Spanningen tussen de VS en China lopen verder op: gedwongen sluiting consulaat

De Amerikaanse regering heeft het Chinese consulaat te Houston, Texas, bevolen te sluiten. Tegen vrijdag 24 juli 2020 moet al het personeel vertrekken en het gebouw ontruimd zijn. Het US State Department zegt dat de beslissing genomen is “in order to protect American intellectual property”. Om Amerikaanse intellectueel eigendom te beschermen. De woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken noemt de uitzetting “outrageous and unjustified”. Buiten alle proporties en onverantwoord dus. Wat mag hier wel aan de hand zijn?

Lange lijst met verwijten

De Amerikaanse regering verwijt China al langer en heel wat. Dat deze laatste aan oneerlijke concurrentie doet, de yuan te laag houdt. Dat de handelsakkoorden tussen beide grootmachten in het nadeel van de VS zijn. Dat was 2019. In de eerste helft van 2020 vindt de Trump administratie dat China het uitbreken van het Coronavirus beter en eerder had moeten communiceren. Er volgden bedreigingen om de financiële kost, de rekening van de Coronacrisis bij China te leggen. (Dat beloofde president Trump ook in verband met de beruchte Muur met Mexico. Achteraf blijkt dat de Amerikaanse burger daarvoor opdraait, omdat hij met belastinggeld gefinancierd wordt. Kostprijs tot op vandaag: $11 miljard and counting…) En nog heel recent in juli 2020 verwijten de VS China omwille van de sterkere greep op Hongkong. Die recent wettelijk gestemd is. China is als Nieuwe (of Oude) Vijand benoemd en dat zal geweten worden. President Trumo trachtte nog Chinese studenten hun Amerikaans visa te ontnemen, maar dat plan werd ook in juli 2020 nog ingetrokken. Meerdere Amerikaanse universiteiten waren hier fel op tegen en dreigden met een rechtszaak.

Anti-China

De geordoneerde sluiting van het Chinese consulaat is een nieuwe stap in de verdere escalering van de koude oorlog tussen beide landen. Het is er één van vijf consulaten in de VS, plus nog een Chinese ambassade in Washington. De Amerikaanse persverklaring blijft tot nog toe redelijk mysterieus. ´“We have directed the closure of PRC [People’s Republic of China] Consulate General Houston, in order to protect American intellectual property and American’s private information,” State Department spokeswoman Morgan Ortagus said.´ De VS ´“will not tolerate the PRC’s violations of our sovereignty and intimidation of our people, just as we have not tolerated the PRC’s unfair trade practices, theft of American jobs, and other egregious behaviour”. Men kan zich afvragen wat de Verenigde Staten met al deze anti-Chinese acties denken te winnen. Want uiteraard dreigt China met tegenmaatregelen. Waar gaat dit eindigen…

2 reacties

  1. Overigens schrikken beleggers in de VS nergens meer van. Pandemie niet onder controle, van handelsoorlog naar koude oorlog, economische krimp, anarchie in achterstandswijken, niets brengt Wallstreet meer van de wijs. Beleggers geloven heilig in de FED en Trump zal mogelijk weer met gratis geld strooien zo vlak voor de verkiezingen. Hij zal nog wat stemmen willen trekken. Maar let op! Goud en zilver vliegen momenteel in recordtempo omhoog. Er hangt wel degelijk onheil in de lucht.

    1. Ook de vlucht naar het veilige staatspapier houdt aan. De rente op de 10-jarige NL-staatslening daalt vanaf 5 juni tot aan vandaag(22 juli) van min 0,104 naar min 0,364. Duidt ook op onheil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: