Studentenlening raakt Amerikaanse gezinnen

7

Het komt zo af en toe eens aan de oppervlakte, maar veel wordt er nochtans niet over geschreven. Nog altijd is de schuldengraad in deze sector de één na grootste in Amerika, na de hypotheekschulden. Het is dus groter dan de autoleningen en kredietkaartschulden. Het gaat over de studentenleningen. Een diploma wordt nog altijd gelijkgesteld met een garantie op een baan, helaas blijkt na de studie de realiteit anders te zijn. Een realiteit met gemiddeld $25.000 aan extra schulden.

De investeringen in het onderwijs stijgen al 40 jaar op rij in Amerika, terwijl de garantie op een job de laatste 5 jaar alleen maar daalt. Waarom wordt er dan nog steeds extra geïnvesteerd en worden de jongeren aangemaand om toch maar te studeren, ook al kunnen ze het niet betalen? Omdat er in Amerika een geldpers op volle toeren draait. De studenten kunnen naar hartenlust geld lenen via de school, via de Federal Reserve.

Studentenleningen worden ook niet zomaar kwijtgescholden. De overheid staat in voor 80% van alle studentenleningen, goed voor $800 miljard. Jongeren verdienen vandaag de dag ook veel minder, zeker ten opzichte van hun oudere collega’s. In 1984 verdiende een 56-jarige werknemer ongeveer 10 keer meer dan iemand van 35. Aan het begin van Obama’s ambtstermijn verdiende een 56-jarige werknemer al 47 keer meer dan iemand van 35. Het is dus niet alleen moeilijker om een baan te vinden, het is ook nog eens moeilijker om de lening terug te betalen.

Sinds begin 2009 staat de stijging van de studentenleningen in voor bijna 3% van de totale stijging van de Amerikaanse schuld. Daar quantitative easing de bevolking indirect in de portemonnee raakt, raakt de studentenschuld miljoenen gezinnen in het hart van hun budget.

Ronald Hendrickx (Bezoek de nieuwe website van Fininfo-be!)