Veel spanningen en bedreigingen in aanloop van de NAVO-top komende week. Ernstige dreigementen, serieuze waarschuwingen en strenge vermaningen over en weer; is het bluf of zijn de gevaren maar al te reëel? In ieder geval is het politieke en economische landschap zelden zo onrustig geweest als dezer dagen. Europa waarschuwt Trump. Op zijn beurt zet hij de NAVO onder druk.

navo

Ook General Motors waarschuwt Trump. Donald uit bedreiging aan OPEC. Iran dreigt de Straat van Hormuz te blokkeren – terwijl de VS zweren die open te zullen houden. Spanningen alom. Zou het iets te maken met de komende NAVO-top in Brussel op 11 en 12 juli?

Meer geld voor defensie

‘President Trump heeft een aantal Europese bondgenoten’ – dus ook ons land – ‘gewaarschuwd dat zij te weinig uitgeven aan defensie’. De eerste brief, gedateerd 19 juni 2018, was gericht aan de Noorse Premier, en werd door het Noorse ministerie van Defensie doorgespeeld aan het nieuwsagentschap AP. U kunt deze hier zelf lezen. Vervolgens ontvingen, naargelang de bron, minstens acht andere Europese landen hetzelfde schrijven maar lichtjes gewijzigd naargelang de bestemming in kwestie. De ene al milder van toon, de andere al strenger en meer vermanend, maar met steeds dezelfde kernboodschap. Betaal méér, draag méér bij aan de NAVO-uitgaven want anders… Althans zo interpreteert een voormalige Noorse premier de inhoud, als met een onderhuidse bedreiging.

Een koud welkom

Op 7 juli 2018 organiseert het platform ‘Trump Not Welcome’ een omvangrijke protestdemonstratie tegen de komst van de president naar de hoofdstad van België. Dit bestaat uit een zeventigtal, veelal prominente en internationale organisaties waaronder. De boodschap is tegelijk gericht aan alle regeringsleiders op de komende NAVO-top: ‘geen militair opbod ten koste van armoedebestrijding’,  meer ‘sociale bescherming’, dat het probleem van de klimaatverandering terdege aangepakt moet worden, en zo meer. Tegelijkertijd wordt het een dringende eis voor ‘een humaan opvangbeleid voor vluchtelingen en een diverse en solidaire samenleving’.

2 reacties

  1. Er komt een Europees defensiemacht, lees ik op https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/25/nederland-neemt-deel-aan-nieuwe-europese-defensiemacht-a1607847 “Nederland neemt deel aan nieuwe Europese defensiemacht

    Het Europese interventie-initiatief staat los van de gezamenlijke defensie-inspanningen waarover de EU-landen afspraken hebben gemaakt”.

    Zie ook https://www.telegraaf.nl/nieuws/2213425/nederland-streeft-naar-eigen-europese-defensie “Rutte sluit aan bij Macron en passeert NAVO Nederland streeft naar ’eigen’ Europese defensie”.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2214566/nederland-tekent-voor-interventiemacht-macron “Nederland tekent voor interventiemacht Macron

    LUXEMBURG – Nederland en zeven andere Europese landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Franse president Macron voor een zogenoemde interventiemacht, om sneller te kunnen reageren op bedreigingen voor de Europese veiligheid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: