Thorium, de alternatieve kernenergie

14

Vergeet uranium, kernbommen en Fukushima-achtige problemen, thorium is achter de coulissen bezig met een ware opmars. Thorium is een zacht zilverwit metaal met schijnbaar eindeloze voordelen ten opzichte van het gevaarlijke uranium. Thorium werd in de 18e eeuw ontdekt door de Zweed Jons Berzelius. Het element is vernoemd naar de Noorse god van de donder, ‘Thor’. Thorium een prachtig staaltje van moeder natuur. Een handjevol thorium is voldoende om een stad als Londen voor een week van energie te voorzien.

thorium

Praktisch gratis energie

Thorium is in grote hoeveelheden te vinden in onze aarde, zoveel zelfs dat mijnbedrijven het metaal veelal als afval beschouwen tijdens hun zoektocht naar duurdere metaalsoorten. Vooral in de Verenigde Staten en Australië ligt het krachtige goedje voor het oprapen. Jaarlijks verbruikt de wereld: 5.000.000.000 ton steenkool, 31.000.000.000 vaten olie, 5.000.000.000.000 m³ aardgas en 65.000 ton uranium; dit alles is te vervangen door slechts 5.000 ton thorium!  Volgens wetenschappers kan de toepassing van thorium onze beschavingen van duizenden jaren van energie voorzien en is het praktisch gratis.

Thorium: ‘Grootste doorbraak sinds vuur’

Het is niet zo gek dat Thorium ‘de grootste energiedoorbraak sinds het vuur’ wordt genoemd. Andere voordelen van thorium zijn onder andere dat het geen afval met zich meebrengt, het “eet” namelijk zijn eigen afvalproduct op. Ook is er tijdens het productieproces geen ontploffingsgevaar en het levert geen restmateriaal op dat tienduizenden jaren in betonnen bunkers opgeslagen hoeft te worden. Als we de voorstanders moeten geloven dan is thorium de toekomst van energie. Niet verwonderlijk dat Japan en China al volop aan het investeren zijn in de alternatieve kernenergie.

Thorium: de ondergang van olie en gas?

Alle bovengenoemde voordelen zijn tegelijkertijd ook de nadelen van het gebruik van thorium. Dat wil zeggen, vooral de huidige belanghebbenden van energiebronnen als olie en gas zien de nadelen hiervan. Olie en gas zal op den duur overbodig worden als energiebron en dat zal pijn doen bij een aantal zeer machtige bedrijven en instituten waardoor deze het gebruik van thorium waarschijnlijk  zullen dwarsbomen. Een andere reden voor het niet gebruiken van thorium is dat er geen bommen van gemaakt kunnen worden. Dat is dan ook waarschijnlijk één van de redenen waarom de Verenigde Staten 60 jaar geleden voor uranium gekozen hebben.

Potentie

Hoe dan ook, thorium zal op den duur toch een rol van betekenis gaan spelen in de energiemarkt en vooral China en India investeren flink in de toepassing ervan.  De voordelen zijn groots ten opzichte van de nadelen van onze huidige energiebronnen, maar of de gevestigde ideeën rondom het energieprobleem het ooit zullen toestaan om thorium als vervanger te zien, zal niet zonder slag of stoot toegegeven worden. Tevens gaat, ondanks de enorme potentie van thorium, de ontwikkeling tot het gebruik als energiebron traag. Volgens sommige deskundigen kan hier nog jaren duren voordat kernenergie uit thorium commercieel toepasbaar is.