De Nederlanders hebben het zwaar, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). U kent het wel, de ‘onafhankelijke’ financiële hulp die de burger leert omgaan met geld en waarschuwt om genoeg liquide middelen (= cash, contanten, flappen, stuivers) in huis te hebben, omdat de banken zo onbetrouwbaar blijken de laatste tijd. Voor het geval dat de banken sluiten heb je dan een een paar chartale tientjes achter de hand. Voor de volledigheid, geven we u even een beeld van de onafhankelijkheid van het instituut van het geld; 30% van de activiteiten van het Nibud wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid en het financieel bedrijfsleven. Voor de andere 70% moeten ze keiharde adviezen geven en onderzoeken doen. Ze verkopen tevens cijfertjes op maat enzo. Maar even terug naar de Nederlander die niet eerder zo erg te maken had met de economische crisis.

bezuinigingen

7 op de 10 Nederlanders bezuinigen

De roep van Rutte om meer te gaan spenderen krijgt bij de Nederlandse bevolking geen gehoor. Volgens het Nibud heeft namelijk 70% van de Nederlandse huishoudens bezuinigd het afgelopen jaar. Keihard snijden in de dagelijkse uitgaven, niks geen nieuwe keuken of auto’s en al helemaal geen nieuwe woning meer. Alle inkomensgroepen in Nederland zijn aan het bezuinigen. De helft van de mensen heeft zelfs het gevoel niet méér te kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. 60% van de mensen die bezuinigen zit in de laatste fase van bezuinigen, wat inhoudt dat ze bepaalde producten niet meer kopen. Bijna 1 op de 10 Nederlanders heeft zelfs de auto eruit gegooid. Deflatie op de automarkt, meer aanbod, minder vraag, dalende prijzen, enfin biflatie. In Europa zijn er in 2013 tot nu toe een kleine 10% minder auto’s verkocht in vergelijking met vorig jaar. In Nederland is de daling van de autoverkopen maar liefst 31,4% (!).

Bezuinigingsstrategieën

Het gaat volgens het Nibud momenteel zelfs zo slecht dat de Nederlanders overal geld bij elkaar aan het sprokkelen zijn en heuse bezuinigingsstrategieën hanteren. Geen zaken waar Rutte blij van wordt waarschijnlijk, want funest voor de uitgaven, maar het is niet zo gek als je als Nederlander al 4 jaar achter elkaar te maken hebt met koopkrachtverlies. Het leven wordt steeds duurder, een btw-verhoging helpt dan ook niet echt en de werkloosheid stijgt opeens als een speer. Als we op dit tempo doorgaan, zijn er zelfs 1,6 miljoen werklozen in 2015.

4 fases van bezuinigingen

De belangrijkste bezuinigingsstrategie van de Nederlanders die bezuinigen, is zo veel mogelijk producten in de aanbieding kopen. 86% van de Nederlanders let op de koopjes, hamsteren zich een ongeluk en letten enkel op de kortingen. Dit soort bezuinigingen wordt volgens de wetenschappelijke theorie van Van Raaij en Eilander (2009) de eerste fase genoemd. Deze fase heeft geen gevolgen voor de directe levensstijl. De tweede stap is het kopen van minder producten en diensten, zoals minder uit eten gaan. Dit doet 75% van de Nederlanders momenteel en dat gaat natuurlijk ten koste van de economische activiteit. De derde fase is het verminderen op kwaliteit, of juist investeren in kwaliteit om er langer mee te kunnen doen. Zo laat 60% nu iets dat kapot is repareren in plaats van vervangen. We hebben hier op Biflatie.nl al eerder aandacht aan geschonken. Het zijn momenteel gouden tijden voor de schoenmakers, kledingmakers en kringloopwinkels. De vierde en laatste fase is het stoppen met uitgaven in een bepaalde categorie, zoals niet op vakantie gaan of de auto wegdoen, waar dus al 9% van de Nederlanders voor heeft gekozen. Dit heeft grote gevolgen voor de levensstijl en niet te vergeten de economische groei.

Top 5 bezuinigingen van de Nederlander

Hierbij, via het Nibud, de top 5 van de bezuinigingsstrategieën van de Nederlanders, de vergelijking van het huidige gedrag met een jaar geleden.

  1. 62% van alle mensen (ook die niet bezuinigen) koopt dezelfde producten maar let meer op aanbiedingen
  2. 55% koopt minder of goedkope kleding
  3. 54% gaat minder vaak uit eten
  4. 52% gaat minder vaak een dagje/avondje uit
  5. 48% geeft minder uit aan vakanties

Delen en goede doel

Wat je steeds vaker merkt, is dat mensen dingen met elkaar gaan delen, de krant, een auto, maar ook eten kan gedeeld worden met de buurt. Goed voor de mensen, slecht voor de economie. Ook worden de Nederlanders minder vrijgevig. Nederlanders bezuinigen door de crisis namelijk ook op goede doelen.

En u?

Bent u aan het bezuinigen en zo ja, op welke manier? Abonnementen opgezegd? Het dagje uit eruit? Voordeliger inkopen? En daarnaast, wat zijn goede tips voor andere Nederlanders om wat te besparen?

26 reacties

    1. Ik had ‘m al gelezen maar hij komt met weinig nieuws. Houd het volk dom en hulpeloos zodat ze volledig afhankelijk blijven van “ellite”.Volg de Kondratieff-cyclus en je weet waar de zooi uiteindelijk uitloopt: WAR!!

  1. De gids heb je niet meer nodig, alles staat op internet, ik heb ook geen krant meer. Abonnementen op de staatsloterij meteen afzeggen! Dat is gewoon extra belasting betalen!

    Ik geef nog steeds wel aan goede doelen, maar ik doe dit het liefst niet meer met een maandelijkse afschrijving, liever maak ik wat over wanneer ik dat wil en wanneer het uitkomt.

    Wat je ook kan doen is kleding ruilen met iemand die dezelfde maat heeft. Scheelt weer wat nieuwe aankopen. Vrouwen doen die volgens mij al, zal wel niet voor economische redenen zijn.

  2. Bezuinigingstips:

    Koop je kleding bij de kringloopwinkel
    Trek eerder een vest aan in huis (scheelt stookkosten)
    Ga meer water drinken
    Koop huismerken in supermarkten
    Tip: Bij AH kun je euroshopper shampoo kopen 40 cent per fles
    Eet eens een dag geen vlees
    Begin een moestuintje
    Loop je in de winkel vraag je dan af: Heb ik dit ECHT nodig??
    Ga niet met een hongergevoel shoppen.
    Ook als je in loondienst bent kun je in aanmerking komen voor gemeentelijke ontheffingen (minimum loon)
    Wil je toch op vakantie, geef je dan als oppasser op of doe aan woningruil
    Vraag een culturele vergoeding voor sporten, abonnementen aan bij de gemeente
    Ga prepaid bellen. Bij de Kpn kun je via vaste telefonie onbeperkt bellen naar vaste en mobiele nummers voor 15 euro in de maand.
    Als jij iemand mobiel belt vraag dan of diegene jou terug wil bellen 🙂
    Bel geen dure 0900 nummers maar stuur een email.
    Hou je minder dan 200 euro over in de maand vraag dan of je in aanmerking komt voor een voedselpakket.
    Ga voor sluitingstijd naar de markt en koop de laatste groente en broden voor een prikkie 🙂
    Douche niet elke dag maar 1 keer in de week.
    Schaf een houtkachel aan.
    Stel 1 geldvrije dag in.
    Hang je wasgoed bij mooi weer buiten!

      1. Moon, zou je willen helpen de nieuwe vrekkenkrant te beginnen /

        madam
        Als ze ook nog een bonus aan de kinderen zouden geven !
        ironisch bedoeld hoor

  3. Dank voor de tips Moon! Ik heb er nog wel een paar:

    Draai de verwarming ’s avonds een paar graden omlaag, en ook wanneer je overdag weg bent.
    Ventileer je huis goed, een vochtig huis is moeilijker warm te stoken.
    Rijst is (stukken) goedkoper dan aardappelen.
    Deel internetaansluiting met buren.
    Kijk of je qua verzekeringen niet OVER-verzekerd bent.
    Check eens per jaar andere verzekeringsmaatschappijen, met bundels van verzekeringen bij 1 maatschappij krijg je meer korting.
    Neem vaker de fiets of de benenwagen om ergens te komen.

    Wij hoeven de auto nu nog niet weg te doen, maar zodra ik op straat sta is dat het eerste dat de deur uit gaat.

  4. Lekker 1 dag in de week douche! Smeerlap.
    Gewoon inzepen en afspoelen. Ben je binnen een paar minuten klaar per dag.

  5. Hier hebben mijn landgenoten voor gekozen, strategisch nog wel. Al meer dan 40 jaar worden jullie opgelicht , sukkels. Geert heeft niet de oplossing maar verdient wel jullie stem. Alleen Nederlanders zijn een bang en laf volkje. Nu krijgt het zijn verdiende loon.

    1. Ik hoor alleen maar bla bla bla,
      Het politieke systeem is NIET te veranderen want daar heb je 67% van de stemmen voor nodig.

      Maar aangezien jij het zoveel beter weet, kan ik ook ergens op jou stemmen? of is mensen schofferen alles wat je doet?

  6. Eten, drinken, kleding en onderdak moet toch genoeg wezen? Dit is de basis en al die luxe is eigenlijk nergens voor nodig, tijd voor de economie van het genoeg! Het blad Genoeg is een prima tijdschrift om flink te leren bezuinigen op ales wat maar overbodig is.

    Ik denk dat wanneer we tevreden zijn met de basis, dat dan heel wat financiële problemen en schuldenmakerij verleden tijd is.

  7. Dre

    die goede doelen kun je gewoon afwimpelen met het argument dat die bestuurders te veel verdienen. Waarom kunnen studenten die besturen van die goede doelen organisaties niet bevolken?

  8. Drastische belastingvoordelen invoeren voor mkb t.o.v. multinationals. 35% ambtenaren eruit via natuurlijk verloop (die voegen namelijk niets toe maar maken alles duurder) en de economie van onderaf stuwen, niet van bovenaf. Hypo rente maximaliseren op 1,5% en het verschil tussen oude en nieuwe rente verplicht laten gebruiken voor aflossing. (banken lenen tegen 0,75% en moeten weer ouderwets faciliteren). Om systeemfalen te pareren en om welzijn weer eens een kans te geven, tadaa, de basiseconomie invoeren.

    En steunpaupers die roken korten met 50%.

    Jezus biflaten, zo moeilijk is het toch niet?

    Jammer dat bovenstaande ten goede komt aan de kudde schuldslaven die nodig zijn om het financieel fascisme overeind te houden, en dus niet realistisch is tot tbtf faalt.

      1. Mooie, algemene definitie van ‘statistieken’ lezen / presenteren uit jou link (onderaan) ; voor ieder wat wils, inderdaad :

        ” Statistiek is dus geen kwestie van liegen maar van perspectief : hoe laat je anderen er naar kijken.”

        (ps : ik rook 40-45 shaggies per dag)

        (o ja, en 0,4 liter whiskas)

  9. De enige oplossing , naar mijn mening , is een volledige afkering van het globalisme en terug te keren naar minimalistische zelfredzaamheid in kleine regionale samenlevingen. Kernen van mensen die elkaar helpen, gestoeld op werkelijke behoeften waar de natuur volop in voorziet.

    Je moet beseffen dat door de hang naar materie de macht gegeven wordt aan de grote producenten van deze vaak gemakzuchtige , onnodige materie, als goddelijkheid bezongen door de kanalen waar de grote producenten gebruik van maken.

    Bassaliteit is de grootste vijand van de economie en van de huidige elite.
    Zelf wil ik samen met mijn vrouw zo zelfvoorzienend mogelijk worden wat betreft , eten , drinken en onderdak. Ik weet dat dat makkelijk is gezegd maar ik denk wel dat dat de enige oplossing is.
    De enige manier om op een vreedzame manier macht te ontnemen aan de belanghebbenden van de consumerende status quo.

    Materie is een valstrik. En voorkomt dat je geestelijk kunt groeien omdat je constant in lichaam en geest bezig bent met het vergaren van materie.

  10. Houtskool en Rob Knaapen hebben absoluut gelijk in wat betreft de oplossing voor de mensheid…
    Kleinschaligheid op materieel gebied en geestelijk gewin , innerlijke vrede dat is waar wij mensen ons op moeten richten om geluk te vinden ….

  11. Hoe kan onze overheid toestemming geven om onze posterijen nog meer uit te kleden?

    -Op Maandag niet meer bezorgen- zaterdag is het ook niet veel meer!

    En … een prijsstijging van 10 cent op een postzegel. Dat is dus een prijsstijging van meer dan 20% …!

    En wanneer was de laatste prijsverhoging van onze postzegel?

    Wat is er nog van onze ouderwetse PTT over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: