Tweede stemming over Brexit, akkoord aangepast

De Britse premier May heeft van de EU wettelijke garanties verkregen over de Ierse backstop. Dit nieuwe akkoord wordt op dinsdag 12 maart 2019 voorgelegd aan het Lagerhuis. Deze tweede stemming lijkt er een van de laatste kans te worden. Zoals voorziter van de Europese Commissie Juncker schrijft: ‘Let’s bring the UK’s withdrawal to an orderly end. We owe it to history.’

Never ending story?

‘The choice is clear: it is this deal, or #Brexit may not happen at all.’ Want er zal geen derde kans komen, aldus de voorzitter. De hele Brexit historie sleept al zo lang aan. Het lijkt wel een never ending story te worden. En terwijl hiér over gedebatteerd en gesoebat wordt, blijven de echte, grote problemen van de EU en Groot-Brittannië liggen natuurlijk. De eerste stemming in het Britse Lagerhuis in januari leidde tot een historische nederlaag voor premier May en haar regering.

Noord-Ierland

Het grote struikelblok was wel dat er geen rotsvaste garanties waren voor de situatie van Noord-Ierland. De Britse politici zien niet graag een harde grens ontstaan tussen dit deel van Groot-Brittannië en Ierland. Daarover bestaan nu wettelijk vastgelegde garanties. Het maakt de kans op een ordelijke terugtrekking uit de EU veel groter. Maar zekerheid is er pas na de stemming hier over op 12 maart 2019. De cruciale datum van 29 maart is niet veraf meer. Zonder akkoord wordt het een no-deal Brexit. Waar iedereen het over eens lijkt dat niémand daar beter af mee is…

4 reacties

 1. May’s voorstel afgeschoten met 391 tegen 242 stemmen. Woensdag opnieuw een stemming, ditmaal over ‘of een harde exit moet worden vermeden’ (hoe verzinnen ze het…) Never ending, we schreven het al!

 2. Vrouw op tv in London: we vertrouwen onze politiek niet meer!.

  Geen zorgen mevrouwtje, wij ook niet.

 3. Dit alles toont aan hoe moeilijk het is om uit deze EU gevangenis te ontsnappen.
  Als je binnenkomt is het tekenen bij het kruisje en vervolgens je mond houden en betalen voor de Brusselse graai-ers.
  Als je eruit wil ervaar je de dictatuur die Brussel is geworden.
  Ik snak naar vrijheid. En ga langzamerhand nadenken om te investeren in Engeland. Over vijf jaar plukken zij de vruchten als we er uit zijn en zitten wij met de gebakken peren.

 4. het Britse parlement zojuist met 312 tegenover 308 stemmen tegen een harde Brexit heeft gestemd.

  Nou, dat is toch echt maar een kleine meerderheid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: