Het conflict tussen de VS en Iran is afgelopen dagen aanzienlijk ernstiger geworden. Een oorlog tussen de twee naties werd op het allerlaatste moment afgeblazen door president Trump nog maar een tweetal weken geleden. Maar sindsdien zijn de geo-politieke spanningen weer opgelopen. Is de kans op een militair treffen almaar groter geworden. Wel blijven er discrete onderhandelingen achter de schermen plaatsvinden. Zo doet Iran het voorstel haar nucleaire installaties te laten onderzoeken, in ruil voor opheffing van de Amerikaanse sancties.

Afbeelding van Pexels via Pixabay 

Gevaarlijke tegenstanders

Je wil de Verenigde Staten met het machtigste leger ter wereld niet dwars liggen. Maar je provoceert Iran ook beter niet. Wanneer het Islamitische land voor overleven of ondergang staat, kan het alles uit de kast halen wat het bezit. Nucleaire, massa vernietigingswapens heeft het hoogstwaarschijnlijk niet. Maar de sjiitische beweging Hezbollah (Partij van God) heeft nauwe banden met Iran. Zij is bekend voor haar anti Amerikaanse en anti Israël houding. Wij persoonlijk gaan Hezbollah geen terroristische organisatie noemen. (Wat de VS, de EU en nog enkele landen wel doen.) Want wat terrorisme voor de ene is, heet vrijheidsstrijd voor de ander. Alles is relatief en het hangt maar af van het standpunt waaruit je de zaken bekijkt.

Treffen

Amerikaanse mariniers hebben vanaf schepen in de Straat van Hormuz een drone vernietigd. Die kwam naar verluid te dichtbij op donderdag 18 juli, maar Iran verklaart dat deze niet van hen was. ‘The drone was “threatening safety of the ship and the ship’s crew” and “was immediately destroyed,” he (president Trump, nvdr) said.’ Het lijkt het zoveelste geval van plaagstoten uitdelen, maar dit is geen kinderspel. Een oorlog tussen de VS en Iran zou heel wat ernstiger zijn vergeleken met wat in Afghanistan en Irak plaatsvond. Vergeten we niet dat dit olie territorium is. Met Iran als een van de belangrijkste leden van OPEC.

Hoed u voor fake news

We moeten als waakzame en kritische burgers ook op onze hoede zijn voor zogenaamd fake news. Hoe makkelijk is het niet voor de VS om een zogenaamde provocatie vanwege Iran in scène te zetten. Wat het drone incident betreft: ‘So either the Iranians are lying (which is a very real possibility), or someone else may be trying to start a war between our two nations.’  En deze dan te gebruiken als excuus om voor de zogenaamde ‘veiligheid’ de aanval in te zetten. Denk ook niet dat dit een Vervanmijnbedshow is. Want nog op 15 juli jl. werd aan Nederland gevraagd Amerkaanse schepen in de Straat te beveiligen. Het kabinet beraadt zich nog daar over.

Nog een incident

Iran heeft op 18 juli jl. een tanker van de Verenigde Arabische Emiraten in beslag genomen. Varend onder Panamese vlag. Naar verluid omdat die Iraanse olie het land uit trachtte te smokkelen. Het lijkt een heel vreemd bericht, want smokkelen is in deze toch haast een vanzelfsprekendheid? Met een olie embargo ingesteld reeds in mei 2018 door de Verenigde Staten? Wat moet het land anders doen, met het zwarte goud als grootste inkomsten. Iran werd ook uitgesloten van het internationaal betalingsverkeer, van SWIFT. Om toch zaken te kunnen doen richt het zich tot cryptomunten.

Minuten verwijderd van oorlog, of toch nog een kans op ontspanning?

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken: ‘I believe we were few minutes away from a war. Prudence prevailed and we’re not fighting. So that gives reason for us to be optimists. If we work, if we are serious, then we can find a way forward.

4 reacties

 1. Ach, een aanleiding is gauw gevonden, als eenmaal de noodzaak vaststaat dat de beuker weer in moet. Wat dat betreft is er in 100 jaar niets veranderd.
  De ‘verantwoordelijken’ en de ‘haves’ worden steeds meer aan- en opgevreten door onoplosbare problemen, dus…1915, 1938, 20..?
  Maar laten we deze keer wel één ding afspreken, oké? Hou ’t een beetje fair, dus geen stinkbommen, hè?

 2. De NOS publiceerde dit nieuwsitem: https://nos.nl/artikel/2294246-iran-en-de-vs-spelen-met-vuur-maar-ze-willen-het-beheersbaar-houden.html

  Citaat: “Het is verontrustend”, zegt defensiespecialist Dick Zandee van onderzoeksinstituut Clingendael. “Maar ik denk niet dat het zal leiden tot een groot conflict.” Iraniërs moeten wel reageren op de Britten die hun schip bij Gibraltar hebben ingenomen, zegt Zandee. “Maar ze houden de escalatie op hetzelfde niveau. Dat betekent dat ze het beheersbaar willen houden. Geen van de partijen wil naar een punt waarop een oorlog onvermijdelijk is.”

  Zoals we gewend zijn van de reguliere media wordt een deskundige van een onderzoeksinstituut erbij gehaald voor commentaar. Voornamelijk met de opzet om geen onrust te zaaien. Niks mis mee. Onze overheid met al haar instituten mag niet de intentie hebben om paniek te zaaien. Onze reguliere media zijn de overheid goed gezind vanwege hun afhankelijkheid van nieuwsvoorziening via de officiële kanalen en daarom krijgen we dit soort berichten voorgeschoteld.

  Het is aan ons burgers om een eigen inschatting te maken van welke gevaren er om ons heen bewegen. Met de aanwezigheid van nepnieuws en de softe manier van informatieverstrekking van onze reguliere media is dat tegenwoordig een helse klus. Voor een hele generatie, waartoe ik ook zelf behoor, behoren oorlogen in het Westen tot een ver verleden. We geloven daar niet meer in. De moderne samenleving krijgt volop vermaak voorgeschoteld via TV met de showbizz, het Internet met Facebook, Youtube, Whatsapp, gaming en noem maar op. Oorlogen passen niet in onze tijd van vrede en vermaak. Kom op zeg, waar maken we ons druk om?

 3. Ik denk dat een oorlog tussen Iran en de VS met haar bondgenoten gemakkelijk zal leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten (Derde Wereldoorlog) waarin Israël ook direct betrokken raakt. Dit zal in de EU ook leiden tot grote chaos en sociale onrust, al is het alleen al door exploderende olie- en brandstofprijzen. Maar ook door dalende beurskoersen, banken in de problemen (Deutsche Bank!), grote onlusten tussen blanke Europeanen en niet-Westerse allochtonen, Jihadstrijders die hun kans schoon zien om op grote schaal aanslagen te plegen of zelfs een guerrillaoorlog in diverse Europese steden kunnen beginnen. Ook zal er dan een algehele mobilisatieplicht komen voor alle gezonde mannen, welke ook grote gevolgen zal hebben voor de economie, omdat veel mannen dan hun werk in het bedrijfsleven en binnen de (semi)publieke sector niet meer kunnen doen.

  Dit kan er gemakkelijk toe leiden dat er een militaire 10-statenfederatie gevormd zal worden om de vrede en veiligheid binnen Europa te handhaven. Uit deze federatie zal de antichrist als een sterke militaire leider daadwerkelijk aan de macht zal komen, waarbij hij drie landen omver zal werpen. Zie https://www.nowtheendbegins.com/bastille-day-paris-showcases-ten-nation-confederacy-european-intervention-initiative-joint-military-pact/ “Bastille Day In France Showcases The Ten Nation Confederacy Of The European Intervention Initiative Joint Military Pact As Main Feature Of Parade”. Het is Iran die daar graag op aanstuurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: