In mijn vorige artikel over spaargeld schreef ik een intro naar een interview op de Nieuwe Wereld met een monetair expert die ons waarschuwt voor de banken. Ons geld zou niet veilig zijn wanneer de banken falen in het huidige monetaire systeem dat als tastbaar geldsysteem is gebouwd op een schuldenberg. Tastbaar in de vorm van muntgeld en bankbiljetten, contant geld dus. Parallel maken we “dankbaar” gebruik van het digitaal bankieren dat ons in den beginne gratis werd aangeboden. Inmiddels betalen we daar een bedrag voor dat bij de meeste banken is gestegen tot boven de 5 euro per maand. Dan praten we nog niet eens over de ontvangen rente op onze “uitgeleende” reserves die we voor onbepaalde tijd in handen geven van de bank. Die hebben met ons geld een verdienmodel door het uit te lenen aan mijn buurman die er een glimmende bolide mee financiert. Hoe het wankele fiduciaire geldsysteem in elkaar zit is bij de meeste biflaten hier wel bekend.

Geldlopers”

Intussen valt op dat door de oplopende inflatie de ongerustheid onder de bankrekeninghouders groter wordt. Het interview op De Nieuwe Wereld heeft intussen al meer dan 107.000 views. We zijn verplicht om een bankrekening aan te houden omdat het hedendaagse betaalverkeer nu eenmaal digitaal gaat. Als alle leveranciers bij hun debiteuren langs de deur moeten dan heb je kans dat er op de laatste dag van de maand een stuk of tien geldlopers aanbellen. Dat willen we niet in een digitaal tijdperk waarin het geld in vliegende vaart van onze rekeningen verdwijnt. Ja, vliegt! Ik denk even aan de jaren 50/60 toen er diverse geldlopers bij mijn ouders aan de deur kwamen. Ze bewaarden hun spaarzame bankjes in een sigarendoosje. Sommigen gebruikten een schoenendoos, mijn ouders helaas niet. De notaris en de bankier hadden een brandkast. Oké, tijden veranderen maar of dat ten gunste is van de consument is zeer de vraag.

Volksraadpleging

Ik ben van de vorige eeuw en zie dat de jongeren bij wijze van proef met gemak een chip laten implanteren om bij de kassa in een handomdraai te kunnen afrekenen. In China zijn ze nog verder. Daar kun je al doorlopen nadat een camera bij de kassa je bakkes heeft gescand en alle identiteiten daarachter in orde heeft bevonden. Het is een nieuwe trend die ons brengt naar een nieuw tijdperk van transhumanisme waarin de mens wordt omgevormd tot robotmens. Voor velen is dit conspiracy maar naar mijn bescheiden mening is dat onze toekomst als sommige louche machthebbers hun zin krijgen. De technologie van Big Tech is er klaar voor. Het is namelijk beter voor ons wanneer we allemaal gebruik maken van dezelfde systemen die zijn verbonden met databanken van overheden en centrale banken. Dat is de manier om “veilige” controle uit te oefenen en criminaliteit uit te bannen. Want dat willen we graag. Aanpassen van de privacywetgeving is een kleine moeite als ons wordt wijs gemaakt dat het nodig is voor ons welzijn. Een kwestie van vertrouwen in de wetgevende macht en hun adviserende instellingen. Wel jammer dat argwanende burgers zoals ondergetekende nooit wordt gevraagd naar onze mening. Niet voor niets is de  volksraadpleging in 2018 afgeschaft.

Waar blijft renteverhoging

Om die reden zal er weinig verweer zijn tegen de invoering van de CBDC door de ECB. Ik ben bezorgd omdat er bankrekeninghouders zijn die daar reikhalzend naar uitkijken, mede om reden dat het spaargeld bij de huidige inflatie rap inteert bij de private banken. Voor mensen die sparen bij de grootbanken ING, Rabobank, ABN/AMRO en Volksbank is het akelig triest. Deze banken bieden nog steeds geen rentevergoeding op hun spaarrekeningen. De Rabobank heeft weliswaar een renteverhoging aangekondigd, maar die komt pas in december, waarbij de rente van 0.01%(!) naar 0,25% gaat. Totaal niet in de buurt van de extreme inflatie van 14 á 17 procent. Je vraagt je af waarom banken de spaarrente, net als de hypotheekrente, niet veel meer verhogen. Dat komt doordat veel mensen niet weten waar ze met hun overtollige reserves naar toe moeten. Beleggen is niet voor de gewone man( sorry buurvrouw, ik loop wat achter met woke en gendergedoe). Beleggen is riskant, neemt veel tijd en geld om adviezen in te winnen. De consument is overgeleverd aan de bank vanwege gedwongen deelname in het digitale geldsysteem. Mensen met overtollige reserves doen er goed aan om eventuele hypotheken en/of kredieten af te lossen. Lagere maandlasten leveren meer op dan de rentevergoeding van de bank.

Thuis in de kluis?

Tenslotte rest de vraag of het wijs is om het geld van de bank te halen en thuis te bewaren in de kluis. Dat moet iedereen voor zichzelf afwegen. Het is riskant om veel geld thuis te bewaren, maar hoe riskant is het huidige bankenkartel?. Dat is kwestie van waken of er signalen zijn van snel afnemend vertrouwen bij de institutionele beleggers. Als ingewijde beursexperts massaal bankaandelen verkopen is het opletten geblazen. En helemaal wanneer de mainstream media berichten verspreiden dat er meer geld wordt opgenomen van spaarrekeningen. Dan zou er een bankrun kunnen ontstaan waarbij de overheid ingrijpt omdat er dan acuut liquiditeitsproblemen kunnen ontstaan. Een gevaarlijke bank binnen de eurozone is volgens financieel analist Arno Wellens de Deutsche Bank. Als deze bank in problemen komt zal een enorme reddingsoperatie nodig zijn en worden andere banken zenuwachtig, maar ook hun eigenaren de institutionele beleggers. Kortom, het is opletten geblazen. Meer kan ik niet zeggen.

GW

27 reacties

 1. Citaat “De Rabobank heeft weliswaar een renteverhoging aangekondigd, maar die komt pas in december, waarbij de rente van 0.01%(!) naar 0,25% gaat. Totaal niet in de buurt van de extreme inflatie van 14 á 17 procent.”

  Dat is een groot verschil met de jaren 70. Destijds was er ook hoge inflatie. Maar de spaarrente was ook hoog.

  1. In de jaren zeventig was de schuldenberg stukken lager dan nu. Daardoor konden centrale banken met renteverhogingen de inflatie afremmen met risico van kleine economische krimp. Nu is er grote angst dat verdergaande renteverhogingen de economische groei totaal stil zetten.

   EU-lidstaten met een hoge schuldratio kunnen geen nieuwe staatsleningen aangaan als rentetarieven op staatsleningen de 5 procent naderen. Italiaanse (staats)rente staat nu op 4,5 %. Begrotingstekorten van de zuidelijke eurozone landen zijn met hoge rentetarieven niet meer te financieren waardoor de euro nog verder daalt. Dan wordt de neergaande spiraal ingezet die begint met een recessie en eindigt in een depressie als de euro valt.

 2. Wat mij “een beetje” ontbreekt in dit artikel is de “Tip van Gerrit” aan de lezers hier om fysieke edelmetalen te kopen. Immers, de rente van de Fed zal binnen een jaar toch weer (fors) naar beneden moeten worden bijgesteld, gecombineerd met het heropstarten van de “drukpersen” BBrrrr … heheh …
  ( EN bitcoin te kopen wanneer deze onder de 10k$-grens kukelt 😉

  Bij deze dus !

 3. CBCD dat gaat nooit iets worden de ECB is nu eenmaal een centrale bank en alles wat ze onderneemt heeft uiterst kwalijke gevolgen. De CBCD zal het failliet van de EU en euro niet kunnen stoppen. De komende energie krisis zal de EU gewoon economisch decimeren dat kunnen de meeste mensen zich nog niet voorstellen. Dus goede tip idd wat goud, zilver, papieren euro,s en zwitserse francs en heel veel prep materiaal/voedsel is nooit verkeerd.

  Wat er nu gaande is in Engeland met haar pensioenfondsen dat komt er ook aan in de EU en de VS.

 4. Proficiat! Nog geen dag na deze pak-voor-hun-broek gaan ook andere zondaars hun ereschuld betalen. Liefst 0,25% per jaar.
  Kan ik eindelijk beginnen te sparen voor de eerste stekker(trap)auto voor mijn kleinzoon van vier.

  Kijk dan even naar de ‘verfoeide’ Italianen, die met gepaste trots de eretitel ‘beunhazen van Europa’ dragen.
  Schulden? Ja, hun banken en overheden, waarvan de zuiderlingen een aangeboren, hartgrondige afkeer hebben.
  Dus ligt bij hen onder de matras (of desgewenst in een plastic zak aan de regenpijp) wel een geldberg, waarmee ze niet alleen in hun eigen behoeften kunnen voorzien, maar daarnaast ook alle schulden van Europa in één keer zouden kunnen aflossen.

  Niks geen Calvinistisch gezever daar over gezinsschulden, deposito, bankrente, overheidssteun, digitalisering of ander omslachtig administratief gehannes met aanvragen en terugvordering. De politiek wordt er gedoogd als een ‘libretto à la bolognese’. Zelfs de inflatie loopt daar niet uit de klauw, zoals in het ‘rijke’ Noorden met zijn arme, totaal verzuurde bevolking.

 5. Even een zijdelingse opmerking.

  Het WEF postte gisteren deze opvallende tweet:
  https://twitter.com/EcommunistForum/status/1584543331438116867

  Ook in Canada en Frankrijk zijn de MP’s, Trudeau en Macron, afkomstig uit het klasje van Klaus Schwab: https://www.younggloballeaders.org/ en
  https://en.wikipedia.org/wiki/Young_Global_Leaders#:~:text=8%20External%20links-,History,class%20comprised%20237%20young%20leaders.

  We mogen niet spreken over een complot. Waarom zou nu het bovenstaande artikel op Wikipedia zijn voorgedragen voor verwijdering? Zijn er iets teveel onderzoekende burgers op zoek naar de waarheid om met harde feiten aan te geven dat er sprake is van globale sturing vanuit een supranationale organisatie? Puppets on a string?

  1. Als die ‘zoekende burgers’ hebben gevonden wat ze zochten, houden ze dan op met zoeken?
   Wat zoeken ze eigenlijk? Zoiets als een centrale knoppenkast, waarmee het hele wereldgebeuren wordt geregeld? Dan kunnen ze waarschijnlijk lang zoeken. In de mensenwereld heeft de ‘knoppenkast’ namelik de vorm en de geest van een monopolie- annex strategobord. Vechten en oorlog voeren tusssen verschillende partijen om de suprematie. Het is nooit anders geweest.

 6. “Het is nooit anders geweest.” Klopt! Maar de middelen zijn in deze tijd van moderne digitale technologie een tikkeltje anders dan tijdens de tachtigjarige oorlog, of wat mij betreft de WO2. Behalve de wapenindustrie zijn er nu de nieuwe wapens van Big Tech die volop worden uitgerold.

  Slimme controletechnieken met behulp van de smartphone met QR, camera’s op straat, invoeren van centrale bankgeld met social credit systeem, enzovoort. Daarmee geven we volgzaam gehoor aan allerlei repressieve maatregelen betreffende onze gezondheid, het klimaat en ons geld. De suprematie dus van Big Brother.

  1. In de Middeleeuwen had je ook andere techniek en tactiek. Het is de vooruitgang die je niet tegenhoudt.

   Digitaal geld is vooral vervelend, als je wat te verbergen hebt. Veel mensen doen alles al digitaal en hebben zelden cash in hun hand.

   1. Het probleem is Laurie,als je niet de juiste mening hebt bv. je bent tegen vaccineren of transgenders,dan kunnen ze { de overheid} jouw straffen dmv. de CBDC en kan je geen voedsel meer kopen

   2. Het worden moeilijke tijden voor Christenen, maar het is voorzegd. In Openbaringen 13 vers 17 staat. En dat niemand mag kopen en verkopen, dan die dat merkteken heeft, of den naam van het beest,of het getal zijns naams.

  2. @GW: Ligt er maar helemaal aan hoe je het wilt zien.
   De ‘middelen’ zijn veranderd, de mentaliteit bevindt zich nog steeds op ‘knots & speer’ niveau.

   De ’technische vooruitgang’, met name het digitaliseren, heeft de mens niet onafhankelijker gemaakt, maar juist veel kwetsbaarder door zijn onvoorwaardelijke afhankelijkheid van economische groei en de onbegrensde beschikbaarheid van (hernieuwbare) energiebronnen.

   Kijk hoe het fundament onder het beloofde land ‘Utopia’ in sneltreinvaart afbrokkelt. De welvaartskoek is op. De ‘operator’ wordt weer arbeider die elke dag zal moeten knokken voor zijn dagelijks brood.

 7. Kijk, in tientallen culturen (Egyptische, Chines, Azteekse, Romeinse enz-enz lag de prijsverhouding tussen goud en zilver altijd (*) tussen de 1 : 10-15.

  Om de simpele reden dat er ongeveer 10-15 kilo zilver per 1 kilo goud uit de aardkorst gepeurd werd. Moedertje Aarde bepaalde dus die Natuurlijke Verhouding.

  Momenteel is die (totaal verkrachte !) verhouding iets van 1 op 70 “dankzij” de Pampieren Shorts op de LBMA en de COMEX.

  En daar komt binnenkort (?) een einde aan, heel simpel.

  Afijn, wàt zit ik toch tegen allerlei nitwits te prediken-gn-gnnn…

  * = in China (17e-19e eeuw ?) is zilver (per gram of per kilo) zèlfs een paar jaar DUURDER dan goud geweest ! Kein geluhl !

  1. Voor het te laat is!

   Want het is 5 voor 12!

   * resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst! aan deze boodschap kunnen geen rechten ontleent worden*

 8. Nee echt, ik snap al die Nederlanders niet die NIET geloven dat onze Klaas er in zal slagen de inflatie van 2023 met zijn Knots onder de dert… ehh … drie procent zal weten te meppen !

 9. Even over de SLACHTING onder de kinderen (*) in Europa :

  https://www.frontnieuws.com/duizenden-meer-sterven-terwijl-het-eu-onderzoek-naar-de-alarmerende-toename-van-oversterfte-bij-kinderen-voortduurt/

  WEIGER DUS PERTINENT uw kinderen te laten “vaccineren” !

  * = nog even los van het FEIT dat bijna een KWART van alle embryo’s in de EU al tijdens de zwangerschap wordt “kalt gestellt” omdat “moederlief” tot abortus over gaat.
  Maar dat is weer een “ander” onderwerp.
  Zeggen ze …
  “Sorry” !

 10. Het probleem met digitaal geld (CDBC’s) is dat er rechten (autorisaties) aan gekoppeld kunnen worden. Dat de centrale bank of de overheid bepaalt waar digitaal geld aan uit gegeven mag worden. In geautomatiseerde informatie systemen is authenticeren (bepalen wie je bent) en autoriseren (bepalen wat je mag) standaardfunctionaliteit.
  We belanden in een heel benauwde samenleving wanneer we via autorisaties in het geldsysteem nog meer beknot worden in onze vrijheden! Technocratische dictatuur van overheden en Big Tech!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: