Spanje in de problemen

De Spaanse economie heeft het zwaar. De economie in Spanje is in 2009 met 3,6% gekrompen. Het land van de sinaasappels heeft nog altijd te maken met een recessie, omdat het land de afgelopen kwartalen een negatieve groei heeft laten zien. In het 3e kwartaal van 2009 kromp de economie van Spanje met 0,3%. In het laatste kwartaal van 2009 ging het iets beter, maar was er toch nog sprake van 0,1% krimp. Economen zijn bang dat na Griekenland ook Spanje te maken krijgt met de oplopende overheidsschulden. Momenteel is zo’n 20% van de Spaanse beroepsbevolking werkloos. De jeugdwerkloosheid in Spanje bedraagt 42,9%

Beleggers vrezen dat door de schuldenproblematiek in Spanje en de PIGGS-landen, het economische herstel in gevaar kan komen. Tevens zal het vertrouwen in de euro worden aangetast door de economische onstabiliteit in de verschillende EU-landen. De euro daalde vorige week naar het laagste punt in 7 maanden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook is het maar de vraag of Spanje het begrotingstekort van 11,4% van het bbp zal kunnen terugdringen tot de door Europa geëiste 3%. Volgens de centrale bank in Spanje is het belangrijk om de arbeidsmarkt te hervormen en de Spaanse inflatie lager te houden dan de gemiddelde inflatie in Europa. Feit is wel dat Spanje, net als Griekenland, een grote hoeveelheid geld nodig heeft om de schulden terug te dringen.

Ook met de beurs in Spanje gaat het alles behalve goed. De Ibex35-index (de AEX-index van Spanje) is in 2010 al met zo’n 17,5% gedaald. Zwaargewicht Santander zag de nettowinst in 2009 echter wel stijgen, ondanks de zwakke economische situatie in het thuisland. De bank profiteerde voornamelijk van goede resultaten in Brasil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.