Terug naar het paradijs van vóór de appel?

28

Op Biflatie komen er regelmatig reacties en vragen binnen over onze toekomst. Gesteld wordt dat het informatief is dat we over de crisis berichten, maar nog mooier en informatiever zou het zijn als we in onze artikelen weer licht en hoop zouden brengen, een toekomstvisie zouden schetsen waarin ieder weer gelukkig en tevreden kan zijn, er invulling zou kunnen worden gegeven aan de hunkering naar iets dat we nauwelijks kunnen beschrijven, naar volledigheid, harmonie, heelheid, warmte, saamhorigheid en nog zo heel veel meer.

economisch paradijs

Naar een ideale wereld?

Veranderen. Het lijkt simpel maar als je er wat dieper op inzoomt dan blijkt het verbluffend moeilijk te zijn. Ja wat anderen zouden moeten doen is in beginsel wel in te vullen, als het echter op jezelf aan gaat komen dan wordt het veel moeilijker. Zijn we met zijn allen niet voortdurend op zoek naar koopjes? Heb ik u niet onlangs gezien bij de Aldi, Lidl, AH, Jumbo, C1000 of bij ketens als Ikea, de Media Markt e.d., of was en bent u, net als ik, de regelmatige ontvanger van pakjes, resultaat van aankopen via webwinkels, Ebay of elders? U weet wel van de goedkoopste aanbieder. Willen we met zijn allen niet de hoogste rente bij het minste risico, het mooiste huis tegen de laagste prijs of huur, de beste gezondheidszorg tegen een beperkt maandbedrag en natuurlijk een fantastische beloning bij een gelukkig makende baan?

Risico’s

Hoewel we graag het beste willen, zijn we toch bereid om behoorlijke risico’s te nemen. Roken, alcoholica, te veel eten, te hard rijden en nog net het rode licht pakken, fikse leningen voor huizen, auto’s en vakanties  die betaald gaan worden met in de toekomst te verdienen gelden, banen en functies die voldoen aan het “Peter principle” (net zo lang groeien tot je een functie hebt die je niet meer aankunt) en vooral druk, druk, druk, meer, meer, meer. Natuurlijk zijn er altijd mensen te vinden waar naar gewezen kan worden, die nog veel bedenkelijker handelen dan u en ik dat deden en doen. Exorbitante beloningen, bonussen, belasting ontwijking of zelfs ontduiking, uitbuiting, voorkennis, machtsmisbruik, kartelvorming enzovoort.

Tuintje, boompje beestje?

In mijn jeugd hadden nog veel mensen een varken in een hok achter in de tuin, werden er eigen groenten verbouwd en ingeweckt, konijnen en kippen gehouden én geslacht, was er door de week alleen een kachel aan in de keuken en zondags de haard in de woonkamer. We droegen kleren van neefjes, nichtjes of bekenden, kregen als we geluk hadden en na vele jaren naar lopen school een fiets met klossen op de trappers zodat je er heel lang mee kon doen. Ook keken we altijd wat buren, bekenden, kerkgenoten en alle anderen deden, om niet buiten de ongeschreven regels van de diverse gemeenschappen te vallen. Naar die tijd zou ik niet graag meer terug willen en daar zit wat mij betreft dan ook geen oplossing voor de nu ervaren problemen.

Als oplossing een sprong vooruit

Wat mij betreft zit een symbolische teruggang naar het paradijs van voor de zondeval er niet in. Dat zouden we ook niet moeten willen omdat we in meerdere duizenden jaren een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Potentieel en gezamenlijk gezien staat ons nu een enorme creatieve kracht ter beschikking, zowel ten goed als ten kwade. In deze kracht is de oplossing te vinden voor alle problemen die we nu ervaren. Door er elke dag aan en mee te werken kunnen we in tien tot twintig jaar enorm veel bereiken.

Er is echter één hoofdstelregel die we in vele vormen en benamingen al heel lang kennen en maar beperkt toepassen. Behandel de ander en het andere (mens dier, plant en aarde) zoals je zelf behandeld wilt worden. Handel respectvol, met eerbied en met grote dankbaarheid. Neem niet meer dan je nodig hebt om eenvoudig, maar goed te kunnen leven. Ook al wordt je honderd jaar, als het zover is dan lijkt het, terugkijkend, maar even geweest te zijn, valt u en mijn aardse zijn als een korte lichtschittering weg in de eeuwigheid.

Geef het voorbeeld, inspireer anderen, vorm groepen, kies de juiste leiders en politici, schrijf, praat, doe, vorm het ego om tot dienstverlener aan allen en vecht desnoods als het nodig is. Alleen samen kunnen we elke dag nieuw stappen zetten. Eerst langzaam, dan sneller en sneller. En.. mocht u als lezer het ultieme idee hebben, weten hoe het moet, beschikken over een toverformule, laat het ons dan heel snel weten, het is vijf voor twaalf.