Studentenlening raakt Amerikaanse gezinnen

Het komt zo af en toe eens aan de oppervlakte, maar veel wordt er nochtans niet over geschreven. Nog altijd is de schuldengraad in deze sector de één na grootste in Amerika, na de hypotheekschulden. Het is dus groter dan de autoleningen en kredietkaartschulden. Het gaat over de studentenleningen. Een diploma wordt nog altijd gelijkgesteld met een garantie op een baan, helaas blijkt na de studie de realiteit anders te zijn. Een realiteit met gemiddeld $25.000 aan extra schulden.

De investeringen in het onderwijs stijgen al 40 jaar op rij in Amerika, terwijl de garantie op een job de laatste 5 jaar alleen maar daalt. Waarom wordt er dan nog steeds extra geïnvesteerd en worden de jongeren aangemaand om toch maar te studeren, ook al kunnen ze het niet betalen? Omdat er in Amerika een geldpers op volle toeren draait. De studenten kunnen naar hartenlust geld lenen via de school, via de Federal Reserve.

Studentenleningen worden ook niet zomaar kwijtgescholden. De overheid staat in voor 80% van alle studentenleningen, goed voor $800 miljard. Jongeren verdienen vandaag de dag ook veel minder, zeker ten opzichte van hun oudere collega’s. In 1984 verdiende een 56-jarige werknemer ongeveer 10 keer meer dan iemand van 35. Aan het begin van Obama’s ambtstermijn verdiende een 56-jarige werknemer al 47 keer meer dan iemand van 35. Het is dus niet alleen moeilijker om een baan te vinden, het is ook nog eens moeilijker om de lening terug te betalen.

Sinds begin 2009 staat de stijging van de studentenleningen in voor bijna 3% van de totale stijging van de Amerikaanse schuld. Daar quantitative easing de bevolking indirect in de portemonnee raakt, raakt de studentenschuld miljoenen gezinnen in het hart van hun budget.

Ronald Hendrickx (Bezoek de nieuwe website van Fininfo-be!)

7 reacties

 1. Hoe absurd en bizar kan een maatschappij zich vergapen en een hoog conjunctuur compleet doorslaan. Europa volgt Amerika met deze trend, ook in Nederland alleen nog maar studentenleningen. Helaas ook in onze maatschappij genoeg hoog opgeleide, dus rest niet veel meer om bollen te gaan plukken of je uitkering verliezen.
  Wat is hier de grondslag voor zo’n overschot aan gestudeerde. [b]Heel simpel al de industrie is naar Azië verhuisd en daarmee ook alle banen![/b] Zowel Amerika als Europa lopen letterlijk industrieel leeg! Wat overblijft zijn een te groot ambtenaren apparaat (zal in de toekomst zeker in gesneden worden). Deze overheidsbekleders blijven zo lang mogelijk in het pluche zitten, ook al voeren ze geen reet uit. OK, toegegeven de bediende van het UWV maken overuren (toename WW is mega!). Dat is wel de enige overheidsafdeling die nog iets moet doen.
  Mijn advies aan de jeugd, laat je geen onzinnige studie aanpraten om vervolgens jaren werkloos te blijven. Het is veel verstandiger om vooruit te denken en te kijken wat in Nederland wel noodzaak wordt. Heel simpel wordt boer! De agrarische ondernemers zijn oud en niemand neemt hun bedrijf nog over. Dit is voor de jeugd en prachtige kans. Eten zal altijd nodig zijn en kan nu eenmaal niet uit een fabriek in China komen. Met grote zekerheid dat in de toekomst de prijzen van gewassen en zuivel flink zullen stijgen. Kortom een goed en vrij bestaan. Ik wens de jeugd veel wijsheid toe en vooral niet in de valkuilen trappen.

 2. Word boer?

  Van een goed en vrij bestaan in NL is al jaren geen sprake meer van. Niets voor niets zijn massas boeren verkast naar landen als Canada en Australie. Ondanks dat de producten van de boer nodig zijn, is de concurrentie moordend. Partijen die goed geld verdienen zijn de opkopers, distributiecentra en supermarkten. De kruimels zijn voor de boeren. Dus of dat nu een goed advies is….

  Kansen zitten vooral in de zorg, techniek en onderwijs. Vooral zorg en onderwijs in de vakken beta en talen heb je een depressieproof vakgebied. Met talen ben je ook nog een stuk mobieler. Het wereldwijd tekort aan docenten engels is onlangs gestegen van 39% naar 87%.

 3. Als ze nou de opleidingen eens goedkoper zouden maken. Dan zouden mensen makkelijk hun opleiding zelf kunnen betalen. Maar dan moeten ook echt de prijzen flink en oook flink naar beneden toe. En dan moet er ook weer ingevoerd worden. Bedrijven mogen zich niet mengen of enig zins een aanbrenging in het schoolleven te brengen. En alle moderne faciliteiten moeten verboden worden. Dus we gaan weer met PEN en PAPIER werken. Dat is echt goed voor de leerlingen+ de kosten kunnen naar benden gaan. Wat mij ook opvalt. Dat is dat ze voor elke toets moeten betalen. Nou ik vind dat kan ook flink naar beneden worden geschroefd. Dan maar 2x een toets in een jaar. Om in een jaar 20 toetsen af te leggen is ook een beetje overbodig. Want het is of je kind neemt de stof op, of niet. Dus terug draaien die toetsen. Een leerkracht moet gewoon weer lekker les kunnen geven.

  Groet,
  Mister x 8)

 4. Dit stukje klopt volgens mij niet:
  “Aan het begin van Obama’s ambtstermijn verdiende een 56-jarige werknemer al 47 keer meer dan iemand van 35…”

  Dus een iemand, zomaar iemand van 56 verdient 47x meer dan iemand van 35? Get out of town! Volgens mij moet die 7 eraf. Of vergelijken we iemand bij de balie van een bank met een bankier van die bank?

 5. In Nederland kunnen we er anders ook wat van. Ik heb zelf ook moeten bijlenen bij de IB groep, of nu heeft dat weer anders, duo ofzo, want anders is het moeilijk overleven. Je kan wel werken ernaast, maar dan blijft de tijd voor studeren achter en doe je er langer over. Er zater ook studenten bij mij op de universiteit die 5 tot 8 jaar lang vol leenden. Die zitten nu met een enorme schuld opgezadeld, wel tegen een laag percentage, dat wel. Goed trouwens dat ze de lang studeerders willen gaan beboeten, moet wel vlotter kunnen. Maar een studie schuld blijft wel aan je been hangen. Als starter meteen een fikse schuld en als je geen goede baan vindt een langdurig probleem.

 6. Ze moeten eens inzien dat ze het leven hier veel te duur maken door gemakkelijke belastingen. Wonen is te duur (binnenkort huurverhogingen) Woningmarkt is niet flexibel en als klap op de vuurpijl gaan ze je beboeten omdat je naar je werk moet. (woon werk verkeer)

  Inderdaad, werk haal je gewoon uit het buitenland en dat gebeurt al richting de middenklasse. Software laat je gewoon bouwen in landen als India, Pakistan etc etc. Niemand in de politiek die zich daar druk om maakt.

 7. Waarom liever boer dan student;
  Als de vlam in de pan slaat (binnen 5 jaar is het wel zover) zal Amerika geen voedsel meer exporteren vanwege de mega interne problematiek die in de US komt (De zeepbel spat uiteen), Dan gaan onze boeren profiteren. Er wordt te weinig geproduceerd en de vraag blijft hoog! Iedereen moet immers elke dag eten. Dat geldt niet voor luxe of brandstof (Ja, we kunnen echt wel zonder auto). Eten moet….en ja dan betaal je wat gevraagd wordt, anders is het honger leiden.
  Het spijt me om te zeggen, maar het lijkt wel of iedereen nog in sprookjes geloofd. O, natuurlijk we geloven onze politici, alles komt weer goed, ga maar lekker slapen!
  [b]NEE, HET KOMT NIET MEER GOED. WE GAAN NOG JAREN ACHTERUIT[/b]. De teller stopt pas als we minimaal zo’n 30% van onze welvaart kwijt zijn.
  De economie kan niet meer herstellen, alleen door te toveren (De geldpers aanzetten) kunnen we nog even voortmodderen. De reden heb ik reeds vele malen benoemd. Er wordt steeds minder geproduceerd (de industrie is verhuisd naar Azië). Of geloven we dat er een krachtige economie is op te bouwen als we allemaal bejaarden verzorger of onderwijzer worden? [b]NEE, DAT IS ONMOGELIJK, PRODUCTIE IS DE BASIS VAN ELKE ECONOMIE[/b]. Wie niets maakt zal ten onder gaan, zo simpel is het. DENK MAAR AAN GRIEKENLAND, DIE PRODUCEREN GEEN REET! Daarom gaat Griekenland ook ten onder, nergens anders door. Ook erg dom van de Europese staten om geld te lenen aan een land dat niets maakt of produceert! Dit geld kan alleen maar worden verteerd, niemand in Griekenland heeft plannen om te gaan werken en fabrieken te bouwen. Erg naïef en dom, anders kan ik het niet noemen.
  We zullen steeds meer ons zelf moeten bedruipen in Europa. Verwacht geen hulp uit Griekenland of Spanje, gaat echt niet gebeuren. Wij, Nederlanders zullen zelf de tering naar de nering moeten zetten zonder enige steun of hulp. Ook Amerika zal ons uiteindelijk laten vallen. Hun eigen belangen laten hulp ook niet meer toe. Intern zal Amerika er straks ook zeer ernstig aan toe zijn. Geloof niet in sprookjes ,maar accepteer de val van de Westerse wereld en lang leven de nieuwe macht (China en Azië, Brazilië en Rusland).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: