Spanje moet de broekriem aanhalen

6

In ruil voor de €100 miljard die Spanje als steun van Europa ontvangt, zal het land wel de nodige concessies moeten doen. Woensdag 11 juli kondigde premier Rajoy nog aan dat er voor €65 miljard aan nieuwe bezuinigingsmaatregelen zullen worden doorgevoerd. Zaterdag werd echter bekend dat de hervormingen die Spanje heeft aangekondigd in de komende twee en een half jaar €56.4 miljard moeten gaan opleveren.

De maatregelen bestaan onder meer uit bezuinigingen voor de regionale overheden. Dit pakket heeft een waarde van 3,5 miljard. Ook de verkoop van vliegvelden en daarnaast een “drastische reductie” van het aantal publieke bedrijven op zowel nationaal als lokaal niveau, moeten miljarden euro’s opleveren. Misschien wel de belangrijkste maatregel is dat het btw-tarief in Spanje zal worden verhoogd van 18% naar 21%.

Critici vrezen dat de nieuwe plannen alleen maar tot meer problemen zullen leiden. Afgelopen dagen gingen er in Madrid, maar ook op andere plaatsen in Spanje, duizenden mensen de straat op om te protesteren. Niet alleen de mijnwerkers zijn boos, ook andere Spanjaarden komen in opstand tegen de draconische bezuinigingsmaatregelen. De protesten liepen in sommige gevallen uit op zware rellen.

Sony Kapoor, oprichter van denktank Re-Define, verwacht dat het nieuwe bezuinigingspakket de recessie in Spanje zal verergeren. “De fiscale maatregelen die zijn aangekondigd door de Spaanse overheid zal het BBP alleen maar verder doen dalen, terwijl de werkloosheid en de verliezen voor de banken verder zullen oplopen”, aldus Kapoor. De maatregelen stelden investeerders in ieder geval tijdelijk gerust. Spaanse obligaties stegen in waarde, waardoor de rente op de 10jaars obligatie daalde naar 6,5%.

Toch blijft de situatie in de Spaanse bankensector zeer gespannen. Spaanse banken leende in mei voor in totaal 337 miljard bij de ECB ten opzichte van 288 miljard een maand eerder. Spanje heeft eerder toegezegd de Spaanse bankensector ‘op te schonen‘.

 

6 REACTIES

 1. Het is inmiddels wel al voor de 10000ste keer duidelijk. Het is van belang dat de bankcriminelen en beleggers (uit het noorden), die de onverantwoorde beleggingen in Spanje zoals de spooksteden hebben gedaan hun geld terug krijgen en dan de bevolking moet creperen, de (jeugd)werkloosheid torenhoog is etc doet er niet aan toe. … Hoe lang moeten de overheden nog opdraaien voor falende banken? Hoe lang duurt het nog dat voordat men over banken en beleggershulp gaat spreken ipv landenhulp? Wie wordt er nu echt gered…Uw Spanje of uw pensioen? Hoe lang worden de bedragen die genoemd worden steeds groter terwijl de verhalen steeds ongeloofwaardiger worden? Hoelang mag de EU door blijven gaan met constructies als het ESM de grondwetten van de lidstaten op een flagante wijze te schenden?

  Kortom : http://www.youtube.com/watch?v=cPQcnjlwtE4

 2. De steun voor het eu beleid om de euro overeind te houden komt nu onomkeerbaar in een neerwaartse spIraal terecht. Elk mens met een gezond verstand begrijpt dat dergelijke bezuinigingen een vernietigende werking zullen hebben op een economie die er toch al zo beroerd voor staat. Nu reeds een mega werkloosheid ( jeugdwerkloosheid van meer dan 50 procent ), inefficiente bedrijven, corrupte en failliete bankensector, alleen tijdelijk te redden door megalomane onwettelijke steunoperaties, betaald door u. En dat gaat dus nog erger worden door het nog verder afknijpen van de economie. Spanjaarden zullen nog massiever in opstand komen, het land ontvluchten . Wat dan? Eurozieke politici in heel de eu zullen gaan roepen dat een politieke unie de enige uitweg zal zijn en dat de euro ons zoveel zegeningen heeft gebracht en nog veel meer zal brengen en nog meer bla bla. Maar de burgers in met name duitsland en nederland zien de bui al hangen: ‘of we even willen betalen’. Wellicht hoeven ze het helemaal niet te vragen want er zal wel weer blijken dat e.e.a. al kon binnen de huidige verdragen. Allemaal bedrog natuurlijk want er heerst momenteel bij eurodwaze politici een mentaliteit van wij doen alles om onze zin te krijgen en we don’t give u fuck of dat democratisch is. Ik verwacht dus dat deze volksvijanden een enorme afstraffing te wachten staat. En terecht.

 3. De volksvijanden afstraffen, hoe zou dat dan moeten?
  Alle politieke partijen zijn hetzelfde!
  Alleen de PVV is anders, maar heeft geen macht.
  En zal die ook niet krijgen!
  Blanco stemmen, of niet stemmen?
  Dan doen ze evengoed wat ze willen!
  Een volksopstand?
  Daar hebben ze politie en leger voor!
  Er is dus geen ENKELE hoop!

 4. Vergeet ook niet dat slechts een kleine groep in de samenleving het masterplan van de megalomane Eurofielen doorziet. Het grote gros gelooft, ondanks de eigen ellende, nog steeds in de politiek; Of stemt als ze ontevreden zijn een keer op een andere partij. Maar een echte revolutie? De actiebereidheid beperkt zich op dit moment alleen maar tot stakingen en demonstraties, die, zie het voorbeeld van Griekenland, toch onder controle gehouden kunnen worden (mede omdat de MSM selectief bericht). Een afstraffing naar het voorbeeld van bijvoorbeeld de Franse revolutie volgde (mede) ook pas na jaren van zware hongersnood, toen pas werden de ogen van het volk geopend.

 5. Spanje is onlosmakelijk gebonden aan de Eurocrisis. Voor Spanje demonstreren, revolutie maken of het veroordeeld krijgen van een paar speculanten breekt de val van de economie nog niet. Het probleem is te groot en te diep.
  Om in staat te zijn een duurzame oplossing te bedenken moet eerst het probleem op een juiste wijze in kaart gebracht worden

  Hieronder het uitleg.

  DE EUROCRISIS: oorzaak en oplossing.

  De Eurocrisis is hoofdzakelijk een onderdeel van twee grotere problemen:
  1 Schuldencrisis
  2 Bankencrisis.
  De schuldencrisis kan niet begrepen worden zonder het monetaristische systeem te begrijpen.
  De schuldencrisis zal aanblijven, zal zich uitbreiden en uitdiepen zolang het monetarisme aanblijft.
  De bankencrisis kan niet begrepen worden zonder de uitwerking te begrijpen van de Glass-Steagall Act en de Securities Exchange Act.
  De bankencrisis zal aanblijven, zal zich uitbreiden en uitdiepen zolang er geen wetgeving ingevoerd wordt met de inhoud van de Glass-Steagall Act en de Securities Exchange Act.

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1 Monetarisme
  Monetarisme is het geldsysteem waarin een private instelling publiek geld schept als een lening. Alles wat wij vandaag “geld” noemen is begonnen te bestaan als de hoofdsom van een lening. En als elke lening dient ook de geldschepping terugbetaald te worden als HOOFDSOM plus RENTE. Als al deze leningen afgelost zouden worden, zou het geld uit de economie verdwijnen zowel contant als giraal (elektronisch). En dan nog zou er geen geld over blijven voor de betaling van de renteverplichtingen simpelweg omdat er geen geldmassa geschept werd om dekking te geven aan de rente. Dit is de essentie van het huidige geldsysteem. Dat heet monetarisme, het is het huidige geldsysteem van de wereld en het is mathematisch onmogelijk langdurig door de economie te verdragen.

  Het systeem kan niet overleven vanwege de getallen die het zelf genereert.
  Het probleem is het systeem. En het systeem heeft voor wat ECB betreft twee lagen:
  1. De Federal Reserve, een private wereldwijde monopolie dat geld uitgeeft alleen als lening.
  2. De ECB zelf die ook een monopolie is, maar alleen voor de 17 Eurozone landen.

  De Federal Reserve creëert geld met de computer zonder dekking in de fysieke economie. De ECB weigert beleidsmatig geld (ruilcapaciteit) voor de Eurozone te creëren. Bij acute liquiditeitsbehoefte, de ECB leent fiat geld van de Federal Reserve (nu voor circa 0,1%). Dit geleend geld is verder doorgeleend binnen de Eurozone, maar bijvoorkeur niet aan de overheden, maar aan de banken (voor circa 2%) die verder speculeren met rente (Griekenland betaalt de banken nu ruim 25%).
  Dit is monetarisme in tweevoud bij de ECB.

  Oplossing: SOEVEREINE MUNT, ook bekend als systeem van NATIONAAL KREDIET
  De staat (in tegenstelling tot een private entiteit) heeft de monopolie over de geldcreatie. Twee essentiële voorwaarden:
  • De hele geldmassa MOET dekking hebben in de waarde van de middelen die de fysieke economie verhandelt.
  • Alle wisselkoersen onder controle ter voorkoming dat de speculanten weer gaan doen wat ze altijd gedaan hebben: zich zelf verrijken ten koste van de rest en van letterlijk ALLES.

  In dit geval is het geld geen schuld meer aan een private instelling, maar een KREDIET van de nationale bank (100% eigendom van de staat dus van de belastingbetaler !!!) aan de fysieke economie van het land. De staat zal dan op basis van de statistieken uit het geldverkeer vrij krediet in de economie los laten om dekking te creëren voor de uitstaande rente. Dat kan gebeuren op verschillende manieren zoals belastingverlaginen, opdrachten naar het bedrijfsleven, subsidies, etc. Bij wet mag de centrale overheid dan geen schulden meer hebben, alleen maar CREDIT. Alleen op deze manier kan het geldcircuit in balans gehouden worden.
  Euro, Neuro, Zeuro of Gulden zal het niet redden in het monetarisme. Maar als soevereine munt zal de Euro uitstekend doen net als eventueel de Gulden of iets anders.
  We moeten z.s.m. het monetarisme vervangen door soevereine munt.
  Onderzoek: “Secret of Oz”, “Money as Debt”,”Thrive the Movie” etc.

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  2 Glass-Steagall Act, Securities Exchange Act

  Na ruim 3 jaar voortdurende economische krimp (depressie), laat President F.D. Roosevelt twee wetten in werking treden:
  a. Glass-Steagall – 1933
  b. Securities Exchange Act – 1934.

  De voorzieningen van deze twee wetten hebben de VS en de rest van de wereld behoed voor een nieuwe depressie voor meer dan 70 jaar. Onder de invloed van de machtige Wall Street lobby zijn deze wetten sinds de jaren ’80 stap voor stap afgebouwd. De Securities Exchange Act heeft de derivaten verboden tot in 1982. In 1999 is Glass-Steagall volledig afgeschaft door de Gramm-Leach-Bliley Act. De meest relevante uitwerking van Glass-Steagall was de separatie tussen het veilige geld (pensioenen, spaarfondsen, verzekeringsgelden) en het speculatieve kapitaal. Anders gesteld, Glass-Steagall zorgde voor een splitsing van de bankensector in nutsbanken en investeringsbanken. Na 1999 mochten de speculanten verzekeringsbuffers, pensioenfondsen en spaarbanken plunderen in hun onverzadigbare speurtocht naar meer winst. En omdat er gespeculeerd werd met derivaten, niets hiervan is ten goede gekomen van de fysieke economie. Een fenomenale bubble van een nog onbekende omvang heeft zich opgebouwd tussen 1999 en 2007. De bubble barstte in jul. 2007 en is door de overheid in de VS als een probleem pas in sep.2008 erkend. De “reddingsoperatie” (bailout) na sep. 2008 van in totaal 20 trillion US Dollar is door de speculanten gebruikt om nieuwe speculatieve vehikels te creëren en zo een bubble opbouwen van een nog grotere omvang dan in 2007 juist omdat er nog steeds geen Glass-Steagal wet bestaat om de wereld economie te behoeden voor zulke speculaties.
  De “redding” voor deze nieuwe bubble zal zeker 150 trillion omvatten. De enige oplossing hiervoor is niet wat de EU en de VS proberen te doen (de speculanten “redden” met geleend geld van diezelfde speculanten), maar Glass-Steagall weer toepassen met terugwerkende kracht vanaf sep. 2008. Waarom vanaf sep. 2008 met terugwerkende kracht? Wel, omdat de omvang van de leningen voor deze “reddingsoperaties” zo groot is dat de overheden nooit meer uit de schuldenspiraal kunnen komen, de fysieke economie is op wereldschaal in coma geraakt (“death spiral”) onder het gewicht van deze schulden en de rente daarvan (“debt servicing”).
  Doe je eigen research: zoek met de Search optie op http://www.larouchepac.com “Glass-Steagall” en “Angelides Report”.

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Oh, ja: en geen ESM of Europese “integratie”. Dat is 100% demagogie..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.