Valuta-oorlog door China nieuw leven ingeblazen

42

Goud is afgelopen dagen fors gestegen nadat de People’s Bank of China de Chinese Yuan of Renminbi devalueerde om de export te stimuleren. China zag de export in juli met 8,3% dalen op jaarbasis. De devaluatie van de Yuan komt ongeveer neer op 2%. Het is de grootste devaluatie sinds 1994.

china goud GR

Currency War

De markt ziet de devaluatie van de Yuan als een groot risico voor een intensivering van zogenaamde currency war ondanks dat de People’s Bank of China aan heeft gegeven dat het om een eenmalige ingreep gaat. In een omgeving van currency wars doet goud het goed en beschermt het vermogen tegen waardedalingen.

Goudprijs fors gedaald in juli

Goud is in de maand juli sterk gedaald van $1173 naar $1095 per troy ounce. De goudprijs daalde met 6,6% in 23 handelsdagen. In de afgelopen 5 handelsdagen is de goudprijs met 2,6% opgelopen van $1085 naar het huidige niveau van $1113 per troy ounce. Het is tot zover de langste periode van stijging sinds mei van dit jaar.  De goudprijs in de Chinese Yuan liep een stuk harder op en boekte in vijf dagen tijd een stijging van ruim 4%. De Chinese Yuan verloor vandaag 1,89% ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Ten opzichte van de Euro verloor de Chinese Yuan 2,2%.

Zilverprijs

De prijs van zilver steeg harder dan de goudprijs. De zilverprijs steeg van $14,50 naar $15,25 per troy ounce wat neerkomt op een percentuele stijging van 5,17%. Goud had moeite met de doorbraak van $1100. Bij zilver was eenzelfde patroon zichtbaar. De weerstand van $15 bleek na 5 pogingen gebroken.

De laatste keer dat goud in prijs steeg door het ingrijpen in de wisselkoers door een centrale bank, was eind januari. De goudprijs liep toen op naar $1302 per troy ounce nadat de Centrale Bank van Zwitserland bekend maakte de kunstmatige wisselkoers tussen de Euro en de Zwitserse Franc los te laten. Zilver steeg toen naar $18,33 per troy ounce. Goud is dit jaar in Amerikaanse Dollars ruim 6,5% gedaald en staat in Euro’s 2,5% in de plus. Via Goudvergelijken.nl