State of Control: slaven van het systeem

Langzaam maar zeker begint een (klein) deel van de bevolking in te zien dat er grote veranderingen gaande zijn. Net bekomen van de coronaschrik ligt een nieuwe dreiging op de loer. Deze keer geen virus die het op onze gezondheid heeft gemunt, nee het is een aanval op onze harde munt. De euromunt, bestaande uit muntjes en flappen in onze portemonnee. Hoewel minder waard geworden ten opzichte van de dollar is de euro nog altijd een gewild betaalmiddel in de winkels. Naast het gemak van de betaalpas of creditkaart is het altijd handig om cashgeld op zak te hebben ingeval er pinstoringen zijn. Ook zijn korte stroomonderbrekingen een hindernis als je geen contanten hebt.

Gezond geld

Toch worden we gedwongen om meer digitaal te betalen. Zelfs de banken roepen dat contant geld gevaren met zich meebrengt. Een dikke kontzak nodigt uit om een tik op de kop te krijgen van een straatrover en pinautomaten zijn een gevaar voor omwonenden vanwege de kans op plofkraken. Daarnaast is cashgeld geliefd onder criminelen. Het feit dat we anoniem kunnen betalen, en dus kunnen witwassen met cashgeld, is voor belerende politici een reden om te waarschuwen voor de gevaren van cashgeld. Hoewel, ook digitaal gaat een crimineel er mee aan de haal. Het is m.i. een onzinverhaal om voor onze veiligheid cashgeld maar af te schaffen. Lijkt sterk op het verplicht stellen van de corona-QR-app toen we tijdens corona moesten aantonen dat we “gezond” waren en toegang kregen. Gaan we dan straks onze identiteit verbinden aan de digitale euro(CBDC) om aan te tonen dat ons geld “gezond” is? Gezond in de zin van ‘goed’ uitgegeven, dus niet aan ‘foute’ aankopen.

Systeemcrisis

Digitaal geld is programmeerbaar en kan slim worden gekoppeld aan diverse producten in de supermarkt, mits voorzien van sticker met QR-code. Volgens insiders is de komst van digitaal geld niet meer te stoppen. Let wel, de CBDC is anders dan onze verplichte digitale bankrekening. Private banken geven fiduciair geld uit dat berust op het vertrouwen dat de bevolking heeft in de overheid of centrale bank. De CBDC is een digitaal betaalmiddel van de ECB met een rekeneenheid en waarde opslag. Het wordt opgeslagen, overgedragen en verzonden door digitale betalingssystemen. De invoering van de CBDC zal heel geleidelijk gebeuren en eerst bestaan naast het bestaande fiduciair geldsysteem. Dat is althans de toezegging van politieke en monetaire beleidsmakers. Een bedenkelijke ontwikkeling omdat op deze manier politieke en monetaire belangen verstrengeld raken. Toevallig nu de mondiale schuldenberg tot onaanvaardbare hoogte is gestegen en dreigt te imploderen. Een financiële systeemcrisis lijkt onontkoombaar en daarom moet een nieuw systeem ons redden van de monetaire ondergang. Net als bij een gezondheidscrisis is het ook bij een monetaire crisis zaak om vooral de instructies van de overheid te volgen, want de overheid zorgt graag voor ons. Is het niet om onze gezondheid(WHO/VN/WEF) dan wel om ons geld(IMF/BIS/WEF/ECB). Een goede reden om op onze hoede te zijn en te waken voor onze zelfbeschikking en zelfredzaamheid om geen slaaf van het systeem te worden. Er zijn volop redenen om waakzaam te zijn. Bekijk daarvoor deze documentaire “State Of Control” over de gevaren van digitale identiteit in combinatie met de CBDC.

Knoppen instellen

Als voormalig belastingambtenaar zag ik hoe de overheid steeds meer controle kreeg over onze financiën toen begin jaren tachtig via het internet de digitalisering z’n intrede deed bij de verschillende overheidsinstellingen. Via het online doen van de belastingaangifte of toeslagenaanvraag kon de Belastingdienst de nodige persoons- en inkomensgegevens verifiëren. “Makkelijker kon de Belastingdienst het niet maken.” Hiermee zijn we afhankelijk geworden van centrale digitale controle waarbij de overheid aan de knoppen draait. De toeslagenaffaire was een ‘goed’ voorbeeld om te zien hoe verkeerd dat kon gaan. Een handjevol medewerkers van de Belastingdienst(onder wie ondergetekende) hadden al vanaf 2006 gewaarschuwd dat het toeslagensysteem ongepast was voor een innende overheidsinstantie. Bij controles door systemen worden de knoppen ingesteld door beleidsmakers. Vervolgens worden medewerkers geconfronteerd met afwijkende situaties in de praktijk die tot onzorgvuldigheden leiden. Door beleidsmakers weg gewoven als zijnde onoverkomelijk in een tijd van digitaal werken. En de overheid voert uit wat de politiek opdraagt.

Digitale slaaf

Toevallig begon de toenmalige staatssecretaris in 2015 met een reorganisatie van de Belastingdienst waarbij 5.500 oudere (kritische) medewerkers vroegtijdig, verspreid over 4 kalenderjaren, vriendelijk de deur werd gewezen. Door ondergetekende dankbaar aanvaard. De reden dat ik deze opvallende ‘ontslagronde’ aanhaal is omdat ik voorzie dat overheden op meer fronten overgaan tot digitale controles. Met digitale apps, maar ook camera’s op straat. ‘Voor onze veiligheid.’ Het is maar hoe je het wil zien. Als individu vind ik dit een walgelijke ontwikkeling. Zijn al die apps op onze smartphones echt voor onze veiligheid? Natuurlijk zijn die scanpoortjes en camera’s mooi makkelijk. Natuurlijk is het bijdragen aan een schoner milieu via je sociale creditscore een “goeie klimatologische maatregel,” hoewel ik ‘m voor het klimaat onlogisch vind. Ach, ik vergeet dat we collectief ons milieu en de wereld moeten redden en ons eerbiedig moeten onderwerpen aan het systeem. Lang leve de moderne digitale slaaf. Mag ik nu alvast een excuus van onze Minister President?

GW

21 reacties

  1. Beste Idioot, ik ben zelf ook idioot, maar dan van een ander dorp.

   Maar stel je nou eens voor he, dat we allemaal als idioten toch best slim blijken te zijn, en dat het de wereld is die gek is geworden!

   Zou dat kunnen?
   Dat we in een soort omgekeerde wereld leven en uiteindelijk toch een lintje zullen krijgen?

   Ik ga daarvoor!

   https://youtu.be/clYwX8Z43zg

 1. Zou er misschien een ruilsysteem op gang kunnen komen? Jij repareert mijn auto in ruil daarvoor snoei ik jouw tuin?

  1. De vraag is of dit soort wederdiensten gelijkwaardig oversteken is en zo niet, hoe je dat dan weer oplost. Verder houdt iemand dan een vordering op één persoon waar die mogelijk lange tijd geen gebruik van maakt. Vandaar dat het geldsysteem ooit is uitgevonden. Best handig.

   Of het nu cash of digitaal is: we rijden tegenwoordig ook in electrische auto’s ipv met paard en wagen. Met de tijd meegaan heet dat.

  1. Zelf ben ik 60+ maar mij hoor je niet klagen, want ik mag niet klagen. Ben alleen maatschappij kritisch als het gaat om het inrichten van onze maatschappij naar het idee van de elite. De elite die zich met behulp van het kapitaal van de multinationals hebben ontfermd over ijverige en narcistische politici die graag meepraten in invloedrijke organisaties als de VN/WHO/WEF/IMF/EU/ECB, enzovoort.

   In een digitaal tijdperk is het niet zo moeilijk om burgers tot digitale slaaf te maken. We hebben ons totaal afhankelijk gemaakt van het IOT(Internet Of Things). Gemak dient de mens, het kan ons leven verbeteren. Lees dat als, veiliger maken door digitale controle. Slimme steden, medici die ons op afstand kunnen controleren, robotica, AI(Artificial Intelligence), surveillance via drones en camera’s aan lantaarnpalen, enzovoort.

   Ik was nooit een liefhebber van sciencefiction films, nu krijg ik het gevoel daarin te figureren.

   1. Wat je benoemt is de technologische vooruitgang.

    Scifi is gebaseerd op de toekomst, dus het klopt wel dat je daar dingen van terugziet.

    Vroeger keek ik met ongeloof naar het huis van de toekomst van Chriet Titulaer; hij kon beeldbellen 😳 (zwart /wit en met een schokkend beeld). Bizar was het en ja, inmiddels hebben we nu bijna allemaal een kleuren beeldbelschermpje met scherp beeld op zak.

    Machines werden tijdens de industriële revolutie ook niet met applaus ontvangen door iedereen.

    Digitale slaaf? Of je nu een cash loonzakje krijgt op vrijdag of digitaal geld. Of je nu belt voor een afspraak bij de dokter of het zelf inboekt via een computer met internet. Of je nu een acceptgirokaart in een envelop in de brievenbus bij de bank doet of dit regelt via thuisbankieren. Ik zie het verschil niet.

    Wees gerust: het is voor “the “happy” few” schier onmogelijk om 8 miljard wereldburgers op de voet te volgen. Als we onszelf nou gewoon eens minder serieus nemen, helpt dat al enorm.

    De vooruitgang houdt niemand tegen en gelukkig maar, want het brengt hopelijk uiteindelijk een oplossing voor de (klimaat)problemen waar we nu mee zitten.

    1. Nonsens, het zijn algoritmen die afwijkend gedrag naar voren halen, en dan geheel automatisch daarvan de autoriteiten daavan op de hoogte te brengen, of zelf al direct een robothond op je af te sturen.

   1. Ligt er maarr aan wat je onder ‘vrijheid’ verstaat en wat je ermee doet.
    Wolf Biermann zong ooit: “Vrij is slechts de man die zijn vrijheid betalen kan!” Een (DDR) persiflage op het ‘Hollywood’ aan de andere kant van de nuur.

 2. Hier wordt dagelijks vlijtig doorgetimmerd aan een nogal naïeve fictie van een totale digitale controle die er gegarandeerd nooit zal komen.

  Overheden lopen al langer dan een generatie lichtjaren achter bij de digitale ontwikkelingen in het bedrijfsleven, waar desondanks met argusogen wordt gekeken naar de kunsten van het naasthogere echelon, de ‘crime’ van de digitale penoze.

  ‘Zomaar’ gaan ze er met een complete cryptobeurs (FTX) vandoor en de hele cryptobusines reigt om te vallen.. ‘Zomaar’ worden grote bedrijven en (overheids-) instellingen gehackt en gegijzeld, volkomen lam gelegd.
  Voor hun invloed en informatie is de onderwereld al lang geïnfiltreerd in de bovenwereld.
  Niet voor niets waarschuwen veiligheidsdiensten nog recent voor ‘mogelijke overlast’ als gevolg digitale aanslagen op ‘gevoelige, systemische infrastructuur’. Calamiteiten door bugs en capaciteitsproblemen in de energievoorziening zélf laten we nog maar buiten beschouwing.

  De bewegingen van kleine visjes en goudbaarsjes zijn nu ook al makkelijk te traceren.
  Een gereguleerde (officiële) cryptomunt ter vervanging van cash zal de kat alleen maar nóg vaster op het spek binden.

 3. En de overheid voert uit wat de politiek opdraagt en wie geeft de politiek
  de orders daar is het waar het omdraait in Nl en de EU. Het is toch zo makkelijk
  te zien dat een onzichtbare macht achter de schermen elk EU land aanstuurt.

  Nu deze cbdc gaan het niet worden ik heb dat al vaker hier geschreven. De overheid is niet in staat om kwaliteits producten of diensten te leveren maar andermans geld verbranden daar zijn ze zonder meer bedreven in.

  Het huidige financiele systeem is aan sterven en daar kan geen crypto iets aan veranderen. Het probleem in EU is nl de overheid zelf die veels te groot geworden is en niets produceert enkel consumeert. De enige arbeids plaatsen die de overheid creeert zijn zitplaatsen.

  Wij worden in NL flink voor de gek gehouden gas per 1000 m3 gaat richting 3000 euro terwijl bv in Turkmenistan/Iran mensen daarvoor ca 1.70 euro per 1000 m3 betalen. Besef je hoe de bevolking als een citroen wordt uitgeknepen er is helemaal geen energie crisis, net zoals er geen klimaat crisis is, en zoals er geen griep crisis was. Zo houden ze de bevolking angstig en arm.

  Leuk om te onthouden als er weer eens een angstcampagne door de overheid wordt gevoerd:

  Friedrich Nietzsche : Maar de staat liegt in alle talen van goed en kwaad; en wat hij spreekt, liegt hij – en wat hij heeft, heeft hij gestolen. Ah, zelfs tegen jullie, grote zielen, fluistert hij zijn duistere leugens!

  1. Je weet toch Peter, hullemaal niks.

   Gelijk de goede voornemens voor 2023…
   Gewoon blijven klagen en zagen totdat ZIJ het op gaan lossen!

   Hahahaha en dat WIJ zo zielig zijn.

   Hou je goed he man en bedankt voor je verfrissende bijdragen!

   God Jul i frankriken!

   1. Dat is idd de reden dat ik weinig meer te zoeken heb hier….een en al klaagzang en messias gedrag….weinig anders….opgeleukt met onverbloemde joden- en “spleetogenhaat”….erg triest eigenlijk….nog niet zo gek lang geleden was het echt nog wel interessant…..

    1. Niet: “En…..wat gaan jullie er aan doen?”, maar: wat doen WIJ er aan?
     Dat geldt net zo goed voor de klagers hier, als voor de ‘vredesengelen’ die geen ‘engelen’ zijn, maar haviken die de ’totale oorlog’ propageren uit naam van ‘vrede’, ‘vrijheid’ en ‘gerechtigheid’. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: