Ook donderdag was er een Spaanse veiling van twee- en tienjarige leningen. Spanje heeft in totaal 2,5 miljard euro opgehaald met de veilingen.

Ondanks dat de rente op de 10 jarige obligatie hoger lag (5,74%, waar eerder nog tegen 5,4% werd geleend), was de vraag naar de Spaanse staatsobligaties hoger dan verwacht. We hebben reeds een aantal keer meegemaakt dat het minste of geringste negatieve nieuws de waarde van de obligaties in korte tijd fors kunnen dalen. In november 2011 stond de rente van de Spaanse 10 year al eens op 6,7%.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.