50 à 60 Dollar olie is wel het minimum voor de Amerikaanse olie industrie om te overleven. Op donderdag 12 maart 2020, moment van schrijven, staat de WTI Crude op nauwelijks 31 dollar. Die is de val van eerder deze week nog lang niet te boven gekomen. Hoe zou hij ook. De biedoorlog, of oliecrisis, of oorlog om olie lijkt net begonnen te zijn. Hoezeer ze in de VS ook klagen bij hun (vroegere?) beste vriendje, Saoedi-Arabië. Dat land is in zo’n war gewikkeld met Rusland. Zelf begonnen, en de Saoedi’s kunnen het zich permiteren ook. Zij kunnen immers als een van de weinigen tegen 20 dollar produceren! ‘Falling Oil Prices will Cause Bank Failures and The Collapse of The Petrodollar’ titelt The Atlantis Report. Watch and learn. And wonder:

https://www.youtube.com/watch?v=DaPmKXWL8c8

9 reacties

 1. Dan krijgt Willem Middelkoop toch nog gelijk. Ik vraag me af of de VS dit zullen toestaan zonder wapengekletter. Met alle problemen van dit moment kan het zomaar een aanleiding zijn voor de derde wereldoorlog. Het Westen staat tot zijn nek in de schulden en heeft niet zo veel meer te verliezen.

 2. Nu enorme spanning op de obligatiemarkten in de VS. Liquiditeiten raken op en handelaren blijven op hun posities zitten. Heel link voor de stabiliteit van de financiële markten. De FED zet via een Repo-actie op 12 maart 500 miljard en op 13 maart nogmaals 500 miljard in. Zomaar 1 biljoen in 2 dagen!!! Wat is er loos in de VS? https://www.zerohedge.com/markets/ny-fed-conduct-1-trillion-repo-over-two-days-stabilize-treasury-financing-market

   1. De pomp van de FED is geopend: https://www.telegraaf.nl/financieel/1736292407/centrale-bank-vs-pompt-ruim-1500-miljard-in-financieel-systeem.
    Banken zullen aansluiten in de rij totdat het water weer op is. Maar in een echte beurskrach keert het vertrouwen niet zomaar terug. Het virus was er niet in 2008/9. Ook was er toen geen handelsoorlog. En wat te denken van de olie-oorlog. De crisis van 2020 heeft genoeg potentie om een depressie te worden in de komende jaren.

    1. Een depressie waarbij je nog wel je dagelijkse boodschappen kunt doen, of de totale crash van het financiële systeem waarbij het betaalverkeer voor langere tijd op slot gaat?

     1. Een depressie in de 21ste eeuw zal altijd anders verlopen dan in de vorige eeuw. Niemand kan voorspellen hoe. Zeker met enige chaos. Hier in NL mogen we rekenen, c.q. hopen op enige stabiliteit van onze regering. Er bestaan draaiboeken voor alle soorten van noodsituaties. Als banken gaan schuiven en gered moeten worden via EU-Bankenunie en mogelijk met hulp van EU en de afzonderlijke lidstaten voor de eigen banken(in uiterste nood), dan is het opletten geblazen.

      Zou een bankholiday kunnen worden waarbij banken voor aantal dagen/weken op slot gaan. Voor een systeemherstel in het monetaire systeem wordt alles op z’n kop gezet. Misschien een staat van beleg die moet zorg dragen voor de voedselvoorziening. Dat is van allerhoogste orde ter voorkoming van plundering in grote steden. Dit is natuurlijk een uiterst noodscenario en ligt voor een westerse democratie als de onze gewoon voor de hand. In geval van nood moeten we ondanks het dagelijkse gemopper op repressieve overheidsmaatregelen van onze regering kunnen vertrouwen op onze overheid.

      Uiteraard zal er sprake zijn van enig falen maar de hulp van burgers(burgerwacht) zal worden ingezet om de tekorten van inzet van manschappen bij de overheid aan te vullen. Maar ja, een depressie is niet prettig om mee te maken. De tekorten aan pegels zal onrust geven. We gaan het zien aan de beurzen die als voorloper op economische voor- en tegenspoed onze graadmeter zijn. Als deze nog verder crashen, dan richten we onze blikken op centrale banken en overheid. Voorlopig heeft de AEX heel wat goed te maken. Maar de vooruitzichten zijn uiterst twijfelachtig.

     2. Amerikaanse militairen in Europa voor een grootschalige militaire oefening. Op https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/118630/Amerikaans-leger-komt-aan-in-de-haven-Vlissingen-voor-grootste-militaire-oefening-in-25-jaar “Amerikaans leger komt aan in de haven Vlissingen voor grootste militaire oefening in 25 jaar”.

      Je zou haast denken dat die Amerikaanse militairen hier in Europa de orde komen te bewaken wanneer t.g.v. het paniekvirus de economie compleet instort, de samenlevingen in chaos vervallen en de Staat van beleg (Martial Law) wordt afgekondigd.

 3. Voor de liefhebbers van meer diepgang en samenvattende achtergronden bij de ‘feedback’ devaluatie van de financiële activamarkten:

  https://www.globalinfo.nl/Achtergrond/wereldwijde-crash-financiele-activa-prelude-voor-een-nieuwe-grote-recessie

  “De internationale beleggers of ‘het transnationale financiële kapitaal’ heeft besloten dat de groeicyclus van 11 jaar voorbij is. Ze verzilveren en nemen hun geld en lopen naar de zijlijn, verplaatsen het van aandelen naar contant geld of schatkistpapier of goud of andere bijna liquide financiële activa.”

 4. De oliemarkt heeft een marktkapitalisatie van zo’n $1.700 miljard. Dit is immens in vergelijking met andere grondstoffen:Goud: $170 miljard IJzer: $115 miljard Koper: $91 miljard Aluminium: $90 miljard Zink: $34 miljard Nikkel: $21 miljard Zilver: $20 miljard Andere metalen: $67 miljard Andere grondstoffen komen samen maar net boven $600 miljard. De oliemarkt is met $1.700 miljard dus bijna 3 keer zo groot als alle andere grondstoffen samen cijfers zijn uit 2016.
  De goud markt waar zoveel over wordt geschreven stelt niets voor t.o.v. olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: