René Tissen, RTLZ | Ik pleit voor een Europa dat gebouwd is op de solidariteit tussen mensen en op de onderlinge bereidheid van burgers om elkaar door deze moeilijke tijden heen te slepen. Dus het tegenovergestelde van wat er nu gaande is. De situatie in Europa neemt momenteel dramatische vormen aan. Vooral in Zuid-Europa begint de bevolking het kookpunt van de eigen ellende te bereiken en de geschiedenis leert dat als er nu niet snel iets ten goede van burgers wordt gedaan, de bevolking zich uiteindelijk tegen de staat zal verzetten. Zullen er binnenkort regeringen omver worden geworpen?

We gaan het beleven

In Griekenland is de sociale ellende niet te overzien. In Cyprus begint de gewone bevolking te begrijpen welk lot hen te wachten staat en is de ingehouden woede sterk groeiende. In Portugal doorzoeken keurig geklede burgers de vuilniszakken van de buren om te kijken of er nog iets van hun gading te vinden is. In Spanje is de volkswoede gericht op de koning. Zijn abdicatie kon weleens noodzakelijk blijken te zijn. In Italië is sprake van een existentiële crisis door de implosie van het politieke systeem. In Frankrijk bezuinigt de bevolking op alles wat maar los of vastzit. De beroemde Franse middenstand (die kleur gaf aan het dagelijkse leven) is compleet weggevaagd. Ierland is gewoon straatarm.

We zitten in een depressie en dat is geen doemdenken

De economie van Europa holt achteruit. Alle indicatoren wijzen op een teruggang van verontrustende proporties. Steeds indringender wordt duidelijk dat Europa in een depressie terecht is gekomen die daadwerkelijk vergelijkbaar is met de grote depressie van de jaren twintig van de vorige eeuw. Ook toen was er geen vertrouwen meer in politici. Ook toen ging de democratie er aan. Dat lijkt ook nu weer het geval te zijn. Lees hier verder.

5 reacties

 1. Mooie gedachte, solidariteit….. maar in mijn optiek is het al te laat.

  Heb vannacht liggen peinzen, de Nederlandse politici maken zich alleen maar druk over de hypotheekbubbel en het begrotingstekort. Deze moeten koste wat het kost gereduceerd worden.
  Door de bezuinigingen maar door te zetten, zal en het begrotingstekort en inherent daaraan de huizenprijs dalen naar een acceptabel niveau denken ze.

  Dat hierbij vele slachtoffers vallen, bij het MKB en huizenbezitters, is een ingecalculeerd risico, zolang dit maar geleidelijk gaat zonder dat de hypotheekbubbel barst.

  Het begrotingstekort moet terug om maar weer als het braafste jongetje van de klas te zijn en in Europa met de wijsvinger te kunnen zwaaien.

  Maar ze gaan aan voorbij dat het al te laat is, wat denk je als er weer een bail-out nodig is van een grotere bank dan in Cyprus of Slovenie?
  In mijn optiek zal er dan een algemene Europa wijde bail-out komen voor allen banken. Waarbij elke Europeaan misschien wel meer dan 20% van hun spaartegoed ziet verdwijnen. Het lijkt me namelijk onmogelijk een nationale bail-out a la Cyprus wederom toe te passen zonder een algemene bankrun waarbij de euro valt.

  Dus ze zullen dit kunststukje gelijktijdig uitvoeren met behulp van de 7 grootste banken die de kleinere zullen opslokken, zodat ze weer een punt op de agenda kunnen afstrepen.

  1. Nou Harold, je haalt hiermee de woorden uit mijn toetsenbord vandaan! Ik zit hier dus ook al aan te denken sinds het Cyprus-grapje van Diesel-Boom. De eerstvolgende keer zullen ze dit groots op moeten zetten en aanpakken anders zullen alle banken direct om gaan vallen.

 2. Tissen: “ook toen ging de democratie er aan”

  Moet je voor de gein eens de twitter tl van willem middelkoop bekijken over stand.nl. Hebben een week lang mensen op een stelling gereageerd met nee of ja, en nadat de uitslag niet beviel hebben ze de vraag omgedraaid!

  Zo gaan die dingen dus. Tegenwoordig allemaal in het openbaar!

 3. Diverse bevolkingsgroepen worden tegen elkaar uitgespeeld, met dank aan de VVD en de PVV. Terwijl wij juist elkaar door de crisis heen moeten helpen. Nederland wordt een onherbergzaam land voor bepaalde groepen die het minder hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: