Volgens Jean-Claude Trichet, president van de De Europese Centrale Bank (ECB), gaat de inflatie op de  korte- en middellange termijn stijgen. Hij voorziet een verdere stijging van de prijzen. De inflatie stijgt voornamelijk door de de prijsstijging van energie en voedsel. Het rentetarief blijft echter gehandhaafd op 1,0%.

Momenteel staat de rente in Europa al 21 maanden op deze historische lage stand. De ontwikkelingen van de prijzen worden nauw in de gaten gehouden en de inflatieverwachtingen blijven ‘ferm verankerd’, aldus Trichet. Volgens voorlopige cijfers is de inflatie in de eurozone in december gestegen naar 2,2% op jaarbasis. De geldontwaarding is daarmee voor het eerst in twee jaar boven de doelstelling van de ECB gekomen. Dat blijkt uit de maandelijkse toelichting op het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

De ECB-president ziet de inflatiedruk naar het eind van het jaar afnemen. “De inflatie kan even boven 2% liggen, maar we kijken naar het einde van het jaar. We willen de inflatie op de middellange termijn binnen onze doelstelling houden.  De ECB heeft de opdracht om de inflatie onder, maar dicht bij de 2% te houden. De beslissing van de rentetarieven werden unaniem gesteund door alle leden.

Ook heeft Trichet de eurolanden opgeroepen om hun huishoudboekjes (overheidstekort) op orde te brengen.  Dit is nodig ook, want het lijkt een kwesite van tijd voordat ook Portugal een beroep moet doen op het Europese noodfond. Eerder ontvingen Griekenland en Ierland tientallen miljarden  uit het fonds. “Overheden moeten werken aan verlagen van tekorten en dienen meevallers te gebruiken voor tekortreductie”, aldus de centrale bankier. Het programma voor het opkomen van staatsobligaties van de eurolanden die in de problemen zitten (Griekenland, Ierland, Portugal, e.d.) wordt voortgezet. De centrale bank zou recent vooral in de markt zijn om het rendement op de staatsobligaties omlaag te krijgen. Op specifieke vragen over Portugal stelt hij “nooit commentaar te geven op marktsentiment”.

De euro reageert positief op de statements van Trichet en de ECB. Ten opzichte van de dollar schoot de euro omhoog en staat 1,5% in de plus. Één euro is op moment van schrijven $1,3334 waard. De aandelenmarkten zijn iets minder optimistisch over de ontwikkelingen. Trichet gaf aan dat de ECB klaar staat om actie te ondernemen indien de prijs van voedsel en energie (en dus de inflatie) blijft stijgen. Grote kans dat er dus een renteverhoging in het verschiet ligt. De AEX-index staat om half vijf 0,75% in de min en ook de Amerikaanse beurzen staan licht in het rood.

11 reacties

  1. 2,2% ?? De leugenlap!
    Doe net als ik, schrijf elk jaar begin januari enkele prijzen op de kalender. Zoals sigaretten, benzine, gemeentebelasting, parkeermeter, wegenbelasting, melk, brood, pilsje, verkeersboetes, enz. Kijk dan in het volgende jaar nog eens terug.
    7,5 % in 2010. Het jaar van de deflatie zogenaamd. Gemiddeld kom ik ook steeds op 7% a 7,5% uit. Jaar op jaar. In het jaar van de invoering euro zelfs 14% !!

    Dus die vent is een grote leugenlap! Een crimineel, zou ik hem zelfs noemen.

    Maar ja, wij lullen van domme werkslaven geloven zelfs een stront nog die tegen je staat te praten….
    Iedereen gelooft hem braaf!

  2. Zelfs al zou die 2,2% kloppen, dan is dit nog boven de opdracht van de ECB om dit onder de 2,0% te houden. De rol van de ECB is helemaal niet om de economie te stimuleren. Trichet had dus de rente moeten verhogen om de inflatie in te dammen. Hij gaat nu op de stoel van een politicus zitten, waar hij bankier had moeten zijn.

    Het grote probleem is dat de de lage rente vooral de zakken van de financials vult. Daarmee wordt de financiële economie nog groter t.o.v. de reële economie. Ik werk zelf aan een technische universiteit en zie met lede ogen aan dat steeds meer afgestudeerden kiezen voor een baan bij een bank in plaats als ingenieur. Dat is een zekere vorm van intellectuele kapitaalvernietiging.
    De financiële sector heeft in principe een maatschappelijk nut, maar het is er nu veel te makkelijk om geld te verdienen en daarom ontbreken de prikkels om efficiënter en beter te werk te gaan. Innovatie in deze sector richt zich dan ook voornamelijk op creatieve manieren om nog meer geld te creëren (of nog erger: de boel te besodemieteren).

  3. De inflatie kan alleen nog dalen als er weer een nieuwe recessie komt door een crisis. Anders zal de olie alleen maar duurder worden.

  4. @#2 Jasper: Bij een inflatie van boven de 2% hoort inderdaad geen rente van 1%. De doelstelling van een centrale bank hoort inderdaad slechts het beteugelen van de inflatie te zijn. Belangen zijn nu te groot. Van interventies, als het opkopen van staatsobligaties, kijkt niemand meer op, terwijl het zeer onorthodoxe maatregelen zijn.

    Maar Trichet kan doen wat hij wil. Het aantal MFI’s (monetary financial institutions) in europa daalt drastisch. 20% over de afgelopen 10 jaar in de eurozone. [url]http://www.ecb.int/press/pr/date/2011/html/pr110114.en.html[/url]

  5. Klopt inderdaad. Bij 2,2% inflatie hoort op z’n minst 2,2% rente! Punt!
    Dit is “diefstal”.
    Maar ja, in hun ogen moeten ze de overheden gaan redden. Failliete overheden.
    Hoe kunnen overheden zo dom zijn om de hun schulden zo extreem te laten oplopen?
    Elk kabinet schoof de rekening naar een volgend kabinet. En wij vonden dat geweldig en stemden daarop.
    Nu ligt de overheid met handen en voeten gebonden aan de banken. Want de overheid moet de bank wel 4,5,6% rente betalen op de staatsobligaties. En deze rente is fors stijgende.

    Een overheid hoort geen schulden te maken. In dat geval zouden ze onafhankelijk gebleven zijn.

    Volgens mij kun je de deocratie net zo goed afschaffen. Dit werkt dus ook niet…

  6. Een paar jaar lang een flinke inflatie en de staatsschulden en begrotingstekorten dalen vanzelf wel, zonder extra te bezuinigen!

  7. We leven in apocalyptische tijden. Lees het in de Bijbel in Openbaringen 6. Daarin staat dat je gehele loon opgaat voor een beetje eten:

    Openbaringen 5:6-7:

    5 Toen het derde zegel werd verbroken, hoorde ik het derde wezen zeggen: ‘Kom!’ Ik zag dit: een zwart paard met een ruiter, die een weegschaal in zijn hand hield. 6 Te midden van de vier wezens hoorde ik iets als een stem zeggen: ‘Een dagloon voor een portie tarwe en hetzelfde bedrag voor drie porties gerst. Maar laat wijn en olijfolie ongemoeid.’

  8. @M Ik hou het liever bij objectieve beschouwingen als je het niet erg vindt. Zoals: een jaar geleden kocht ik een half waldkorn voor 1 euro 20 en inmiddels kost ditzelfde halfje brood me 1 euro 45… Dat lijkt weinig, 25 cent, maar de broodprijs is voor mij dus wel met een vijfde gestegen in tijd van een jaar.

  9. Reken er maar NIET op indien een half brood 5,60 gaat kosten, dat je sdalaris meestijgt met de inflatie!
    Deze keer dus niet.
    Maar dan nog houdt de overheid even vrolijk een jaarlijks begrotingstekort in stand van minimaal 6,5% bbp of meer.

    Het berotingstekort moet gewoon naar NUL! Jaar op jaar.
    Pas dan, en alleen dan, kun je langzaam de schuld weg inflateren. En alleen dan kan er een uitweg zijn in deze ondergang.
    Maar politici en banken willen daar NIETS van weten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: