Trump: taktiek van verschroeide aarde?/Staatsgreep of het Witte Huis ontruimen?

Donald Trump moet wel de meest bekende persoon op aarde zijn anno 2020. Waarover geschreven wordt en gediscussieerd tot in den treure. Alle wereld-media deden er willens nillens aan mee. Het kostte hem slechts vier jaar, terwijl Jezus Christus er 2000 jaar voor nodig had. Nog president van de VS tot en met 19 januari 2021, vrezen betrokkenen dat hij nog behoorlijk wat schade aan het politiek-economische apparaat zal aanrichten. Anderen denken dan weer dat de man straks manu militari uit zijn Huis verwijderd moet worden. Want The Donald toont geen tekenen van overgave. Van het stilaan overdragen van de macht aan zijn reguliere opvolger, Joe Biden. Wordt het de taktiek van de verschroeide aarde – niks meer achterlaten dan dorre aarde, dood en verderf? Of een staatsgreep, een andere veelgebruikte taktische actie om zich de macht toe te eigenen?

Verliezen en toch winnen

Donald Trump houdt niet van verliezen. Hij heeft het ook au fond in zijn 74 jaar lange leven nooit hoeven doen. Je kunt immers ook verliezen naar letter maar winnen naar geest. Zo bouwde hij reeds maanden voor de verkiezingen een eventueel verlies van de presidentszetel in. Door Jan-en-alleman (Joe-and-everyone) te choqueren met te verklaren: ´de enige manier waarop ik kan verliezen is door fraude en bedrog´. En aldus geschiedde. In zijn opzicht en oogpunt, standpunt toch, en dat van een slinkend handvol medestanders. De meesten in en rond het Witte Huis kozen ondertussen eggs voor hun money en verlieten als ratten het zinkende schip. Alleen de kapitein heeft nog niet door dat dit spreekwoordelijke schip op een klip is gelopen en hevig water maakt. Of hij doet alsof om alsnog zijn ´gelijk´ te krijgen? Het kan ook zijn dat Trump vooral zijn gezicht wil redden door stug te blijven volhouden. Het ergste dat Donald kan overkomen is het lot van elk dictatorschap: elke band met de realiteit verliezen. Zelfs niet beséffen dat je heerschappij ten einde is. 

Vader Voorbeeld

´Experts vrezen dat Donald Trump staatsgeheimen op straat zal gooien en VS zo in gevaar zal brengen´. ´De minister van Defensie en een pak topambtenaren van het Pentagon ontslagen en vervangen door Trumpaanhangers. Het hoofd van de CIA- en FBI-directeur dat op het kapblok ligt. Een president die zijn ontslag weigert te aanvaarden en samenzweringstheorieën over verkiezingsfraude blijft rondbazuinen. Het heeft er alles van weg dat Donald Trump kostte wat het kost de macht wil houden. Pleegt hij een staatsgreep of is hij gewoon een slechte verliezer die straks knorrig het Witte Huis zal verlaten?´Tja, je kunt de man misschien zijn opvoeding niet verwijten? Van vader Fred kreeg hij van jongsaf dergelijke adagia mee: Excuseer jezelf nooit. Het doel heiligt de middelen. Wat telt is te allen prijze winnen. En meer van dergelijke ambitieuze peptalk. De jonge Donald vergezelde vader Fred op zijn rondes van alle vastgoed bezittingen. Merkte toen al dat papa zwarten weerde als huurders en daar ook wettelijk mee weg kwam. Ondanks talloze processen. Dat zijn voorbeelden die bijblijven, toch?

´President Donald Trump is continuing to insist that he will win the election in the end with “LEGAL votes” — amid a number of his legal team’s cases being rejected by judges — and on Wednesday night he retweeted a very bizarre video from Jon Voight backing him up on that. In a video that was flagged by Twitter for election misinformation, Voight declared that it is a “lie” that Joe Biden won the election.´

Donald Trump als persoon is en blijft controversieel tot het einde. Welk einde dat dan wel zal zijn, en of hij het Witte Huis – altijd maar een tijdelijk verblijf – zal ontruimen op tijd of niet? We zullen het zien, we zullen het merken, zeker of dit goedschiks of kwaadschiks gebeurt. Maar de wet is helder en klaar: op 20 januari 2021 wordt de volgende president voor 2021-2025 ingezworen, op Inauguration Day.

4 reacties

  1. Biden mag door de media al tot winnaar zijn uitgeroepen, officieel is hij dat op dit moment nog steeds niet. Theoretisch zijn er nog mogelijkheden waardoor hij toch aan zijn zijn 2e termijn kan beginnen.

    Of Trump de tactiek van verschroeide aarde achter zal laten weten we op dit moment nog niet. Wat we wel weten is dat de democraten het op dit moment al wel gedaan hebben in de steden waar ze aan de macht zijn door de lockdowns voor de gewone man en het gelijktijdig aanmoedigen van rellen en plunderingen door BLM. Het mooiste is nog dat de meeste inwoners van die steden er wel tevreden mee zijn en er weer op stemmen. Wellicht een idee voor de volgende president om geen stimulus daar naartoe te sturen ofwel andere staten voor deze opzettelijk veroorzaakte schade te laten betalen.

  2. Beste Gerben, dank voor uw reactie en vraag. Ik kan me hier makkelijk van afmaken, ze negeren, of reageren met een paar korte lijntjes. Maar ik wil deze handschoen die u eigenlijk werpt toch opnemen. In ernst trachten – het zal geen sinecure worden! – de vraag te beantwoorden dus. Sterker: er een heel artikel aan wijden! Drukdrukdruk natuurlijk, maar geef me even tijd, paar dagen hoogstens, en ik kom in de vorm van zo´n artikel bij u terug. Deal? Tot vlug dan, beste groeten, Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: