Stephen Roach legt Bernanke’s gok bloot

Van woensdag 25 tot zondag 29 januari is Davos het middelpunt van de wereld. Vijf dagen lang is het Zwitserse stadje het podium voor de top van politiek, wetenschap en het bedrijfsleven om de situatie van de wereldeconomie te bediscussiëren. Stephen Roach, baas van Morgan Stanley Azië, kennen we vooral vanwege zijn bijdrage in de inmiddels beroemde Tegenlicht uitzending ‘Als de dollar valt’. In een gesprek met Bloomberg legt Roach uit dat Bernanke gokt op een oneindige Quantitative Easing en rentetarieven om en nabij de 0%.

De kern is volgens Roach dat Bernanke er alles aan doet om de economie overeind te houden, maar dat er maar weinig rekening wordt gehouden wat voor effecten die kan hebben op de lange termijn. Alles wordt er aan gedaan om de droom voort te laten duren. Nu delen van de eurozone te maken hebben met een flinke recessie, ofwel een double dip, denkt Roach dat structurele actie pas zal komen als sociale onrust verder toeneemt en als de werkeloosheidpercentage verder oplopen.

Daarnaast worden in het interview de fouten van Greenspan, het verwilderde kapitalisme en de overige acties van de Federal Reserve besproken. Roach ziet het pijnlijke proces van de afbouw van schulden, het onvoldoende sparen en de overconsumptie een lange tijd duren, als Obama deze protectionistische koers blijft varen, waardoor een stijging van buitenlandse investeringen niet waarschijnlijk is.

2 reacties

 1. Goed interview.

  7-8 maanden geleden zei iemand op rlz/Tissen “Bernanke doet het helemaal verkeerd’.

  Ik antwoordde ‘Welnee, Bernanke doet zijn werk uitstekend ; hij helpt de dollar vakkundig om zeep, precies zoals het hem is opgedragen door z’n bazen, de (privé-)eigenaars van de Fed’.

  En ik blijk het bij het goede eind te hebben gehad…

  Een kwestie van Het Plan kennen, hè ?

 2. Davos Post Mortem

  And like that, this year’s Davos World Economic Forum has come and gone, having achieved nothing except allowing a bunch of representatives of the status quo to feel even more self-righteous and important in the world’s biggest annual circle jerk, in which fawning journalists ask the questions their cue cards demand, knowing too well their jobs are on the line if they ask anything even remotely provocative (and with the price of admission in the tens of thousands of dollars, one wonders just how many Excel classes these “journalists” could have taken as an alternative, in order to actually do some original math-based research, yes, shocking concept, to present to their readers instead of merely regurgitating others’ talking points).
  http://www.zerohedge.com/news/davos-post-mortem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: