Ons systeem lijkt ten einde. Ondanks alle positieve berichten in de media zullen we nooit meer terugkeren naar de economische groei als voor 2008. Het probleem is dat onze beslissingen van nu gebaseerd zijn op toekomstige groei. Dit zal niet meer mogelijk zijn. Het financieel systeem is gebaseerd op exponentiële groei, zonder deze groei implodeert dit systeem. Het goed begrijpen van het verschijnsel exponentiële groei zal ons helpen de toekomst beter te begrijpen. Exponentiële groei in een diagram weergegeven toont de zogenaamde hockeystick. De rode lijn hieronder is lineaire groei, de blauwe kwadratische groei en de groene is exponentiële groei.

exponentiele groei

De hockeystick

Het bijzondere van exponentiële groei is dat het na een bepaalde tijd in één keer heel snel gaat groeien. Dit is met lineaire en zelfs kwadratische groei niet het geval. In de video hieronder ziet u een voorbeeld van een exponentiële groei van 1% per jaar, zoals dit het geval is met onze wereldbevolking. De grafiek ziet eruit als een hockeystick, eerst vrijwel horizontaal, daarna snel verticaal. Als iets groeit met een vast percentage krijgt men altijd de hockeystick grafiek. Hoe hoger het percentage, des te sneller men de verticale lijn krijgt. Zodra de lijn omhoog beweegt krijgt men zeer snel een toenemende groei in de eenheden, zelfs als men over slechts een klein percentage groei spreekt, zoals met de wereldbevolking. De snelheid van de groei blijft gelijk, slechts 1% per jaar maar de hoeveelheid groei neemt ieder jaar toe. Vooral als de grafiek de bocht om gaat en in eenmaal bijna verticaal stijgt, dan nemen de hoeveelheden extreem snel toe, het percentage blijft echter laag.

Exponentiële groei

Dit is het probleem met de exponentiële groei waar wij nu in onze tijd tegenaan stoten. Met zelfs het kleinste percentage groei nemen de extra hoeveelheden tot in het extreme toe. Hier is ons “financieel systeem” op gebaseerd: exponentiële groei. Maar niet alleen onze geldcreatie / schulden groeien exponentieel. Doordat alles met elkaar verbonden is moet alles exponentieel meegroeien.

Bron: Goudportal.nl

Lees het volledige artikel op Goud-Portal.nl

http://www.youtube.com/watch?v=EXd66gP53fk[youtube id=”EXd66gP53fk” align=”center”]

12 reacties

 1. Luistert eens naar deze wijze man, Alan Watts:

  http://www.youtube.com/watch?v=QbVsvtKstyw

  Geld is een abstractie. Bestaat eigenlijk niet. Geld staat tot goederen gelijk woorden tot dingen. Net als van woorden, moet er van geld simpelweg genoeg zijn om de goederen in de wereld tegen elkaar te kunnen uitruilen. Geld is slechts smeermiddel, of, zoals Watts zegt, ‘energie’.

  Eerder zei Watts al eens het volgende: “Stellen dat er te weinig geld is, is hetzelfde als zeggen dat er te weinig centimeters zijn.” Dat toont de belachelijk aan van de wijze waarop mensen het fenomeen geld benaderen. Er zijn zelfs nog steeds gekkies die geld willen koppelen aan goud. Wie dat voorstelt kan net zo goed voorstellen om centimeters te koppelen aan goud.

 2. Dat de exponentiele groei van geld in zekere mate gelijk loopt met die van de wereldbevolking toont aan hoe terecht die exponentiele groei van geld is. Ik ga er althans van uit dat met die exponentiele groei van de wereldbevolking ook de goederen en dus economie min of meer gelijke tred houden.

  Stel je voor dat de omvang van de geldvoorraad ver was achter gebleven bij de omvang van de wereldbevolking. Waar je een eeuw geleden een dollar per 10 mensen had zou je er nu een hebben op duizend mensen.

  Geld mag niet schaars zijn. Het is als water, lucht en centimeters: Er moet genoeg van zijn om er mee te kunnen handelen. Voor iedereen!

  Het beperken en schaars houden van de geldvoorraad is een conservatief en kwalijk idee dat enkel de bezittende elite in de kaart speelt. Zij zien geld daarom graag gekoppeld aan goud. Zij zien graag de situatie in stand gehouden waarbij 1% van de wereldbevolking 75% van de welvaart heeft.

  Het rare en misleidende is dat de gewone man, de niet-elite, het idee heeft dat ie momenteel in het pak wordt genaaid door Obama, FED e.d.. Terwijl het bijprinten van dollars juist in het belang van die gewone man is. Net zoals het in het belang van de gewone man is dat er overal om hem heen water uit de kraan loopt. Geld = water.

  Zolang het bijprinten van geld gelijke tred houdt met het ‘bijprinten’ van wereldbevolking en goederen / economie, is er geen gevaar voor inflatie.

  Maar we gaan de goede kant op. Ik begreep net dat in de VS stemmen op gaan om de staatsschuld in de toekomst maar niet meer bij te houden. Vergeet de staatsschuld. Ook dat is een valse abstractie. De staat heeft immers een geldtapkraan in huis waaruit onbeperkt geld stroomt. In die situatie van ‘staatsschuld’ spreken is getikt.

  1. Veranderingen zullen niet verwacht moeten worden van de status quo machthebbers.

   De enigen die iets kunnen veranderen zijn jij en ik. Door te beseffen dat we vanaf onze geboorte gehersenspoeld zijn wat betreft, leven , geluk en wijsheid.

   Het besef dat we niet slimmer zijn dan de natuur , maar er een deel van uitmaken, en dat we niet meer nodig hebben dan dat we kunnen gebruiken, of eten, dat kan een verandering teweeg brengen,. Op persoonlijk gebied, maar uiteindelijk op wereldwijde schaal.
   Wanneer er genoeg mensen het beu zijn om verleid te worden tot het jagen op kortzichtig persoonlijk gewin ten koste van alles en iedereen.

   Eigenlijk kun je het de elite zelfs niet kwalijk nemen, het zijn apen, met dierlijke driften , zeer laag ontwikkeld, en hun verstand minimaal gebruikend op lage driften gericht…niet voor niks dat jezus voorzag, de eersten zullen de laatsten zijn…. dat komt eraan, langzaam maar zeker. Het bewustzijn van de mensheid is groeiende…..

  2. Man toch, U begrijpt er echt NIETS van. “Geld” is een afspraak ( in welke vorm ook ). Het is uitgevonden om ruilhandel te vergemakkelijken – het is namelijk vrij onhandig om voor een radio een poot van je koe om te ruilen – wat doe je nog met een koe op 3 poten, dat beest gaat gewoonweg dood en krijg het maar binnen in de radiowinkel. Voor x “geld” staat “y” aan reële waarde. En daar gaat U de mist in : de overheden maken “x” bij aan lichtsnelheid terwijl “y” ( de reële waarde ) zeer traag toeneemt. Dat is het hele punt voor goud : de staat kan het niet “bijmaken”, dus het behoudt zijn waarde. En de staat kan het niet zomeer van je bankrekening plukken : net daarom zijn bankiers en politici er zo negatief over – het ontsnapt aan hun ongelimiteerde graaizucht.

  3. Yoep, bullshit.

   Kijk naar de winstontwikkeling van grote corporaties en de koopkracht van de 5% t.o.v. de koopkrachtontwikkeling van middengroepen.

   Inflatie = diefstal = verborgen belasting = wealth transfer van laag naar hoog

   Complete bull, goederen en diensten worden duurder naarmate de bevolking toeneemt?

 3. “The annual growth rate is currently declining and is projected to continue to decline in the coming years. Currently, it is estimated that it will become less than 1% by 2020 and less than 0.5% by 2050.”

  Een beetje kennis en onderzoek schaadt niets en niemand:
  http://www.worldometers.info/world-population/
  scroll naar beneden en OEPS, de wereldbevoling groeit NIET exponentieel. De groei lijkt iets af te nemen. Daardoor komt er een bocht in de grafiek.

  Ik lees steeds minder hier op Biflatie.nl. Waarom? Het blijkt elke keer weer, dat er KLAKKELOOS artikelen gekopieerd worden, zonder ook maar even te Googelen of het wel (half) waar is…..

  1. Dat kan ook het gevolg zijn van de maatregel in China: niet meer dan 1 kind per gezin. Maar begrijp je de strekking van het artikel? Ik denk dat ondanks de afname men niet kan ontkennen dat er sprake is van een exponentiële groei. Dat er een lichte afwijking ontstaat maakt dit artikel, en de cursus waarop dit artikel gebaseerd is niet direct tot onbetrouwbaar. Je aanvulling is echter wel interessant.

 4. Leuk gevonden allemaal, maar de ene exponentiële functie is de andere niet. Er bestaat nog zoiets als bijv. faseverschilen en dat is dan nog afgezien van de functiewaarde zelf. Alleen de begin- en eindfase liggen nagenoeg gelijk. Begin is praktisch nul, einde is praktisch oneindig. Op jullie manier geredeneerd zou er nooit hyperinflatie geweest kunnen zijn, want jullie gebruiken meerdere aspecten voor hetzelfde fenomeen, dat in feite is toegespitst op slechts 1 onderwerp. Het staat helemaal niet vast dat de bijv. de goudvoorraad evensnel stijgt als de bevolkingsaantallen. Dat is gewoon een toevalligheid in de tijd. Je ziet vaker dat een functie voor een bepaald onderwerp misbruikt wordt voor een ander onderwerp.

 5. Het is niet “ons” systeem. Het is een private geldpiamide vermomd als “geldsysteem”. Als bij elke geldpiramide moet de basis groeien om de top te voeden. Sinds 2008 zijn de banken verplicht hogere reserves aan te houden en dat doen ze door minder kredieten te geven. Oeps, de basis krimpt. Het is nu afwachten op de instorting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: