Laatste nieuws over de opstand en bankrun in Frankrijk

23

80.000 politiemensen moeten doorheen het land de orde zien te bewaren. Waarvan 5000 alleen al in Parijs. De Franse overheid verwacht een manifestatie van Gele Hesjes ‘plus forte’ en ‘plus de radicalité’. Mogelijk wordt, aldus de overheid, het aantal deelnemers van 15 december 2018 overtroffen. Toen ging het volgens officiële cijfers om 66.000 participanten. En aantal dat fel betwist wordt door de Gilets Jaunes (GJ). Het zou om veel meer deelnemers zijn gegaan toen. Vandaag zaterdag 12 januari 2019 wordt het negende weekend van betogingen, vandaar de naar Acte 9….

Openbaar vervoer beperkt

Heel wat metrostations in Parijs zijn afgesloten voor het publiek. Het aantal busdiensten werd beperkt. Het mag duidelijk zijn dat dit gebeurt om de toevloed van GJ te minimaliseren en bemoeilijken. Afgesloten stations: Ligne 1 : Tuilerie
Lignes 1, 8 et 12 : Concorde
Lignes 1 et 13 : Champs-Élysées Clemenceau
Lignes 1 et 9 : Franklin D Roosevelt
Ligne 1 : George V
RER A, Lignes 1, 2 et 6 : Charles de Gaulle Étoile
Ligne 1 : Argentine
Lignes 9 et 13 : Miromesnil
Ligne 13 : Varenne

9:14 Nieuwe polemiek

Er wordt bekend dat de voorzitster van de commissie die het Grote Debat zal leiden 14.000 euro bruto salaris ontvangt. Dit nieuws wordt niét goed onthaald door de GJ…! ‘(…) les plus de 14 000 € brut mensuel de salaire de la présidente de la Commission nationale du débat public, Chantal Jouanno’. Aldus Ouest France. De voorzitster trekt zich terug gezien de kritiek…

9:19 Eerste arrestaties

Vijf mensen worden aangehouden in de buurt van Bourges. In hun auto werden voorwerpen als ijzeren staven aangetroffen. De bestuurder was onder invloed van drank en drugs.

9:21 Eerste 200 GJ gezien te Saint-Brieuc  

Meer bepaald ‘à l’aéroport de Tremuson pour partir en opération escargot vers le rond-point de Brezillet. Des cortèges venant de Dinan, Rennes et Vannes sont en route vers Saint-Brieuc. L’opération escargot démarre à 10h sur la RN12.’

9:47 Parijs en Bourges

De GJ stromen toe te Bercy, Parijs. Te Bourges nemen de ordediensten stelling in het centrum. https://twitter.com/moyon11/status/1084007241206939648

10:00 Het plan van Bourges centrum waar het verboden is te betogen

10:10 Filmpje van bijeenkomst te Saint-Brieuc door een journalist.

10:30 Aantal deelnemers tot nu toe

Het aantal deelnemers aan de GJ manifestaties zal wel weer ferm uiteenliggen, volgens de bron. Er zullen de officiële cijfers zijn en die van de GJ zelf. Deze hebben hun eigen teller, die u hier op Facebook kunt volgen. Le nombre jaune.

10:32 Eigen ordehouders van de GJ

Alvast te Bercy hebben de GJ hun eigen mensen die voor orde moeten zorgen. Zaken als deze tonen de grote mate van organisatie erachter.  ‘Les “street medics”, des volontaires chargés de donner les premiers secours, sont prêts eux aussi.’ Dus ook verzorging in geval van, is voorzien.

10:37 Filmpjes op Twitter

11:03 Beelden en foto’s van manifestaties

Tot nu toe verloopt alles rustig, levendig maar zonder enig geweld van welke kant ook.

11:12 Slogans te Bercy, Caen,…

Menigten roepen (in vertaling) “Macron we komen je halen’. “Macron vertrek”. Helaas ook: “On va tout cassé”. We maken alles kapot. Wordt de sfeer grimmiger…?

11:27 Tal van beelden, foto’s, video’s van overal in Frankrijk

12:00 Publieke poll over het Nationaal Debat

Zeven op tien Fransen denken dat dit water naar de zee brengen is. Het Nationaal Debat zal weinig uithalen, meent de meerderheid volgens deze poll. Wat verklaarde president Macron gisteravond nu weer precies? U leest het hier.

14:02 Waar bevinden de GJ zich allemaal

Een honderdtal te Sain Nazaire: ‘une centaine de Gilets jaunes sont rassemblés devant la médiathèque Etienne-Caux’. Idem te Caen, er worden slogans geroepen maar het blijft erg rustig. “Grand débat, blablabla” is veelzeggend. Mogelijk is het voor wat de inspanningen van de politiek betreft en zeker Macron: trop peu trop tard, te weinig, te laat. Deze mensen zullen zich in ieder geval niet laten paaien. Niet meer!

Een dertigtal GJ heeft het ‘dépôt de La Voix du Nord à Anzin (Nord)’ geblokkeerd. Wat de distributie van 20.000 exemplaren verhindert. Idem voor wat betreft de  ‘L’Yonne Républicaine à Auxerre.’ En ook in ‘Centre France imprimés sur place ont été empêchées, notamment celles du Journal du Centre et celle d’une édition de La République du Centre.’ Waarschijnlijk kranten en tijdschriften die hen niet goed gezind zijn. Alles lijkt zeer goed gecoördineerd. In Mans gaat men verder trekken. ‘Banques baricadées, tramways arrêtés, les forces de l’ordre en haut de la rue Gambetta fouillent quelques sacs à dos, les gilets jaunes arrivent par petits groupes et se rassemblent au point de rendez-vous 13h place de la République au Mans’. Dat is het eerste bericht over gebarricadeerde banken. Nog niets over effectief een bankrun.

Te Bourges staan zo’n 1200 manifestanten tegenover barricades van politie. Deze lijkt vastbesloten hen niet tot het historisch centrum toe te laten. Wat ook officieel verboden is.

Een vijftigtal GJ ‘à La Flèche (Sarthe), au rond-point de la Monnerie’. In Parijs is een menigte gearriveerd aan de place de la Bastille, waar een pauze wordt genomen.

14:25 Video beelden uit Parijs en Bourges

Live stream: RT live stream

16:30 Confrontaties en de sfeer wordt grimmiger

Te Caen zijn rookwolken te zien en vuur aan de Rives de L’Orne. Er zijn minstens 3000 GJ aanwezig. De sfeer wordt meer gespannen. Projectielen gaan over en weer hier en daar. De GJ zijn voor het merendeel gemaskerd en dat voelt grim aan. Elders blijft het voorlopig nog rustig. 1000 GJ te Brest. ‘Ailleurs dans l’Ouest: un millier de manifestants à Auray (Morbihan). Ils ont défilé dans le calme dans les rues de la ville. A Quimper, 250 gilets ont défilé en ville. Ils étaient une trentaine à Saint-Gilles-Croix-de-Vie et 70 aux Herbiers en Vendée et près de 300 à Saint-Nazaire en Loire-Atlantique.’ Te Nantais wordt het wel een stuk erger. Ruiten sneuvelen, vuilbakken worden losgerukt, vuur, rookwolken, lawaai. Het gaat om rond de 2500 GJ. Dit belooft weinig fraais…!

16:55 Foto’s en filmpjes van over gans Frankrijk

Officiële cijfers spreken van 32.000 betogers waarvan 5000 in Parijs. In het Verenigd Koninkrijk komen honderden Britten op straat in gele hesjes. Om hun sympathie te tonen. Zou de beweging naar andere landen overslaan, vroeg of laat? Want er is dergelijke ontevredenheid in méér Europese landen dus…

17:30 Eerste gewonde en gerechtelijke aanhoudingen

Bordeaux. Een jong meisje is gewond geraakt door een fles die richting ordediensten werd gelanceerd. In totaal zijn in Frankrijk 74 GJ gerechtelijk aangehouden (niet gearresteerd of in hechtenis). Dus al bij al valt het nog mee allemaal. Geen sprake van een bankrun dus. De Franse overheid en zeker alle banken op het verkeerde been gezet, slim! Nieuwe foto’s en filmpjes. Hier eveneens.

19:15 Bilan

Alhoewel voorzien was dat de manifestatie zou eindigen om 18:00, blijven er spanningen te Bordeaux. Daar hebben we de recentste filmpjes en foto’s van. Voor gans Frankrijk is het bilan zeer positief. De Franse banken en overheid werd een loer gedraaid. Neen er kwam géén bankrun zoals aangekondigd. De GJ spelen het slim en handig. Ze zijn ontzettend goed georganiseerd. Eén gewonde en uiteindelijk die enkele tientallen onder gerechtelijke aanhoudig, ‘sous mandat’. Dat wil zeggen vingerafdrukken, naam en adres genoteerd. Niets ernstigs. Chapeau, hoed af. Er zijn beelden van GJ die de stenen van voetpaden terugleggen. Van deelnemers die anderen kalmeren. Velen zijn een witte band gaan dragen rond hun arm, ten teken van geweldloosheid. Wanneer officiële cijfers spreken van meer dan 32.000 GJ, mogen we dat gerust maal twee doen. Dit was Acte 9. Wat zal de volgende Acte brengen? Zal president Macron zwichten of zal zijn Groot Debat aanslaan, toch? Maandag zal meer nieuws brengen. Wij danken u voor uw aandacht, beste lezer, en hopen dat u e.e.a. goed heeft kunnen volgen. Technisch: het artikel is verschillende malen even offline gegaan wegens updates. Wij hopen dat dit niet te storend was. Nog een prettige avond!

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.