Hoewel het nog minstens 20.000 jaar gaat duren voordat deze zone veilig betreden kan worden, en zelfs 500.000 jaar vooraleer alle brandstof die gebruikt is in de reactoren van Tsjernobyl gestopt is met atoomsplitsing, liggen er plannen op tafel om deze met radioactieve straling besmette stad een nieuw leven in te blazen door middel van zonnepanelen.

Er wonen geen mensen, er is geen productiviteit, Tsjernobyl is na 30 jaar nog steeds een spookstad waar ondanks alle ellende de zon zich geregeld laat zien. Reden genoeg om de bestaande infrastructuur voor de levering van energie een nieuw leven in te blazen met niets minder dan biogasinstallaties en zonnepanelen.

Tsjernobyl

Zonnepanelen aansluiten op huidige infrastructuur van Tsjernobyl

Niet zomaar een paar velden met zonnepanelen. De ambities zijn groot en wellicht komt hier het grootste zonnepanelenpark van de wereld te liggen. De grote oppervlakte, goede infrastructuur en bestaande hoogspanningskabels maken deze no-go-zone tot de ideale locatie. Al eind van dit jaar moet deze stad 4 Megawatt gaan leveren, opgewekt met zonnepanelen. Met een derde van de capaciteit dat de stad ooit produceerde door middel van zonne-energie, maar ook 400 megawatt biogas, zal het de voetafdruk van Oekraïne totaal veranderen.

Het doel is dat de Oekraïne 11 procent van de energie gaat opwekken met hernieuwbare energie. Maar liefst 3 miljard dollar zal geïnvesteerd gaan worden zonnepaneelparken verspreid door heel het land. Twee investeringsbedrijven uit Amerika en 4 bedrijven uit Canada hebben reeds hun interesse in deelname getoond in dit project. Tot op heden is de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling nochtans de grootste investeerder in dit project, maar met de huidige ontwikkelingen zien steeds meer bedrijven heil in deze ontwikkeling.

Voor een land als Oekraïne is dit een goede ontwikkeling daar het al jaren in de clinch ligt met buurland Rusland. Veel conflicten voor de levering van energie zijn reeds gepasseerd en aan de grens met Rusland zijn de spanningen nog steeds hoog. Beide buren hebben nog een lange weg af te leggen op het pad naar een goede relatie met elkaar.

Door Richard de Feber voor SlimBeleggen.com

17 reacties

  1. Vroeger collega zei eens, Plannen zat als ze maar rot en duur zijn voeren ze het wel uit.
    Oekraine met een economische krimp heden 6% per maand heeft ook veel rotte en dure plannen helaas er zijn geen knaken om er maar iets van uit te voeren.
    Al de subsidie uit het IMF en EU totaal ca 12 miljard zijn door de olichargen zoals Poroshenco in hun zakken gestopt.

    1. Ze wringen zich allen in onmogelijke, destructieve en verwoestende situaties.
      Het gaat de machthebbers ook niet om economische vooruitgang en stabiliteit, nee, ze hebben zich uitgeleverd aan de echte machthebbers, die beweren hun vriend te zijn.

      En zo help je een land met genoeg mogelijkheden naar de kloten, doordat er een groep blinde, gestoorde mensen aan de “macht” is.

      Eens was dit land “de graan schuur van Europa”.

      Voor hoeveel waardeloze dollars en waardeloze beloften hebben ze zich en het land nu verkocht aan de duivel.

  2. De ramp in Tsjernobyl is kattepis vergeleken bij het Fukushima probleem. Tsjernobyl had een gedeeltelijke meltdown waarbij het dak er af geblazen werd maar geen kernsmelting door de bodems van de reactor..
    Fukushima heeft drie reactoren waarvan de brandstof gedeeltelijk door de bodems is gesmolten..
    Tsjernobyl was binnen een maand weer “dicht”.
    Fukushima ligt al sinds 2011 “open”.
    In Fukushima vond de opslag van de brandstofstaven , onder het dak , boven de reactoren plaats .
    Ook daar is de boel ontploft en werden de brandstofstaven de lucht in geslingerd.
    De hoeveelheid afval van het opruimen en het koelwater wat superveel straling bevat blijft groeien met de dag en de opslag is eigenlijk niet meer te doen. Kern – afval anno 2016 is een groot probleem aan het worden. Al zou straks alles weer financieel gezien , koek en ei zijn blijft dat een groot probleem wat sluipend en haast onzichtbaar het leven op aarde zal veranderen.
    Al 5 jaar lang , dag in dag uit… extreem veel radioactieve vervuiling/ straling wat in het milieu terechtkomt.. Zonder gevolgen ?
    Ik zal geen linkjes plaatsen omdat dit een financiele site is maar zoek is wat op… Er word je niets verteld… geen waarschuwing , geen topic bij een talkshow… NIETS… Is dat rechtvaardig ? gezien het gevaar ?
    Verder een flut artikel dus Mr de Feber… probeer relevant te blijven met je nieuws..

    1. Tsjernobil heeft ook een meltdown gehad alleen zat er tussen de bodem van het reactorvat en de aarde een betonnen voet van vele meters dik.
      Daaronder zit nogmaals een ruimte.
      Kijk de video op You tube maar eens op na, dan zie dat vrijwilligers het zand eronder verwijderen en volmaken met lood en waarom?.
      Indien de kern in het grondwater was terecht gekomen had er een waterstofbom gecreëerd en deze explodeert was de explosiekracht gelijk geweest aan 2000 kiloton en hadden wij allen in Europa nu niet meer in leven geweest.
      Het grote geluk is ook geweest dat RMBK reactoren grafiet gebruiken en slurpt radioactief uranium uitstekend op.
      Ondanks alle westerse propaganda is dat een verschrikkelijk groot voordeel tov. BWR reactoren.
      Heden is er in Oekraïne door de VS getracht om de reactor bij Charkov een zelfde situatie te creëren maar helaas zat daar al het atomair beveiliging systeem op gebouwd resultaat de reactor werd uitgeschakeld en is nooit meer op te starten.

      1. Bij de BP OIL Spill moest er ook een denktank 24/7 een oplossing verzinnen voor een probleem wat nog nooit voorgekomen was. Gelukkig is olievervuiling zichtbaar en zat min of meer de wereld er bovenop. Straling is alleen meetbaar en maakt het makkelijker om grote vervuilingen te verzwijgen. Maar dat het een probleem met urgentie is lijkt me duidelijk. Dat heel de wereld er niet boven op zit ? onbegrijpelijk…
        Bij de BP OIL Spill moest er ook een denktank 24/7 een oplossing verzinnen voor een probleem wat nog nooit voorgekomen was. Gelukkig is olievervuiling zichtbaar en zat min of meer de wereld er bovenop. Straling is alleen meetbaar en maakt het makkelijker om grote vervuilingen te verzwijgen. Maar dat het een probleem met urgentie is lijkt me duidelijk. Dat heel de wereld er niet boven op zit ? onbegrijpelijk…

    2. MaD. Er is natuurlijk een heel groot verschil in de ramp van Tchernobyl en Fukushima. Als ik het goed begrepen heb was Tchernobyl menselijk falen na het afgeven van waarschuwingen door het systeem. Fukushima is van een heel andere orde, aardbevingen en tsunami. Het is nou eenmaal onmogelijk je tegen alles in te dekken, met somtijds inderdaad rampzalige gevolgen. En of een paar meter beton onder Fukushima beter zou zijn geweest is verder alleen nog maar een academische kwestie. Het is nou eenmaal gebeurd, misschien wel gezien vanuit onze vergaande academische arrogantie dat we de natuurkrachten de baas kunnen. Geldt min of meer ook voor klimaatverandering. Blijkbaar denkt iedereen dat er een aan/uitknop of instelknop op zit, zoals op een airco.

      1. De kerncentrales in Fukushima waren/zijn eigendom van TEPCO corporations.

        De mensen die dit bedrijf leiden, zijn/waren zeer machtig en invloedrijk in de Japanse samenleving en regering en voelden zich bijna boven alles verheven*.

        De domheid, onwetendheid en arrogantie heeft het bedrijf en deze mensen een nekslag toegediend, maar ook de goedgelovige, volgzame inwoners van Japan opgezadeld met een toekomstige erfenis van decennia/centenniums lange blootstelling aan straling in de lucht en bodem, radioactieve vervuiling van het grondwater.

        Er komt ook dagelijks het levensgevaarlijke strontium vrij.

        Die naar geld, macht en geografische invloed beluste Japanners zullen ook nooit leren hoe lang hun polsstok lang is.

        En dit is nog maar het begin van alle ellende.
        Het voorgaande opgeteld bij de geografische tijdbom waar ze op leven, ook in tijd, kan deze eilandengroep op termijn wel eens voorgoed van de aardbodem/oppervlak laten verdwijnen.

        Wie volgt.

      2. Klopt Dick… Dat het mis kan gaan word echt wel mee gecalculeerd in een bepaalde kansberekening. Is ook heel normaal dat er is iets misgaat. Het gaat mij om de oplossing of aanpak van het ontstane probleem. De berichtgeving omtrent de ernst van de situatie.. Het word gigantisch onderschat hoeveel straling daar al VIJF jaar lang de lucht in gaat , de bodem bereikt en het water vervuilt. Het afval en de tanks met vervuil koelwater word een nog groter probleem dan de reactoren zelf.. TEPCO maakt veel fouten in deze crisis situatie met hele grote gevolgen.

        1. Ik begrijp je wel MaD en natuurlijk zal zowat iedereen wel in je bezorgdheid delen. Ook ik. Maar we moeten het ook weer niet tot een blinde paniek laten uitgroeien. En of het nou Tepco is of een andere firma, ook hier in het westen hebben we constant met problemen rond kerncentrales te maken en niet alleen uit ideologisch standpunt, maar gewoon technische problemen. Problemen waar zelden over gesproken wordt en dat kan zo blijven omdat er zich nog geen echte rampen hebben voorgedaan zoals in jouw voorbeelden. Hoe wil je bijv. een kerncentrale beveiligen tegen cyberaanvallen, of gewoon terroristische acties, vraag het eens aan Iran. Zijn die wel in te calculeren denk je? We hebben er gewoon geen weet van.
          Heb je wel eens gehoord van het Bikini atol? Het schijnt – als ik het goed heb – dat daar in 40’er en 50’er jaren zo’n dikke 200 atoomproeven hebben plaatsgevonden en dat op 1 atol. En dat is ook de Pacific. Die Godzilla verhalen zijn ook niet zomaar ontstaan. En dat is dan wat er zo ongeveer nog bij mij bekend is, maar dat neemt niet weg dat er natuurlijk vele andere en andersoortige proeven wereldwijd ook genomen zijn, waarvan wij niets of nauwelijks iets weten. Nou zijn atoomproeven voor oorlogstuig natuurlijk wel weer wat anders dan het in de lucht springen van een kerncentrale, dat begrijp ik ook wel.
          Echt iets over dit onderwerp zeggen kan ik eigenlijk niet, ik ben geen atoomfysicus.

  3. Vraag me af wie die zonnepanelen gaat onderhouden en reinigen. Da’s nodig namelijk. Laat me raden; arme Tsjetsjenen die toch al geen tanden meer hebben.

    1. In een vliegtuig ben je gemiddeld blootgesteld aan meer straling dan in The Zone. Overigens bezoeken jaarlijks zo’n tienduizend toeristen zonder problemen het gebied. De gezondheidseffecten van de straling zijn pas significant bij permanent verblijf.

      1. Ben geen stralingsdeskundige.

        Het ‘feit’ echter dat slechts permanent verblijf gezondheidsproblemen kan opleveren doet vermoeden dat de reiskosten van de installateurs en service technici de eroei van genoemde installatie geen goed doen; moet toegeven dat het geheel een aantrekkelijk hopium niveau ‘uitstraalt’.

  4. Ach ja, best wel leuk hoor als armlastig land, dat je je zo uit de energie problemen probeert te weken met geldschieters/aasgieren van alle kanten.

    4 MW is leuk om mee te beginnen als je geen geld hebt, Nederlandje wekt al veel meer op.
    Wat willen die investeerders er voor terug ontvangen?

    Tegenwoordig heeft de gemiddelde kerncentrale een vermogen van ongeveer 880 MW

    Dus, waar hebben we het over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: