SWAG: een alternatieve beleggingsstrategie

11

Investeerders willen graag een portfolio met beleggingen die flink gediversifieerd zijn. Maar waar kijk je dan naar naast de traditionele mogelijkheden? Naast aandelen en obligaties zijn er natuurlijk vele andere beleggingscategorieën, al zijn deze veel minder bekend en vereisen deze meer kennis om in te handelen. Joe Roseman, voormalig money manager bij Moore Capital, gerund door Louis Bacon, stelt ons voor aan SWAG. Dit is een acroniem voor Silver, Wine, Art en Gold. Deze 4 zijn volgens Roseman reële activa die het door ons huidige investeringsklimaat wel eens veel beter zouden kunnen doen dan de traditionele assets.

Traditionele assets presteren slecht

Deze activa dienen effectief als een geldhoeveelheid index tracker”, aldus  Roseman. Daarnaast zou een combinatie van excessieve schulden, vergrijzende populatie, een tekort aan grondstoffen en financiële repressie kunnen zorgen voor slechte prestaties in zowel aandelen als obligaties. Aandelen zullen, net als obligaties (de traditionele veilige haven), ondermaats presteren nu beleidsmakers inflatie zullen aanjagen terwijl traditionele activa gebruikt zullen worden voor overheidsdoeleinden. Verder betuigt Roseman in zijn boek  SWAG: Alternative Investments for the coming decade: “Als overheden zichzelf moeten redden, dan zal de geldhoeveelheid worden uitgebreid. Elke keer in de geschiedenis dat dit gebeurde, herhaalde dit patroon zich.”

SWAG: een alternatieve valuta

Roseman beargumenteert zelfs dat SWAG activa kunnen worden gezien als alternatieve valuta en, in tegenstelling tot ongedekte geldsystemen, niet de hoeveelheid laten stijgen met een druk op de knop. Daarnaast dragen zij geen schulden, waardoor het onderscheidend is van andere activa. Ook wordt SWAG niet uitgedrukt in een bepaalde valuta, wat betekent dat u niet gegijzeld bent door bepaalde monetaire of fiscale beleidsmaatregelen, maar ook niet door natuurrampen of oorlogen. De vier assets nader bekeken:

Silver

Een harde valuta die vergelijkbaar is met goud, tevens wordt zilver veel gebruikt in de industrie. De waarde van zilver is bijna 500% gestegen het afgelopen decennium. Waardevol als diversificatie middel voor goud. Roseman is eveneens optimistisch over het industrieel gebruik. Daardoor is het zilver namelijk minder afhankelijk van de geldhoeveelheid.

Wine

De meest ‘beleggingswijnen’ hebben het goed gedaan het afgelopen decennia en studies laten zien dat wijn ook een lage correlatie heeft met traditionele activa. Gelimiteerd aanbod  en relatief lage opslagkosten zijn eveneens een voordeel. Ook is er een stijgende vraag van prestige-georiënteerde drinkers uit China en andere opkomende markten. Echter is het gevaar op fraude steeds groter geworden de afgelopen jaren. Goed onderzoek en voorzichtigheid  zijn dan ook belangrijk voor het investeren in wijn.

Art

de schreeuw

Wellicht de meest onbekende van allemaal. Het is echter moeilijk om te zeggen wat er nu allemaal onder kunst valt. Vooral voor de rijkste één procent is dit een belangrijke markt. Roseman gelooft dat door de groei in welvaart vanuit opkomende markten de prijs van kunst in de toekomst zal blijven stijgen. Goed voorbeeld van een enorme prijsstijging van kunst is de verkoop van het schilderij “De Schreeuw” van Edvard Munch op 2 mei 2012. Bij de veiling in Sotheby’s, New York, werd het schilderij uiteindelijk verkocht  voor het recordbedrag van in totaal $ 119.922.500. Hiermee werd het vorige (nominale) record van Picasso’s Nude, Green Leaves and Bust van in totaal 106,5 miljoen dollar dat stamde uit mei 2010, ruim verbroken.

Gold

Klassieke hedge tegen inflatie en gelddrukkende centrale bankiers. Nieuw aanbod van goud blijft daarnaast steeds verder slinken . Tevens is het gele edelmetaal inmiddels al meer dan 400 procent gestegen afgelopen 10 jaar. Ook interessant voor institutionele investeerders, nu goud steeds meer mainstream is geworden sinds de kredietcrisis.

Doe je huiswerk

Een weging van ongeveer 20% in SWAG zou volgens Roseman wenselijk zijn voor vermogende beleggers, met een investeerbaar vermogen van tussen de 5 en 10 miljoen dollar. Belangrijke gevaren als opslagkosten en fraude moeten echter door iedere investeerder niet uit het oog worden verloren. Mocht Roseman gelijk krijgen met zijn visie dan hebben de bovengenoemde activa veel potentie om in waarde te stijgen. De toekomst blijft echter erg onzeker en zijn we afhankelijk van beleidsingrepen van centrale bankiers hoe investeringsbeslissingen zullen uitpakken. Het spreiden van je risico en goed je huiswerk doen is dan ook het belangrijkste punt voor iedere investeerder, niet alleen de vermogende onder ons.