Niemand minder dan Microsoft oprichter Bill Gates wordt door MIT Technology Review geïnterviewd. Het Massachusetts Institute of Technology is een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Gates wordt gevraagd naar zijn toekomstvisie op technologisch vlak. Wat zijn volgens hem de tien meest belovende technologieën voor 2019 en de jaren die nog volgen?

De wereld een betere plaats maken

Specifiek vraagt Technologyreview.com naar ‘inventions that will change the world for the better.’ Hier zijn Gates’ 10 baanbrekende technologieën:

1. Zelflerende robots

Het OpenAI te San Francisco is een non-profit organisatie die werkt aan het Dactyl project. Een robot die leert en bijleert, uit zichzelf. Aartsmoeilijk, veel kennis en tijd vergend. Maar ‘robots might eventually assemble our gadgets, load our dishwashers, and even help Grandma out of bed.’

2. Nieuwe generatie kernenergie

Men werkt aan kernreactoren die veiliger zijn en goedkoper. Onder meer Canada’s Terrestrial Energy and Washington-based TerraPower en Oregon’s NuScale houden zich hiermee bezig. Het gaat om kleine, krachtige reactoren die tevens het milieu zoveel mogelijk sparen. De verwachting is dat deze pas tegen 2030 het licht zullen zien.

3. Prematuren voorspellen

Stephen Quake, bioingenieur van Stanford, heeft een bloedtest uitgevonden die voorspelt wanneer een kind voortijdig ter wereld komt. Het gaat om 15 miljoen baby’s per jaar. Wanneer dokters deze wetenschap voortijds bezitten, kunnen effectievere maatregelen getroffen. De overlevingskans neemt dan met enorme stappen toe. Startup Akna Dx gaat de test van tien dollar commercialiseren.

4. Meer kennis over darmziekte

Environmental enteric dysfunction (EED) is een weinig gekende darmziekte. Verspreid in armere landen zoals Pakistan, verhindert ze vaak al zeer vroeg dat kinderen gezond opgroeien. Het gaat daarbij om miljoenen baby’s en jonge kinderen. Wat de ziekte veroorzaakt is nog onbekend. Guillermo Tearney, patholoog en ingenieur verbonden aan het Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston, heeft een soort capsule uitgevonden. Deze kan ingeslikt worden en is voorzien van miniatuur camera’s. Ze is zelfs in staat staaltjes te nemen binnenin het lichaam. De eerste testen zijn positief en in 2019 zal de technologie op kinderen uitgeprobeerd worden. Het zal de kennis vergroten over deze mysterieuze ziekte.

5. Kankervaccines op maat

Wetenschappers staan op het punt om vaccines uit te brengen die a.h.w. op maat toegepast kunnen worden. Bedoeling is om het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam tegen kankercellen te stimuleren en verhogen. Testen zijn nog gaande om tien belangrijke kankers te bestrijden. 560 Patiënten over heel de wereld zullen hieraan deelnemen.

6. De hamburger zonder vlees

De Verenigde Naties verwachten dat de aarde tegen 2050 9,8 miljard mensen zal tellen. Rijkere mensen consumeren meer vlees. ‘(…)  it turns out that raising animals for human consumption is among the worst things we do to the environment.’ Landoppervlakte, water en fossiele brandstoffen putten daarbij het milieu en de aarde meer en meer uit. Kunstmatig vlees gekweekt in laboratoria en genetische manipulatie van planten kunnen hiervoor een oplossing bieden. Respectievelijk de universiteit van Maastricht in Nederland en bedrijven zoals Beyond Meat en Impossible Foods werken hier aan. Beyond Meat verkocht reeds 25 miljoen van dergelijke burgers via 30.000 winkels en restaurants.

7. Kooldioxide vangers

‘(…) the UN’s climate panel now concludes, the world will need to remove as much as 1 trillion tons of carbon dioxide from the atmosphere this century.’ De Canadese startup Carbon Engineering, mee opgericht door een Harvard klimaatwetenschapper, experimenteert met de kooldioxide op te vangen. En vervolgens te verwerken in synthetische brandstof. Het Zwitserse Climeworks wil er deels methaangas van maken en deels ook verkopen aan de soft-drinks industrie. Net als Global Thermostat te New York. Maar het probleem blijft een hele uitdaging, want via die soft-drinks komt het grootste deel toch terug in het milieu terecht…

8. Een ECG om je pols

Een smart watch dat 100 procent zeker hartaanvallen en toevallen kan voorkomen, door tijdig ervoor te verwittigen, is nog toekomstmuziek. Toch is er reeds sinds 2018 een van Apple op de markt. Silicon Valley startup AliveCor kreeg er toestemming voor in 2017 van de FDA. Net als het bedrijf Withings.

9. Toiletten die werken zonder riolen

Zo’n 2,3 miljard mensen (een derde van de wereldbevolking!) heeft geen gezond sanitair. Bill Gates schreef in 2011 een wedstrijd uit om hier een oplossing voor te vinden. De ‘Reinvent the Toilet Challenge’. Sindsdien zijn er meerdere prototypes uitgevonden. Zoals het ‘NEWgenerator toilet, designed at the University of South Florida’. Nog twee Amerikaanse bedrijven/instituten werken aan oplossingen: Biomass Controls, en ook Duke University heeft er een ontwikkeld. De meeste types werken zonder de noodzaak van een rioolnetwerk. Het is vooral nog wachten op massaproductie om de prijs naar beneden te halen.

10. Sprekende AI assistenten

We hebben er misschien reeds een in huis. Alexa die muziek speelt, Siri dat het alarm op je smartphone geeft? Google, Alibaba en Amazon zijn de kernbedrijven bezig met deze zogenaamde AI assistenten te vervolmaken. Opdat ze taal (beter) kunnen verstaan en ook autonoom spreken. Bijvoorbeeld om restaurantplaatsen reserveren. Zelf informatie vinden of notities nemen. Boodschappen doen online? Het lijkt toekomstmuziek maar rond 2020/2021 zouden de eerste assistenten het licht moeten zien.

Het volledige Engelstalige artikel kunt u hier vinden.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: