Special Drawing Rights (SDR): De nieuwe wereldreservemunt

12

Ingezonden artikel | Een wereldreservemunt is totaal iets anders als een wereldhandelsmunt. De Euro is bijvoorbeeld wel een wereldhandelsmunt maar geen wereldreservemunt. China komt net om de hoek kijken als het gaat om monetair beleid op wereldniveau. De op één na grootste economie ter wereld, is bezig om haar valuta (de Yuan) om te vormen tot een wereldhandelsmunt.

SDR IMF

Van USD-reserve naar goudreserve

China doet dit door steeds meer bilaterale handelsverdragen te sluiten met andere landen waarbij een periodieke verrekening plaatsvindt (het saldoverschil tussen import en export) in de eigen valuta’s (en dus niet meer in Amerikaanse Dollars). China heeft vooralsnog niet de financiële structuur om een wereldreservemunt te kunnen worden. Daar gaan vele jaren overheen. China doet overigens wel het enige goede en dat is haar USD-reserves in een hoog tempo omzetten naar goudreserves. Dat werkt als een hedge; de blootstelling van de in waarde dalende Dollar-reserves worden gecompenseerd door een stijgende goudreserve.

Eurozone compleet instabiel

De Euro is wel een wereldhandelsmunt, maar heeft ook niet de financiële structuur om een wereldreservemunt te worden. Om een systeem voor een wereldreservemunt op te zetten, zijn vele financiële faciliteiten nodig. De Eurozone heeft bijvoorbeeld nog niet eens Euro-obligaties, de zogenaamde ‘eurobonds’. Daarnaast is het grootste probleem in de Eurozone dat het compleet instabiel is en in monetaire zin ook nooit stabiel zal worden. Het probleem van de Eurozone kan worden samengevat door jezelf af te vragen in hoeverre jijzelf bereid bent om financieel op te draaien, bij te dragen en garant te staan voor de schulden van de buren in de straat. Inderdaad, dat willen de meeste mensen niet.

Special Drawing Rights

Omdat er op dit moment geen alternatief is voor de Amerikaanse Dollar als wereldreservemunt is het IMF druk bezig maar haar plannen voor het Special Drawing Rights (SDR) systeem. De SDR zou in geval van een instortende Dollar (tijdelijk of permanent) moeten fungeren als de nieuwe wereldreservemunt. De Dollar, Euro, Pond, Yen enYuan kunnen dan blijven bestaan maar worden onderling, via een ‘fixed currency’ systeem bij het IMF verrekent in SDR’s (die vermoedelijk deels door goud gedekt zullen zijn, anders krijgt de wereld direct te maken met hyperinflatie).

Shuffle up and deal!

De reden dat China massaal goud koopt is om een stoel aan de “monetaire pokertafel” te vergaren bij het IMF. De VS probeert dit zo lang mogelijk te rekken en is tegen het geven van extra stemrecht aan China. Zonder goud heb je als land in het nieuwe systeem weinig in te brengen en worden je pokerchips (lees de welvaart) weggekaapt door de professionals met een grote hoeveelheid pokerfiches. Eigenlijk is dit duizenden jaren al zo geweest, alleen zijn we dit in de laatste paar decennia een beetje vergeten vanwege de aanwezigheid van het ongedekte Dollar systeem.

Alle macht naar het Internationaal Monetair Fonds

De Chinezen kopen fysiek goud en zilver wanneer de prijzen dalen en reduceren hun blootstelling aan dit op schuld gedreven en wereldwijde ongedekte financiële systeem. Voor degenen die geloven in een One World Government, wat overigens niet onjuist hoeft te zijn; het IMF zal als enige de macht hebben over één wereldmunt. Momenteel zijn er nog een aantal centrale banken die deze macht hebben.

@Floesh

Lees ook: Wordt China’s Yuan de wereldreservemunt?De rol van goud met betrekking tot de Yuan