Staan we aan de rand van een Derde Wereldoorlog?

4

Het conflict tussen de VS en Iran is afgelopen dagen aanzienlijk ernstiger geworden. Een oorlog tussen de twee naties werd op het allerlaatste moment afgeblazen door president Trump nog maar een tweetal weken geleden. Maar sindsdien zijn de geo-politieke spanningen weer opgelopen. Is de kans op een militair treffen almaar groter geworden. Wel blijven er discrete onderhandelingen achter de schermen plaatsvinden. Zo doet Iran het voorstel haar nucleaire installaties te laten onderzoeken, in ruil voor opheffing van de Amerikaanse sancties.

Afbeelding van Pexels via Pixabay 

Gevaarlijke tegenstanders

Je wil de Verenigde Staten met het machtigste leger ter wereld niet dwars liggen. Maar je provoceert Iran ook beter niet. Wanneer het Islamitische land voor overleven of ondergang staat, kan het alles uit de kast halen wat het bezit. Nucleaire, massa vernietigingswapens heeft het hoogstwaarschijnlijk niet. Maar de sjiitische beweging Hezbollah (Partij van God) heeft nauwe banden met Iran. Zij is bekend voor haar anti Amerikaanse en anti Israël houding. Wij persoonlijk gaan Hezbollah geen terroristische organisatie noemen. (Wat de VS, de EU en nog enkele landen wel doen.) Want wat terrorisme voor de ene is, heet vrijheidsstrijd voor de ander. Alles is relatief en het hangt maar af van het standpunt waaruit je de zaken bekijkt.

Treffen

Amerikaanse mariniers hebben vanaf schepen in de Straat van Hormuz een drone vernietigd. Die kwam naar verluid te dichtbij op donderdag 18 juli, maar Iran verklaart dat deze niet van hen was. ‘The drone was “threatening safety of the ship and the ship’s crew” and “was immediately destroyed,” he (president Trump, nvdr) said.’ Het lijkt het zoveelste geval van plaagstoten uitdelen, maar dit is geen kinderspel. Een oorlog tussen de VS en Iran zou heel wat ernstiger zijn vergeleken met wat in Afghanistan en Irak plaatsvond. Vergeten we niet dat dit olie territorium is. Met Iran als een van de belangrijkste leden van OPEC.

Hoed u voor fake news

We moeten als waakzame en kritische burgers ook op onze hoede zijn voor zogenaamd fake news. Hoe makkelijk is het niet voor de VS om een zogenaamde provocatie vanwege Iran in scène te zetten. Wat het drone incident betreft: ‘So either the Iranians are lying (which is a very real possibility), or someone else may be trying to start a war between our two nations.’  En deze dan te gebruiken als excuus om voor de zogenaamde ‘veiligheid’ de aanval in te zetten. Denk ook niet dat dit een Vervanmijnbedshow is. Want nog op 15 juli jl. werd aan Nederland gevraagd Amerkaanse schepen in de Straat te beveiligen. Het kabinet beraadt zich nog daar over.

Nog een incident

Iran heeft op 18 juli jl. een tanker van de Verenigde Arabische Emiraten in beslag genomen. Varend onder Panamese vlag. Naar verluid omdat die Iraanse olie het land uit trachtte te smokkelen. Het lijkt een heel vreemd bericht, want smokkelen is in deze toch haast een vanzelfsprekendheid? Met een olie embargo ingesteld reeds in mei 2018 door de Verenigde Staten? Wat moet het land anders doen, met het zwarte goud als grootste inkomsten. Iran werd ook uitgesloten van het internationaal betalingsverkeer, van SWIFT. Om toch zaken te kunnen doen richt het zich tot cryptomunten.

Minuten verwijderd van oorlog, of toch nog een kans op ontspanning?

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken: ‘I believe we were few minutes away from a war. Prudence prevailed and we’re not fighting. So that gives reason for us to be optimists. If we work, if we are serious, then we can find a way forward.