De goud/zilver ratio wordt al jarenlang gebruikt om de aan- en verkoopmomenten aan te geven voor goud en zilver. Waarom zult u zich misschien afvragen? Wel:

zilver koopsignaal

Lees verder op Goudvergelijken.nl

85 reacties

  1. Wat een onzin. Wie post die soort propaganda – praatjes voor goud en zilver.
    Men praat al 3 jaar over een mogelijke uitbraak van zilver. Gaat niet gebeuren en wel om de volgende reden; zilver is een grondstof en aangezien China en India op hun gat liggen is er overproductie, prijs gaat dus omlaag evenals olie.
    Mensen trap niet in die edelmetaal – praatjes. Ga überhaupt niet beleggen, want beleggen is puur gokken, ook met edelmetaal.

    1. wat moet je dan doen met je geld om rendement te maken ? de beurskoersen worden gemanipuleerd met geprint geld,,rente op spaarrek is verwaarloosbaar .persoonlijk ben ik van mening dat goud en zilver de beste belegging is. Deze belegging is ook tegen het corrupte monetaire fiat geldsysteem. Er zal een dag komen dat goud en zilver weer zullen stralen !!! Wat omlaag gaat, gaat ooit weer een x omhoog. en dat gaat nu met goud en zilver gebeuren.

      1. Wat je er mee moet doen? Uitgeven, weggeven wat je wil.
        En waarom belg je in goud? Om het straks om te wisselen naar euries ?
        Nee Billy, gaat m niet worden…

        1. Het is als die processie van Echternach, twee stappen vooruit en één achteruit. Maar ook dat wordt niet zo goed begrepen, het zijn er met een ruk twintig achteruit en doen alsof evolutie niet bestaat. Back to the future, het is zelfs een beetje komisch, doch zeer pijnlijk voor het mensenhart.

        2. Probere om rendement te maken…als de goudprijs stijgt naar 1500 per troy ounce…het is een belegging tegen het financieel wanbeleid door de regering.

          1. ‘ALS’ , u volgt wat anderen verkondigen.
            Volg uw eigen gevoel, om op de juiste plek te belanden.

          2. Doe ik ook Bertus..ik vertrouw de financiele markten niet…dus ik zet in op goud en silver….hopen dat het een x flink gaat stijgen door al die monetaire verruiming.

          3. Op termijn zal dit ook niet verkeerd zijn hilbilly.

            De rationeel werkende markt, houd het vaak langer vol, dan u solvabel kunt blijven is al een bekend gegeven in onze kapitalistische maatschappij.

            Als je er geld op inzet, is een goed gevoel en juiste instap een must.

    2. Inderdaad Matthijs, er zijn veel vormen van geld te bedenken …

      (1) zout
      (2) kauri
      (3) zilver
      (4) goud
      (5) papier
      (6) electronisch

      De suggestie wordt gewekt om het morgen eens met zandkorrels te proberen en al de rest gewoon te schrappen. Wat zou het dan worden, terug opnieuw dezelfde malaise? Het zal bij de tand des tijds horen, zeer dubieus is het.

      1. Wat een ongelooflijk dom geleuter zeg…
        Het gaat niet om wat er allemaal mogelijk is of wat de “beste oplossing” volgens u kan zijn, maar om wat de grootste waarschijnlijkheid heeft!
        Zou u al uw geld (of goud of zout of zandkorrels…) willen verwedden op dat uw “oplossing voor alles” binnen 10 jaar (ofzo of ooit..) verkozen wordt als oplossing? Nee natuurlijk niet, totaal niet realistisch. Het gaat niet om wat het “beste lijkt” maar wat de grootste waarschijnlijkheid heeft. En daarvoor moet je naar de wereld kijken en niet alleen naar je eigen tuin van 3×3 meter.

      2. De bedoeling is dat ik zelf uitmaak wat waarde heeft en wat niet. Ik hecht meer waarde aan zilver dan aan electronische beloften. Graag zou ik dan ook zien dat enige belofte dan ook niet aan mij wordt opgedrongen als wettig betaalmiddel. De koppeling aan olie begint zich te wreken, men zal het opnieuw moeten koppelen. Heheh… Wellicht een goudgedekte yuan. En een zilvergedekte peso.

    3. Matthijs; naast een grondstof is zilver al 5000 jaar ook een monetair metaal. Edelmetaal. Er is geen overproductie, zie link onderaan.

      En beleggen doe je ook niet in zilver. Het is ‘slechts’ een verzekering tegen overproductie van fiat valuta’s.

      Je reactie is zo mogelijk nog onzinniger dan het artikel.

      1. Juist, zie zilver als een VERZEKERING tegen monetair onheil. SPREIDING is het toverwoord; deels zilver, deels goud, deels cash (contant!), af en toe en pakketje put-opties en als je nog grote schulden hebt; laten staan! Zorg ervoor dat je maandbedrag zo laag mogelijk is, zodat je dus extra cash overhoudt om bovenstaande investeringen kunnen doen, zodat je tijdens de deflatie (=prijsdieptepunt) instapt en tijdens de hyperinflatie (=prijshoogtepunt) uitstapt, maar dan wel meteen die kruiwagens omzetten in duurzame goederen (huis in een Oost-Europees euroland bijvoorbeeld of auto’s) want anders heb je er alsnog geen flikker aan.

        En aangezien er een goede reden is om de zilverprijs weer omlaag te manipuleren (“want productie China/India”) kunnen we zelfs lagere instapprijzen verwachten op niet al te lange termijn.

        Vergeet niet dat eind 2008 de edelmetalen tegelijkertijd met de grondstoffen en aandelenbeurzen onderuit gingen. Dus niet te optimistisch zijn over die zilver”prijs”, want zelfs een kleuter weet dat bij een verhouding van 1 echte ounce zilver tegenover 250 neppe ounces zilver (= een zogenaamd Comex”contract”) het onmogelijk is dat de natuurlijke prijs nog steeds onder de $ 50 staat. Misschien een tip voor de Van Dale:

        zilver . prijs ~ de fiat-prijs van zilver op dat moment, die pas definitief zal uitbreken zodra de banken de controle over het financiële systeem verliezen

        1. Het wachten is op ‘Matthijs’ met enige rationele argumentatie. Zelfs bovenrationele uitdaging zal door het kritische publiek met de nodige aandacht onbevlekt worden ontvangen.

          Daar ga ik persoonlijk zorg voor dragen.

          1. Komt tie dan.
            Ik hoop voor je dat de zilverprijs naar de 300 dollar gaat!

            Dat gaat echt gebeuren!!!
            En als het dan zover is, wisselen we het zilver weer om naar valuta, want ja met zilver kun je geen brood kopen..
            Straks ben je een illusie armer en een ervaring rijker, daar laat ik t bij.

      2. Je zit waarschijnlijk in zilver.
        En die artikeltjes, tja daar hecht ik geen waarde aan.
        Om zilver qua kostprijs te dekken heb je minimaal 18 dollar nodig. Als er volgens jou geen overproductie is, waarom staat dit ‘edelmetaal’ dan op 15 dollar?
        Dus denk nou eens goed na over wat je zegt voordat je woorden als onzinnig in de mond neemt. Onzinnig en dom is dat je überhaupt belegd.

        1. Al is het nog prematuur maar Draghi lijkt het nu begrepen te hebben, z’n nieuwste voorstel is de prijs van het goud in staatskluizen aanzienlijk te verhogen. Op deze manier komt er terug aansluiting met dat wat verondersteld wordt een goudstandaard te zijn. De rest van het goud laat hij ongemoeid opdat deze dwazernijen niet al te hard zouden opvallen. Kortom, het is zolang dan dat het breed is. 🙂

          1. Waarom zou Draghi of overheden grote hoeveelheden goud aanhouden om een tegenwaarde te hebben .
            Er is veel te weinig fysiek goud in omloop om de geldcreatie van de laatste decennia te dekken wordt beweerd.
            Er wordt zelfs beweerd dat er 80 % te weinig fysiek goud is .
            Mag ik dan vaststellen als je dit probleem wilt oplossen je het goud gewoon 5 x zo duur maakt .
            Goud dus minimaal naar de 5000 dollar per ounce binnen nu en 5 jaar en zilver toch minimaal naar de 100 dollar is mijn voorspelling

          2. U bent te slim voor Werner, daarom geeft hij ook geen bevredigend antwoord.

        2. De ‘prijs’ van zilver bestaat op dit moment niet. Er is sprake van een minstens 100 x gehefboomde papieren variant waar je het over hebt.

          Zilver, in haar fysieke vorm, is geen belegging. Het is een verzekering tegen een (gedeeltelijk) falen van het fiat stelsel. Alle fiat stelsels hebben gefaald, eens in de zoveel tijd zwaait de pendule weer naar gedekt ‘geld’.

          Ik koop al jaren ‘plukjes’ goud & zilver, niets bijzonders. Zoals veel mensen een verzekering afsluiten tegen brand, sluit ik een verzekering af tegen het onderuitgaan van ons fiat stelsel.

          Dit stelsel staat er beroerd bij en bestaat enkel en alleen uit een reeks aan elkaar geknoopte nullen en enen waar niemand meer wijs uit wordt.

          Ik tel alleen de ounces. De ‘prijs’ volg ik al lang niet meer. Een generationele spaarpot.

          1. In wat voor wanhopige, niet uitzichtloze situatie op middellange termijn heeft u zich gebracht?

    4. ik denk dat jij het een beetje fout ziet Matthijs.
      Zilver en goud als betaalmiddel gaat echt wel weer terug komen en al helemaal als ze cash willen gaan verbieden.
      Die papiertjes waar we nu mee betalen worden afgeschaft en en de zwarte economie gaat groeien als kool en als betaalmiddel worden zilveren munten gebruikt gaan worden. Nu kost een munt van 31,6 gram zilver circa 18 euro en goud circa 1000 euro.
      Mijn inschatting is dat na de meltdown die niet meer te vermijden is goud en zilver naar ongekende hoogte kan stijgen.
      Er zal geen belletje gaan wanneer de vastloper eraan komt maar ik denk dat je er beter op kunt anticiperen voordat de eerste domino stenen gaan vallen.

  2. Draghi een imbeciel ??? , ja zou ik zo zeggen .

    De schuldenberg blijft maar aanzwellen , verdien model bij banken gaat weg door geen voldoende rente te heffen en op spaargeld geen rente te geven .

    Dit gaat zo goed fout , dat de knal kan ik nu al horen .

    2016 en 17 word een draak van een paar jaar met grote crisis chaos en geweld .

    Het volk was en is altijd nog redelijk rustig gebleven , maar wat Draghi vandaag uit de hoed tovert doet mij het ergste vrezen .

    Verdampen van spaartegoeden kan nooit goed gaan , dus breekt er de pleu… uit .

    Het vluchten in goud of zilver blijkt ineens een goede zet te zijn .

    Alles is beter dan monopolie geld wat niet eens meer kan deugen als toiletpapier .

    Ga alvast die kruiwagen maar kopen om de bakken met waardeloos geld mee te nemen voor een brood te kopen met dank aan Draghi.

    1. Datum om in de agenda te zetten?

      Woensdag 16 maart om 15:15 wordt ons geldstelsel besproken in de Tweede Kamer. Minister Dijsselbloem zal daarbij aanwezig zijn. Er is drie uur gereserveerd voor dit debat.
      Aanleiding is burgerinitiatief ‘Ons Geld’, dat wij in samenwerking met theatergroep De Verleiders hebben genomen.

      https://www.burgerinitiatiefonsgeld.nu/

      1. Dit wist ik allang al , ben er zelf donateur van en ook nog in het theater geweest maar evengoed bedankt voor de tip neer te zetten en vergeet hierbij de anderen ook niet

        1. Dank Rinus, wie bedoel je met ‘anderen’? Woensdag zullen we getuige worden van een bijzonder proces waarin politiek ’te kijk’ wordt gezet, uiteindelijk hetzelfde van wat je hier maar al te vaak ziet. Door het mengen van verschillende denkschema’s krijg je immers veel chaos met bijhorende turbulentie, is eenvoudig te vangen in een beeld. Het zogeheten Elaboration Likelihood Model (ELM) maakt dit transparant, primaire voorwaarde is de bereidheid om er überhaupt ernstig over te willen nadenken.

          http://i.imgur.com/Gh1dBCi.png

          1. Dan vrees ik een beetje dat de schok groots zal worden, met het burgerinitiatief maakt men immers gebruik van ‘niets’ om het probleem op te lossen. En dat is enkel maar de toepassing van economische basiskennis, ver voorbij aan het debat over goud en/of zilver dat hiermee dan ook als totaal irrelevant kan beschouwd worden.

      2. Ter kennisgeving aangenomen is het antwoord. Bespaar je de moeite.

        Of denk je dat de pooier ineens de hoer gaat spelen?

    2. “De schuldenberg blijft maar aanzwellen , verdien model bij banken gaat
      weg door geen voldoende rente te heffen en op spaargeld geen rente te
      geven .”

      Moeten wij medelijden hebben met die smerige, zieke banken Rinus?
      Ik dacht het niet!!!!
      Ze hebben de bevolking al lang genoeg uitgezogen.
      Laat al die bestuurders zelf terug krijgen wat ze aangericht hebben.

      De ontwikkelingen laten wel zien waar het naar toe gaat.

      1. Nee bertus , natuurlijk niet , geen medelijden met de banken .
        Ik dacht dat u het wel begrepen had .
        In 2007 en 2008 heb ik ook zo lopen bashen op de banken , zij zijn ook de motor van alle ellende tot op de dag van vandaag en geen sorry zeggen.
        Eigenlijk hadden zij allemaal in het beklaagde bankje moeten staan en opsluiten voor een hele lange tijd .
        Net zoals zij het lot hebben bezegeld in de VS met Maddoff en consorten , achter de dikke deur en alles geconfiskeerd tot op het bot .

        1. Dat zij door hun daden en intenties terug krijgen wat hen toekomt is al zeker gesteld.

          Belangrijk voor mij is, dat de eerlijke, bewuste, rechtvaardige mens terug krijgt wat hem/haar is afgestolen.

          Dit zal op termijn ook gaan gebeuren.

        2. “Eigenlijk hadden zij allemaal in het beklaagde bankje moeten staan en opsluiten voor een hele lange tijd .”

          Precies Rinus, het recht moet en zal zegevieren, in IJsland kon het wel, daar zitten bestuurders die wel ballen hebben.

          IJsland heeft zich op haar eigen kracht, inzichten, waarheden rechtvaardigheid en gezonde toekomst gericht.

          Hier is veel moed voor nodig, maar het is een moedig en vastberaden volk.

          Daar kan het slaafse geïndoctrineerde calvinistische domme Nederlandse volk nog veel van leren.

  3. Goedkoop een huis met wat land kopen, ergens waar dat mogelijk is, is de beste eerste ‘investering’ die je kan doen. Contant betalen, zodat je schuldvrij bent.
    Zorgen dat je eigen voorzieningen hebt, zoals een eigen waterbron. En een houtkachel, bv. liefst zonnepanelen.

    EN DAN daarna, kun je zilver en goud gaan sparen… maar NEEEEE niet om rijk te worden, maar om wat echts in handen te hebben , als ruilmiddel , wanneer de boel uiteindelijk neergaat.
    We gaan terug naar het werkelijke leven, ontdaan van alle via schuld betaalde opsmuk.

    Zeg ze dat ik het gezegd heb, waneer ze er om vragen…

    Maar daarbij komt nog, het sparen van kennis om werkelijk te leven. Ik heb daar vandaag weer even van mogen proeven toe ik hielp met schapen scheren. Geloof me, Skillzzz are needed. En dat is misschien nog wel belangrijker dan goud en zilver, of nee, dat is t zeker.

          1. nee, maar jij bent ook zo een ongelofelijk wiisgeer. Voedt ons met uw kennis, aub.

  4. In het grote uiteindelijke geheel, is maar 1 kwestie belangrijk, hoe zit ik zelf in elkaar?

    Ondertussen, kunt u rustig doorgaan het vergaren van uw persoonlijke egoïstische zekerheden.

    1. Dan is er nog wat werk aan de winkel, we zitten nog maar op het niveau van goud sprokkelen uit angst. Niet bepaald een geschikte voedingsbodem om dat nuchter te kunnen beschouwen.

      Von Mises deed aan het begin van de 20e eeuw onderzoek naar het epistemologische karakter van de economische wetenschap. Net als anderen van de Oostenrijkse School en de klassieke economen verwierp hij het gebruik van empirisch bewijs om de handelingen van mensen te beschrijven. Redenen hiervoor waren het onvermogen om te bepalen welk onderdeel van het menselijk individu welke actie veroorzaakt, en het feit dat de observaties van deze individuen geschaad worden doordat ze door hun zelfbewustzijn hun gedrag zullen aanpassen in deze observaties. De observaties van het menselijk handelen, of de extrapolatie hiervan uit historische data sets, zullen dus altijd vervuild zijn door bepaalde factoren die niet optreden bij de beschrijvingen in de natuurwetenschappen.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Praxeologie

  5. Historisch is de gsr 1:16. De ‘ore grade’; hoeveel zilver per ton puin, daalt fors. De kosten om zilver te ‘mijnen’ stijgen per ounce. Veelal is zilver een bijproduct van ijzer- of kopermijnen, door de dalende vraag naar ijzer en koper komt er minder zilver vrij als bijproduct. 16% van het industrieel gebruikte zilver wordt gerecycled, slechts 16%. De dalende vraag naar industrieel zilver wordt meer dan overrompeld door de stijgende vraag naar zilver als investering.

    Let wel; zelfs de dalende olieprijs heeft niet geleid tot lagere productiekosten. De kosten per ounce stijgen, blijven stijgen. De hoeveelheid ounces per ton puin blijft dalen.

    Zilver is ‘gold on steroids’ inderdaad.

    Hoewel de keuze om uw arbeid in fiat valuta’s, die steeds MINDER waard worden, natuurlijk aan u is.

    Het huidige systeem loopt op haar tandvlees. Hoogste tijd biflaten, om u eens goed in te lezen in historische waarde, dalend aanbod van fossiele brandstof en haar impact op de ‘prijs’ van edelmetaal.

    De technische analyse van de ‘prijs’ van zilver is veelal onzin. Net als 90% van de commentaren hierboven.

    Goud en zilver is geld, de rest is schuld.

    1. En wilt u verder nog iets leren over zilver

      https://srsroccoreport.com/silver-outbreak-investment-demand-will-totally-overwhelm-the-market/

      Terwijl biljoenen aan derivaten ronddwarrelen, op zoek naar papieren winst, afhankelijk van een goedkoop energie surplus dat binnen zeer afzienbare tijd tot het verleden behoort.

      Fysiek goud & zilver, niet voor speculatie, maar om uw arbeidsuren (relatief) veilig te kunnen bewaren.

      De nooduitgang van de intensieve menshouderij.

  6. Het enige wat ik uit het artikel kan halen is dat, gezien vanuit het perspectief goud/zilver ratio, het misschien inderdaad een aankoopmoment voor zilver kan zijn t.o.v. goud. Moet dit leiden tot een hogere zilverprijs? Nee, natuurlijk niet, dat is volstrekte onzin. Als beiden dalen en zilver daalt wat minder sterk in prijs (procentueel gezien), dan zal die ratio voor zilver ook gunstiger worden. En als
    beiden zouden stijgen, waarbij goud sterker stijgt dan zilver, dan wordt die ratio ongunstiger voor zilver.
    Het is onzin om de absolute prijzen in dollars te vergelijken met de goud/zilver ratio.
    Maar technisch gezien is de goudprijs inmiddels de laatste maand boven zijn langjarig gemiddelde gestegen. En een terugval naar dat gemiddelde ligt zeer voor de hand. En bij zilver heeft die beweging zich nu pas ingezet, een inhaalslag. En ja, dan hangt het er maar helemaal vanaf hoe speculatief iemand is ingesteld voor winsten in fiat geld en hoe hij de zaken als in het artikel interpreteert.

    1. Jesus f*cking christ Dick. Wat een lulverhaal. Zilver is de achilles hiel van het fiat systeem. Fysieke tekorten is het KENMERK van een systeem gebaseerd op leugens en eeuwige groei. Gratis geld emoties versus de werkelijkheid, met de daarbij behorende excessen gepromoot door Werner en co. ter extensie van de leugen. “Maar het is voor uw eigen bestwil”

      Erken de leugen
      Zei de moslim tegen de zeugen
      Tis niet wederzijds
      Slechts voor de slacht
      Opdat ’t u niet sal heugen

      1. Lezen is en blijft moeilijk houtskool, zelfs voor zulke slimme mensen als jij. 🙂 Zeg ik iets over zilver of tekorten dan? Goud zilver ratio is een technisch analyse aspect en dient tegenwoordig eigenlijk verder nergens anders voor. En vanuit die TA gezien valt er best wel wat voor het verhaal te zeggen. Maar dat is dan alleen maar weggelegd voor een bepaalde categorie mensen en voorlopig is dat nog steeds de meerderheid die zich helemaal blindstaart op fiat geld, die het op een bepaalde manier interpreteren. Vanwaar zo’n emotionele uitbarsting? Heb je het moeilijk omdat iemand niet zegt wat jij wilt horen? Ik maak me sterk dat er helemaal geen echte zilver tekorten zijn, zoals op diverse andere sites vermeld wordt. Maar dat is een heel ander verhaal dat ik hier op Biflatie ook al eens gehouden heb en heeft te maken met voorraadvorming in bepaalde deelgebieden van het huidige vrij ondoorzichtige systeem.
        Ik hoor het je nog zeggen: Buy Silver Bitchez!!!! Nou ga lekker je gang zou ik zo zeggen. Datzelfde geldt trouwens ook voor goud.
        Waar ik vaak over spreek is een goudstandaard en dat is toch wel even iets anders. Daarvoor moet je eerst wel wat huiswerk doen en als je dat niet doet, ga ik je niet overtuigen dat je dat per se wel moet doen. Zoiets moet uit jezelf komen. Gezonde nieuwsgierigheid.

        1. Een goudstandaard is uiteindelijk hetzelfde als welke standaard dan ook, het is immers de mens die er een puinhoop van maakt, niet het geld. Het gaat niet om geld, we horen het allemaal graag zeggen natuurlijk.

        2. TA is in het huidige systeem niet langer zinvol. De volatiliteit en manipulatie is zo enorm dat centrale banken dreigen te bezwijken onder hun eigen beleid.

          Een herhaling van Lehman kan zomaar het aantal kopers van fysiek zilver verhogen met een half procentje, en daarmee het hele commodities complex opblazen. Fundamenteel zit het helemaal fout, de ‘prijs’ van goud/zilver, in haar huidige gehefboomde papieren vorm, bestaat niet. Het telkens voortborduren op deze situatie is m.i. dan ook bullshit.

          In de fysieke variant kunnen we de goud/zilver ratio namelijk gewoon omdraaien; GSR 83/1, in ounces gemeten, bovengrondse voorraad.

          De GSR gaf tientallen jaren geleden nog enig inzicht. Nu echter staat ALLES op z’n kop, door de wanhopige acties om het huidige systeem overeind te houden.

          Wat ik hiermee wil aangeven is het belang om te diversificeren, pas op met iou’s.

          1. TA is in het huidige systeem niet langer zinvol. Dat is inderdaad een mening, maar er zijn vele die daar anders over denken. Zelf dacht ik dat ook en heb het zelfs wel eens gezegd, maar daar ben ik ondertussen toch echt wel op teruggekomen. Lees de Dow theorie daar nog eens op na, die spreekt – en ik noem het dan maar even – een primaire en secundaire trend (langetermijn en kortetermijn trend) met nog een derde aspect de zgn. random dagelijkse beweging (de waan van de dag). Hoe dan ook ik denk maar dat als je open oog hebt voor zowel fundamentele als technische analyse je aardige kanse, die anderen ontgaan, zou kunnen benutten. Maar dat gaat uit van nominale waardes. Die dollar of euro van toen is echt niet meer te vergelijken met hedendaagse waarde (koopkracht).

            En het Lehmanverhaal kan zich inderdaad zomaar herhalen. Maar als dat weer uitdraait op wat we toen hebben zien gebeuren, weet ik nog
            niet zo zeker hoe dat nu gaat verlopen.

            Fundamenteel zit het fout. Dat klopt en m.i. valt er aardig precies aan te wijzen, waar het fout zit en waarom. Dat heeft weinig met manipulatie te maken maar wel met de onderliggende waarde. Koos Jansen begint dit volgens mij ook in de gaten te krijgen. Zolang een contract fysiek gedekt is, is er nog niets aan de hand. Zo gauw echter een fysiek contract gedekt wordt door een ander niet fysiek (ook weer papieren) contract, dat is waar de problemen ontstaan. Ze noemen dat ook wel derivaten, afgeleiden.

            En inderdaad zou je dan kunnen zeggen dat het bullshit is, maar bedenk wel dat je fysiek nog steeds tegen die genoemde spotprijzen kunt aankopen. Wel met een kleine opslag natuurlijk.

            De ratio zoals jij die nu omdraait voor goud en zilver is wel leuk bedacht, maar ik vermoed tamelijk overdreven. Misschien dat die ratio van jou dan de 10/1 zou kunnen halen. Maar eerlijk gezegd zou ik dat niet zeker weten. Zoiets zeggen blijft natuurlijk een gok, terwijl anderen er zeker van zijn hoeveel goud en zilver er bovengronds zijn.

            Tientallen jaren terug was het helemaal niet nodig om een goud/zilver ratio te hebben. En volgens mij is die pas echt in zwang geraakt in de 60’er jaren. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Toen al hoorde ik dat die ratio iets van 1/69 zou moeten zijn. Hoe ze daaraan kwamen? Daarnaar kan ik alleen maar speculeren. Technische analyse bestaat nog niet eens zolang, bij mijn weten zo ongeveer begin 80’er jaren. Voor die tijd waren er wel de zgn. chartisten.

            Maar waar ik het volledig met je eens ben is wat je zegt over IOY’s. En dan vooral die IOY’s zonder onderliggende (goederen uit het contract) waarde. En voor mij is meest omvattende IOY gewoon ons dagelijks gebruikte wettig geldmiddel. Als ze morgen iets anders bestempelen als wettig betaalmiddel dan heb je de poppen echt aan het dansen. Maar niet van vreugde.

            Dit stel ik hier natuurlijk allemaal wel iets overgesimplificeerd voor, maar toch…

          2. Eens. Ik ga nog wel een stapje verder; de ‘dekking’, of het nu olie is, of graan, koper, goud, is al lang losgelaten. Vervolgens idd gehefboomd via derivaten wat een iou kluwen heeft nagelaten die niet meer is te ontwarren. Counterparty risk as far as the eye can see.

            Nu echter is men zelfs de illusie aan het monetariseren omdat zelfs de illusie niet meer werkt, da’s fase 2. Zodra we in fase 3 terechtkomen zal iedereen de betekenis van fysiek goud en zilver leren kennen.

            De ECB gaat bedrijfsobligaties kopen en die bedrijven gaan met dat geld (deels) hun eigen aandelen opkopen zodat de beurs overeind blijft, en de ceo zijn of haar vette bonus kan cashen.

            Ehhh, niet echt een signaal van groei of stabiliteit. Zodra ‘partijen’ in grote getale olie gaan afrekenen buiten de $ is ‘ineens’ de reservemunt aka petrodollar foetsie. En ik zie geen munt die dat zou kunnen overnemen. Teveel geopolitieke onrust voor de sdr. Ik zie de € nog wel een belangrijke rol gaan spelen, Europa en China hebben het nodige goud op de plank liggen voor een nieuwe start. Als de $ momentum verliest —> all bets are off.

            Vooralsnog blijft men jongleren in het iou circus. Als je goed luistert kun je al wat schoteltjes horen vallen.

      2. Alsof het al niet verwarrend genoeg is kunnen we de prijs van zilver en goud zelf bepalen, het volstaat echter niet om in te zien dat het maar metaal is dat – net zoals andere vormen van geld – geen intrinsieke waarde heeft.

        In de monetaire economie, een deelgebied van de economie, slaat geldillusie op de neiging van mensen om over geld in nominale-, en niet in reële termen te denken. Met andere woorden, de numerieke waarde, die op een geldbiljet staat, wordt verward met de koopkracht (reële waarde) van dit geldbiljet. Dat is onjuist aangezien modern fiduciair geld geen intrinsieke waarde heeft en de reële waarde ervan alleen maar afhangt van hun geschikheid/acceptatie om geruild te worden voor goederen of in transacties met de overheid voor het betalen van belastingen.

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Geldillusie

        1. Fysiek goud/zilver kan men niet bijprinten, en het wordt al duizenden jaren gezien als monetair metaal; echt geld. Het kan worden gebruikt om eea te stabiliseren. Centrale banken hebben het op de balans als reserve, heel normaal. Niemand zit te wachten op muntjes, pinnen is makkelijker, de wereld is echter, naast staatsschuld, nu ook aandelen en bedrijfsobligaties aan het monetariseren, dat is ENDGAME gedrag.

      3. Doe eens rustig man.
        Je ziet en hoort dat menigeen het niet eens is met jouw interpretatie. Terecht naar mijn idee.

          1. Tsja, negatieve rente op de spaarrekening … dan haalt men de valuta’s van de bank. En aangezien een zeer kleine fractie van valuta’s als chartaal (cash) rouleert, ontstaat er, mits de rente negatief genoeg is, een tekort aan biljetten. Dan moet men cash geld bannen. Dit grenst aan fascisme; elke maand wordt er een deel van je ‘geld’ geconfisqueerd, maar je kunt het niet meer van je rekening halen. Zo wordt je gedwongen om het zsm uit te geven. Tot het op is, heheh… Weer een voordeel van goud/zilver. Het mijne ben ik overigens kwijtgeraakt tijdens een boswandeling.

  7. Er zijn vele opties te bedenken, met of zonder tikfout 🙂

    Hackers hebben geprobeerd om bijna 850 miljoen euro te roven van de centrale bank van Bangladesh. Maar de onbekende criminelen maakten een tikfout, en konden daardoor ‘slechts’ 72 miljoen euro wegsluizen. De hackers wisten de systemen van de centrale bank van Bangladesh te kraken, en kregen zo codes in handen waarmee geld overgemaakt kan worden, meldt persbureau Reuters. Met die codes probeerden de hackers tientallen overboekingen te doen naar rekeningen in de Filipijnen en Sri Lanka. In totaal gingen vier overboekingen door. Maar een vijfde transactie liep mis, omdat de hackers een spelfout maakten. Het geld zou naar de Shalika Foundation in Sri Lanka worden overgemaakt, maar de hackers spelden ‘foundation’ als ‘fandation’.

    http://www.z24.nl/geld/hackers-lopen-800-miljoen-mis-door-een-spelfoutje-624962

      1. Al spelenderwijs …

        Systeemdenkers houden zich soms intensief bezig met details zonder het oog op het geheel te verliezen, op deze manier komen ze soms tot sociale innovaties die – paradoxaal genoeg – eerder verontrusten dan blij stemmen. In deze dynamiek (h)erkennen we het principe van chaos en orde, enerzijds het verblijdende besef dat waarachtig economisch herstel helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, anderzijds het gemis aan maatschappelijke ontvankelijkheid waardoor chaos, onbegrip en onvrede blijven zegevieren. Moreel dilemma?

        https://spelenderwijsblog.wordpress.com/

        1. Systeemdenkers hebben ons gebracht waar we zijn, weliswaar zijn de goede bedoelingen gekaapt door het elitair gezelschap, onder toeziend oog van de democratie. Tssss.

          We gaan zien waar het schip strandt. De fysieke mogelijkheden van de aardkloot beginnen zich ook te wreken. Peak everything.

  8. Interludium

    Duits kanselier Angela Merkel is gezakt voor haar eerste grote test sinds de asielcrisis. De rechtsconservatieve AfD boekt in drie deelstaten tegelijk een grote doorbraak. Merkel krijgt haar partij niet op de rails. De stembusslag in drie Duitse deelstaten is op een zware nederlaag uitgedraaid voor de federale coalitie van christen- en sociaaldemocraten.

    http://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Duitse_kiezer_deelt_regering_zware_klap_uit.9743563-3140.art?utm_campaign=BREAKING_NEWS&utm_medium=email&utm_source=SIM

  9. Voor biflaten is het bang afwachten op wat de tirannie van de meerderheid ons nog zal brengen, het is nog amper geloofwaardig maar toch gebeurt het.

    Dit soort monetair beleid heeft elementen van kamikazegedrag. Er wordt namelijk een doel gedefinieerd: 2 procent inflatie. En dan vergeet je alle neveneffecten. Hier is een neveneffect het ontregelen van financiële markten; het onderuit halen van verdienmodellen van pensioenfondsen en van verzekeringsmaatschappijen. Op de vraag hoe bezorgd hij is op een schaal van 1 tot 10, antwoordt Nout Wellink: “9, de ECB gaat veel te ver.

    http://i.imgur.com/KfjgCKR.png

    http://nl.express.live/2016/03/11/95772-draghi-ecb-beleid-inflatie-schuldverlichting/

      1. Wie is volgens jou dan de daadwerkelijke moderator momenteel?
        Je steekt je nek uit en ageert, dus vertel ons de naakte waarheid maar eens.

        1. Het was een vraag Bertus, waarop een simpel ja of nee had kunnen volstaan. En ik ageer niet maar reageer. Om je toch iets als een antwoord te geven: ik zou het niet weten. Het zou net zo goed een softwarematige oplossing kunnen zijn, nietwaar?

          1. Het maakt mij niet uit, of het nu persoonlijk of softwarematig opgelost wordt, als een vraag of klacht maar goed verwerkt word.

            Hulde aan Biflatie, als ze alle problemen softwarematig kunnen oplossen.

            Maar zover zijn grote Internationaal opererende ondernemingen nog niet volledig in staat, met alle miscommunicatie van dien.

            Mocht het wel zo zijn, zijn ze waarschijnlijk een onderdeel in een groter geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: