Terug naar het paradijs van vóór de appel?

Op Biflatie komen er regelmatig reacties en vragen binnen over onze toekomst. Gesteld wordt dat het informatief is dat we over de crisis berichten, maar nog mooier en informatiever zou het zijn als we in onze artikelen weer licht en hoop zouden brengen, een toekomstvisie zouden schetsen waarin ieder weer gelukkig en tevreden kan zijn, er invulling zou kunnen worden gegeven aan de hunkering naar iets dat we nauwelijks kunnen beschrijven, naar volledigheid, harmonie, heelheid, warmte, saamhorigheid en nog zo heel veel meer.

economisch paradijs

Naar een ideale wereld?

Veranderen. Het lijkt simpel maar als je er wat dieper op inzoomt dan blijkt het verbluffend moeilijk te zijn. Ja wat anderen zouden moeten doen is in beginsel wel in te vullen, als het echter op jezelf aan gaat komen dan wordt het veel moeilijker. Zijn we met zijn allen niet voortdurend op zoek naar koopjes? Heb ik u niet onlangs gezien bij de Aldi, Lidl, AH, Jumbo, C1000 of bij ketens als Ikea, de Media Markt e.d., of was en bent u, net als ik, de regelmatige ontvanger van pakjes, resultaat van aankopen via webwinkels, Ebay of elders? U weet wel van de goedkoopste aanbieder. Willen we met zijn allen niet de hoogste rente bij het minste risico, het mooiste huis tegen de laagste prijs of huur, de beste gezondheidszorg tegen een beperkt maandbedrag en natuurlijk een fantastische beloning bij een gelukkig makende baan?

Risico’s

Hoewel we graag het beste willen, zijn we toch bereid om behoorlijke risico’s te nemen. Roken, alcoholica, te veel eten, te hard rijden en nog net het rode licht pakken, fikse leningen voor huizen, auto’s en vakanties  die betaald gaan worden met in de toekomst te verdienen gelden, banen en functies die voldoen aan het “Peter principle” (net zo lang groeien tot je een functie hebt die je niet meer aankunt) en vooral druk, druk, druk, meer, meer, meer. Natuurlijk zijn er altijd mensen te vinden waar naar gewezen kan worden, die nog veel bedenkelijker handelen dan u en ik dat deden en doen. Exorbitante beloningen, bonussen, belasting ontwijking of zelfs ontduiking, uitbuiting, voorkennis, machtsmisbruik, kartelvorming enzovoort.

Tuintje, boompje beestje?

In mijn jeugd hadden nog veel mensen een varken in een hok achter in de tuin, werden er eigen groenten verbouwd en ingeweckt, konijnen en kippen gehouden én geslacht, was er door de week alleen een kachel aan in de keuken en zondags de haard in de woonkamer. We droegen kleren van neefjes, nichtjes of bekenden, kregen als we geluk hadden en na vele jaren naar lopen school een fiets met klossen op de trappers zodat je er heel lang mee kon doen. Ook keken we altijd wat buren, bekenden, kerkgenoten en alle anderen deden, om niet buiten de ongeschreven regels van de diverse gemeenschappen te vallen. Naar die tijd zou ik niet graag meer terug willen en daar zit wat mij betreft dan ook geen oplossing voor de nu ervaren problemen.

Als oplossing een sprong vooruit

Wat mij betreft zit een symbolische teruggang naar het paradijs van voor de zondeval er niet in. Dat zouden we ook niet moeten willen omdat we in meerdere duizenden jaren een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Potentieel en gezamenlijk gezien staat ons nu een enorme creatieve kracht ter beschikking, zowel ten goed als ten kwade. In deze kracht is de oplossing te vinden voor alle problemen die we nu ervaren. Door er elke dag aan en mee te werken kunnen we in tien tot twintig jaar enorm veel bereiken.

Er is echter één hoofdstelregel die we in vele vormen en benamingen al heel lang kennen en maar beperkt toepassen. Behandel de ander en het andere (mens dier, plant en aarde) zoals je zelf behandeld wilt worden. Handel respectvol, met eerbied en met grote dankbaarheid. Neem niet meer dan je nodig hebt om eenvoudig, maar goed te kunnen leven. Ook al wordt je honderd jaar, als het zover is dan lijkt het, terugkijkend, maar even geweest te zijn, valt u en mijn aardse zijn als een korte lichtschittering weg in de eeuwigheid.

Geef het voorbeeld, inspireer anderen, vorm groepen, kies de juiste leiders en politici, schrijf, praat, doe, vorm het ego om tot dienstverlener aan allen en vecht desnoods als het nodig is. Alleen samen kunnen we elke dag nieuw stappen zetten. Eerst langzaam, dan sneller en sneller. En.. mocht u als lezer het ultieme idee hebben, weten hoe het moet, beschikken over een toverformule, laat het ons dan heel snel weten, het is vijf voor twaalf.

28 reacties

 1. Zoals ik hier al zo vaak heb aangegeven…

  Back to Basic…. terug naar zelfvoorzienendheid in harmonie met de natuur.

  Alle problemen die er zijn zijn veroorzaakt doordat de mens zich erboven waant.

  1. Back to basic kan maar voor een deel beste mm. Zelfvoorzienendheid moeten we combineren met de verworvenheden in techniek en wetenschap, en vooral die in de zorg omdat dat een kwestie is van beschaving. Wees eerlijk Madman, als jij of één van je dierbaren ernstig ziek wordt dat wil jij ook de best mogelijke zorg ontvangen. En als het even kan dezelfde als die ook voor de rijken mogelijk is. En dat is een goede zaak.
   Het beste van twee werelden realiseren voor de mensheid.
   DAAR ligt de uitdaging mm. Alleen maar roepe “back to basic” hoe sympathiek ook, is niet voldoende.

   1. back to basic is een roep die hebzuchtigen haten vanwege het feit dat ze hechten aan materie en daar hen eigenwaarde aan hechten..

    Eten drinken en onderdak… wat wil je nog meer?

    1. Een goeie specialist als ik geopereerd moet worden als ik kanker heb of een hartinfarct heb gehad. Zeg maar niet dat dat welvaartsziektes zijn, want het kan in je genen zitten ( terwijl je gezond eet kun je toch ziek worden ). Onderzoek heeft aangetoond dat in het oude Egypte deze ziektes ook zeer veelvuldig voorkwamen.
     Ik wil het goede van twee werelden. Vraag aan houtskool wat ik daarmee bedoel.
     Dat is de intellectuele uitdaging waar de mensheid voor staat!

 2. Daarbij komt nog het ultieme verboden geheim dat de dood slechts een overgang is….

  Wat heeft dat er nou mee te maken zou je zeggen?
  Nou veel. Want wanneer je begrijpt dat je lichaam slechts een voertuig is om je eeuwig voortdurend bewustzijn in te verplaatsen kun je je gaan richten op het verrijken van je geest…je bewustzijn… in plaats dat je gevangen blijft in de aangeleerde op doodsangst gerichtte materieverzamelwoedde…..

  1. Precies, waar maken we ons nou helemaal druk over. Des te korter die overgang des te sneller in de hemel.

    1. Ja, dat klopt, maar ze horen niet bij één en dezelfde persoon. Verontrustheid hoort bij mij…….. 🙂

  1. Woorden kunnen zoveel schoonheid niet vangen. Laten we hopen dat de mensheid er over duizenden jaren nog is om hier van te genieten. Want alleen het bewustzijn van mensen kan de schoonheid en het wonder ervaren. Wat is schoonheid als er geen hoger bewustzijn is? Bestaat er wel schoonheid als die niet ‘gezien’ wordt?
   Zonder mensheid heeft God geen eer van zijn werk zou je kunnen zeggen.
   Ik probeer te zeggen dat de mens niet zonder de natuur kan, maar dat de natuur haar schoonheid ‘verliest’ zonder de mens.
   Volg je me nog?

   1. Kan iets wel bestaan als het niet wordt waargenomen? Ik raak er steeds meer van overtuigd dat dat niet het geval is. Maar wat betekent dat?
    Een beetje angstaanjagend.

     1. Wat jammer dat de filosofische reikwijdte je is ontgaan.
      Ik zag de mooie natuurbeelden van het linkje van KTM, en opeens werd ik getroffen door de volgende gedachte: stel dat de mensheid er niet was om de schoonheid te ervaren, dan zou God’s schepping toch voor niets zijn?
      En vervolgens, een stap verder, wat als de mens zou uitsterven, en dat er in het hele universum geen hoger leven/bewustzijn zou zijn? In mijn ogen kan zoveel misselijkmakende zinloosheid niet bestaan. Waarom zou het heelal dan de moeite nemen om te bestaan?
      En dus denk ik dat bewustzijn er altijd is geweest, in ieder geval eerder dan de materie. Een terugkeer naar een Godsbesef?
      Moeilijk, moeilijk, mijn hogere bewustzijn is in strijd met mijn verstand.
      Moet ik mijn ratio trotseren, en me overgeven aan mijn intuïtie, of had ik een slaapmutsje teveel op?

     2. Stuur maar eens 10 mensen naar een eiland. Alle 10 zullen ze met een ander verhaal komen wat betreft hun waarnemingsvermogen. Wat de één wel ziet, ziet de ander totaal niet. En weer een ander twijfelt of hij het wel heeft gezien. Dus iets wat er niet is, kan er wel zijn en wat er wel kan zijn kan een ander niet zien. Aan de andere kant: Woorden gaan pas leven als er een bezieling aan is gegeven. Schoonheid zie je pas als je als je het ook zo beleeft.

 3. Van voor de appel, deed me denken aan Adam & Eva met vijgeblad. Anno 2013 blijkt de keizer helemaal geen kleren meer aan te hebben.

  Times a changing.

 4. Heel inspirerend geschreven Ben en ik hoop dat er veel inspirerende reacties komen.
  Ik wil even inzoomen op het probleem van de gezondheidszorg.
  Je zegt dat we niet meer terug kunnen naar de tijd van voor de zondeval en dat we de verworvenheden van de wetenschap niet kunnen, en willen terugdraaien. Dat zou natuurlijk ridicuul zijn.
  Onderzoek heeft aangetoond dat de stijging van de kosten in de gezondheidszorg voor het overgrote deel wordt veroorzaakt door technologische doorbraken, en in veel mindere mate door de vergrijzing ( zoals de meesten denken ). Tegelijkertijd adviseert het CPB het collectieve karakter in de zorg los te laten. Met andere woorden: het is de bedoeling dat de vruchten van al die wetenschappelijke doorbraken ( en er staan echt belangrijke op stapel – dat weet ik – ) alleen geplukt zullen worden door de hoge inkomens. De toegang tot de zorg, en de daarmee samenhangende levensverwachting gaat de belangrijkste ongelijkheid en onrechtvaardigheid worden in de nabije toekomst.
  Nu even terug naar het artikel van Ben. Die ontwikkelingen moeten dus doorgaan ( niet terug naar de tijd van voor de zondvloed etc ) , MAAR TEN BEHOEVE VAN WIE???? Leggen we ons erbij neer dat die voor een belangrijk deel buiten het bereik van de gewone man, en vrouw blijven??
  Ben schrijft terecht dat een ieder dezelfde behandeling verdient. Dan zeg ik op mijn beurt dat dat zeker moet gelden voor de behandelingen van zieken en gehandicapten. En daar hoort een voor één ieder gelijke toegang tot zorg bij. Elk mensenleven, rijk of arm, verdient in principe evenveel respect en zorg. Dat principe mogen we niet laten varen.
  De consequentie is wel dat de kosten in zorg inderdaad nog behoorlijk zullen stijgen, en het is een uitdaging om daar de dekking voor te vinden. Bedenk wel dat het niveau van de zorg en de toegankelijkheid daarvan wellicht de allerbelangrijkte pijler van de beschaving is!!!!
  En dat is ZEKER iets om voor te strijden.

  PS Een hogere bijdrage van de hogere inkomens lijkt mijn schier onvermijdelijk.

  1. Het totaal van alle budgetten beschikbaar voor oorlogsvoering, intel, repressie, black-projects etc etc volstaat om de hele wereldbevolking van een goed leven te garanderen. Hebben we het nog niet over de kosten van schandelijke instituten als koningshuizen ea elite-bij-geboorte. Als laatste de ons “groeimodel” waar het zweet van de arbeider resulteert in persoonlijke winsten aan de top ipv collectieve verrijking van de natie. Helaas blijkt de menselijke aard niet in staat te delen, nog op een democratische wijze, nog op een collectivistische. Criminaliteit is hier de beste indicator. Geen respect voor andermans leven en eigendommen, laat staan maatschappelijke betrokkenheid en elementaire waarden. SW is lang geleden toegetreden tot de groep van misantropen. Ik hou van mijn familie, vrienden, bekenden en soulmates maar vertrouw de rest voor geen cent. Onze “hoogwaardige” kwaliteit van leven ruil ik graag in voor een boerderijtje in het buitengebied. Punt is: je bent gevangen in het systeem. Leerplicht voor de kinderen, inkomenstoets in het buitenland, bakken met geld in lijfrentes wara je niet bij kunt komen… De toekomst van onze samenleving kan iet anders dan een sombere zijn. Kijk naar de steden: vies, vol en ongeinspireerde broeinesten van toenemende onvrede en criminaliteit. Kijk naar het landschap: nog meer asfalt, geluidsschermen, windmolens en hoogbouw aan de horizon, overal commeciele centra in de voorheen groene buitengebieden. Kijk naar de scholen: mega-instituten die as een bedrijf worden gerund met een studieaanbod welk door de marketeers wordt bepaald. Kijk naar televisie, radio en krant: nauwelijks tot geen onderzoeks-journalistiek, bijna geen ruimte voor avantgarde denkers en visionairs, slechts BNers die kunstjes doen in elkaars show. Als er niet snel een morele reset plaatsvindt op het niveau van ‘revolutionair” glijden we door in de nadagen van het oude Rome: decadent, vadsig en defaitistisch. I pitty my daughters.

 5. Net naar tegenlicht gekeken? Kijk alsnog als het niet zo is.
  Zo werkt het, we worden allemaal belazerd. Wat b.v. Europa betreft kan het m.i. alleen veranderen als ‘ Brussel ‘ veranderd in een ‘klinisch’ instituut waaromheen alle lobbyisten geen invoeden meer kunnen uitoefenen.

 6. Vroeger stond o[ de gulden “God zij met ons” Maar sinds de gulden is verdwenen lijkt niemand meer een houvast te hebben.
  Vroeger was het een schande om schulden te hebben en op de pof te leven. Tegenwoordig tel je niet mee als je geen schulden hebt. Sterker, je moet oppassen dat je niet beroofd wordt (Zie spaarders Cyprus en dan laat ik maar in het midden of dit witgewassen geld is)
  Hoe dan ook, we leven in een gebroken wereld (ook veel geld geeft geen garantie voor geluk) Je kunt zomaar overvallen worden door ziekte of onrecht.
  Ik denk dat je nog het verst komt als je je kruis weet te dragen vanuit een vorm van nederigheid of kleinheid. De rest valt dan altijd mee. En je onvoorwaardelijk willen inspannen voor de ander zover het in je mogelijkheden ligt.
  We leven in een hele gecompliceerde wereld waarin veel mensen zich eenzaam voelen en het ook allemaal niet bij kunnen benen.
  Wat dat betreft is het er niet beter op geworden.

 7. Mooi inspirerend stuk Ben!
  Maar voordat we met zijn allen elkaar kunnen inspireren en een betere maatschappij kunnen opbouwen ben ik bang dat we eerst met de oude maatschappij moeten afhandelen. Je weet wel de maatchappij waar een handje vol mensen de absolute heersers van de aarde zijn doordat zij in enkele seconden met wat toetsstrijken het hele product van een jaar van een land kunnen opkopen.
  Deze lui zullen nooit vrijwillig hun macht opgeven en zullen iedereen die hun tegenstaat doden. Eerst moeten deze lui hardhandig van deze aardbol voorgoed verdwijnen voordat we aan iets beters kunnen beginnen helaas.

 8. Alle goede voornemens ten spijt. De mens is een biologisch wezen en handelt ernaar. Het doel heiligt de middelen. Het bewustzijn is in dienst van de onbewuste drijfveren.

  “Ons verstand wil immer zoeken naar dat wat het steunend op eigen kracht nooit kan vinden. Dat zijn namelijk de dingen die alleen ons instinct kan vinden, maar deze zal er nooit naar zoeken. Levenskunst bestaat erin het verstand, wetend waarnaar het zoekt, ruimte te geven voor het instinct, opdat dit vindt wat het niet zoekt” (Tjeu van Berk).

 9. Prima start, beginnen te schrijven over hoe we het beste met de huidige situatie om kunnen gaan en een model vormgeven die in de kantlijn opgetekend ook met zijn voor- en nadelen en bovendien moreel beter in elkaar steekt dan het huidige. We zijn door o.a. al het media- geweld in 1 of ander neerwaartse spiraal terecht gekomen terwijl wij moeten beseffen dat mensen en niets anders verantwoordelijk zijn voor al het handelen wat ons letterlijk aan de afgrond brengt. Met z’n allen zijn we dus ook in staat om op de rem te trappen, schreeuwen tot hier en niet verder om vervolgens vorm te geven aan een wereld waarin onze (klein) kinderen ook een toekomst hebben… Het kan vandaag beginnen!

  1. Volgens mij ben je het beste bewijs van je eigen stelling. Maar de million dollar question is en blijft: hoe? Hoe gaan we veranderen? De reis kan vandaag beginnen idd, maar waar gaat de reis naar toe? Wie is de reisleider? SW denkt dat -welk scenario ook wordt ontwikkeld- het nooit gaat lukken hier. Omdat we in onze genen ahw zijn geprogrammeerd op overleven. En dat is per definitie “ten koste van”. Het lukt slechts een kleine groep mensen te leven zoals we -gezien de problematiek- zouden moeten leven. Maar er zijn teveel bemoeizuchtige beterweters die het met regelgeving en repressie wel voor ons zullen regelen. Voor ons eigen bestwil heet dat dan… Zelfs al zou er vandaag een revolutie plaatsvinden en de guillotines overuren draaien om onze leiding te onthoofden (letterlijk en figuurlijk) dan staan de nieuwe “leiders” alweer klaar. Waarschijnlijk naast het schavot. Kijk naar het model D. Samson: vroeger op de barricaden, nu een wolf in maatpak. Het zit echt in de genen: willen regeren over anderen ten behoeve van de eigen positie, hoog op de apenrots. Een wereld zonder enig mate van materialisme lijkt me onwerkbaar, al is het maar om je lichaam tegen bv klimaatinvloeden te beschermen. Maar feitelijk zouden we beter het geestelijke pad van de monnik kunnen volgen. Begin jij er vandaag alvast me? Neem afscheid van je bezit, zet de spade in de grond, geen verwarmd waterbed meer en eerst houtsprokkelen om een kopje thee te zetten.

 10. Om de dingen te waarderen om ons heen.. De simpele dingen zoals kleding eten hulpmiddelen moet er een schaarste zijn en geen overvloed. Liever een oude trui van mijn neef dan geen trui.
  Ik vind het storend dat er reclame voor Traden , Beleggen , Belenen en dat soort shit op deze site gemaakt word terwijl er over het algemeen hier een andere mening gedeeld en gevoed wordt door middel van reacties en artikelen .
  Kom op ! Maak liever reclame voor waterfilters en hobby kassen etc.
  Het is een beetje als op de site van wakker dier reclame gemaakt wordt voor bontjassen van C und A.

 11. Alleen het besef dat de hemel en de hel 1 zijn brengt verlossing tevens is dit de erkenning en de ontkenning van het bestaan van beide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.