Toch een Grieks default? Economie krimpt 7%

20

Ondanks dat het Griekse parlement de tweede bailout van 130 miljard euro heeft goedgekeurd (waardoor het minimumloon overigens zal worden verlaagd naar €450,- per maand) zijn de Grieken nog niet uit de problemen. Een paar dagen na de bailout druppelen de geruchten al weer binnen, zo lezen we op RTLZ: ‘Griekenland stevent af op default. Dit verklaren bronnen binnen de centrale bank dinsdag aan de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Of de bronnen spreken uit naam van de Europese Centrale Bank of de Duitse Bundesbank, is niet duidelijk. Beide banken geven geen commentaar.’ Indien de afschrijving van de schulden verplicht zal worden gesteld (dit kan voorkomen als private partijen geen vrijwillig haircut willen ondergaan) dan zal een ‘default-status’ van Griekenland onvermijdelijk zijn.

Naast dit gevaar is bekend geworden dat Griekenland in een diepe recessie zit. Volgens de laatste cijfers is de Griekse economie in het laatste kwartaal van 2011 met 7,0% gekrompen. Het Griekse bbp daalt al sinds het einde van 2008. Dit zijn de pijnlijke effecten van bezuinigingen. En dan moet je nagaan dat er nog veel meer bezuinigingen op komst zijn. De werkloosheid is inmiddels gestegen naar 20.9% en zo’n 50% van de jongeren zit zonder werk. Tevens is een kwart van alle Griekse bedrijven sinds 2009 failliet gegaan. De rente die Griekenland momenteel op de 10-jarige staatsobligatie moet betalen is 33%. Na de zware rellen op zondag is het nog steeds onrustig. In de Griekse stad Agrinio zijn dinsdag rellen uitgebroken met de politie, nadat jongeren verschillende banken bestormden en vernielden.

Nog een bizar feitje is te lezen in een artikel op de website van de New York Times. Het stuk gaat over het huidige leven in Griekenland. In september 2011 had de Griekse overheid een seminar georganiseerd over emigreren naar Australië. Terwijl er in 2010 slechts 42 Grieken zich hadden ingeschreven voor de bijeenkomst, kwamen er een jaar later 12.000 Grieken opdraven. Tevens staat er in datzelfde artikel dat steeds meer Grieken (een deel van) hun geld van de bank halen en het liever onder hun bed bewaren of zelfs begraven in hun achtertuin. Anno 2012 is de dagelijkse taak van de Griekse bankier om mensen er van te overtuigen hun geld lekker op de bank te laten staan. Ook volgens Goldman Sachs, quote uit TegenlichtGreece was on heroine and Goldman was the crack dealer“, is de kans op een Europese bankrun nog niet geweken. Op naar de volgende deadline.

20 REACTIES

 1. Hoe zit dat in dit geval met de CDS contracten? Gaan die dan in werking of niet? Kunnen ze zeggen, je gaat verplicht je verlies nemen en we betalen geen verzekering premie uit?
  Wie weet hier iets meer over?

 2. Binnen 6 maanden is de Griekse economie door de nieuwe bezuinigingen volledig geïmplodeerd en dan rest alleen een default EN er moet dan een berg geld tegen aan om die economie weer enigszins draaiend te krijgen. De reddingsoperaties hebben er alleen voor gezorgd dat de banken en beleggers hun geld voor een groot deel terug krijgen, maar de rest van de EU mag de rekening betalen. En natuurlijk volgt hierop meerdere landen. Om te beginnen de andere PIIGS. Als we de banken en het vrijemarkt fundamentalisme NU NIET echt gaan aanpakken dan is het echt in enkele jaren bekeken met heel de EU.

  Het enige wat rest is de ECB volledig te laten imploderen en de geld creatie bij de EU minister van financiën te leggen, waardoor overheden en de EU kostenloos (zonder rente) in samenlevingen en duurzaamheid kunnen investeren. Wel zal er een nieuw Euro verdrag moeten komen, die stelt dat wat er uitgegeven is ook weer terug moet komen via de belastingen alsmede de financiele transparantie van de overheid (burgerschap).

  @1 Als beleggers VRIJWILLIG 70% gaan inleveren worden er geen CDS-sen uitbetaald. Dus die natte droom kunnen ze vergeten; behalve die banken en beleggers die GEEN CDS-sen hebben.

 3. @S7P

  Het is juist staatsfundamentalisme dat ten grondslag ligt aan de problemen in Griekenland en aan het feit dat de risico’s en afbetalingen nu worden afgewend op de bevolking. Op een vrije markt zouden Griekenland en de schuldeisers allang failliet zijn, zonder compensatie. Het marktproces straft en beloont keurig netjes.

 4. Iedereen weet dat sjorren aan een dood paard zinloos is, behalve onze politici, die praten vrolijk door alsof Griekenland te nog te redden is! Elke financiele injectie betekend uitstel van executie, maar de dood is 100% zeker in aantocht. Iedereen is vergeten hoe het zover is gekomen. Waren de Grieken niet toegelaten tot de Euro, na list en bedrog? Waarom zou Griekenland nu anders zijn dan toen, wonen er geen Grieken meer? Kennelijk luistert ook niemand naar de Grieken, die willen helemaal geen Euro. Waarom zal de bevolking op een houtje gaan bijten. Laat die “stomme” speculanten die zonodig hun geld in Griekenland moesten pompen nu maar verzuipen. Waarom nog langer uitstel, haal het infuus eruit en klaar is Kees. De Grieken weer blij met hun Drachnes en wij weer een iets sterkere Euro!

 5. Het circus mag nog even aanblijven, de dood scene met in de hoofdrol Griekenland en tegenspeler Goldman Sachs gaat voor de Oscar nominatie van slechtste act in economie.

  De vraag hoelang deze film nog zal duren heeft geen resultaat opgeleverd, daar het woord einde vaak in beeld is geweest.

  Europa de bijrol speelt en de Neuro landen nog even het script financieren tegen beter weten in .

  Deze productie met zoveel slechte acteurs ( regeringsleiders ) krijgt in de recensie van de Oscar uitreiking enkel en alleen maar zeer slechte kritiek .

  Het publiek vraagt zijn intree geld terug maar krijgt dit niet vanwege de vlucht van het kapitaal en het zeer slechte resultaat van het rollenspel.

  Wat ook wel weer jammer is, het grote pardon en sorry voor de slechte economen en bankiers zal nooit uitgesproken worden daar zij zelf in hun leugens geloven .

  Al met al is de EU in de houtgreep genomen door een slechte recensie van een failliet Griekenland, en daar kan geen Euro tegenop.

 6. @3 Het klopt zeker dat beleggers zelf de risico’s moeten nemen van de beleggingen die zij doen. Ook als ze verkeerd uitpakken en hierdoor de belegger failliet gaat. Het geld lenen om banken / beleggers te redden zou in een goed werkende democratie ook nooit plaats gevonden hebben en zeker niet op dit niveau. Gezien dit NIET in het belang is van de burgers. [Dus zie hier de andere kant van het verhaal.]

  Het is geen staatsfundamentalisme maar een pure oligarchie of plutocratie en de invloed die lobby-organisaties hebben wat ten grondslag ligt aan deze problemen. Goldman Sachs heeft zich ook op een zeer foute wijze met de Griekse financiële toestanden bemoeid en daarbij is die bank inmiddels bij behoorlijk wat staatsorganisaties binnen gewerkt.

  Daarbij is het ook vaak gebleken dat een ongereguleerde economie ook vaak fout gaat. Zelfs veel libertariers zijn voorstander van Glass Steagel achtige wetgeving. Regulatie zorgt er ook voor dat banken etc niet zo groot kunnen worden dat ze to big to bail zijn.

  Deze problemen van nu zijn ook gekomen door lobby die o.a. geleid heeft tot steeds minder regulatie en toezicht (minder scheidsrechter dus) en ook incest relaties tussen privaat en publiek is ook een enorm probleem. Denk aan commersariaten, belangen verstrengeling, …. –

  Bottomline peakoil en resource- klimaat- problemen zorgen ervoor dat de economie niet oneindig kan doorgroeien, terwijl dit door dit centrale banken stelsel wel verwacht wordt. Zowel goud als greenbackers systeem ondervangen dit.

 7. Het wordt tijd dat de financiële elite hard gestraft wordt voor hun misdaden jegens de menselijkheid.

  Op RTL-Nieuws was er nog een item over Griekenland, de mensen verhongeren daar. Is dat wat de Bilderbergers met ons willen?

 8. Uitgesteld! Was te verwachten, alles wat met Griekenland te maken heeft wordt uitgesteld. Van uitstel komt ooit een keer afstel.

  “De ministers van Financiën van de eurolanden komen woensdag niet bij elkaar om een beslissing te nemen over de verstrekking van nieuwe noodkredieten aan Griekenland.” http://www.ed.nl/nieuws/algemeen/economie/10468360/Eurogroep-stelt-besluit-over-Griekenland-uit.ece

  Griekenland houdt zich niet aan de regels, dus Duitsland gaat niet akkoord. Die miljarden zijn dus helemaal nog niet zeker.

 9. @9 M Volledig mee eens. En meteen ook maar even de pluk ze wetgeving er over heen. Hiermee kunnen we hopelijk de andere verplichtingen nakomen variërend van pensioenen tot opbouw van totaal gesloopte landen.

  @10 Ik denk wel dat ze er komen met een vlees noch vis noch vegetarisch akkoord. Niemand wil eigenlijk iets weten van een Grieks faillissement en men wil dus net zo lang doorgaan met dit totaal ongeloofwaardige reddingsplan (voor de banken en beleggers niet de Grieken) totdat de Griekse economie (binnen 6 maanden) volledig implodeert en misschien zelfs daarna..

  Hiervoor zijn vele “goede” redenen.
  1) Oncontroleerbare credit default swaps, waar al de geruchten rond gaan dat de gevolgen groter zijn dan van Lehman
  2) De andere PIIGS zitten ook in een zeer beroerde situatie met weinig kans op verbetering. Dus willen ook schulden saneren. Als er een schaap over de dam is volgen er meerdere.
  3) Toegeven dat Griekenland failliet is en moet defaulten betekent dat de ECB en IMF zeer zware klappen krijgen EN dat er garanties betaald moeten gaan worden. Dit gaat malle Henkie (de belatingbetaler) NIET pikken. Ook is de PVV nu echt passé, maar met deze kwestie kan de PVV en andere soort gelijke partijen in de EU ineens de grootste worden, omdat de bevolking zich genaaid voelt door Europa. –
  Dom nationalisme is het ergste gif wat Europa kan overkomen, maar dat behoeft geen uitleg, En ze zijn al in de spektakel media druk bezig geweest om een sfeer voor een Europese burgeroorlog aan het voorbereiden. 🙁
  4) Veel meer vallende staten en een economische depressie van het ergste soort is in de pocket.

  In Griekenland is nu het front van de financiële loopgraven oorlog, waar in heel Europa (de wereld) vele slachtoffers gaan vallen en om wat slachtoffer meer of minder kijken de oorlog voerders niet. Dit is echt te ziek voor woorden.

 10. @S7P
  U maakt een grote fout in uw denkwijze.
  Vrije marktfundamentalisten (zoals ondergetekende) willen dat er geen cent van de overheden naar banken gaat. Laat ze maar failliet gaan met de enorme risico’s die ze hebben gelopen.
  Dit overeindhouden wat is gebeurd, is meer een soort van sociaal-facistisch overheids ingrijpen bedacht door de banken.

 11. @VanZaken : Ik heb waarlijk genoten !

  Kom maar op met die Global Reset.

  Alleen jammer dat een fase van algehele anarchie, burgeroorlog en een Wereldoorlog daardoor onvermijdelijk zijn …

  Daarom herhaal ik ’t nog maar eens : ‘Lood’ is het meest edele onder de metalen …

 12. @16 Dat is idd een van de punten waar libertariers een sterk argument hebben. En ik heb dit (banken/beleggers moeten verliezen nemen ook als dit hun faillissement ten gevolge heeft.) vaak genoeg aangehaald als tegenargument van het bepamperen van de banken. En juist omdat dit systeem zich kapitalistisch noemt en het vallen van de banken uiteindelijk wel in het belang zijn van de burgers. Wat nu gebeurd is dat deze arrogante molochen overeind te houden en hun arrogantie verder tentoon kunnen spreiden, omdat er nu in de politiek plaats puur dogmatisch denkt en handelt omtrent het handhaven van de status quo.

  Wel heb ik gezegd dat sommige libertariërs wel voor schotten wetgeving zoals Glass Steagel zijn.

  Verder heb ik alleen gezegd dat deze pamper praktijken ook niet in een gezonde democratie passen, omdat dit NIET in het belang van de burgers is. Ik bekijk zaken van een veel linkser standpunt, maar ik ben absoluut tegenstander van dit gepamper, omdat dit echt absoluut niet in het belang is van de gewone mensen. Ongeacht welke ideologie je aan hangt. Ik ben me na de kredietcrisis in de materie gaan duiken omdat ik zag dat er iets helemaal ontspoord is en de democratie al vanaf de jaren ’90 al uitgehold zag worden en de apathie enorm groot is.

  Ik ben wel van mening dat de economie gereguleerd dient te worden en er ook geëxperimenteerd kan worden met vormen van democratisering van de economie. Dit niet van bovenaf, maar eigenlijk van de basis. Bijv. met het gebruik van de coöperatieve ondernemingsvormen. Ik zit zelf dicht aan het libertaire gedachtegoed.

  Er is van de jaren ’90 geen echt werkend toezicht meer geweest en deze is essentieel is om te voorkomen dat de economie letterlijk oncontroleerbaar wordt en excessen kunnen bestaan, waar men niet de conclusies of gevolgen uit durft te trekken, zoals nu de too big to fails niet te laten vallen. Toezicht kan alleen werken als er sprake is van heldere en duidelijke spelregels en die consequent worden nageleefd. Over de spelregels zelf wordt natuurlijk democratisch besloten.

  Nu we met de too big to fails zitten, moeten we die laten falen, omdat we anders echt steeds verder afglijden naar fascisme, oligarchie en/of omgekeerd socialisme, waardoor de bevolking steeds verder verarmd wordt. En we hadden ze al in 2008 al moeten laten falen, want nu denken ze dat ze letterlijk alles kunnen maken.

 13. @19 Ik denk dat er zeker in Griekenland al bijna niemand meer gelooft dat er sprake is van een democratie en het Griekse volk weer ook donders goed dat ze uitgeperst worden door de EU met de zogenaamde AAA landen voorop. De vraag is wanneer slaat de vlam echt in de pan. De Griekse bevolking gaat een economische implosie echt niet pikken en ze zijn een stuk assertiever dan wij hier in Nederland.

  Ik ken de situatie in Griekenland niet, dus ik weet niet of massaal thuis blijven of massaal anti EU stemmen de beste oplossing is. De verkiezingen lenen zich ook altijd prima om een statement te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.