Laatste nieuws over de opstand en bankrun in Frankrijk

23

80.000 politiemensen moeten doorheen het land de orde zien te bewaren. Waarvan 5000 alleen al in Parijs. De Franse overheid verwacht een manifestatie van Gele Hesjes ‘plus forte’ en ‘plus de radicalité’. Mogelijk wordt, aldus de overheid, het aantal deelnemers van 15 december 2018 overtroffen. Toen ging het volgens officiële cijfers om 66.000 participanten. En aantal dat fel betwist wordt door de Gilets Jaunes (GJ). Het zou om veel meer deelnemers zijn gegaan toen. Vandaag zaterdag 12 januari 2019 wordt het negende weekend van betogingen, vandaar de naar Acte 9….

Openbaar vervoer beperkt

Heel wat metrostations in Parijs zijn afgesloten voor het publiek. Het aantal busdiensten werd beperkt. Het mag duidelijk zijn dat dit gebeurt om de toevloed van GJ te minimaliseren en bemoeilijken. Afgesloten stations: Ligne 1 : Tuilerie
Lignes 1, 8 et 12 : Concorde
Lignes 1 et 13 : Champs-Élysées Clemenceau
Lignes 1 et 9 : Franklin D Roosevelt
Ligne 1 : George V
RER A, Lignes 1, 2 et 6 : Charles de Gaulle Étoile
Ligne 1 : Argentine
Lignes 9 et 13 : Miromesnil
Ligne 13 : Varenne

9:14 Nieuwe polemiek

Er wordt bekend dat de voorzitster van de commissie die het Grote Debat zal leiden 14.000 euro bruto salaris ontvangt. Dit nieuws wordt niét goed onthaald door de GJ…! ‘(…) les plus de 14 000 € brut mensuel de salaire de la présidente de la Commission nationale du débat public, Chantal Jouanno’. Aldus Ouest France. De voorzitster trekt zich terug gezien de kritiek…

9:19 Eerste arrestaties

Vijf mensen worden aangehouden in de buurt van Bourges. In hun auto werden voorwerpen als ijzeren staven aangetroffen. De bestuurder was onder invloed van drank en drugs.

9:21 Eerste 200 GJ gezien te Saint-Brieuc  

Meer bepaald ‘à l’aéroport de Tremuson pour partir en opération escargot vers le rond-point de Brezillet. Des cortèges venant de Dinan, Rennes et Vannes sont en route vers Saint-Brieuc. L’opération escargot démarre à 10h sur la RN12.’

9:47 Parijs en Bourges

De GJ stromen toe te Bercy, Parijs. Te Bourges nemen de ordediensten stelling in het centrum. https://twitter.com/moyon11/status/1084007241206939648

10:00 Het plan van Bourges centrum waar het verboden is te betogen

10:10 Filmpje van bijeenkomst te Saint-Brieuc door een journalist.

10:30 Aantal deelnemers tot nu toe

Het aantal deelnemers aan de GJ manifestaties zal wel weer ferm uiteenliggen, volgens de bron. Er zullen de officiële cijfers zijn en die van de GJ zelf. Deze hebben hun eigen teller, die u hier op Facebook kunt volgen. Le nombre jaune.

10:32 Eigen ordehouders van de GJ

Alvast te Bercy hebben de GJ hun eigen mensen die voor orde moeten zorgen. Zaken als deze tonen de grote mate van organisatie erachter.  ‘Les “street medics”, des volontaires chargés de donner les premiers secours, sont prêts eux aussi.’ Dus ook verzorging in geval van, is voorzien.

10:37 Filmpjes op Twitter

11:03 Beelden en foto’s van manifestaties

Tot nu toe verloopt alles rustig, levendig maar zonder enig geweld van welke kant ook.

11:12 Slogans te Bercy, Caen,…

Menigten roepen (in vertaling) “Macron we komen je halen’. “Macron vertrek”. Helaas ook: “On va tout cassé”. We maken alles kapot. Wordt de sfeer grimmiger…?

11:27 Tal van beelden, foto’s, video’s van overal in Frankrijk

12:00 Publieke poll over het Nationaal Debat

Zeven op tien Fransen denken dat dit water naar de zee brengen is. Het Nationaal Debat zal weinig uithalen, meent de meerderheid volgens deze poll. Wat verklaarde president Macron gisteravond nu weer precies? U leest het hier.

14:02 Waar bevinden de GJ zich allemaal

Een honderdtal te Sain Nazaire: ‘une centaine de Gilets jaunes sont rassemblés devant la médiathèque Etienne-Caux’. Idem te Caen, er worden slogans geroepen maar het blijft erg rustig. “Grand débat, blablabla” is veelzeggend. Mogelijk is het voor wat de inspanningen van de politiek betreft en zeker Macron: trop peu trop tard, te weinig, te laat. Deze mensen zullen zich in ieder geval niet laten paaien. Niet meer!

Een dertigtal GJ heeft het ‘dépôt de La Voix du Nord à Anzin (Nord)’ geblokkeerd. Wat de distributie van 20.000 exemplaren verhindert. Idem voor wat betreft de  ‘L’Yonne Républicaine à Auxerre.’ En ook in ‘Centre France imprimés sur place ont été empêchées, notamment celles du Journal du Centre et celle d’une édition de La République du Centre.’ Waarschijnlijk kranten en tijdschriften die hen niet goed gezind zijn. Alles lijkt zeer goed gecoördineerd. In Mans gaat men verder trekken. ‘Banques baricadées, tramways arrêtés, les forces de l’ordre en haut de la rue Gambetta fouillent quelques sacs à dos, les gilets jaunes arrivent par petits groupes et se rassemblent au point de rendez-vous 13h place de la République au Mans’. Dat is het eerste bericht over gebarricadeerde banken. Nog niets over effectief een bankrun.

Te Bourges staan zo’n 1200 manifestanten tegenover barricades van politie. Deze lijkt vastbesloten hen niet tot het historisch centrum toe te laten. Wat ook officieel verboden is.

Een vijftigtal GJ ‘à La Flèche (Sarthe), au rond-point de la Monnerie’. In Parijs is een menigte gearriveerd aan de place de la Bastille, waar een pauze wordt genomen.

14:25 Video beelden uit Parijs en Bourges

Live stream: RT live stream

16:30 Confrontaties en de sfeer wordt grimmiger

Te Caen zijn rookwolken te zien en vuur aan de Rives de L’Orne. Er zijn minstens 3000 GJ aanwezig. De sfeer wordt meer gespannen. Projectielen gaan over en weer hier en daar. De GJ zijn voor het merendeel gemaskerd en dat voelt grim aan. Elders blijft het voorlopig nog rustig. 1000 GJ te Brest. ‘Ailleurs dans l’Ouest: un millier de manifestants à Auray (Morbihan). Ils ont défilé dans le calme dans les rues de la ville. A Quimper, 250 gilets ont défilé en ville. Ils étaient une trentaine à Saint-Gilles-Croix-de-Vie et 70 aux Herbiers en Vendée et près de 300 à Saint-Nazaire en Loire-Atlantique.’ Te Nantais wordt het wel een stuk erger. Ruiten sneuvelen, vuilbakken worden losgerukt, vuur, rookwolken, lawaai. Het gaat om rond de 2500 GJ. Dit belooft weinig fraais…!

16:55 Foto’s en filmpjes van over gans Frankrijk

Officiële cijfers spreken van 32.000 betogers waarvan 5000 in Parijs. In het Verenigd Koninkrijk komen honderden Britten op straat in gele hesjes. Om hun sympathie te tonen. Zou de beweging naar andere landen overslaan, vroeg of laat? Want er is dergelijke ontevredenheid in méér Europese landen dus…

17:30 Eerste gewonde en gerechtelijke aanhoudingen

Bordeaux. Een jong meisje is gewond geraakt door een fles die richting ordediensten werd gelanceerd. In totaal zijn in Frankrijk 74 GJ gerechtelijk aangehouden (niet gearresteerd of in hechtenis). Dus al bij al valt het nog mee allemaal. Geen sprake van een bankrun dus. De Franse overheid en zeker alle banken op het verkeerde been gezet, slim! Nieuwe foto’s en filmpjes. Hier eveneens.

19:15 Bilan

Alhoewel voorzien was dat de manifestatie zou eindigen om 18:00, blijven er spanningen te Bordeaux. Daar hebben we de recentste filmpjes en foto’s van. Voor gans Frankrijk is het bilan zeer positief. De Franse banken en overheid werd een loer gedraaid. Neen er kwam géén bankrun zoals aangekondigd. De GJ spelen het slim en handig. Ze zijn ontzettend goed georganiseerd. Eén gewonde en uiteindelijk die enkele tientallen onder gerechtelijke aanhoudig, ‘sous mandat’. Dat wil zeggen vingerafdrukken, naam en adres genoteerd. Niets ernstigs. Chapeau, hoed af. Er zijn beelden van GJ die de stenen van voetpaden terugleggen. Van deelnemers die anderen kalmeren. Velen zijn een witte band gaan dragen rond hun arm, ten teken van geweldloosheid. Wanneer officiële cijfers spreken van meer dan 32.000 GJ, mogen we dat gerust maal twee doen. Dit was Acte 9. Wat zal de volgende Acte brengen? Zal president Macron zwichten of zal zijn Groot Debat aanslaan, toch? Maandag zal meer nieuws brengen. Wij danken u voor uw aandacht, beste lezer, en hopen dat u e.e.a. goed heeft kunnen volgen. Technisch: het artikel is verschillende malen even offline gegaan wegens updates. Wij hopen dat dit niet te storend was. Nog een prettige avond!

23 REACTIES

 1. Dat is al weken zo. Die willen niet dat de massa dit ziet. Want misschien dat meer mensen wakker worden.

  Daarom lees je dit niet in de MSM en dank Biflatie dat jullie er ruim aandacht aan geven! Dat is grote noodzaak!! Ik deel het met iedereen die over de hele gele hesjes begint.

  • Dank u Dré en ieder ander die de gebeurtenissen van vandaag hier gevolgd heeft. We vonden het ook belangrijk genoeg om voldoende aandacht aan te geven. En dit alles is nog niét over hoor! De Gele Hesjes hebben o.i. nog héél wat meer in petto! Benieuwd of Macron blijft of gaat…maar vooral of en wanneer er inderdaad ‘verandering’, ‘change’, herinner u? komt, in de Franse samenleving alvast en…ten goede!!

   • Het is al de negende week van protesten en dat zegt wel wat. Je kunt nu niet meer spreken over zomaar een demonstratie die zich een paar keer herhaalt en daarna weer doodbloedt. Er is duidelijk sprake van grote onvrede onder het volk. De vele beelden die hier voorbij kwamen tonen echt enorm grote menigten. De aantallen die wekelijks door de MSM genoemd worden doen er niet toe. De onrust blijft en woekert als een veenbrand voort. De gele hesjes beweging kan flinke voeding geven aan populistische partijen die zich tegen de politieke elite richten. Het schijnt dat Marie Le Pen veel winst boekt. In NL zal het protest zich vooral uiten in het stemhokje, mensen gaan hier (nog) niet massaal de straat op. Benieuwd welk beeld de peilingen hier straks geven. PVV en FvD spinnen er zeker garen bij, maar misschien ook de VVD waar Dijkhoff nog wel eens een (proef)ballonnetje oplaat die links Den Haag het liefst direct wil doorprikken. Zouden we in NL bij nieuwe verkiezingen aankoersen op een (super) rechtse regering?

    • Heel goed opgemerkt Gerrit! Dat is inderdaad een groot gevaar. Marie Le Pen: ik lees het zeker hier en daar in Franse pers, ze is populairder dan Macron geworden (niet zo moeilijk…) Maar of de GJ die beweging naar rechts verergert of versnelt? Dat weet ik nog zo niet. Ik denk eerder dat (in dit geval Fransen vroeg of laat) ze tonen wat zowiezo leeft onder het ‘gewone’ volk. Volk dat in het stemhokje toch doet wat het tevoren al van plan was: misschien inderdaad en zeer helaas rechts stemmen. Ik bedoel: met of zonder GJ beweging en acties, vaak wordt er inderdaad rechts tot zeer rechts gestemd uit onvrede. De ‘gevestigde’ politiek is lui en onachtzaam geworden, vet, en vergeten dat ze daar alléén zit, aan de top van ’s lands bestuur, OMDAT de kiezer nog steeds op haar stemt, stemde. En de Fransen? Die kunnen véél erger af zijn dan met een Macron! Vergeten we niet dat er in de jaren ’30 op een zekere HItler gestemd werd, omdat de burger ‘het’ beu was. Ja die wilde verandering, ‘change’, en die is er inderdaad vlug gekomen(?!) Hitler heeft nooit de macht moeten grijpen hé, die is hem gegéven. Perfect legaal verkozen! Na Macron, indien er vlug een ‘na’ zou komen; wie of wat dan? Beter is hem aan te sturen tot verandering, daadwerkelijk, en dat hij aan blijft.Te dwingen, wat nu duidelijk gebeurt, zie zijn aankondiging Nationaal Debat. Dat moet natuurlijk nauwkeurig opgevolgd worden, opdat het geen doekje voor het bloeden wordt, om het volk te sussen. Maar hem doen aftreden, nu of dra? Pas bien…mijn idee!

     • Precies, onder een extreemrechts kabinet met Le Pen zullen vooral uitkeringsgerechtigden, chronisch zieken en gehandicapten het heel zwaar krijgen. En mogelijk zullen zij zelfs met werkkampen en gedwongen euthanasie te maken krijgen, net als in de tijd met Adolf Hitler in Nazi-Duitsland.

     • Ik zou nog niet direct de sprong maken van vandaag naar werkkampen en gedwongen euthanasie zoals onder Hitler, maar het is een feit dat de maatschappij in haar geheel angstig vlug naar rechts opschuift. Zag en hoorde gisteravond nog in een nieuwsprogramma iemand de opmerking maken: onze beschaving bestaat slechts uit een dun laagje vernis, dat makkelijk afgepeld kan worden. Dat is m.i., inderdaad en helaas, aan het gebeuren… Telkens schuiven we met z’n allen, bewust/onbewust, een cm dichter naar extreem rechts toe. Kiene observeerders zoals o.a. hier op biflatie, merken dat. Terwijl ik vrees (maar niet hoop) dat de meerderheid van de bevolking, neem maar in Europa, dit nog niet beseft. Net zoals in het Duitsland van de jaren ’30 slechts heel weinigen konden vermoeden wat er te gebeuren stond, eens Hitler aan de macht kwam… Ik zie veel verdeeldheid bij de mensen, terwijl je net in éénheid zoveel kunt bereiken? Dan zijn de GJ ons toch een goed voorbeeld, hé?

     • Je zegt: “Vergeten we niet dat er in de jaren ’30 op een zekere HItler gestemd werd, omdat de burger ‘het’ beu was”.

      Hier heb ik wel wat moeite mee. De bevolking werd in de armen van Hitler gedreven om een simpel feit: Er was een enorme armoede en vooral honger destijds in Duitsland. Geloof me, iedereen die je dan een boterham belooft, krijgt je geloof/stem op dat moment. Dat het later volledig is ontspoord is een ander verhaal (dat hadden vele Duitsers onderhand ook wel in de gaten), maar in het begin ging het simpel weg om maar wat te eten te hebben.

     • Joost wat je nu schrijft over De wat er in jaren 30 gebeurde daar sla je de plank volledig mee mis. Wellicht weet je het niet dat er een WO I aan vooraf ging met miljoenen doden voor alle betrokken partijen. Engeland dat een blokkade van DE oplegde waardoor miljoenen duitsers een hongersdood stierven. Dus voordat je in de pen springt en schrijft dat rechts stemmen fout is. Mag ik je er aan herinneren dat de (zio) kommunistische russische revolutie was alles behalve democratisch en hoeveel onschuldige russische burgers op de meest sadistische wijze werden vermoord (20-60 mio) kan je beter maar wat onderzoek naar doen. Dan praat ik nog niet over Mao van China een andere slachter met ca 100 mio slachtoffers. Macron is een door de Rotschild banksters gekochte politicus daar kan je dus niets goeds van verwachten. Getuige de grote onvrede onder het franse volk dat ook niet meer mee wil doen aan de ondergang van het door Macron/Merkel gekozen politiek van onbegrensde emigratie. Uiteraard heeft de gemiddelde Nl,er enkel eenzijdige propaganda genoten van het Nl onderwijs dat de geschiedenis heel eenzijdig belicht. Als altijd alle oorlogen zijn Bankster oorlogen!

     • T.a.v. Pieter en Modern Talking. Beste Heren (neem ik toch aan), wat jullie schrijven is waar, toch grotendeels mee eens, en toch helemaal niet in tegenstemming tot wat ik schrijf? Jullie voegen toe en verduidelijken, waarvoor dank maar ik weet echt wel iets van geschiedenis hoor. En het merendeel heb ik geleerd…aan mezelf, dus niet in de schoolbanken. Kijken jullie even op deze site (ik kan geen boeken tonen hé): https://www.absolutefacts.nl/politiek/duitsland/rijkskanselier-adolf-hitler.htm. Dan lees je daat wat ik zeg, en ook wat jullie beiden zeggen (ongeveer toch). Vooral deze passage dan: ‘Verkiezingen
      In september 1930 kreeg de NSDAP meer dan zes miljoen stemmen. Het werd de op één na sterkste politieke macht in Duitsland. In 1932 kozen dertien miljoen Duitsers voor de partij van Adolf Hitler. De NSDAP maakte in de aanloop naar deze verkiezingen goed gebruik van moderne methoden van massabeïnvloeding.
      Vooralsnog verhinderde Paul von Hindenburg de NSDAP aan deelname in de regering. Duitsland was hopeloos verdeeld en koos extreem. Zowel uiterst links, de communisten, als zeer rechts, de NSDAP, kregen stemmen. De middenpartijen werden weggevaagd. Dit bemoeilijkte de samenstelling van een nieuwe regering.
      In november 1932 vonden nieuwe verkiezingen plaats. De partij van Adolf Hitler behaalde minder stemmen dan de vorige keer, maar de nationalist kreeg steun van de grootgrondbezitters in Pruisen en de grootindustriëlen’ Enzovoort. Dus we zijn het wel degelijk eens, jullie met mij, ik met jullie?

     • Vervolg van repliek aan Pieter en Modern Talking. Let ook op de paasage waar gezegd wordt dat de kiezers EXTREEM stemden. Zowel links als rechts. Alleen: rechts won, duidelijk natuurlijk. Ik wijs op het gevaar van extreem te stemmen, niets meer en niet minder. En natuurlijk was Mao een massamoordenaar. Net als Stalin. En Hitler. Ik kom nog even terug op wat Gerrit hier wat onder vertelt. Hij zegt: links, rechts, ik weet het niet meer. Ik zeg: het zal toch meestal kiezen tussen twee kwaden worden hoor, dat kiesrecht. En m.i. is centrumlinks te prefereren boven alle andere stromingen. Voilà, zo kom ik eerlijk voor mijn overtuiging uit. Maar die sprak zowiezo toch al uit de teneur van alle artikels hier reeds gepubliceerd, toch?

     • Beste Joost. Ik kan me er wel in vinden, wat je schrijft. Wat ik wilde zeggen, dat als mensen geen eten meer op tafel hebben, ze vreemde dingen gaan doen (je moet wel). In dat soort situatie’s is geen sprake meer van een normale verstandige lijn te volgen, je bent dan machteloos. Staat met de rug tegen de muur. Je bent zelfs bereid om een toneelstuk maar mee te spelen.

     • Beste Joost dat is nu het punt zowel in Rusland en China waren niet eens verkiezingen enkel een gruwelijke staats terreur gefinancierd door banksters uit de VS en Europa. En daarom word er zo ontzettend weinig onderwezen over Stalin en Mao en zijn companen want dan kom je er ineens achter wie deze lieden in het zadel heeft geholpen. Kleine anekdote in Basel vierden Lenin, Stalin , Trotski met oa de Banksters Schiff en Warburg een mooi feestje op de aankomende volkerenmoord in Rusland. Meer dan 40000 kerken werden platgebrand, massa deportaties, famine, massa executies die werd georganiseerd etc, etc. Nu nog zie je op de chinese bankbiljettten zie je een lachende Mao en ook in het hele land zie je levensgrote portretten van Mao. Waar is de verontwaardiging in het altijd zo hypocriete westen ze zijn altijd zo selectief met hun veroordeling. Stel je voor dat Adolf Hitler op de euro stond dan schreeuwde de zio pers in Nl moord en brand maar zie ze zijn oorverdovend stil kunnen zelfs geen antwoord geven!

    • Een extreemrechts kabinet met de VVD, PVV en FvD zie ik wel aan de macht komen met Klaas Dijkhoff als de nieuwe premier. Zeker nu hij mordicus tegen het klimaatakkoord is en hij ook heel sluw inspeelt op de zorgen van de gewone burger. Zie https://joop.bnnvara.nl/nieuws/dijkhoff-verwerpt-klimaatakkoord-en-hint-op-val-kabinet “Dijkhoff verwerpt klimaatakkoord en hint op val kabinet”.

     Met zo’n kabinet aan de macht zullen vooral de niet-Westerse allochtonen, uitkeringsgerechtigden, chronisch zieken en gehandicapten het heel zwaar krijgen.

     • Hoe dan ook, een links of rechts kabinet, ik weet het niet meer. Heb in het verleden mijn stem aan beide kanten verloren zien gaan. Mijn vertrouwen in de politiek is nu nihil. Maar we moeten niet vergeten dat de samenstelling van een coalitie altijd nog wordt bepaald door onszelf in het stemhokje. Ik denk dat we onze democratie om zeep hebben geholpen door een zoveel partijen stelsel. Na de verkiezingen ontstaat een koehandel om een kabinet te vormen met uiteenlopende partijen wat betreft politieke standpunten. Allemaal water in de wijn en een beetje van dit en een beetje van dat. De politieke ideologie verwatert waardoor veel kiezers zichzelf niet herkennen in de samenstelling van een regering. Een regering die ook weer aan banden ligt van een EU en mee moet doen in een mondiale politiek waarbij de belangen van burgers nog meer verwateren t.g.v. de grootschaligheid van multinationale machten. Dat is momenteel de grote weeffout in de politiek. Door het globalisme is de politiek te ver van de burger af komen te staan. Daardoor zetten we ons af tegen politieke verbonden zoals de EU, de VN enzovoort. Het is een foute ontwikkeling waardoor de gevestigde politiek nu de klappen krijgt. Ik denk eigenlijk dat de we dezelfde kant op zouden zijn gegaan wanneer een rechtse coalitie aan het roer zou hebben gestaan.

      We staan aan het einde van de politiek van mondialisering. “Dat is een voortdurend proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie. Het centraal kenmerk is een wereldwijde arbeidsdeling, waarbij productielijnen over de wereld worden gespreid die gedreven worden door de informatie- en communicatietechnologie en door internationale handel(Wikipedia).” De mens als individu staat hierin niet centraal. Daarom denk ik dat we terug moeten naar kleinschaligheid, maar niet naar nationalisme. We verkeren in een moeilijk tijdperk wat dat betreft. We willen graag een andere richting kiezen maar we weten dat vele revoluties hebben geleid tot nationalisme. En de steeds langer wordende wereldgeschiedenis heeft ons geleerd dat hierdoor de (wereld)bevolking nogal eens op een harde wijze wordt uitgedund. Nou ja, spannende tijden dus.

 2. het probleem is dat t grootste gedeelte van het ‘volk’ te dom is om te kakken.
  daarbij komt nog de afhankelijkheid en de angst voor de gevolgen, is t niet voor de schuldenlast, dan wel voor de kinderen.

  het is niet in parijs te doen, kokosmakroon en merksul zijn ook maar poppen.

  bij de bis in basel moet je zijn, en dat zijn dan waarschijnlijk nog maar marionetten van de poppenmeesters die vanuit de schaduw opereren.
  en die je nooit zult zien op de lijst van de quote 500.
  geld is voor die lieden geen doel maar een middel om de nwo te scheppen, voor zover die er nog niet is, en zo voor god te spelen.

  • Ja goed punt . De bis , de centrale bank van de centrale banken. Daar ligt de echt macht. Daar wordt de koers uitgestippeld. Naar waarschijnlijk nog meer cashless society. Nog meer drang naar controle. Ook vooral commercieel. Met PSD2 verliezen we al onze financiële privacy. Bah. Het gaat ook steeds een stap verder. Hoop dat er ook nog wat opstand tegen het PSD2 komt!!!

 3. Uiteindelijk viel het dus allemaal wel mee met de bankrun? Niet zo gek natuurlijk, want wie gaat er op dagen als deze met dit soort grote protesten met als z’n spaargeld over straat :+)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.