Strijd voor behoud van cash lijkt verloren, banken gaan in het offensief

Je zou het bijna vergeten dat er behalve de coronacrisis nog andere verstoringen zijn in ons maatschappelijk leven. Omdat de nationale gezondheid nu eenmaal belangrijker wordt geacht dan onze persoonlijke financiën is alle aandacht gericht op de handelingen van onze Minister van Volksgezondheid. Hoe het met onze Schatkist en het bankenkartel is gesteld, is van minder belang. We hoeven ons geen zorgen te maken, zegt Wopke Hoekstra, want hij leent voor niets op de kapitaalmarkt en ondersteunt met z’n staatsleningen ons MKB en de KLM. Het bankenkartel was zo aardig om onder aanvoering van de ECB de rente op krediet te verlagen tot nihil en negatief. Geld lenen kost geen drol. De belastingbetaler mag de Staatsschuld aflossen plus het persoonlijk krediet en hypotheken die door de lage rentetarieven door het dak gaan.

Cash is vies

Met dank aan de bank zijn intussen veel particuliere beleggers naar de beurs gegaan om daar een graantje mee te pikken. Ze teren in op hun banksaldo dat door bankkosten plus inflatie ligt te verdampen. Steeds meer rekeninghouders vragen zich af of het verstandig is om geld op de bank te bewaren. Het begrip “spaargeld” heeft afgedaan in de betekenis van geld uitlenen aan de bank tegen een rentevergoeding. Toch ben je gebonden aan een bankrekening om je maandelijkse lasten geautomatiseerd over te maken en om in de super af te tikken met de pinpas. Afrekenen kan nog altijd met contant geld maar het neemt wat meer tijd en tijd is geld. De pinpas is lekker makkelijk en geeft geen geklooi met vies geld. Sinds corona is geld namelijk vies want geld kan besmet zijn. Heb ik nooit begrepen want ik ruik en lik niet aan mijn papiergeld om te testen of de biljetten wel echt zijn. Mede door de coronacrisis verslapt onze aandacht op de oorlog tegen cash. Komt de banken goed uit want contant geld staat hun plannen in de weg om het betaalverkeer geheel te digitaliseren.

Allemaal in crypto

Papier- en muntgeld dat wordt uitgegeven en ververst door DNB(De Ned. Bank) zit het bankenkartel in de weg, het past niet in het hedendaagse digitale betaalverkeer en de toekomstplannen van monetaire beleidsmakers. Heeft grotendeels te maken met de mondiale schuldenproblematiek dat de nekslag voor het fiat geldsysteem en dus het bankenkartel zou kunnen betekenen. Het manipulatieve monetaire beleid van centrale banken is op weg naar zelfdestructie. We naderen het eindspel van ons financiële systeem. De signalen worden al beter zichtbaar. Als contant geld wordt verbannen dan is de bankrekeninghouder totaal afhankelijk van de bank tenzij de cryptovaluta het nieuwe alternatief wordt in het betaalverkeer Daarover is nog veel onduidelijk vanwege het speculatieve karakter. Ook is er bij veel consumenten angst voor cybercriminaliteit en storingen waardoor men graag cash achter de hand houdt. De opeenvolgende monetaire maatregelen geven echter duidelijk aan waar de banken naar toe willen.

Digitale bankroof

Geldautomaten verdwijnen langzaam uit het straatbeeld met de goedkope smoes dat daarmee plofkraken en straatroof worden voorkomen. Alsof we digitaal niet beroofd kunnen worden. De valse appjes en mailtjes van digitale oplichters nemen juist schrikbarend toe. Tegelijk wordt de slogan ‘contant geld is vies’ herhaaldelijk gebruikt en worden opnames in contant geld alvast gemaximaliseerd. Vanaf 1 juli betalen klanten van ABN/Amro die meer dan € 12.000 per jaar contant opnemen € 5,- per opname en 0,5% over het opgenomen bedrag, terwijl studenten deze kosten al na € 6.000 aan contante opnames voor de kiezen krijgen. Welke banken volgen? Dit is ontoelaatbaar. We hebben het over ons eigen geld dat we aan de bank uitlenen en dat alleen door ons toedoen hun verdienmodel is. Hoe gek moet ik zijn om te accepteren dat ik inteer op mijn spaargeld en vervolgens bij opname boven een bepaald bedrag ook nog eens extra betaal. Oké, voorlopig is dat pas boven de € 12.000 maar de consumentenbond waarschuwt voor de glijdende schaal. Net zoals de rentetarieven achter elkaar geleidelijk zijn verlaagd, zo makkelijk kunnen ook limieten aangepast worden.

Verwarring wordt wantrouwen

Monetair beleid gaat volgens de weg van de geleidelijkheid. Het beleid is niet ten voordele van de rekeninghouder maar bedoeld om het bankenkartel overeind te houden. Het wordt nu wel erg doorzichtig en zou kunnen leiden tot wantrouwen bij de bankrekeninghouders. Maar waar moet je anders heen met je overtollige (spaar)geld? Naar de beurs, in crypto, goud of zilver, of cash dat toch wel link wordt om thuis te bewaren. Er gaat verwarring  ontstaan met gevaar dat wantrouwen tegen de banken gaat werken en dat bijvoorbeeld actiegroepen gaan oproepen om je geld op te nemen zolang het nog wettig betaalmiddel is. Maar ja, een wetswijziging kan op 1 dag worden bekrachtigd. Toen er een gezondheidscrisis uitbrak werd plotseling een noodwet van kracht met vele beperkingen. Ministers werden ingefluisterd door wijze experts uit de gezondheidszorg.

Allemaal lam

Ik durf nu al te raden hoe er wordt gehandeld als de banken in diskrediet raken en de hulp van de regering wordt ingeroepen. Bij een financiële crisis kan een nieuwe noodwet worden ingevoerd die contant geld in één keer verbiedt, allemaal op aanraden van wijze experts uit de financiële sector. Het is maar een koele veronderstelling van een nuchtere analist. Ik kan niet de toekomst voorspellen. Het virus kwam ook zomaar, toch? De gevolgen van het huidige onbetrouwbare monetaire beleid lijken mij beter voorspelbaar dan een dodelijk virus die onaangekondigd plotseling de maatschappij verlamt. Helaas zijn we allemaal lam als we in de kudde meelopen. Uit de pas lopen in nood betekent uitsluiting. Ik zal wel weer geschoren worden.

GW

11 reacties

 1. Een aanvullende verduidelijking bij de link naar de ABN/AMRO bank met de aankondiging dat er kosten worden berekend over opnames boven de 12.000 euro:

  Let wel, het gaat om opnames van contant geld dat je uit de muur haalt. Niet om de maandelijkse digitale overmakingen. De vaste maandlasten betalen we normaal gesproken via automatische afschrijvingen. Overigens kan ik mij goed voorstellen dat er huishoudens zijn die meer dan 1000 euro p. mnd. uit de flappentap halen. Te gek voor woorden om dan te betalen voor de opname van je eigen geld. Ik wil toch hopen dat er meer verzet komt uit maatschappelijke organisaties, zoals consumentenbond, ouderenbond, etc., en waar blijven onze politieke partijen. Deze handeling van de ABN/AMRO bank is hondsbrutaal.

  Ons (spaar)geld op de bank teert in door bankkosten en inflatie. Rente voor het uitlenen van je geld is er niet meer bij. Voor een deposito betaal je zelfs 0,5 procent. Hoe gek is het dan dat er een beursbubbel wordt opgeblazen van jewelste. Hier komt nog veel ellende van. Oorzaak is uiteraard de enorme mondiale schuldenberg die onbetaalbaar is geworden. Vermogende mensen beleggen op de beurs in aandelen en obligaties en kopen crypto en edele metalen. Kleine spaarders betalen de rekening. Wordt tijd dat dat de massa wakker wordt.

 2. Hoe vreemd het ook mag klinken, zelf denk ik niet dat ABN dit doet om van contant geld af te komen. Daar heeft een commerciele bank helemaal geen baad bij. Sterker nog: juist het bestaan van contant geld zorgt ervoor dat de centrale bank de rente niet te ver negatief kan maken wat de commerciele bank weer geld scheelt om het spaargeld van haar klanten op de ECB te parkeren.

  Wat ik zelf eerder denk is dat ABN de kosten van de negatieve rente probeert te spreiden zodat ze niet gedwongen wordt om de rente negatief te maken voor bijv. de kleine spaarder. De enige die baat kan hebben bij het afschaffen van contant geld zijn nl. de centrale banken en de overheden. De centrale banken kunnen zo ongestraft verder gaan met hun rentemanipulaties (welke ook in het nadeel zijn voor de commerciele banken) zonder dat het systeem instort. Dit voordeel geld ook voor overheden met als bijkomend voordeel dat ze haar burgers extra in de gaten kunnen houden / gedrag beinvloeden met bijv. een UBI en social credit score.

  Vandaar dat het inderdaad voor de vrijheidslievende burger van belang is om zich tegen het afschaffen van contant geld hand en tand te verzetten. Is het contant geld weg, dan is de burger feitelijk een schuldslaaf (voor zover hij dat al niet is).

  1. Daarnaast kunnen dan de centrale banken ongestraft veel verder gaan met hun manipulatie welke ten goede komt aan de rijke der aarde ten koste van de rest. Zo komt steeds sneller de great reset in beeld met zijn: “you own nothing and will still be happy” in beeld.

 3. Spaarrente? Peanuts. Kijk naar de markt.
  Er is heel veel geld in de markt en erg veel optimisme.
  ‘Groene investeringen zóúden tot een supercyclus kunnen leiden’. China komt economisch weer tot leven en koopt aan grondstoffen alles op wat los en vast zit. Biden wil werk maken van zijn infrastructuur.

  Gevolgen: wereldwijd gaan prijzen van alle grondstoffen, maar ook van landbouwproducten, door het dak. Grote tekorten dreigen, met nog meer opwaartse prijsdruk. Leveranciers hangen aan de alarmbel en waarschuwen voor een nieuwe hamsterwoede en stagnaties bij de uitvoering van m.n. bouwprojekten.

  Wat zou dat –gevoegd bij de soepele geldpersen van centrale banken- betekenen voor de inflatie? Topman Jeroen Drost van internationaal conglomeraat SHV zei vorige week in het FD voor langere tijd een inflatie van rond de 5% te verwachten. De VS komt met 4,25% al aardig in de buurt, terwijl Europa denkt aan een tijdelijke ‘correctie’.

  Mar er is meer: het rendement op obligaties loopt op en daarmee ook de rente op schulden.

  Het marktoptimisme lijkt voorbarig. Het voorlopige einde van de coronalockdowns zou wel eens het begin kunnen zijn van een algemene herijking van alle bezit en schulden, door middel van een digitale reservemunt, gedekt door goudreserves.

 4. Ik kan me de tijd nog herinneren dat mensen met schuldenproblemen geleerd werd om het geld contant te pinnen om zo inzicht te krijgen in elke uitgave die ze doen.
  Zelf kreeg ik als minderjarige in het Brabantse plattelandsdorp contant geld mee van mijn moeder om daarmee boodschappen te doen, kon ik gelijk rekenvaardigheden opdoen als ik het bedrag dat ik terugkreeg natelde.
  Mijn rijke opa had altijd voordat we op vakantie gingen of met kerst een sierlijk envelopje met wat contant geld daarin voor de vakantie. Kon hij aan elk van zijn vele kleinkinderen uit eigen hand een gift geven.
  Maar ja, contant geld is vies en Corona-besmettelijk en de andere voordelen wegen uiteraard niet op tegen de nadelen van die ernstige pandemie die maar blijft voortduren.

  1. Yep! Zo’n O.P.A. ben ik dus nu ook. In de betekenis van Oude Pin Automaat.
   Geheimzinnig gedoe met envelopjes is er niet meer bij, sinds onze jongste tiener vroeg: “Wat moeten wij daarmee?”
   “Je mobieltje betalen”, opperde ik, “Of de bus, een nieuw lampje voor je fiets en…”
   “Doen we allemaal met de pin!”, was het parmantige antwoord.
   “Maar overal kun je ook contant betalen. Ook je boodschapjes in de supermarkt”, hield ik vol.
   De blonde krullenbol schudde heftig van nee: “Ze denken dat ’t zwart is”.
   “Wát!?” Míjn geld zwárt?
   “Ja”, zei ze, “Ze halen het geld door een lichtmachine en keken me aan alsof ik het gejat had!”
   “Opa”, mengde haar iets oudere zus zich in het gesprek, “We kochten een zakje chips en zij betaalde met jouw briefje van vijftig euro.”

  1. Dank voor de tip. Deze jongen zal zich moeten beperken tot af en toe een reactie.
   De ene tip is de andere waard: elders op alternatieve sites worden sommige contrasterende lezersmeningen uitgewerkt/gepubliceerd in een aansluitend artikel, om de algemene belangstelling en de discussie op het forum te verlevendigen, en een dreigende monotonie door een teveel aan herhalingen en ‘routine’ te voorkomen.
   Een ‘sociale schaalvergroting’ trekt meestal ook meer vrouwelijke belangstelling over de brug.
   Iets voor biflatie.nl? Gr/Stijn.

   1. Helemaal eens. Is mede de reden dat ik graag meer auteurs zie verschijnen hier. Ik ben slechts een ‘gastauteur’ die er wat vrije (pensioen)tijd in steekt om af en toe een column te schrijven. Ik heb hier via Koen Dil(oprichter Biflatie.nl) een plekje gevonden en ben vrij om te schrijven wat ik wil. Geen redactieteam, zoals bij de msm, die columns op inhoud beoordelen. Joost van Buuren mikt mijn schrijfsels er zonder voorbehoud op om reden dat ik zelf verantwoordelijk ben voor de inhoud. Niet zo moeilijk als je geen enkele status hebt en geen verbondenheid met een werkgever, opdrachtgever of publieke organisatie.

    Het is aangenaam als er op gereageerd wordt door lezers met een mening en lezers die een link delen naar docu’s of wetenschappelijke artikelen met onderbouwde feiten. Hoe meer meningen, hoe meer discussie en wijsheden. Overigens, dank voor de tip. (Moet mijn reactie afbreken want vrouwlief staat te dringen om een dagje te gaan fietsen).

 5. Het geeft me een fijn gevoel dat ik alweer een paar jaar alle bedragen onder 100 euro afreken met cash. Zie trouwens in de supermarkt langere rijen achter de cash kassa, dan achter de pinkassa. Mensen zijn niet gek..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.