Steeds meer zand in EU-motor….

eucarIeder moet besparen, bezuinigen en ombuigen behalve de EU-organisatie zelf. Van Rompuy en de zijnen willen veel meer geld voor hun edele taakuitvoering. Vervelend is echter dat al na korte eerste onderhandelingen onenigheid ontstond met de regeringsvertegenwoordigers.  Daarbij was men nog niet eens aan de begroting van 2013 toegekomen. Nee het ging nog om de extra uitgaven van 2012. Want ook voor dit jaar heeft men al meer dan 9 miljard meer uitgegeven dan begroot.

Griekenland Help!

Rond 15 november is de portemonnee van de Grieken helemaal leeg. Men heeft dan ook dringend een extra shot nodig. Een klein probleempje is echter dat de ECB problemen heeft men het vullen van de volgende spuit. Het IMF gelooft er namelijk niet meer in dat de Grieken hun schulden helemaal kunnen terugbetalen en wil dat de Europese landen nu een deel van hun vorderingen afschrijven, dus hard in de begroting opnemen. De regeringsleiders en ministers van Financien zien dit natuurlijk helemaal niet zitten, hebben echt geen zin om naar hun parlement te gaan met de boodschap dat -anders dan beloofd- het aan de Grieken geleende geld toch foetsie is en men dus de eigen bevolking nog meer zal moeten gaan belasten. Zoals gewoonlijk zal er een list moeten worden verzonnen en daarvoor is er tijd nodig. Tijd die wordt gevonden door te roepen dat er nog niets definitiefs is, dat men echt de definitieve rapportage van de troika af wil en moet wachten.

De ECB en Spanje

Alles wat krom is kan worden recht gebogen. De ECB heeft Spanje 16,6 miljard euro geleend. Om dit legaal te kunnen doen moest Spanje zorgen voor voldoende waardevol onderpand. De Duitse krant, Die Welt, is van mening dat de ECB heeft gesjoemeld, zijn mandaat ver te buiten is gegaan, door zogenaamde T-bills te aanvaarden die kwalitatief door de belangrijkste ratingbureau ’s met een B waren gelabeld. Alleen een klein ratingbureau in Canada wist er kennelijk nog een Atje uit persen, dit waarschijnlijk tot eeuwige dankbaarheid van Draghi

De moraal van het verhaal

Naarmate de werkloosheid in de diverse landen toeneemt, er meer geld naar sociale voorzieningen moet, de recessie diepere gaten in de begrotingen slaat, loopt de druk, in die landen én de EU steeds verder op. Omdat alles van elkaar afhangt zitten we samen in een enorm net van afhankelijkheden waarin tot nu toe niemand “Halt het is genoeg geweest” durft te roepen. Tot dat moment is aangebroken zullen regels en afspraken steeds verder worden opgerekt, zal Draghi blijven verzekeren dat alles onder controle is en zullen Rutte en Samson uiterlijk een toonbeeld van optimisme blijven.

5 reacties

 1. Tja Ben, wat kan ik daar nog op aanvullen. Zoals je het spel beschrijft zo zie ik het ook, zo is het ook.
  Ik ga het gewoon nog een keer zeggen omdat ik dat belangrijk en leuk vind om te doen. De boodschap moet goed inslijten ( zeg je dat zo ?? je mag hem ook inlijsten ipv inslijten, flauw grapje ) en alle restjes optimisme m.b.t verdere politieke integratie dienen opgeruimd te worden.
  De aanvallen op de EU en haar vazallen, ook op ons eigen niveau, moeten blijven doorgaan. Gewoon volharden, en doorgaan met een uithoudingsvermogen en een vastberadenheid waar de EU politici met hun perverse boodschap nog een puntje aan kunnen zuigen.
  Als alle mensen die nog een beetje van Nederland houden en DUS de Neserlandse soevereiniteit een groot goed vinden, in hun eigen kring de mensen met grote volharding blijven wijzen op het grote gevaar dat op ons af komt, dan GAAT er ook DAADWERKELIJK iets gebeuren. Daar ben ik van overtuigd.
  Dan gaat de boel kantelen.
  Op korte termijn biedt de situatie in Griekenland ( of Spanje ) het meeste perspectief. Kans is groot dat het volk in razernij de elite naar de keel vliegt, en dat het leger moet optreden. Burgeroorlog dus!!!!
  Dit is een realistisch scenario.
  Als dit zou gebeuren, volgt een kettingreactie van gebeurtenissen die onherroepelijk het einde van euro en dus de EU ( in zijn huidige vorm ) inluiden. Een direct gevaar voor de EU dus.
  Als de situatie daar niet explodeert dan betekent de steeds verder afbrokkelende soldidariteit in de rijkere landen wel het einde van de EU.
  Er is dus alle reden voor optimisme.
  De sterren staan gunstig.

 2. @4 Verontruste Burger:
  [quote]Op korte termijn biedt de situatie in Griekenland ( of Spanje ) het meeste perspectief. Kans is groot dat het volk in razernij de elite naar de keel vliegt, en dat het leger moet optreden. Burgeroorlog dus!!!!

  Dit is een realistisch scenario.
  Als dit zou gebeuren, volgt een kettingreactie van gebeurtenissen die onherroepelijk het einde van euro en dus de EU ( in zijn huidige vorm ) inluiden. Een direct gevaar voor de EU dus.[/quote]

  Grote kans dat dit gaat leiden tot de komst van een dictator die het Europese volk dan helemaal zal onderdrukken! De Arabische Lente heeft ook niet veel goeds gebracht, de extremistische Moslimbroederschap neemt de boel daar over.

 3. @5 Moin, een logische reactie, maar ik denk dat de tijd van dictators, in ieder geval in Europa, echt voorbij is.
  Vandaag de dag gaat het wat subtieler.
  Het theater van de schone schijn. En het werkt.
  Geef het volk kiesrecht, zeg dat je het belangrijk vindt van het volk wil, laat soms ook wat gebeuren waardoor het lijkt of de politiek luistert.
  Maar in de praktijk zit de elite achter de knoppen.
  En het achterbakse werk van de elite is nog niet af, mondige Nederlanders hebben toch nog teveel invloed, vertragen besluitvorming.
  Het moet allemaal sneller Moin, en tegelijkertijd krijgen we een zoethoudertje ( het Europees parlement, allemaal zakkenvullende, hersenloze ja-knikkers, wordt de bekende wassen neus ).
  Resultaat zal zijn, ik blijf het zeggen, dat de democratie slechts een instrument voor de elite is om het volk te sturen en te manipuleren. Straks hebben ze ook de media onder controle ( DE NOS WORDT REEDS VOLLEDIG GECONTROLEERD DOOR DE BRUSSELSE MAFFIA, VOLLEDIG!!!!!!). Journalisten daar zijn niet te vertrouwen ( op hun woord althans ), wat deze slemiele radertjes in de Europese propaganda-machine te melden hebben kun je DIRECT vergeten, als je verstandig bent.
  Het wordt dus, of een nog enigszins werkende democratie of een een schijndemocratie.
  En, let wel, een schijndemocratie is in mijn ogen veel erger dan een dictatuur, want de VIJAND IS ONZICHTBAAR.
  Nou ja, voor de blinde schaapjes onder ons.

 4. Even een uitdieping van de zin:
  ‘Omdat alles van elkaar afhangt zitten we samen in een enorm net van afhankelijkheden waarin tot nu toe niemand “Halt het is genoeg geweest” durft te roepen. ‘

  Daar dat alles wat we geld noemen is begonnen te bestaan als de hoofdsom van een lening, er is geen dekking voor de rente- of bankcommissie verplichtingen. Om het systeem levend te houden hebben de banken een steeds groter kredietvolume verstrekt… totdat ze met klem geadviseerd werden hun “kapitalisatie te versterken”. En dat is minder uitlenen en meer geld op slot houden. Zo daalt nu het volume van de nieuwe kredieten en er komt onvoldoende geld bij om de betalingen voor aflossingen, rente en commissies te dekken. Dit systeem wurgt door zin ontwerp de fysieke economie en heeft de dynamiek van een draaikolk die ALLES naar zijn bodemloze gat opzuigt. Dit geldt voor alle bedrijven, landen, personen, etc.

  Van MUNTUNIE naar SCHULDENUNIE tot FAILLISSEMENTSUNIE.

  De Euro is een piramidespel en een uitknijpmachine van de Federal Reserve.
  De Euro is een gecamoufleerd US Dollar surrogaat waarmee de economie binnen de hele Eurozone een zeepbel is geworden.

  Zolang dit systeem aanblijft zullen we meer schulden dan geld hebben in het Eurosysteem:
  – de schulden zullen blijven groeien
  – de economie zal blijven krimpen
  – de speculanten verrijken zich mateloos
  en de politici van alle kleuren schieten op elkaar maar laten het systeem met rust.
  Kan het nog erger? Beetje dictatuur misschien of beetje oorlog. Wie weet!

  Al komen er belastingen van 100% (honderd %) op alle inkomens en toch zullen er meer schulden dan geld in het systeem blijven. Alle pleisters op de pus zijn zinloos.

  Het probleem is het systeem.

  “Hervormen”, bezuinigen, meer belastingen, meer “stimulus”, etc. zijn zinloos.

  Oplossing:
  – bankensplitsing volgens de Glass-Steagall Act
  – SOEVEREINE MUNT, een Europees Euro a.u.b. of anders géén Euro
  – voorrang aan de ontwikkeling van de fysieke economie.

  Hoe langer dit systeem aanblijft des te erger want dan zullen we heropstarten vanaf een steeds dieper wordend punt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: