Wat ooit klonk als een sprookje uit 1001 nacht, bleek slechts een van de vele verhaaltjes vanuit Wall Street om investeerders geld uit de zak te kloppen. Nu is de droom voorbij, de schalie olie droom.

Een tweede Saoedi-Arabië wilde men destijds worden. Onafhankelijk van importen waardoor er minder geld uitgegeven hoefde te worden aan het militaire apparaat om de olie import via de zeewegen naar de USA veilig te stellen.

Voor een tijd verheugden de politiek, de oliemaatschappijen en de investeerders in de Verenigde Staten zich over een snel toenemende nationale olieproductie. Wie beter keek zag reeds vroeg dat dit sprookje ook een schaduwzijde had.

De schalieolievoorraden waren met de conventionele boormethodes voor langere tijd niet goed bereikbaar. Door de nieuwste technieken in de boortechniek en hogere kennis van de geologie is de ontginning van deze olie wel mogelijk. Dit echter voor een hoge prijs. Nu wordt de politiek en de investeerders de rekening gepresenteerd.

In vergelijking met de conventionele oliewinning heeft fracking twee grote nadelen. De productie is relatief duur. Om een vat olie te winnen zijn de kosten gemiddeld rond de USD 60 per vat. 1 vat is 159 liter. De schalieolie bevindt zich gespreid in vele kleine ruimtes in het gesteente waardoor het noodzakelijk is om eerst een mix van water met zand en chemicaliën onder zeer hoge druk in het gesteente te pompen waardoor het gesteente zich met vele schuurtjes opent. Het zand dient ertoe dat de schuurtjes open blijven en de chemicaliën dat alles vloeibaar blijft en zich geen verstoppingen kunnen vormen.

De kosten van de winning van conventionele olie als in Saoedi-Arabië zijn nog geen 20% van die van fracking als in de USA. Om marktaandeel en invloed te houden kan Saoedi-Arabië de productie hoog houden en evengoed nog winst maken op de olie productie. Verder beschikt dit land over grote financiële reserves.

De Amerikaanse schalie olie industrie wordt hard geraakt. Dit heeft vooral met het tweede grote nadeel van deze onconventionele oliewinning te doen: behalve het gebruik van grote hoeveelheden water en chemicaliën moet er ook steeds weer opnieuw geboord worden. Bij ieder olieveld neemt de productie na een bepaalde tijd af. Nergens gaat dit zo snel als bij fracking. Na twee jaar wordt er hooguit nog slechts 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid gewonnen. Het gevolg is dat er steeds weer nieuwe boringen noodzakelijk zijn op een andere locatie.

Met olieprijzen boven de 100 dollar per vat is dit geen groot probleem, want er wordt nog altijd winst gemaakt. Nu wordt er verlies gedraaid en wordt het steeds moeilijker om investeerders voor de nieuwe boringen te vinden.

De olieproductie uit schalieolie in de Verenigde Staten begint inmiddels terug te lopen. In het ‘Eagle Ford feld’ in Texas werden er in maart 2015 nog 1.7 miljoen vaten per dag gewonnen. In januari 2016 zullen dit er nog slechts 1.2 miljoen vaten per dag zijn. Hetzelfde geldt voor de andere grote olievelden in de USA. Het sprookje van een onafhankelijkheid van olie-importen vanuit het buitenland zal niet uitkomen.

Er zijn olie deskundigen die er vanuit gaan dat de olieproductie van schalie olie door middel van ‘hydraulic frackturing’ (fracking) tot 2025 reeds 80% tot 90% afgenomen is. Zelfs als deze prognoses slechts voor een deel uit komt, dan zal dit dramatische gevolgen hebben. Dan worden we wederom getuige van het uiteenspatten van een enorme zeepbel.

In Wall Street is de winst reeds gemaakt, anderen zullen financieel hard getroffen worden. Het gaat niet alleen om een paar gierige investeerders die zich op de oliemarkt vergokt hebben. Deze fracking boom is niet uit het niets ontstaan. Deze is gefinancierd op krediet. Net als in de Amerikaanse huizenmarkt tot 2007 is dit krediet gebundeld en met Triple A ratings doorverkocht. Het is slechts een kwestie van tijd totdat de eerste fondsen bankroet gaan.

Ook op het politieke en geopolitieke vlak zal het veranderingen met zich meebrengen. Doordat de USA zich als toekomstig onafhankelijk van olie importen vanuit het buitenland hebben ingeschat is er onder Obama een relatief milde politiek uitgevoerd in het Midden Oosten. In Syrië werd dit duidelijk toen de Amerikanen besloten om het Assad regime niet te bombarderen maar de regime change aldaar aan de bondgenoten Saoedi-Arabië en Turkije over te laten.

Obama zit in zijn laatste ambtsjaar en zal waarschijnlijk niet veel veranderingen doorvoeren in zijn politiek. Van de opvolger van Obama kunnen we een actievere inmenging in het Midden Oosten verwachten. Vrij vertaald uit het Duits van Bernd Heim, gepubliceerd op vrijdag 18 December.

Nog een kleine aanvulling: De oliemaatschappijen die betrokken zijn bij de fracking techniek doen altijd zeer geheimzinnig over de chemicaliën die bij deze methode van winning gebruikt worden. Hier is een goede reden voor. De gebruikte chemicaliën bestaan onder andere uit benzeen en tolueen. Zowel benzeen als tolueen zijn uiterst kankerverwekkend.

Deze chemicaliën zijn zeer vluchtig en vermengen zich snel met water. Om bij het gesteente te komen waar de olie (of gas) zich bevindt, moet er diep geboord worden. Hierbij wordt er door het grondwater geboord wat zich dichter bij de oppervlakte bevindt. Dan worden deze chemicaliën onder zeer hoge druk door de boring vanaf de oppervlakte door het grondwater in het gesteente geboord om deze te splijten. Als alles perfect verloopt, komen deze chemicaliën alleen in het onderliggende gesteente en niet in het grondwater.

Het is vrijwel onmogelijk om te controleren of alles perfect verloopt en of er geen benzeen of tolueen in het grondwater terecht komt. Als er toch lekkage is geweest kunnen de gevolgen pas vele jaren later duidelijk worden. Met dergelijke chemicaliën zullen de gevolgen zeer ernstig zijn.

Naar mijn mening kunnen we deze olie en gas voorlopig beter in het gesteente laten zitten en pas winnen als dit mogelijk is zonder het gebruik van dit soort uiterst giftige chemicaliën. In plaats van mogelijk vergiftigd grondwater kunnen we onze kinderen en kleinkinderen beter de waardevolle olie en gas voorraden laten erven.

Hans Peter.

39 reacties

  1. Door de lage olieprijs kan er niet worden geinvesteerd in nieuwe velden. De wereld verzuipt in schuld, overproductie is niet langer te slijten. Peak oil manifesteert zich nu in lage prijzen ipv hoge; laat lang genoeg de koopkracht van de middenklasse dalen en $80,- olie is simpelweg te duur. Oppompen tegen $20,- ken ook niet meer; ziehier wat ‘oneindige groei’ doet op een eindige planeet.

    Het tijdperk van een betaalbaar energie surplus, waar de groei van de afgelopen 100 jaar uit voortkwam, is voorbij. Ook het rekken en strekken langs financialisering en globalisering is over en uit. Een deflationaire ‘oil glut’ is wat we nu zien, doorgerold op ZIRP politiek.

    En weet je wat er gebeurt als een exponentiele factor in z’n achteruit gaat ? Biflaten?

    Dan gaan de systeempooiers gekke dingen doen. Geld bijdrukken, met bommen gooien, schuld monetariseren; eerst van overheden, dan van bedrijven, tot de helicopter ook over uw huis vliegt.

    Got some post industrial hard assets? 2020 gaan we niet halen, nog 1x diep adem halen en het hele circus inflatteren alvorens de fysieke tekorten hun ‘guillotine-choke’ op de groeidoctrine loslaten.

    Heheh…

    1. De vraag die we onszelf moeten stellen is m.i. deze;

      Met de wereld reservemunt, aka de PETRODOLLAR, kan de VS nagenoeg gratis olie ‘inkopen’. De honderden miljarden dollars die hiermee zijn gemoeid worden geprint, gedistribueerd naar olie exporterende landen, en zo gerecycled in het systeem.

      Als je gratis olie kunt importeren, waarom zou je dan twijfelachtige chemicalien in je bloedeigen soil injecteren om hetzelfde te verkrijgen?

      Faalt hier de dollar, of hebben we te maken met peak oil?

      Of beide…. heheh…

      1. Heerlijk die opwarming van onze aardkloot. Die sauds willen natuurlijk dat we onze barbecue op olie gaan stoken maar ik ga met Kerstmis voortaan lekker buiten barbeknoeien op HOUTSKOOL.
        Je hebt helemaal gelijk.De op inflatie bedachte groeiprognoses gaan compleet onderuit.

      2. Helaas mijnheer het aankomend jaar zo is de verwachting daalt de dollar als handels en reserve munt ver onder de 50% is heden nog 52% volgens de experts.
        Dus ook dat verhaal is over, de VS gaan niet voor niets de rente laten toenemen.

        1. Is er een betere reservemunt dan? Naast goud en zilver dan he? Brics zal wel een goudgedekte wereldmunt invoeren als de $ is gecrasht. De VS zal met haar militaire macht niet zonder slag of stoot ten onder gaan.

          1. Het probleem voor de VS is feitelijk zijn gedrag in de politieke wereld afgelopen 25 jaar.
            En met teveel vijanden kunt je een hele vloot en top landleger maar helaas zonder muntjes werkt het niet.
            Daar komt nog bij dat Rusland militair heer en meester is met zijn cyber techniek op aarde en in de ruimte

          2. Eerst krijgen we de SDR van het IMF ( voorlopig ), waar de Chinese munt nu ook deel van uit maakt.

            De toekomstige Internationale ontwikkelingen zullen bepalen of dit ook zo blijft.
            Alles op z’n tijd.

            “Wees niet bevreesd langzaam vooruit te komen, maar wel stil te blijven staan.”

      3. Faalt hier de dollar, of hebben we te maken met peak oil?
        Geen van beide kan ook, wat faalt is het recyclingsysteem. Dat recyclen is alleen maar mogelijk als het land dat de wereld reservemunt uitgeeft een positieve handelsbalans heeft. En dat was lang geleden. Varoufakis heeft hier uitgebreid over geschreven in zijn ‘The Global Minotaur’. Maar hij is beslist niet de enige die dit aangekaart heeft.

        1. Ja, we need another global minotaur. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan monetaire permacultuur, maar goed, ik lig nu toch onder Carthago’s karbonaadje….

          Vooralsnog is het over en sluiten met ‘groei’, daar doet een reserve currency (moet je nagaan, het gaat weer over valuta’s ipv geld) niets tegen.

          Groei en dalende olie consumptie/productie gaan niet samen.

          1. We need another global minotaur? Dat dacht ik niet en is ook helemaal niet nodig. En ja, ik had het plaatje wat je stuurde al gezien. Die Hugo Salinas Price toch, he. Gewoon sound money en een sound economic mind zouden al een heleboel helpen, denk je ook niet? En dan mag papier geld best blijven bestaan, alleen niet meer uitgegeven door banken of een overheid, maar gebaseerd op de werkelijke economie, waar het kan verschijnen als het nodig is en weer verdwijnt als het overbodig is. Het gaat uiteindelijk om goederen en diensten en nergens anders om. Adam Smith, Fekete en Hugo Salinas Price liggen redelijkerwijs op één lijn als het op economisch denken aankomt. Geld hoort van het volk te zijn en niet van een nieuwe Minotaur.

  2. Heb vandaag mijn Cliootje volgetankt in Duitsland voor 1 euro 27. Scheelde toch mooi 15 cent met de pomp in mijn woonplaats. Als kortzichtig burger zou ik zeggen, gaat weer de goeie kant uit. Straks in januari weer een paar tientjes meer nettoloon bij de invoering nieuwe belastingplan. Hosanna! Het kan niet op. Het zijn weer de grote contrasten die zich openbaren in onze samenleving. Bovendeks viert men feest en benedendeks vaart de Titanic op het verraderlijk deel van een ijsberg waarvan het topje door domme toeristen wordt bewonderd om z’n natuurlijke schoonheid. De verraderlijke complexe massa onder water ziet men gewoonlijk niet.

  3. Zag enige uren terug een artikel dat mogelijk maandag as het IMF naar de knoppen is, heeft te maken met een lening Rusland aan Oekraïne die weigert Oekraïne terug te betalen en om dat in goede banen te leiden heeft VS de regels aangepast maar de andere leden samen de meerderheid pikt dit niet.
    Indien dat daadwerkelijk gebeurd is de chaos op de financiële markten compleet.
    Ook elders stond geschreven dat de 60 miljard euro van Draghi helemaal niet voor de EU zijn maar om de dollar te steunen.
    Nu begint China al te bleren dat de zwakke dollar voor zijn juen in het mandje moet wijken binnen een jaar.
    Ik heb een donkerbruin vermoeden dat wij alle binnen korte tijd met een bankrekening met saldo zitten waar nog geen zak pepernoten voor is te kopen.
    Als mijn vermoeden uitkomt dan zijn alle olie problemen voor vele jaren opgelost.
    En ook helaas voor de VS zonder muntjes is geen oorlog te voeren simpel omdat geen soldaat voor niets werkt.

    1. Ook op andere fronten wordt er druk ‘gesleuteld’ aan het IMF. Neem bijv. de rechtszaak tegen Lagarde. Het lijkt wel alsof het verhaal van DSK zich gaat herhalen. Ben benieuwd wie er door Lagarde gemolesteerd werd.

  4. Ik weet niet wanneer alles tezamen komt maar het begint er nu toch op te lijken dat ons opgeblazen zg. welvaartssprookje en het op de pof leven de laatste adem aan het uitblazen is .
    Moeten we niet gewoon gaan erkennen dat we deze oorlog niet meer kunnen winnen en dan bedoel ik het failliet van het hele financiële stelsel waar het jarenlange graaien en stelen van de gewone man afgelopen is .
    Ze gebruikte de gewone man als een soort van melkkoe die 2 x per dag werd gemolken.
    Toen vonden ze dat er drie keer per dag gemolken moest worden.
    Toen vonden ze dat die melkkoeien ook wel met wat minder voedsel konden rondkomen.
    Toen dat niet ging en er vele koeien het loodje legde hadden ze een hoop vlees.
    Toen de rest koeienstal droog stond en geen melk meer gaven werd het druk in het slachthuis.
    Toen het vlees op was kwamen ze tot de conclusie dat zij ook niets meer te vreten hadden .
    Toen werd de elite kannibalen en begonnen elkaar af te maken en klapten uit de school.
    Toen vele de banken om gevolgd door de politiek.

    En toen ? , ja en toen , u zegt het maar want niemand weet het meer .
    Draghi ook niet want die staat met de rug tegen de muur .

    Stopt hij het sponsoren van de banken en de mediterrane landen dan valt alles om en gaat hij door met sponsoren valt alles ook om maar de factuur komt wat later .

    Of nu de olieprijzen de druppel worden of het failliet van vele landen .
    Of het nu de asielzoekers zijn of de instabiliteit van het midden-oosten maakt geen reet uit .
    Het sprookje nadert zijn einde en de tijd van economische groei en welvaart is ten einde en maakt plaats voor armoede en anarchie in gang gezet door incapabele politieke leiders die denken dat ze Jezus zelf zijn maar nog niet de capaciteiten hebben om iemand een rolletje drop te verkopen.

    Ook hier zeg ik mensen ,
    haal de stront uit uw ogen en leef net als als onze elite al lange tijd doet
    ” IEDER VOOR ZICH EN GOD VOOR ONS ALLEN”

  5. Aardolie heeft bijgedragen aan de enorme toenamen van de welvaart, maar is nu de veroorzaker van milieuproblemen, die het klimaat beinvloed.
    Jarenlang hebben grote bedrijven en landen hun zakken kunnen vullen met dit zwarte goud, dat lijkt nu ten einde. Overproductie, omdat men nooit genoeg had (hebzucht) zorgen voor een snel einde van het olietijdperk. De overheid zal duidelijk moeten maken dat een nieuwe energiebron nodig is om definitief met de olie af te rekenen en daarmee het milieu te beschermen. Thorium zal dat niet worden, maar het bedrijfsleven is hard op zoek naar bronnen en technieken.
    Amerika was de grote voorloper van de aardolieindustrie, maar het is de vraag of de Amerikanen nog een rol spelen bij toekomstige energiebronnen. Het is een teken aan de wand, dat Amerika er volledig naast zat door te kiezen voor schalieolie en de kostbare en schadelijke methode omdat uit de aarde te winnen.
    Amerika houdt vast aan oude gewoontes en heeft niet de innovatieve kracht om iets nieuws te bedenken. Ik vrees dat de Chinezen koploper worden, om hun 1,5 miljard bewoners een beteren toekomst te kunnen bieden en Amerika, ach dat zijn voornamelijk bejaarden cowboys in villadorpen en illegalen (mexicanen etc.) in ghetto’s, die zullen hun eigen broekriem moeten aantrekken.
    De rol van Amerika zal minder en minder worden, al draait de dollarpers op volle snelheid, een verschuiving richting het “Oosten” is zeker.
    Straks zal naast Engels ook Chinees als basistaal in het onderwijs worden gegeven op onze Nederlandse scholen, let maar op!

    1. Helemaal mee eens. Je ziet dan ook steeds vaker dat kinderen uit westerse families ook Mandarijn-chinees geleerd wordt.
      Ik moet morgen weer op reis richting Rusland. Daar wordt er gewerkt tijdens de kerst. Die hebben pas feest van 31 December tot 10 Januari. Zapoi!
      Er wordt nu gewerkt aan een enorm project in de Karazee. Het Yamal project. Grote voorraden van zowel olie als gas zijn daar gevonden. Westerse bedrijven leveren de techniek en kennis zodat er met de winning begonnen kan gaan worden. Nederlandse bedrijven spelen een sleutelrol. Lente 2016 wordt er begonnen met de levering per schip vanuit Belgie via de Noordkaap en vanuit Zuid Korea via de Bering Zee van alle benodigde techniek. Kom pas in Februari terug maar zal mijn best doen om ook tussendoor zoveel als mogelijk interessants op Biflatie te plaatsen. Alvast een prettig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar. 2016 Wordt een spannend jaar!

    2. Volgens mij is het pure westerse propaganda dat we iets moeten vrezen van de chinezen.. Ik vind het wel een positieve ontwikkeling dat de macht naar het oosten verschuift en als daarbij een ander talen pakket op scholen nodig is , is dat geen probleem toch ?
      Zelf zal ik eerder voor de Russische taal gaan dan het Chinees.. China en Rusland staan straks zij aan zij en ik denk dat het handiger is in onze regio om wat Russisch te kennen dan Chinees.

      1. kijk naar de geschiedenis en vind je antwoorden, in de pak en beet 2000 jaar dat China bestaat heeft vele langere perioden van vrede en welvaart gekend dan westen, het is misschien beter dat de leiding van deze planeet in Chinese handen komt, China doet zijn best om conflicten te voorkomen, De VS lokt ze uit en zoekt ze op, god bewaar ons voor een wereldregering onder de leiding van de VS, dan weten we zeker dat we eindigen in armoede, oorlog en ellende.

      2. Mad, China is een nog grotere ramp dan het ‘westen’. Op alle fronten. Behalve misschien dat ze een flinke pluk fysiek goud hebben waarmee ze een goede plek binnen een nieuw monetair stelsel kunnen opeisen cq overleven.

        1. kijk naar de veel langere termijn, de vs bestaat nog maar 2 eeuwen, china al tien keer langer, china doet aan handel, de nato aan militair imperialisme, één wereld werkt alleen als iedereen mee doet en ieder volk gewaardeerd wordt voor wie ze zijn, bespaar me voor globaliserende landen landen met cola en macdonalds, als dat de toekomst van de wereld is. bah,

    3. Over toekomstige energiebronnen heb ik ook iets gelezen; sluit tientallen van de beste geleerden op in een kluis met alle rekenkracht, apparatuur, geld en kennis en geef ze de opdracht: maak maar een tosti…

      Wind- en zonneenergie zijn, op de huidige schaal, slechts energie derivaten. Om het op grote schaal te kunnen toepassen, en opslaan uiteraard…, is vele jaren $20,- olie nodig. Helaas.

  6. Volgens deze kaart was rond de jaarwisseling van ’98-’99 de olie prijs ong. 18 dollar !? Wat was daarvoor de reden dan ? Ik bedoel , ik heb het toen niet bewust meegemaakt.. maar achteraf bekeken met de wetenschap van nu stel ik de vraag , welke bewegingen en belangen van wie zorgden voor die gigantische prijsdaling.. ? http://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart

    Goud -Dollar- Olie ratio van afgelopen 30 jaar.., apart om te zien als je met de cursor over de kaart beweegt je ziet hoe goud en olie altijd bij elkaar gebleven zijn en de dollar is een stuiterbal.. als goud nu ook de olieprijs achter na gaat… ik zeg koopmomentje.. http://www.macrotrends.net/1334/dollar-gold-and-oil-historical-chart

  7. Doe bedoeling van de schalieolie, laat ik zeggen het overspoelen van de markt met schalieolie, is/was om regime change te bewerkstelligen in Rusland en Venezuela, dit is tot op heden mislukt. Nu zitten de VS met een nog groter probleem/bubbel dan voorheen, er zijn enorme investeringen gedaan inde schalieolie die een nog grotere instabiliteit van het financiële systeem hebben gebracht, Ik ben benieuwd hoe het afloopt, eigenlijk ben ik hier niet benieuwd naar, want een failliet land vindt zijn oplossing altijd in het beginnen van een oorlog, jammer voor de VS dat Rusland en China zulke goede raketten hebben.

  8. Nog een tweede punt, de lage olieprijs zorgt ervoor dat de ontwikkeling van nieuwe olievelden stil ligt, als de huidige velden leeggepompt zijn tegen lage prijzen, dan zijn er niet genoeg opvolgers, die dan weer hele hoge prijzen krijgen, voor de nabije toekomst, op dit ogenblik goedkoop en binnenkort weer 150 dollar per vat, met andere woorden een typisch geval van een varkenscyclus.

  9. De VS liggen op ramkoers. Hebben alle touwtes in handen. TTIP is ‘economic NATO’ (ref. Hillary);

    Wat de meeste van ons (‘Bruikbare Idioten’) niet door hebben;

    Klimaattop ging niet over de opwarming, het was een fascistische coup:

    ** TECHNOCRACY: The Trojan Horse of Climate Change Eugenics 2
    COP21 Climate Conference in Paris and how it plays into the technocrats’ plan to
    control the world’s resources and implement genocidal eugenics-based austerity.

    Council on Foreign Relations Runs US Policy and Pushes End to Sovereignty
    CFR Pushes End to Sovereignty at UN’s Doha Climate Summit 2012–
    Promotes Global Warming/Climate Change Hoax as Hammer http://chemtrailsplanet.net/2012/12/07/council-on-foreign-relations-runs-us-policy-and-pushes-end-to-sovereignty/

    **agenda 21 and global carbon
    tax. Thus since then the administration signed an executive order to take over all climate change legislation.

    http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/geostrategie/friederike-beck/wie-das-big-money-die-migrationskorridore-nach-europa-steuert-teil-i-die-international-migration.html

    https://www.project-syndicate.org/commentary/rebuilding-refugee-asylum-system-by-george-soros-2015-09
    Here are the six components of a comprehensive plan.
    First, the EU has to accept at least a million asylum-seekers annually
    for the foreseeable future.
    Decennia zijn we afgeperst door het oliekartel met omhoog gemanipuleerde prijzen.
    Nu was het idee zo Iran en Rusland economisch te doen leegbloeden.
    De globalisten/fascisten gaan op alle fronten voor gaas. Maar opgeven bestaat niet. Ze grijpen naar alsmaar hysterischer dictotoriale dwangbuizen.
    Alleen dmv. de VN Heilstaat kunnen zij hun hegemonie nog in stand houden.

    1. Deze inmiddels onbruikbare idioot heet het al jaren door.
      Een geluk voor ons Europeanen zou kunnen zijn dat heden Rusland met zijn cyber wapensystemen de VS wapens degradeert tot 19e eeuw wapens.
      En samen met China de VS een regionale macht gemaakt word middels de dollar ietsje minder waard te laten worden.

  10. Mensen, volg eens een lesje aardrijkskunde.
    Peak oil bestaat niet; er is onwaarschijnlijk veel olie voorradig en er wordt iedere dag meer en meer gevonden, bijvoorbeeld in het verlegde van de Rijndal – slenk wat voor de kust bij Noorwegen doorloopt. Deze voorraden zijn zo groot dat er nog decennia lang van geprofiteerd kan worden. Het Fracking gebeuren en de schalie olie mogen misschien door slechte rendementen min of meer verdwijnen, maar dit betekent niet dat de VS valt o.i.d.
    De olieprijs blijft laag omdat er meer aanbod komt. Op dit moment vindt er geen aanbod van de VS plaats (exportverbod) dus de dalende prijs heeft niet zoveel te maken met de schalie productie.
    Straks hoeven we ook geen olie meer te gebruiken aangezien we overstappen naar alternatieven.
    Dus ook hier; het hele doom – verhaal slaat nergens op. Er kunnen hier en daar wat bedrijven failliet gaan, en dan? Inderdaad, dan niks.
    Het enige nadeel van fossiele brandstoffen stoken? Slecht voor t milieu, thats it.

    1. schalieolie heeft wel te maken met de olieprijs, de VS was de grootste olie importeur van de wereld, ze zijn nu zelfvoorzienend met de schalieolie, gevolg er is nu meer productie in de wereld dan consumptie, dus lage prijzen, dankzij de schalieolie

      1. Dat is niet het gevolg.
        Omdat de VS nu minder importeert (dat is nu het geval en niet zelfvoorzienend) zakt de olieprijs in?
        Als jij dat wilt geloven….
        Kijk verder dan je neus.

          1. Nee kerel, dat probeer ik nu de hele tijd duidelijk te maken. De VS heeft een marginale rol. Daarbij is de productie van schalie olie +/- 35 dollar. Dus wat draagt t bij….
            Doom denker

          2. Interessante site, mijn complimenten. Even uit mijn hoofd:
            De Amerikaanse olieproductie is sinds het jaar 2010 op dagbasis met grofweg 4 a 5 miljoen vaten toegenomen. Laatstgenoemde dankzij de erg hoge olieprijzen van de afgelopen jaren, waardoor de relatief dure schalie olie (tight oil) productie flink opgekrikt kon worden.

            Ondanks laatstgenoemde importeert de VS momenteel (netto) nog grofweg 6 miljoen vaten per dag aan olie.

            Dat de VS momenteel nog steeds een netto olie importeur is, wil niet uitsluiten dat de VS een deel van haar olie [bijvoorbeeld een olietype dat meer gewild is in het buitenland maar minder in de VS zelf] wil gaan exporteren.
            P.s. De VS was (en is) wel een netto exporteur van allerlei petroleumproducten, maar laatstgenoemde is slechts een fractie van de netto import.

            ‘Dankzij’ de VS is de totale wereldwijde ruwe olieproductie de afgelopen jaren nog wat verder toegenomen. Zonder de VS zou, indien de rest van de wereldwijde olieproductie de afgelopen jaren een zelfde verloop vertoond zou hebben als nu het geval is, de wereldwijde olieproductie al aan het dalen zijn. Naar mijn idee heeft de sterk gestegen Amerikaanse olieproductie naast andere factoren wel degelijk flink bijgedragen aan de sterke olieprijsdaling van de laatste tijd.

            Er zijn flinke schulden aangegaan om de ‘Amerikaanse oliedroom’ mogelijk te maken. Nu zitten ze daar dus met een serieus probleem,nu de olieprijzen flink gedaald zijn.

            En wat naar mijn idee superbelangrijk is, houtskool en jaren tachtig hebben daar ook al op gewezen, is dat het steeds meer middelen kost (zowel in termen van geld als bruikbare energie) om er een bepaalde hoeveelheid aan bruikbare energie (bijvoorbeeld olie) voor terug te krijgen (netto energie/ Eroei).

            Met behulp van de zogenaamde grondstoffen piramide kan dat mooi geillusteerd worden.

            En peakoil heeft natuurlijk van doen met de hoeveelheid olie die per tijdseenheid (dag/maand/jaar) uit ‘de grond’ gepompt kan worden en niet zozeer me de totale hoeveelheid aan olie of olieachtige substanties in de grond.

            Het overgrote deel van de olie (olie achtige substanties) in de grond is nog steeds veel te duur om economisch winbaar te zijn, zelfs bij olieprijzen van ruim boven de 100 dollar per vat.

            Denk maar eens aan de enorme hoeveelheden aan olie (in de vorm van kerogeen) in de het westen van de VS. Deze worden geschat op ruim 1000 miljard vaten aan olie. Addertje onder het gras is dat zelfs met de beste technologie en meest efficiente inzet van middelen deze kerogen nog lang niet economisch winbaar is (zowel in termen van geld als energie).
            De Amerikaanse tight oil is in vergelijking met kerogen nog relatief goedkoop en makkelijk winbaar en dat terwijl ook de bij duurdere olieprijzen economisch winbare hoeveelheden aan Amerikaanse tight oil snel uitgeput aan het raken zijn.

          3. Zodra een hogere olieprijs niet kan worden opgebracht door stijgende lonen en een groeiende economie, zal er meer schuld worden aangegaan. Tot ook dat niet meer werkt zoals we nu zien.

            Om de huidige biljoenen-economie, met haar wereldwijde debt/gdp van >320%, overeind te houden is een betaalbaar energie surplus noodzakelijk. En die tijd is voorbij.

            http://peakoilbarrel.com/all-roads-lead-to-peak-oil/

          4. “Zodra een hogere olieprijs niet kan worden opgebracht door stijgende
            lonen en een groeiende economie, zal er meer schuld worden aangegaan.
            Tot ook dat niet meer werkt zoals we nu zien.”.
            Dit doet me denken aan de visie van Gail Tverberg, waar ik me goed in kan vinden.
            “… is een betaalbaar energie surplus noodzakelijk. En die tijd is voorbij”.
            Dat is naar mijn bescheiden mening inderdaad één van de belangrijkste oorzaken van de toenemende economische malaise…naaste andere ‘bovengrondse’ oorzaken.

    2. ja er is olie, waar het om gaat, hoeveel energie (en geld) heb je nodig om het uit de grond te halen, bekijk eens wat youtube van chris martenson, de makkelijk te winnen olie is op, er zijn niet veel olievelden die voor prijzen van 30 a 40 dollar per vat rendabel draaien, in ieder geval geen schalieolie, teerzandolie en diepzee olie, veel productie van vandaag wordt gesubsidieerd, beter doorpompen dan helemaal geen opbrengsten.
      Er zitten ook heel veel zeldzame mineralen in de zeebodem, jammer het wat kosten betreft nauwelijks te winnen is,
      Tot slot dat er heel veel olie en gas gevonden heeft dat klopt, dat heeft weer te maken met het bodemonderzoek op grote afstand dat mogelijk is sinds de LOFAR en HAARP technieken, door middel van radiogolven en satellieten op grote afstand de geologische structuren van de wereldbol in kaart brengen, een soort van radar maar dan gericht op geologische structuren, vandaar dat er opeens weer zo’n moderne variant van het oude imperialisme aan de gang is wereldwijd

  11. Bestaat PeakOil nog wel? 10 jaar geleden hadden we het daar volop over dat de olie op zou raken, maar nu hoor ik daar helemaal niets meer over.

  12. De US, heeft onlangs hun eigen petrodollar sprookje opgeblazen, middels een domme ondoordachte kamikaze actie/diplomatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: