Tissen: ‘Druk op de ketel is te hoog’

5

René Tissen, RTLZ | Ik pleit voor een Europa dat gebouwd is op de solidariteit tussen mensen en op de onderlinge bereidheid van burgers om elkaar door deze moeilijke tijden heen te slepen. Dus het tegenovergestelde van wat er nu gaande is. De situatie in Europa neemt momenteel dramatische vormen aan. Vooral in Zuid-Europa begint de bevolking het kookpunt van de eigen ellende te bereiken en de geschiedenis leert dat als er nu niet snel iets ten goede van burgers wordt gedaan, de bevolking zich uiteindelijk tegen de staat zal verzetten. Zullen er binnenkort regeringen omver worden geworpen?

We gaan het beleven

In Griekenland is de sociale ellende niet te overzien. In Cyprus begint de gewone bevolking te begrijpen welk lot hen te wachten staat en is de ingehouden woede sterk groeiende. In Portugal doorzoeken keurig geklede burgers de vuilniszakken van de buren om te kijken of er nog iets van hun gading te vinden is. In Spanje is de volkswoede gericht op de koning. Zijn abdicatie kon weleens noodzakelijk blijken te zijn. In Italië is sprake van een existentiële crisis door de implosie van het politieke systeem. In Frankrijk bezuinigt de bevolking op alles wat maar los of vastzit. De beroemde Franse middenstand (die kleur gaf aan het dagelijkse leven) is compleet weggevaagd. Ierland is gewoon straatarm.

We zitten in een depressie en dat is geen doemdenken

De economie van Europa holt achteruit. Alle indicatoren wijzen op een teruggang van verontrustende proporties. Steeds indringender wordt duidelijk dat Europa in een depressie terecht is gekomen die daadwerkelijk vergelijkbaar is met de grote depressie van de jaren twintig van de vorige eeuw. Ook toen was er geen vertrouwen meer in politici. Ook toen ging de democratie er aan. Dat lijkt ook nu weer het geval te zijn. Lees hier verder.