Ons systeem is gebaseerd op exponentiële groei

12

Ons systeem lijkt ten einde. Ondanks alle positieve berichten in de media zullen we nooit meer terugkeren naar de economische groei als voor 2008. Het probleem is dat onze beslissingen van nu gebaseerd zijn op toekomstige groei. Dit zal niet meer mogelijk zijn. Het financieel systeem is gebaseerd op exponentiële groei, zonder deze groei implodeert dit systeem. Het goed begrijpen van het verschijnsel exponentiële groei zal ons helpen de toekomst beter te begrijpen. Exponentiële groei in een diagram weergegeven toont de zogenaamde hockeystick. De rode lijn hieronder is lineaire groei, de blauwe kwadratische groei en de groene is exponentiële groei.

exponentiele groei

De hockeystick

Het bijzondere van exponentiële groei is dat het na een bepaalde tijd in één keer heel snel gaat groeien. Dit is met lineaire en zelfs kwadratische groei niet het geval. In de video hieronder ziet u een voorbeeld van een exponentiële groei van 1% per jaar, zoals dit het geval is met onze wereldbevolking. De grafiek ziet eruit als een hockeystick, eerst vrijwel horizontaal, daarna snel verticaal. Als iets groeit met een vast percentage krijgt men altijd de hockeystick grafiek. Hoe hoger het percentage, des te sneller men de verticale lijn krijgt. Zodra de lijn omhoog beweegt krijgt men zeer snel een toenemende groei in de eenheden, zelfs als men over slechts een klein percentage groei spreekt, zoals met de wereldbevolking. De snelheid van de groei blijft gelijk, slechts 1% per jaar maar de hoeveelheid groei neemt ieder jaar toe. Vooral als de grafiek de bocht om gaat en in eenmaal bijna verticaal stijgt, dan nemen de hoeveelheden extreem snel toe, het percentage blijft echter laag.

Exponentiële groei

Dit is het probleem met de exponentiële groei waar wij nu in onze tijd tegenaan stoten. Met zelfs het kleinste percentage groei nemen de extra hoeveelheden tot in het extreme toe. Hier is ons “financieel systeem” op gebaseerd: exponentiële groei. Maar niet alleen onze geldcreatie / schulden groeien exponentieel. Doordat alles met elkaar verbonden is moet alles exponentieel meegroeien.

Bron: Goudportal.nl

Lees het volledige artikel op Goud-Portal.nl

http://www.youtube.com/watch?v=EXd66gP53fk[youtube id=”EXd66gP53fk” align=”center”]