Vergeet uranium, kernbommen en Fukushima-achtige problemen, thorium is achter de coulissen bezig met een ware opmars. Thorium is een zacht zilverwit metaal met schijnbaar eindeloze voordelen ten opzichte van het gevaarlijke uranium. Thorium werd in de 18e eeuw ontdekt door de Zweed Jons Berzelius. Het element is vernoemd naar de Noorse god van de donder, ‘Thor’. Thorium een prachtig staaltje van moeder natuur. Een handjevol thorium is voldoende om een stad als Londen voor een week van energie te voorzien.

thorium

Praktisch gratis energie

Thorium is in grote hoeveelheden te vinden in onze aarde, zoveel zelfs dat mijnbedrijven het metaal veelal als afval beschouwen tijdens hun zoektocht naar duurdere metaalsoorten. Vooral in de Verenigde Staten en Australië ligt het krachtige goedje voor het oprapen. Jaarlijks verbruikt de wereld: 5.000.000.000 ton steenkool, 31.000.000.000 vaten olie, 5.000.000.000.000 m³ aardgas en 65.000 ton uranium; dit alles is te vervangen door slechts 5.000 ton thorium!  Volgens wetenschappers kan de toepassing van thorium onze beschavingen van duizenden jaren van energie voorzien en is het praktisch gratis.

Thorium: ‘Grootste doorbraak sinds vuur’

Het is niet zo gek dat Thorium ‘de grootste energiedoorbraak sinds het vuur’ wordt genoemd. Andere voordelen van thorium zijn onder andere dat het geen afval met zich meebrengt, het “eet” namelijk zijn eigen afvalproduct op. Ook is er tijdens het productieproces geen ontploffingsgevaar en het levert geen restmateriaal op dat tienduizenden jaren in betonnen bunkers opgeslagen hoeft te worden. Als we de voorstanders moeten geloven dan is thorium de toekomst van energie. Niet verwonderlijk dat Japan en China al volop aan het investeren zijn in de alternatieve kernenergie.

Thorium: de ondergang van olie en gas?

Alle bovengenoemde voordelen zijn tegelijkertijd ook de nadelen van het gebruik van thorium. Dat wil zeggen, vooral de huidige belanghebbenden van energiebronnen als olie en gas zien de nadelen hiervan. Olie en gas zal op den duur overbodig worden als energiebron en dat zal pijn doen bij een aantal zeer machtige bedrijven en instituten waardoor deze het gebruik van thorium waarschijnlijk  zullen dwarsbomen. Een andere reden voor het niet gebruiken van thorium is dat er geen bommen van gemaakt kunnen worden. Dat is dan ook waarschijnlijk één van de redenen waarom de Verenigde Staten 60 jaar geleden voor uranium gekozen hebben.

Potentie

Hoe dan ook, thorium zal op den duur toch een rol van betekenis gaan spelen in de energiemarkt en vooral China en India investeren flink in de toepassing ervan.  De voordelen zijn groots ten opzichte van de nadelen van onze huidige energiebronnen, maar of de gevestigde ideeën rondom het energieprobleem het ooit zullen toestaan om thorium als vervanger te zien, zal niet zonder slag of stoot toegegeven worden. Tevens gaat, ondanks de enorme potentie van thorium, de ontwikkeling tot het gebruik als energiebron traag. Volgens sommige deskundigen kan hier nog jaren duren voordat kernenergie uit thorium commercieel toepasbaar is.

14 reacties

 1. Dat is een goede, Teun. Ik was het bestaan van Thorium in dat verband onderhand vergeten. In het verre verleden heb ik er wel eens wat van gelezen, maar nam aan dat dit op een dood spoor stond. Maar dat is zeker niet zo. Er staat nog wat nadere informatie op de volgende link, voor degenen die geinteresseerd zijn: http://www.energyfromthorium.com/pdf/

 2. Koude kernfusie zou nog beter zijn, maar dit zou een geweldig alternatief op alle vervuilende energiebronnen zijn die nu het leven vele miljoenen mensen verpesten. Olie blijft nog wel een tijdje hard nodig omdat het nog tientallen jaren gaat duren voordat iedereen electrisch rijdt. Heel goed Teun om dit soort ontwikkelingen weer even aan te kaarten. De Bilderberg-Rothschild lobby zal er een andere mening op na houden.

 3. Ja, als je een beetje opgelet had, had je kunnen zien dat dat al gebeurd was. Was zeker te lekker dat liggen in die hangmat, of was je nog bezig met je maniok of schorseneren? Of had je misschien teveel cachiri? Maar op de manier zoals ze dat doen in de Matto Grosso, zou ik het persoonlijk niet hoeven hebben.
  Ik heb helaas geen smiley’s ter beschikking om het te complementeren.

 4. Het schijnt dat thorium in de jaren ’50 werd overwogen voor gebruik in kerncentrales. Maar je kan er geen atoombommen van maken. Het militair-industrieel complex (waar Eisenhower nog voor waarschuwde in zijn afsscheidsspeech) maakte daarom een einde aan de thoriumplannen.

  1. Ja inderdaad Martijn. Er zijn een hoop zaken die meespelen bij het verder ontwikkelen van bepaalde ‘uitvindingen’. En politiek is daar natuurlijk één van. Maar toch schijnt India wel over zo’n Thorium-kerncentrale te beschikken die nog steeds operationeel draait, voor zover ik begrepen heb. Eén van de hoofdpunten is natuurlijk, zoek je het in kernsplijting of kernfusie. Het IEAE schijnt ook nog steeds diepgaand onderzoek te doen naar deze Thorium mogelijkheid.
   Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden, want voorlopig staat de wetenschap op dat punt, zowel de aanvaarde als alternatieve, nog steeds niet stil.
   Zelfs Ayn Rand maakt er in haar boek ‘Atlas shrugged’ gewag van dat ‘free energy’ wel eens een totaal andere wereld tot gevolg kan hebben. Het is een rode draad door haar verhaal. En zij schreef dat volgens mij ergens in de jaren 50. Misschien dat haar idee van de koper- en staallegering, die zij beschrijft ook wel eens ergens op gestoeld kan zijn.

 5. Dick je reageert zo gevat. Maar gelukkig zit jij veilig. Je hebt ten slotte nog 50 jaar. Gelukkig maar.

  En mijn excuses voor het niet opletten.

 6. Zeer interessant artikel ! Ik heb me altijd al gefascineerd voor alternatieve energiebronnen, en onder andere ook voor de gevolgen voor de economie na het aantreden van de toepassing ervan. Ik denk dat het wel nogal wat weerstand gaat geven vanuit de gevestigde orde.

  Auto’s met een verbrandingsmotor zijn decentrale vervuilers.
  De huidige energiecentrales zijn centrale vervuilers.
  Negatievelingen over elektrisch rijden roepen al gauw dat de vervuiling er toch zal zijn omdat de elektriciteit wordt opgewekt door steenkolengeneratoren of door kernenergie. Welnu, als je centraal schoon energie kan opwekken (met bijv. Thorium) dan kan je deze argumenten weerleggen. Nou weet ik even niet hoe smerig en voorradig Lithium is, het goedje dat gebruikt wordt in accucomponenten, maar als dit enigszins beheersbaar afbreekbaar is dan zou je toch wel vooruitgang kunnen boeken.

  @Madman
  Gezien de grote komende veranderingen in je leven om (meer) zelfvoorzienend te gaan leven, zou je misschien een Stirling motor in het achterhoofd kunnen houden. Als je een beetje technisch bent dan zou je die zelf kunnen bouwen, aangezien je met Thorium zelf minder uit de voeten zal kunnen 😉 Het ding werkt als je maar hitte weet te genereren. Dus vuur, zonlicht/lens combinatie noem het maar op. Een motor op basis van hitte en koude verschillen in lucht. Kinetische energie kan bovendien ook weer worden omgezet in elektrische energie. Van een cola blikje kun je al vrij eenvoudig een klein testexemplaar maken.

  1. En vergeef me de slechte beeldkwaliteit, ik filmde vanuit mijn moestuintje in het buitenland.

   Dit ga je ws met de vorige reactie niet lezen 😉

   1. Dat filmpje vind ik best wel geinig. Alleen je moestuintje heb ik nog niet gezien. En geloof me, ik beschouw je heus wel als een goede vent, alleen we dwalen op jouw manier vaak wel erg ver van het topic weg. Zoals nu Thorium, tenzij je dat ook in je moestuintje vindt of naast zonnepanelen ook over een thuiscentrale Thorium beschikt, maar daar heb ik je nog niet over gehoord.

 7. Op termijn gaat de wereld er gans anders uitzien, of mensen dat nu willen of niet.
  Deze is al geheel anders, dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen of beseffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: